
Ο αθηναιογράφος Θωμάς Σιταράς ξεφυλλίζει το ζηλευτό παρελθόν της Αθήνας μέσα από το νέο του βιβλίο «Ξεφυλλίζοντας τις παλιές εφημερίδες: Τα καλύτερα της παλιάς Αθήνας» (εκδόσεις Μίνωας). Παίρνοντας στοιχεία από παλιές εφημερίδες, σκίτσα, χρονογραφήματα και αυθεντικά στιγμιότυπα της αθηναϊκής κοινωνίας αποτυπώνει τη ζωή της πόλης στην περίοδο 1860-1940 και ξεθάβει λεπτομέρειες που οι νεότεροι αγνοούν. Τι σημαίνει αυτό; Πάμε σε μερικά σύντομα fun facts, όπως προέκυψαν από τα ευρήματα της έρευνάς του.

Στις αναδουλειές της αγοράς κάθε κλάδος είχε το δικό το συνθηματικό. «Ψίχουλα» για το φούρναρη, «Κολοκύθια», για το μανάβη, «Πανί με πανό» για τον υφασματέμπορο, «Ούτε λέπι» για τον ψαρά», «Μαρασμός» για τον ανθοπώλη, «Το μαχαίρι έφτασε στο κόκαλο», για το χασάπη, «Έφτασε ο κόμπος στο χτένι», για τον κουρέα και «Νέκρα για τον νεκροθάφτη.
Οι αγγελίες για αναζήτηση συζύγου στις εφημερίδες από «ανυπόμονες» δεσποινίδες είναι από το λιγότερο συναρπαστικές. «Σας φαντάζομαι σαν τον Φρανσέν πού είδα στο σινεμά. Μερικές ρυτίδες γύρω στα μάτια, άσπρες τρίχες στο κεφάλι… Έτσι επόθησα τον άνδρα. Ελάτε στο τέρμα της Γούβας έξω από το περίπτερο. Σας περιμένω…», αναφέρει μία. Και η ίδια εφημερίδα σχολιάζει: «Ακούσατε πράματα: Είνε ένα δεκαοκταετές ξεπεταρούδι πού ξεσηκώνει μεσήλικα άνθρωπον εις παρακινδυνευμένην εκστρατείαν προς τα ακραία όρια της πρωτευούσης». Μια ακόμη που ξεπερνά σε σπιρτάδα, παριζιανισμό και λακωνικότητα όλες τις άλλες: «Είμαι εικοσιδύο ετών και ονομάζομαι Φωφώ. Τα υπόλοιπα … αργότερα». Και άφωνος ο δημοσιογράφος σχολιάζει: «Υπόλοιπα! Τι χρειάζονται, παιδί μου; Φωφώ λέγεσαι, εικοσιδυό ετών είσαι. Έχεις τα πάντα»!

Περισσότερο υλικό για την παλιά Αθήνα θα βρείτε εδώ
«Ξεφυλλίζοντας τις παλιές εφημερίδες: Τα καλύτερα της παλιάς Αθήνας» | Εκδόσεις Μίνωας | σελ. 456 | 19,99 € |