Athens Calling | 18 ματιές στην πόλη (22-28/11)

Κινέζοι ακροβάτες καταρρίπτουν την έννοια της βαρύτητας, ένας δορυφόρος κατεβαίνει στη Γη και ο Τσέχωφ έχει την τιμητική του, αυτήν την εβδομάδα στην Αθήνα.

Athens Calling | 18 ματιές στην πόλη (22-28/11)

#1 Πώς βρέθηκαν οι Κινέζοι ακροβάτες στο Παλαιό Φάληρο;

Η ακροβατική παράδοση της Κίνας ανεβαίνει στη σκηνή του Κλειστού Παλαιού Φαλήρου Τάε Κβον Ντο για τρεις παραστάσεις (23-25/11) από τη σπουδαιότερη ομάδα της χώρας. Οι 53 ακροβάτες-χορευτές του Dalian Acrobatic Troupe έχουν συγκλονίσει μισό εκατομμύριο θεατές σε 60 χώρες του κόσμου με ένα εντυπωσιακό υπερθέαμα που κόβει την ανάσα και σκηνικά εμπνευσμένα από τα τοπία και την παράδοση της Κίνας. Τι είναι αυτό που τους κάνει να ξεχωρίζουν; Ο μοναδικός συνδυασμός πολεμικών τεχνών, ρωσικού μπαλέτου, βουδιστικών τεχνικών ­αιώρησης, ταχυδακτυλουργικών και, φυσικά, της απαράμιλλης κινεζικής ακροβατικής παράδοσης.

#2 Μυστήριο σε «ματωμένα χώματα»

Το μυστήριο ενός σημειώματος του Μανώλη Αξιώτη, ήρωα του βιβλίου της Διδώς Σωτηρίου «Ματωμένα χώματα», που μιλά για ένα χαμένο θησαυρό, καλούμαστε να διαλευκάνουμε στο εκπαιδευτικό παιχνίδι της οργάνωσης Challedu με τίτλο «Farewell Anatolia - Παιχνίδι μυστηρίου στα Ματωμένα Χώματα», που οργανώνεται στο πλαίσιο του Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου. Την Παρασκευή 23 και το Σάββατο 24/11 ενήλικοι κι έφηβοι (άνω των 16 ετών) δίνουν ραντεβού στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στις 8 το απόγευμα, συνεργάζονται, παίζουν και ανακαλύπτουν βιωματικά την ιστορία του βιβλίου, βαδίζοντας πάνω στα γεγονότα της ζωής του Μικρασιάτη από τον Κιρκιντζέ. Η είσοδος είναι ελεύθερη, με σειρά προτεραιότητας.

#3 Χρυσαφένια βιτρίνα στου Μπενάκη

Athens Calling | 18 ματιές στην πόλη (22-28/11) - εικόνα 1

Στη σειρά παρουσιάσεων εγχώριων δημιουργών «Η βιτρίνα της Κριεζώτου. Ένας καλλιτέχνης προτείνει», τη σκυτάλη παίρνει η βραβευμένη σχεδιάστρια Αλεξάνδρα Τσουκαλά, η οποία έχει ασχοληθεί μέχρι σήμερα με χειροποίητα αντικείμενα, κοσμήματα και είδη ένδυσης. Από αυτό το Σάββατο 24/11 (εγκαίνια: 12.30 μ.μ.), το πωλητήριο της Πινακοθήκης Γκίκα του Μουσείου Μπενάκη μπαίνει σε χριστουγεννιάτικο mood, με κινούμενα αντικείμενα πάνω σε χρυσό φόντο και λεπτομέρειες χακί, κόκκινου και μαύρου να κοσμούν την εκθεσιακή βιτρίνα.

#4 Ασταμάτητες «Πέτρες στις τσέπες του»

Athens Calling | 18 ματιές στην πόλη (22-28/11) - εικόνα 2

Εκεί που νομίζαμε ότι δεν θα την ξαναδούμε, η γλυκόπικρη ιρλανδική κωμωδία των ’90s της Μαρί Τζόουνς επιστρέφει για τέταρτη σεζόν, αυτήν τη φορά στο Θέατρο Άνεσις (από 28/11). Οι Μάκης Παπαδημητρίου και Γιώργος Χρυσοστόμου αποτελούν αποδεδειγμένα ένα πολύ δυνατό ερμηνευτικό δίδυμο και σκηνοθετούν τον εαυτό τους σε ένα «ταξικό» ρεσιτάλ εναλλαγής ρόλων για δύο, με φόντο μια χολιγουντιανή υπερπαραγωγή που κινηματογραφείται στην Ιρλανδία.

#5 Καμβάδες γένους θηλυκού

Athens Calling | 18 ματιές στην πόλη (22-28/11) - εικόνα 3

Πώς εξελίχτηκε η εικαστική αποτύπωση της γυναίκας στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας; Η έκθεση που φιλοξενείται αυτήν τη στιγμή στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Β. & Μ. Θεοχαράκη συγκεντρώνει 85 μοναδικά κομμάτια από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης - Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου και του Ιδρύματος Κουτλίδη. Από αντιπροσωπευτικές προσωπογραφίες του 19ου αιώνα μέχρι έργα σημαντικότατων ζωγράφων του 20ού και πίνακες συγχρόνων ζωγράφων, η έκθεση προσφέρει ένα ενδιαφέρον πανόραμα (μέχρι 3/2/19).

#6 Καρράς, Χολίδης και Μενιδιάτης στην «Ιερά Οδό»

Athens Calling | 18 ματιές στην πόλη (22-28/11) - εικόνα 4

Μια στιβαρή λαϊκή τριανδρία πρωταγωνιστεί φέτος στην «Ιερά Οδό», με τον Βασίλη Καρρά να συναντά τους Χρήστο Χολίδη και Χρήστο Μενιδιάτη, σε ένα σχήμα που θα αφήσει το στίγμα του στη σεζόν. Το λαϊκό φουλ των τριών ρηγάδων συμπληρώνουν οι Ειρήνη Παπαδοπούλου και Bo. Ακούστε τους κάθε Παρασκευή και Σάββατο από 23/11.

#7 Η Εθνική Βιβλιοθήκη στα χέρια μας

Στο πλαίσιο του «Σχεδίου Υλοποίησης Μετεγκατάστασης της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”», το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης τρέχει πιλοτικά εδώ και λίγες ημέρες, δίνοντάς μας πρόσβαση σε πάνω από 2.500 τίτλους, προερχόμενους από δεκατέσσερις ελληνικούς εκδοτικούς οίκους, εντελώς δωρεάν. Κάθε χρήστης έχει τη δυνατότητα να κατεβάσει ταυτόχρονα έως και τρία ηλεκτρονικά βιβλία διάρκειας είκοσι ημερών το καθένα, έχοντας βέβαια το δικαίωμα ανανέωσης. Κλικάρουμε, λοιπόν, στο www.ereading.nlg.gr.

#8 Ένας Ισλανδός παραμυθάς στην Αθήνα

Athens Calling | 18 ματιές στην πόλη (22-28/11) - εικόνα 5

Ο βραβευμένος λογοτέχνης από το Ρέικιαβικ Αντρί Σνερ Μάγκνασον –μεταφρασμένος σε περίπου τριάντα πέντε χώρες με το παιδικό έργο «Τα παιδιά του γαλάζιου πλανήτη» και διεθνώς γνωστός για τον τρόπο του να παρουσιάζει σημαντικά ζητήματα χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της μυθολογίας– προσγειώνεται στο Megaron Plus (Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 80, 2107282000) την Παρασκευή 30/11, στις 7 μ.μ. Υπό τον τίτλο «Γράφοντας για τα παιδιά και τους νέους του ταλαίπωρου πλανήτη μας. Ένα σεντούκι του χρόνου στον μπλε πλανήτη», θα συνομιλήσει με την παιδοψυχίατρο Σοφία Βγενοπούλου και τον συγγραφέα Φίλιππο Μανδηλαρά για τις πολιτικές και οικολογικές ανησυχίες που εκφράζονται στο έργο του. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας που θα διανέμονται από τις 5.30 μ.μ., ενώ μετά το τέλος της εκδήλωσης ο συγγραφέας θα υπογράψει βιβλία για το κοινό.

#9 Ο θρυλικός «Μορμόλης» επιστρέφει

Athens Calling | 18 ματιές στην πόλη (22-28/11) - εικόνα 6

Σημείο αναφοράς για το παιδικό θέατρο, ο «Μορμόλης» του Ράινερ Χάχφελντ πρωτανέβηκε στην Αθήνα από την Παιδική Σκηνή της Ξένιας Καλογεροπούλου το 1973. Είναι το έργο που έθεσε το σημείο εκκίνησης νέων παιδαγωγικών προσεγγίσεων παγκοσμίως, έχοντας ταυτόχρονα τη δύναμη να εξάψει τον παιδικό αυθορμητισμό και τη φαντασία. Ο Βασίλης Κουκαλάνι με τη θεατρική Συντεχνία του Γέλιου τού ξαναδίνουν θεατρική υπόσταση στο Σύγχρονο Θέατρο (από 25/11).

#10 Ένας βυσσινόκηπος για τον Τσέχοφ

Athens Calling | 18 ματιές στην πόλη (22-28/11) - εικόνα 7

Με ένα αφιέρωμα στον Ρώσο θεατρικό συγγραφέα μπαίνει στον 7ο χρόνο λειτουργίας του ο Ιανός (Σταδίου 24, 2103217810). Σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού, η έκθεση «Ένας Βυσσινόκηπος στην οδό Σταδίου» συγκεντρώνει έργα εγχώριων καλλιτεχνών, τα οποία χρησιμοποιούν ως πηγή έμπνευσης τον ψυχισμό των χαρακτήρων, τις σκηνές δάσους και πόλης, τα ερωτικά ψιθυρίσματα και άλλα μοτίβα από τα εμβληματικά έργα του Τσέχοφ, όπως ο «Βυσσινόκηπος» ή οι «Τρεις αδελφές» (μέχρι 20/1).

#11 Ο Ραλφ τρυπώνει στο internet

Athens Calling | 18 ματιές στην πόλη (22-28/11) - εικόνα 8

Ο αγαπημένος χαρακτήρας επιστρέφει φορτσάτος στο σίκουελ «Ραλφ εναντίον Ίντερνετ», το διασκεδαστικό animation που τον βρίσκει μαζί με την αχώριστη φίλη του Βανέλοπι στον κόσμο του διαδικτύου. Εκεί ζουν μια απολαυστική περιπέτεια μέχρι να αποκτήσουν το ανταλλακτικό που θα σώσει το αγαπημένο βιντεοπαιχνίδι της Βανέλοπι. Στη διαδρομή τούς περιμένουν αναπάντεχα εμπόδια αλλά και διάσημοι ήρωες της ποπ κουλτούρας.

#12 Χριστουγεννιάτικη γιορτή μπαλέτου στο Christmas Theater

Athens Calling | 18 ματιές στην πόλη (22-28/11) - εικόνα 9

Τα πιο εμβληματικά έργα κλασικού μπαλέτου συναντάμε στο ρεπερτόριο του χριστουγεννιάτικου «Christmas gala» (24-25/11), που εγκαινιάζει το ολοκαίνουργιο Christmas Theater στο Κλειστό Γαλατσίου. Δώδεκα από τους καλύτερους χορευτές των θεάτρων Bolshoi, Mariinsky, Royal Ballet, Hungarian National Ballet κ.ά. ενώνουν τις δυνάμεις τους και μας παρουσιάζουν αποσπάσματα από τη «Λίμνη των κύκνων», την «Ωραία κοιμωμένη», τον «Καρυοθραύστη» και άλλα εμβληματικά έργα. Οι Ρουσλάν Σκβορτσόφ, Εβγενία Ομπρατσόβα, Ιβάν Πουτρόβ είναι μόνο τρία από τα ονόματα που θα απολαύσουμε σε αυτήν τη γιορτή του μπαλέτου.

#13 Υπερθέαμα στο Μέγαρο

Athens Calling | 18 ματιές στην πόλη (22-28/11) - εικόνα 10

Ο Κώστας Μακεδόνας και η Μελίνα Ασλανίδου με την ορχήστρα του Χρήστου Νικολόπουλου ανοίγουν τη μεγάλη και φαντασμαγορική τελετή λήξης του Έτους Τουρισμού Ελλάδας-Ρωσίας που γίνεται στο Μέγαρο Μουσικής (αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη») την Παρασκευή 23/11. Το πρόγραμμα εμπλουτίζουν η λαϊκή συμφωνική ορχήστρα Εν-Χορδώ με την παιδική χορωδία του Σπύρου Λάμπρου καθώς και ο σύλλογος παραδοσιακών χορών και λαογραφικών ερευνών Χοροπαίγνιο του Γιώργου Παντζιαρίδη, με 70 χορευτές που δίνουν μια ξεχωριστή νότα στη μουσική βραδιά, προτού γευτούμε το μουσικοχορευτικό υπερθέαμα της Κρατικής Χορωδίας των Κοζάκων του Κουμπάν, μιας από τις παλιότερες φολκλορικές ομάδες της Ρωσίας. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

#14 Εικοσαρίζει και το γιορτάζει

Athens Calling | 18 ματιές στην πόλη (22-28/11) - εικόνα 11

Από τους «Γιαπωνέζικους κήπους» μέχρι τον τελευταίο του δίσκο «Αν η αγάπη ήταν δρόμος», ο Γιώργης Χριστοδούλου έχει διαγράψει μια σεμνή και ουσιαστική πορεία στην καλλιτεχνική υπόσταση του σύγχρονου τραγουδιού μας. Γιορτάζει λοιπόν αυτά τα είκοσι χρόνια δισκογραφικής παρουσίας με ένα τετραήμερο στο «Half Note Jazz Club» (23-26/11), στο οποίο καλεί τους φίλους του (Βίκυ Καρατζόγλου, Μάρω Μαρκέλλου, Πέννυ Μπαλτατζή, Φοίβος Δεληβοριάς και Θανάσης Αλευράς) υπό την έντονη διαισθητική παρουσία της Αρλέτας.

#15 Μεταξύ θεών και δαιμόνων

Athens Calling | 18 ματιές στην πόλη (22-28/11) - εικόνα 12

Οπτικά εκκεντρικός, χρωματικά πλουραλιστικός και πολυεπίπεδα συμβολικός. Έχοντας κάνει αρκετές εκθέσεις σε Ελλάδα κι εξωτερικό, ο εικαστικός Μιχάλης Παρλαμάς παρουσιάζει τα τελευταία του ζωγραφικά έργα στην Kourd Gallery (Κασσιανής 2 & Φαναριωτών, Νεάπολη, 2106426573) υπό το γενικό τίτλο «Θεοί + τέρατα». Από την Πέμπτη 22/11 (εγκαίνια: 8 μ.μ.) pop art αισθητικής φιγούρες και γνωστές πολιτιστικές αναφορές εισάγουν τον θεατή σε ένα περίπλοκο σύμπαν θεών και δαιμόνων που μπερδεύει το μάτι κι εξάπτει την περιέργεια.

#16 MIRfestival: ένας δορυφόρος για την τέχνη

Athens Calling | 18 ματιές στην πόλη (22-28/11) - εικόνα 13

Στοχεύοντας στο συναρπαστικό σημείο συνάντησης των παραστατικών τεχνών και των οπτικοακουστικών μέσων, το 6ο MIRfestival επιστρέφει (22-30/11) και προσκαλεί το κοινό σε ασυνήθιστους αλλά και ιστορικούς χώρους, για να ανακαλύψει την πιο σύγχρονη πλευρά του ζωντανού θεάματος. Για τις επόμενες εννιά ημέρες δίνουμε ραντεβού σε Rabbithole, Πάλλας, Κέντρο Μελέτης Χορού Ντάνκαν, Χώρος Θέατρο, TRES, Απαράμιλλον και Project 8.

#17 Μια σπιτίσια γκαλερί

Athens Calling | 18 ματιές στην πόλη (22-28/11) - εικόνα 14

Αντλώντας έμπνευση από τον ιαπωνικό όρο Satori, που στην κυριολεξία σημαίνει κατανόηση και ορίζεται ως μια βαθιά κι ενδελεχής διεργασία φώτισης της ψυχής, η Ελένη Μαρνέρη αλλάζει ξανά την εμφάνιση της γκαλερί της. Με 12 Έλληνες σχεδιαστές στο εικαστικό της άρμα, ευφάνταστα κοσμήματα, κεραμικά αντικείμενα, εγκαταστάσεις με φως, εικαστικές συνθέσεις με ύφασμα η Eleni Marneri Galerie μετατρέπεται σε ένα φιλόξενο χώρο σπιτιού. Ποιο είναι το προσωπικό σου Satori; Ευκαιρία να το ανακαλύψεις από την Παρασκευή 23/11.

#18 «Θείος Βάνιας» ο Γιώργος Κιμούλης

Athens Calling | 18 ματιές στην πόλη (22-28/11) - εικόνα 15

Το αριστούργημα του Τσέχοφ «Θείος Βάνιας» ζωντανεύει στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά (από 22/11) με τον Γιώργο Κιμούλη. Ο ίδιος δεν ερμηνεύει απλώς τον ομώνυμο ρόλο, αλλά έχει αναλάβει και την απόδοση και τη σκηνοθεσία του εμβληματικού έργου. Τάσος Νούσιας, Χαρά-Μάτα Γιαννάτου και Στέλλα Καζάζη είναι μερικοί από τους ηθοποιούς που θα τον συνοδεύσουν σε αυτό το έργο, που φωτίζει τις μύχιες σκέψεις και τις ανεκπλήρωτες ελπίδες καθημερινών ανθρώπων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".