Ξέρω τι θα κάνεις αυτή την εβδομάδα (29/11-5/12)

Πειραματικός Μπρεχτ ανεβαίνει στο Εθνικό, θαραλλέοι κολυμβητές βουτούν στην Βουλιαγμένη, ενώ η Αθήνα ξεκινά να στολίζεται για τα Χριστουγέννα.

Ξέρω τι θα κάνεις αυτή την εβδομάδα (29/11-5/12)

#1 Κακάλας - Αγγελάκας συνεργάζονται στο Εθνικό

Ο αναρχικός ακροβάτης της σκηνοθεσίας Σίμος Κακάλας, ιδιαίτερα μετά την τελευταία του παράσταση, το «Greek freak», έδειξε ότι ανοίγει μέτωπο με το μαζικό πολιτισμό. Σίγουρα λοιπόν δεν είναι τυχαία η επιλογή να ανεβάσει από τις 30/11 στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου το ανολοκλήρωτο έργο του Μπρεχτ «Ο καταποντισμός του εγωιστή Γιόχαν Φάτσερ». Η ιστορία αφορά τέσσερις στρατιώτες που το 1917 αποφασίζουν να λιποτακτήσουν από το δυτικό μέτωπο. Ανάμεσά τους και ο Γιόχαν Φάτσερ, πάνω στον χαρακτήρα του οποίου ο Μπρεχτ στήνει ένα βαθιά αντιπολεμικό μανιφέστο. Η Ελένη Βαροπούλου υπογράφει τη διασκευή του έργου, που προσφέρεται για πολιτικό στοχασμό και σκηνικούς πειραματισμούς, ενώ ο Γιάννης Αγγελάκας τις μουσικές. Πρωταγωνιστούν οι Στεφανία Γουλιώτη, Μιχάλης Βαλάσογλου, Νίκος Γιαλελής, η χορεύτρια Χαρά Κότσαλη κ.ά.

#2 Όλοι οι Αθηναίοι στο πόδι

Ξέρω τι θα κάνεις αυτή την εβδομάδα (29/11-5/12) - εικόνα 1

Ο 32ος Γύρος της Αθήνας καταφθάνει και ανεβάζει παλμούς στο κέντρο της πόλης. Το μεγάλο δρομικό γεγονός που ιστορικά κρατάει από το 1982 επιστρέφει την Κυριακή 2/12, ξεσηκώνοντας ερασιτέχνες κι επαγγελματίες του χώρου για την καθιερωμένη διαδρομή ανάμεσα στα ωραιότερα κτίρια και μνημεία του κέντρου. Με ελεύθερη συμμετοχή και χωρίς χρονόμετρα, όλες οι διαδρομές διαφορετικών χιλιομέτρων ξεκινούν από την Πλατεία Συντάγματος στις 10 το πρωί και προτάσσουν τη χαρά και την ευεξία της άσκησης. Πληροφορίες: 2105284873-4.

#3 Ανερχόμενα εργαστήρια στο TAF

Ξέρω τι θα κάνεις αυτή την εβδομάδα (29/11-5/12) - εικόνα 2

Ο εκθεσιακός κύκλος «Studios / Εργαστήρια», που ξεκίνησε το ’11 ως μια πρωτοβουλία της επιμελητικής ομάδας του TAF επιστρέφει για 9η συνεχή χρονιά στο γνωστό στέκι στο Μοναστηράκι. Από την Πέμπτη 29/11 (εγκαίνια: 8.30 μ.μ.) έργα εννιά αποφοίτων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (μέρος από την πτυχιακή εργασία τους) δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσουμε τη φρέσκια εικαστική γενιά της πόλης, ενώ πτυχές των προβληματικών που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της φοίτησης συμπυκνώνονται στην καλλιτεχνική τους γλώσσα. Είσοδος ελεύθερη.

#4 Το Christmas Theater σε ρυθμούς kung fu

Ξέρω τι θα κάνεις αυτή την εβδομάδα (29/11-5/12) - εικόνα 3

Η ομάδα του θρύλου των ταινιών πολεμικών τεχνών Τζάκι Τσαν Long Yun Kung Fu Troupe έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα (30/11-2/12), με μια παράσταση που βασίζεται στις αρχαίες παραδόσεις και τις φιλοσοφίες της Κίνας. Οι «Kung Fu Warriors» υπόσχονται ένα εντυπωσιακό υπερθέαμα με εναέριες κινήσεις, πολεμικές τεχνικές και κινηματογραφικές βιντεοπροβολές που κόβει κυριολεκτικά την ανάσα.

#5 Φρέσκα βιώματα με μπογιές

Ξέρω τι θα κάνεις αυτή την εβδομάδα (29/11-5/12) - εικόνα 4

Ο Άγγελος Παπαδόπουλος, ένας νέος ζωγράφος που έχει φιλοτεχνήσει αρκετά εξώφυλλα δίσκων και αφίσες εγχώριων καλλιτεχνών (Λάκης Παπαδόπουλος, Πάνος Μουζουράκης κ.ά.) στο ξεκίνημα της πορείας του, κάνει την πρώτη ατομική του έκθεση στην αίθουσα τέχνης Αγκάθι - Κartάλος. Βασισμένες κυρίως σε προσωπικά βιώματα, οι αποτυπώσεις του στα «Ακατέργαστα τοπία του μυαλού» (από 3/12) βρίσκουν αναφορές στη ναΐφ τέχνη και στον ελεύθερο συνειρμό, καθώς οι εικόνες που επιλέγει να ζωγραφίσει προκύπτουν αυθόρμητα από τελάρο σε τελάρο.

#6 Ο Ρούπερτ Έβερετ είναι ο Όσκαρ Ουάιλντ!

Ξέρω τι θα κάνεις αυτή την εβδομάδα (29/11-5/12) - εικόνα 5

Ο Βρετανός διάσημος ηθοποιός ενσαρκώνει τον Ιρλανδό λογοτέχνη, ο οποίος άφησε πίσω του μια σπουδαία κληρονομιά ποιημάτων και θεατρικών έργων αλλά και το αξεπέραστο μυθιστόρημα «Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι». Ο Έβερετ στην ταινία «Ευτυχισμένος Όσκαρ» υποδύεται τον Ουάιλντ, αλλά υπογράφει και τη σκηνοθεσία, και το σενάριο. Πρόκειται για ένα έργο ζωής, που χρειάστηκε δέκα δύσκολα χρόνια για να ολοκληρωθεί. Η ταινία απεικονίζει τον Ουάιλντ την περίοδο της εξορίας του στη Γαλλία και την Ιταλία, όπου κατέφυγε μετά τη φυλάκιση και τη δημόσια διαπόμπευσή του εξαιτίας της ομοφυλοφιλίας του. Το βιογραφικό φιλμ αποτελεί ένα one-man-show για τον Έβερετ, ο οποίος ενσαρκώνει τον συγγρα­φέα με έναν μοναδικό, ερμηνευτικά κωμικο-δραματικό τρόπο.

#7 Κολυμπάμε στον όρμο Βουλιαγμένης

Ξέρω τι θα κάνεις αυτή την εβδομάδα (29/11-5/12) - εικόνα 6

Ο αυθεντικός χειμερινός Διάπλους του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης, ένα από τα σταθερά ραντεβού των Αθηναίων χειμερινών κολυμβητών, επιστρέφει με τη 15η έκδοσή του. Την Κυριακή 2/12 πάνω από τριακόσιοι κολυμβητές, ερασιτέχνες κι επαγγελματίες, αναμένεται να βουτήξουν στα δροσερά νερά, με κίνητρο τη χαρά της συμμετοχής. Από το πρωί στις 11 αγώνες διαφορετικών αποστάσεων περιμένουν τους τολμηρούς από 14 ετών και άνω, ενώ μια σχεδιασμένη διαδρομή 50 μέτρων περιμένει δωρεάν τα παιδιά 9-13 ετών.

#8 Στολισμένη Τεχνόπολη

Ξέρω τι θα κάνεις αυτή την εβδομάδα (29/11-5/12) - εικόνα 7

Από την Παρασκευή 30/11 μέχρι τις αρχές του χρόνου, υπερδραστήρια και πάντα χαμογελαστά ξωτικά κάνουν επέλαση στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων κι ετοιμάζουν πάνω από 200 εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους στο Αρχηγείο του Αϊ-Βασίλη και στα Εργοστάσια Γλυκών, Χαράς και Παιχνιδιών. Για τα επίσημα εγκαίνια (1/12, 10 π.μ.-10 μ.μ., γενική είσοδος € 6) θα στηθεί μια εορταστική παρέλαση-πραγματικό πάρτι με φιλανθρωπικό σκοπό.

#9 Σεκάνς αφηγήσεων σε καμβάδες

Ξέρω τι θα κάνεις αυτή την εβδομάδα (29/11-5/12) - εικόνα 8

Διακεκριμένος εικαστικός, με πολλές εκθέσεις στο ενεργητικό του, ο Τάσος Μισούρας ξεχωρίζει για τις ιστορίες που υπαινίσσεται στους πίνακές του, χρησιμοποιώντας το βάθος πεδίου και τη... φαντασία του θεατή. Στη νέα έκθεση, που έρχεται από την Πέμπτη 29/11 στην Alma Contemporary Art Gallery, πρόσφατα έργα από την τελευταία σειρά του εικαστικού, τα περισσότερα μεγάλων διαστάσεων, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, στήνοντας ρευστές θεατρικές σκηνές ενός κατακερματισμένου κόσμου.

#10 Μοναδική οπερατική ανθολογία

Ξέρω τι θα κάνεις αυτή την εβδομάδα (29/11-5/12) - εικόνα 9

Δύο διεθνή αστέρια της όπερας σε μια μοναδική βραδιά (1/12) στο Μέγαρο Μουσικής. Ένα γκαλά όπερας υψηλής αισθητικής, που μας προσφέρουν η Ουκρανή σοπράνο Λουντμίλα Μοναστίρσκα και ο δικός μας βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς. Το πρώτο μέρος είναι αφιερωμένο στον Βέρντι, με άριες και ντουέτα από τα έργα «Ερνάνη», «Στιφέλιο», «Ναμπούκο», «Λαίδη Μάκβεθ», ενώ στη συνέχεια το πρόγραμμα επικεντρώνεται στον ιταλικό βερισμό, με Μασκάνι, Πουτσίνι, Λεονκαβάλο. Την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης.

#11 H νόστιμη πλευρά του Christmas Theater

Ξέρω τι θα κάνεις αυτή την εβδομάδα (29/11-5/12) - εικόνα 10

Παράλληλα με το Christmas Theater, που αυτές τις γιορτές θα μας ταξιδέψει με παραστάσεις σε όλο τον κόσμο, στο Κλειστό Γαλατσίου μάς περιμένει ένα χριστουγεννιάτικο χωριό με προχωρημένη γευστική αντίληψη. Έτσι, στις new age καντίνες του Christmas Street Food Village που άνοιξε μόλις τις πόρτες του βρίσκουμε από παραδοσιακούς γκιουζλεμέδες, αυθεντικά πιροσκί και ποντιακό πελμένι μέχρι μυρωδάτα φαλάφελ, τσούρο, βελουτέ σούπες αλλά και ιδιαίτερα χοτ ντογκ.

#12 Ο χάρτης του κόσμου στο Κολωνάκι

Ξέρω τι θα κάνεις αυτή την εβδομάδα (29/11-5/12) - εικόνα 11

Τριάντα χρόνια μετά την πρώτη παρουσίασή του στην Μπιενάλε του Σάο Πάολο η διάσημη γλυπτική μεταπολεμική εγκατάσταση του σπουδαίου Γιώργου Λάππα έρχεται στο κέντρο της πόλης, εγκαινιάζοντας το αθηναϊκό «αδερφάκι» της γκαλερί Citronne του Πόρου. Σε ένα αστικό διαμέρισμα πολυκατοικίας του ’60, στην Πατριάρχου Ιωακείμ 19 στο Κολωνάκι (2107235226), παρουσιάζεται από την Πέμπτη 29/11 το «Εγκιβωτισμός - Mappemonde», ένα μυστικιστικό οροθετημένο πεδίο μνήμης που χαρτογραφεί προσωπικά βιώματα του καλλιτέχνη μέσα από αμέτρητα μικρά μεταλλικά στοιχεία διαφορετικών σχημάτων και συμβόλων.

#13 Ζεστά Χριστούγεννα στο «Παγωμένο Βασίλειο»

Ξέρω τι θα κάνεις αυτή την εβδομάδα (29/11-5/12) - εικόνα 12

Το «Παγωμένο Βασίλειο» του Santa Claus Kingdom επιστρέφει για 7η χρονιά και κάνει το εκθεσιακό κέντρο MEC Παιανίας την πιο... ζεστή χριστουγεννιάτικη γωνιά της πόλης. Ο Αϊ-Βασίλης καταφθάνει από το Ροβανιέμι της Λαπωνίας για να το εγκαινιάσει το Σάββατο 1/12 και να ξεκινήσει μαζί με τα παιδιά την περιήγηση στο συναρ­παστικό σκηνικό που έχει στηθεί σε έναν παραμυθένιο κόσμο γεμάτο ξωτικά και νεράιδες. Ζήστε τη μαγεία των Χριστουγέννων καθημερινά μέχρι τις 4/1 (10 π.μ.-10 μ.μ., € 14 παιδιά, € 8 ενήλικοι).

#14 Επιστρέφοντας στον άνθρωπο

Ξέρω τι θα κάνεις αυτή την εβδομάδα (29/11-5/12) - εικόνα 13

Το Chicago Athenaeum σε συνεργασία με το European Centre for Architecture, Art, Design and Urban Studies φέρνουν για λίγες ημέρες τους καμβάδες του Βασίλη Πράπα στο Contemporary Space Athens, στην Πλάκα. Από αυτό το Σάββατο 1/12 (εγκαίνια: 7 μ.μ.), το «Remis au pas» βάζει μπροστά το ανθρώπινο σώμα και το δυναμισμό της κίνησης, αποτυπώνοντας τις φιγούρες με την τεχνική του κολάζ από ανακυκλωμένα χαρτιά και άλλα υλικά. Φως και χρώμα εναλλάσσονται σε ένα παιχνίδι ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό, με οικολογικές προεκτάσεις.

#15 Φωνή γεμάτη συναίσθημα

Ξέρω τι θα κάνεις αυτή την εβδομάδα (29/11-5/12) - εικόνα 14

Η «Ανθρώπινη φωνή» του Φρανσίς Πουλένκ είναι μια μονόπρακτη όπερα που χτίζεται πάνω στον ομώνυμο δραματικό μονόλογο του Ζαν Κοκτό. Περιγράφει το τέλος μιας πεντάχρονης σχέσης – από την πλευρά της Γυναίκας, την οποία ακούμε/βλέπουμε να συνδιαλέγεται στο τηλέφωνο με τον εραστή της. Αυτό το έργο της δεκαετίας του ’50 προσεγγίζεται με τρόπο μοντέρνο και με όρους του 21ου αιώνα από τον Παναγή Παγουλάτο και παρουσιάζεται στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, σε πρώτη φάση στις 30/11 και 2/12, με ερμηνεύτρια τη σπουδαία σοπράνο Έλενα Κελεσίδη.

#16 Οι γιορτές ξεκινούν από τον… Νότο

Ξέρω τι θα κάνεις αυτή την εβδομάδα (29/11-5/12) - εικόνα 15

Εδώ και περίπου ένα μήνα, τα μικρά teaser βιντεάκια που μας προετοιμάζουν για το διαδραστικό χριστουγεννιάτικο στολισμό που στήνεται στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» έχουν κερδίσει την προσοχή μας… Οι απορίες λύνονται αυτό το Σάββατο 1/12 (6 μ.μ.) με μια μεγάλη ανοιχτή γιορτή που θα σημάνει την έναρξη των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων. Το πρωτότυπο Φεστιβάλ Φωτός με μια σειρά από διαδραστικές εγκαταστάσεις με ήχο και φως μεταμορφώνει το Πάρκο σε ένα μαγικό χειμωνιάτικο τοπίο, το παγοδρόμιο επιστρέφει στο κανάλι και περιμένει μικρούς και μεγάλους για δωρεάν φιγούρες στον πάγο, ενώ τρία πανύψηλα έλατα στήνονται στην Αγορά, έτοιμα να δεχτούν στη σκιά τους τις εορταστικές εκδηλώσεις μέχρι και τις αρχές του νέου χρόνου.

#17 Οι Onirama σκορπούν μαγεία στο 4711

Ξέρω τι θα κάνεις αυτή την εβδομάδα (29/11-5/12) - εικόνα 16

Do you believe in magic? Αυτό είναι το ερώτημα του promo με το οποίο ανακοίνωσαν οι Onirama τις εμφανίσεις τους στη σκηνή του «4711» και αν κρίνουμε από το roster που έχουν συγκεντρώσει γύρω τους, ακόμη κι οι πιο δύσπιστοι θα νιώσουν τη μαγεία: θα δούμε τον Κώστα Χαριτοδιπλωμένο σε ειδική guest star εμφάνιση, την εκρηκτική Courtney Parker να ανεβάζει τη θερμοκρασία, αλλά και τον Γιώργο Τσαλίκη να αναλαμβάνει το after party... Από 30 Νοεμβρίου και κάθε Παρασκευή και Σάββατο.

#18 Η κουλτούρα των κόμικς γιορτάζει

Ξέρω τι θα κάνεις αυτή την εβδομάδα (29/11-5/12) - εικόνα 17

Στις 1-2/12 το AthensCon φουλάρει με κόμικς και ποπ κουλτούρα το γήπεδο Τάε Κβον Ντο του Παλαιού Φαλήρου. Ήρωες, εξωγήινοι και τέρατα ζωντανεύουν από αγαπημένες ταινίες και σειρές, ενώ καταξιωμένοι καλλιτέχνες και δημιουργοί από το εξωτερικό δίνουν ραντεβού με το κοινό – ανάμεσά τους και ο Tom Lyle, Αμερικάνος σχεδιαστής κόμικς που συνδέθηκε με τη σειρά «Amazing Spider-Man».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Μια νέα σειρά εργαστηρίων καλεί το κοινό να γνωρίσει καλύτερα την τέχνη της χαρακτικής, της κεραμικής και της ιαπωνικής μικροτεχνίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

Οι Λέσχες Ανάγνωσης στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Οι λέσχες συμμετέχουν για δεύτερη χρονιά στη ΔΕΒΘ.

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".