Τα νέα βιβλία που περιμένουμε πώς και πώς να διαβάσουμε το φετινό φθινόπωρο

Ελληνικές και ξένες εκδόσεις που ανυπομονούμε να βάλουμε στα ράφια μας.

Τα νέα βιβλία που περιμένουμε πώς και πώς να διαβάσουμε το φετινό φθινόπωρο

Η έναρξη του φθινοπώρου είναι συνυφασμένη με σχολικά και εκπαιδευτικά βιβλία, αλλά παραμένει περίοδος ποικίλων προσαρμογών που εκ πρώτης όψεως φαίνονται να εκτοπίζουν την ηρεμία και το χρόνο που απαιτεί η ανάγνωση. Ωστόσο, η περίοδος που αρκετοί από εμάς αντιμετωπίζουν ψυχικά και πρακτικά ως τη Δευτέρα του έτους, μπορεί να μας βρει με διαφορετικές αναγνωστικές διαθέσεις, ίσως και λόγω των βιβλίων που μας έκαναν παρέα το καλοκαίρι. Κοιτώντας μπροστά, οι μήνες φέρνουν διάφορα καλούδια: οι εκδοτικοί οίκοι έχουν ήδη αρχίσει να μας ενημερώνουν για τα υπό έκδοση βιβλία τους, από τα οποία κάνουμε ορισμένες επιλογές αναμένοντας και άλλα χαρμόσυνα νέα.

Έλληνες συγγραφείς

Ο Δύτης
Στον ορίζοντα της ελληνικής λογοτεχνίας αναμένουμε από τις εκδόσεις Κίχλη το «Δύο» της Έλενας Μαρούτσου και της Ούρσουλας Φωσκόλου, ένα μυθιστόρημα με δυο φωνές για τη σχέση μητέρας και κόρης και τις είκοσι ιστορίες της Άννας Γρίβα με τίτλο «Τα ζώα θεοί», όπου παιδιά και ενήλικες ανακαλούν την παιδική ηλικία αντιμετωπίζοντας τη σκληρότητα της ζωής με αθωότητα, ενώ τα ζώα αναλαμβάνουν ρόλους μικρών θεών. Ο Μίνως Ευσταθιάδης εμφανίζεται για πρώτη φορά στον Ίκαρο με το αστυνομικό μυθιστόρημα «Ο Δύτης» που περιστρέφεται γύρω από μια ταινία και υπόσχεται να ενθουσιάσει τους απαιτητικούς του είδους. Από την Εστία περιμένουμε να δούμε το μυθιστόρημα «Ο Ταχυδρόμος» του Γιώργου Παπαδάκη, μια αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο της σκληρής πραγματικότητας σε μια ορεινή κοινότητα της μεταπολεμικής Κρήτης, καθώς και το «Πάρκο» του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη, ένα μυθιστόρημα μνήμης και φαντασία για τους «αιρετικούς, ποιητές, τυχοδιώκτες, αμετανόητους εραστές την αυγή της Μεταπολίτευσης».

Εμφύλιοι Έρωτες
Στην κατηγορία Ημερολόγιο ο Ίκαρος ετοιμάζει το «Γιώργος Σεφέρης: Μέρες Η’ & Μέρες Θ’», το οποίο καλύπτει την τελευταία δεκαετία της ζωής του, με εκτενή σχολιασμό και λογοτεχνικές, πολιτικές, πολιτιστικές και βιογραφικές αναφορές της εποχής. Από τις εκδόσεις Πόλις αναμένουμε με ενδιαφέρον το αυτοβιογραφικό «Στ’αμπέλια» του Σταύρου Ζουμπουλάκη, ένα κείμενο για τα παιδικά χρόνια του συγγραφέα στο χωρίο Συκιά της Λακωνίας και τον κόσμο των αγαπημένων ανθρώπων, αυτών που, όπως γράφει, «με αγάπησαν και τους αγάπησα πολύ». Από τις εκδόσεις Καστανιώτη θα δούμε, μεταξύ άλλων, το «Χίλιες Ανάσες» της Ιωάννας Καρυστιάνη, το μυθιστόρημα «Εμφύλιοι Έρωτες» του Γιάνη Σιατίτσα και το «Άγιον Όρος» του Θανάση Νιάρχου.

Λογοτεχνία του κόσμου

Στην ξένη λογοτεχνία η επιλογή είναι εξίσου δελεαστική και δύσκολη. Οι εκδόσεις Ποταμός ετοιμάζουν το «Κοκκινοσκουφίτσα Πόλη» της πολύ ιδιαίτερης και μαχητικής Ασλί Ερντογάν, ενώ από τις εκδόσεις Καστανιώτη περιμένουμε τα «Ελευθεριακά Γραπτά (1948-1960)» του εξαιρετικού Γάλλου φιλοσόφου και συγγραφέα Αλμπέρ Καμύ. Η Εστία ετοιμάζει το μυθιστόρημα «Οι Αφανείς» του Ροϊ Γιάκομπσεν, ένα δυνατό και συγκινητικό έργο (υποψήφιο για το βραβείο Man Booker 201) με κεντρική ηρωίδα την Ίνγκρι Μπαρρόι, η οποία αναγκάζεται να αφήσει τη σκληρή ζωή ενός μικρού νησιού στη Νορβηγία για το ριζικά διαφορετικό κόσμο της στεριάς. Στη νουβέλα «Η Μεγάλη Πτώση» (Εστία) ο Πέτερ Χάντκε αφηγείται την ιστορία ενός αργόσχολου ηθοποιού κατά τη διάρκεια μιας και μόνο ημέρας.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένουμε επίσης το μυθιστόρημα «Σώσα» του Ισαάκ Μπασέβις Σίνγκερ (Κίχλη), μια πολυεπίπεδη ιστορία αγάπης αλλά και υπαρξιακών ερωτημάτων, και το «Οι σημειώσεις του Μάλτε Λάουριντς Μπρίγκε» του Ράινερ Μαρία Ρίλκε (Κίχλη), ένα μωσαϊκό παθών, αναμνήσεων και συγκρούσεων.

Non fiction

Η αυτοτέλεια του αισθητικού
Δεν είναι λίγα τα υπό έκδοση βιβλία στην ευρύτερη κατηγορία του ελληνικού και ξενόγλωσσου «non fiction», μεταξύ των οποίων είναι το «Η ληστεία στο ελληνικό κράτος, μέσα 19ου –αρχές 20ου αιώνα» του Νικολάου Αναστόπουλου (Ίκαρος), μια μελέτη του φαινομένου της ληστείας που από το 1830 έως περίπου το 1930 αποτελούσε αναπόσπαστο στοιχείο της παραδοσιακής κοινωνίας. Στο δοκίμιο «Οι μαύρες διαθήκες της φιλοσοφίας» (Κίχλη), ο Νικήτας Σινιόσογλου πραγματεύεται τη σχέση φασισμού και ημερολογιακής γραφής με σημείο εστίασης την προσωπική εκδοχή του Καρλ Σμιτ και του Μάρτιν Χάιντεγκερ για τη σχέση τους με το ναζιστικό καθεστώς. Στο υπό έκδοση «Η Αυτοτέλεια του Αισθητικού και το Χαμένο Πολίτευμα της Αρετής» ( Καστανιώτης) ο Θάνος Βερέμης επιχειρεί να εξηγήσει την παθογένεια της σημερινής απουσίας της αρετής από το δημόσιο προβληματισμό.

Πώς πεθαίνουν οι δημοκρατίες
Στα προσεχή των εκδόσεων Ποταμός συμπεριλαμβάνεται και το βιβλίο του εξαιρετικού φιλοσόφου Σάιμον Κρίτσλι «Σημειώσεις περί Αυτοκτονίας», καθώς και το εξίσου επίκαιρο «Πώς να Ζεις 24 Ώρες την Ημέρα» του Άρνολντ Μπένετ. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο ανυπομονούμε για το «Πώς Πεθαίνουν οι Δημοκρατίες» των Steven Levitsky και Daniel Ziblatt, ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά βιβλία του έτους, και από τις εκδόσεις Μελάνι το δοκίμιο «Η Φιλοσοφία του Ζην» του Φρανσούα Ζυλιέν.

Σε κάπως διαφορετική κατεύθυνση, ιδιαίτερη εντύπωση κάνει το βιβλίο του Κριστόφ Ρίμπατ, «Στο εστιατόριο: μια ιστορία της γαστρονομίας βγαλμένη από την πέννα και τον χρωστήρα λογοτεχνών, ζωγράφων, κοινωνιολόγων και γαστρονόμων» (Εστία). Με αναφορές στον Όργουελ, την Σιμόν ντε Μποβουάρ, τον Μαρσέλ Προυστ, τον Έλβις Πρέσλεϊ, ο Ρίμπατ συλλέγει ιστορίες από ιδιοφυείς σεφ, σερβιτόρους, φιλοσόφους, καλοφαγάδες και κοινωνιολόγους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Συνάντηση με τους συγγραφείς Γιάννη Παλαβό & Αχιλλέα ΙΙΙ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Η εκδήλωση εντάσσεται στον Περίπατο Βιβλίου 2024 της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Νέα έκθεση από τον Δαυίδ Σαμπεθάι στην Eleftheria Tseliou Gallery

Το πρώτο μέρος της έκθεσης έχει τίτλο "I Ain’t Dead, Just Trying to Hear The Sound of The Earth Spinning", ο οποίος λειτουργεί ως χιουμοριστική δήλωση και ως ένα είδος παραβολής.

Τρεις καλλιτέχνες παίζουν με τη φύση στην γκαλερί Rodeo

Θανάσης Τότσικας, Liliana Moro και David Douard συνομιλούν με έναν απρόσμενο τρόπο μέσω των έργων τους.

Η Κάπα Εκδοτική γιορτάζει 10 χρόνια ζωής με το άνοιγμα του δικού της βιβλιοπωλείου

Το ολοκαίνουριο "σπίτι" της Κάπα Εκδοτικής φιλοξενεί σε έναν άνετο χώρο 120 τμ τον πλήρη κατάλογο των εκδόσεών της και φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ένα νέο βιβλιοφιλικό στέκι στην "καρδιά" της πόλης.

Ξηρόμερο/Dryland": Εγκαινιάστηκε το Ελληνικό Περίπτερο στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Η έκθεση ανοίγει για το κοινό το Σάββατο 20 Απριλίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τον Νοέμβριο.

"Τζάμια Κρύσταλλα": Ένας χώρος αφιερωμένος στην περφόρμανς ανοίγει στο Μεταξουργείο

Η ανερχόμενη χορογράφος Αντωνία Οικονόμου μιλάει για το νέο πρότζεκτ με το οποίο δίνει στους καλλιτέχνες περισσότερο χώρο για αυθορμητισμό και δημιουργία, "αγκαλιάζοντας" τις παραστατικές τέχνες.

"Springtime Stories": Η Γεωργία Μπλιάτσου διηγείται ιστορίες απόλυτα συνδεδεμένες με τον αέναο κύκλο της ζωής

Η ζωγράφος παρουσιάζει τη δουλειά της σε πέντε εύγλωττες θεματικές ενότητες, στέλνοντας το μήνυμά της για την προστασία του πλανήτη, πιο επιτακτική από ποτέ.