Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: ο θετικός απολογισμός και τα νέα σχέδια

Σε μία συνέντευξη τύπου-απολογισμός, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΠΙΣΝ μίλησε για το χθες, το σήμερα και το αύριο του σημαντικού τοπόσημου.

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: ο θετικός απολογισμός και τα νέα σχέδια

Τα θετικά συμπεράσματα και την ικανοποίησή του για την μέχρι τώρα πορεία λειτουργίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος εξέφρασε το Διοικητικό του Συμβούλιο στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησε με αφορμή τη συμπλήρωση του μισού της θητείας του. «Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ένας μοναδικός, εμβληματικός χώρος υψηλών προδιαγραφών, ξεπέρασε με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο οποιαδήποτε πρόβλεψη και προσδοκία» δήλωσε η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Λυδία Κονιόρδου, και τα νούμερα την επιβεβαιώνουν.

Aπό τις αρχές του 2017 μέχρι και τα τέλη του Σεπτεμβρίου 2018 το ΚΠΙΣΝ μετρά ήδη περισσότερες από 6.000 επιτυχημένες δωρεάν εκδηλώσεις και δράσεις που πραγματοποιήθηκαν χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου, ενώ τα νούμερα της επισκεψιμότητας εντυπωσιάζουν: η πιο αισιόδοξη αρχική πρόβλεψη μιλούσε για 700.000 επισκέψεις το χρόνο, το 2017 οι επισκέπτες ξεπέρασαν τα 3 εκατομμύρια, ενώ το 2018, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ο αριθμός τους έχει ήδη φτάσει τα 3,4 εκατομμύρια.

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: ο θετικός απολογισμός και τα νέα σχέδια - εικόνα 1

Όλα δείχνουν πως το όραμα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η δημιουργία δηλαδή ενός δημόσιου χώρου ανοιχτού σε όλο τον κόσμο, είναι πλέον πραγματικότητα που υλοποιείται καθημερινά. Το αριστοτεχνικό δημιούργημα του αρχιτέκτονα Renzo Piano έχει ήδη καθιερωθεί ως αρχιτεκτονικό τοπόσημο, περιβαλλοντικό πρότυπο και παράλληλα μητροπολιτικός πολιτιστικός προορισμός, ένας χώρος υψηλής αισθητικής και πολιτισμού που προσφέρει στους επισκέπτες πολλαπλές υπηρεσίες με σεβασμό σε όλο ανεξαιρέτως το κοινό, με φροντίδα για τις ανάγκες του και με ασφάλεια.

Η επιτυχία του, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Ανδρέας Δρακόπουλος σε τηλεδιάσκεψη από τη Νέα Υόρκη κρύβεται στον ανθρώπινο παράγοντα. «Η άριστη συνεργασία του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα προς τον κοινό μας σκοπό είναι πρωτόγνωρη για την Ελλάδα» τόνισε, δηλώνοντας πως το αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής κέρδισε το σεβασμό του κόσμου.

Στα ίδια συμπεράσματα κατέληξε και η ομιλία του Υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος, ως επικεφαλής του εποπτεύοντος υπουργείου του ΚΠΙΣΝ, συνεχάρη το Διοικητικό Συμβούλιο για την εξαιρετική οικονομική διαχείριση (το οικονομικό αποτέλεσμα του 2017 ήταν κατά €2,3 εκατομμύρια καλύτερο από τον προϋπολογισμό του Επιχειρησιακού Σχεδίου που είχε κατατεθεί κατά την παράδοση του ΚΠΙΣΝ στο Δημόσιο, ενώ και το 2018 κινείται σε αντίστοιχα επίπεδα) και δήλωσε ότι «η επιτυχία του ΚΠΙΣΝ αποδεικνύει ότι στην Ελλάδα ο δημόσιος τομέας μπορεί να είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος».

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: ο θετικός απολογισμός και τα νέα σχέδια - εικόνα 2

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Νίκος Μανωλόπουλος ενημέρωσε το κοινό για τα επόμενα βήματα του ΚΠΙΣΝ, τονίζοντας πως η κοινή ανάπτυξή του με την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος είναι στόχος-κλειδί. Οι τρεις αυτοί φορείς αναμένεται να συνεργαστούν στην εμβάθυνση του καλλιτεχνικού προγραμματισμού με παραγωγές μακράς πνοής και διεθνείς συνεργασίες, ενώ τα άκρως επιτυχημένα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και άτομα άνω των 65 ετών θα εμπλουτιστούν με νέες δράσεις με στόχο την ενθάρρυνση της δημιουργικότητας των επισκεπτών όλων των ηλικιών.

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: ο θετικός απολογισμός και τα νέα σχέδια - εικόνα 3

Η συνέχιση της προσφοράς στου ΚΠΙΣΝ προς το κοινωνικό σύνολο αλλά και η ενίσχυση της ενεργής συμμετοχής του κοινού βρίσκονται στις προτεραιότητες του νέου προγράμματος από το οποίο ξεχωρίζει ο σχεδιασμός καταγραφής και παρουσίασης της γενικής και πολιτιστικής προφορικής ιστορίας των κατοίκων της Καλλιθέας σε συνεργασία με τον δήμο Καλλιθέας. Τέλος τα φιλόδοξα μελλοντικά σχέδια περιλαμβάνουν μόνιμες εκθέσεις γλυπτικής με έργα που εναρμονίζονται με το ύφος του χώρου, ιδέα που προήλθε από την επιτυχημένη έκθεση της Σοφίας Βάρη «Φόρμες και Αντιθέσεις», αλλά και την ανάπτυξη site specific εγκαταστάσεων που θα ξεκινήσει από την περίοδο των Χριστουγέννων με έναν διαδραστικό στολισμό που θα κάνει το ΚΠΙΣΝ έναν ξεχωριστό τόπο γιορτής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Travelogue": Η ελληνική κουλτούρα του DIY

Μια νέα έκδοση από τις papairlines παρουσιάζει το βιβλιοπωλείο Hyper Hypo.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2024

Υπουργείο Πολιτισμού: Το 2024 αφιερωματικό έτος στον Λόρδο Βύρωνα

Η Λίνα Μενδώνη εγκαινίασε την έκθεση "Ο Μπάυρον και η Ελλάδα", την οποία συνδιοργάνωσαν η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στο Βυρώνειο Κτήριο.

Αποστολή στη Μπιενάλε Βενετίας 2024: τα εθνικά περίπτερα που ξεχωρίσαμε

Ανταπόκριση από τις εθνικές συμμετοχές της 60ης κορυφαίας εικαστικής διοργάνωσης που συντονίζονται με το σκεπτικό της κεντρικής έκθεσης "Ξένοι Παντού" και από το "Ξηρόμερο/Dryland".

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (22-28/4)

Μια ομάδα δημιουργών τιμά τον Στέλιο Φαϊτάκη, ο Κώστας Τσόκλης διερευνά τα σύγχρονα ΜΜΕ, και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.

Η Λίζη Καλλιγά στήνει μια ασυνήθιστη έκθεση στο Αρχείο Ακριθάκη

Το πρότζεκτ "Ο Άσπρος Τοίχος" αποτελείται από μία αέναη βιντεοπροβολή και 9 φωτογραφίες.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Τρία μπαζάρ γεμίζουν τέχνη την Αθήνα

Ένα διήμερο αφιερωμένο στην εγχώρια δημιουργία, μπαζάρ για τους λάτρεις της μουσικής και ό,τι μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 20 έως 26/4.

"Daughters": Το οικογενειακό τραύμα και οι ρίζες της πατριαρχίας

Οι καλλιτέχνιδες Αιμιλία Μπαλάσκα και Rebecca Simons ανατρέχουν στο οικογενειακό αρχείο τους και επανεξετάζουν το κοινό τους παρελθόν.