Η έναρξη του φθινοπώρου είναι συνυφασμένη με σχολικά και εκπαιδευτικά βιβλία, αλλά παραμένει περίοδος ποικίλων προσαρμογών που εκ πρώτης όψεως φαίνονται να εκτοπίζουν την ηρεμία και το χρόνο που απαιτεί η ανάγνωση. Ωστόσο, η περίοδος που αρκετοί από εμάς αντιμετωπίζουν ψυχικά και πρακτικά ως τη Δευτέρα του έτους, μπορεί να μας βρει με διαφορετικές αναγνωστικές διαθέσεις, ίσως και λόγω των βιβλίων που μας έκαναν παρέα το καλοκαίρι. Κοιτώντας μπροστά, οι μήνες φέρνουν διάφορα καλούδια: οι εκδοτικοί οίκοι έχουν ήδη αρχίσει να μας ενημερώνουν για τα υπό έκδοση βιβλία τους, από τα οποία κάνουμε ορισμένες επιλογές αναμένοντας και άλλα χαρμόσυνα νέα.
Έλληνες συγγραφείς
Λογοτεχνία του κόσμου
Στην ξένη λογοτεχνία η επιλογή είναι εξίσου δελεαστική και δύσκολη. Οι εκδόσεις Ποταμός ετοιμάζουν το «Κοκκινοσκουφίτσα Πόλη» της πολύ ιδιαίτερης και μαχητικής Ασλί Ερντογάν, ενώ από τις εκδόσεις Καστανιώτη περιμένουμε τα «Ελευθεριακά Γραπτά (1948-1960)» του εξαιρετικού Γάλλου φιλοσόφου και συγγραφέα Αλμπέρ Καμύ. Η Εστία ετοιμάζει το μυθιστόρημα «Οι Αφανείς» του Ροϊ Γιάκομπσεν, ένα δυνατό και συγκινητικό έργο (υποψήφιο για το βραβείο Man Booker 201) με κεντρική ηρωίδα την Ίνγκρι Μπαρρόι, η οποία αναγκάζεται να αφήσει τη σκληρή ζωή ενός μικρού νησιού στη Νορβηγία για το ριζικά διαφορετικό κόσμο της στεριάς. Στη νουβέλα «Η Μεγάλη Πτώση» (Εστία) ο Πέτερ Χάντκε αφηγείται την ιστορία ενός αργόσχολου ηθοποιού κατά τη διάρκεια μιας και μόνο ημέρας.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένουμε επίσης το μυθιστόρημα «Σώσα» του Ισαάκ Μπασέβις Σίνγκερ (Κίχλη), μια πολυεπίπεδη ιστορία αγάπης αλλά και υπαρξιακών ερωτημάτων, και το «Οι σημειώσεις του Μάλτε Λάουριντς Μπρίγκε» του Ράινερ Μαρία Ρίλκε (Κίχλη), ένα μωσαϊκό παθών, αναμνήσεων και συγκρούσεων.
Non fiction
Δεν είναι λίγα τα υπό έκδοση βιβλία στην ευρύτερη κατηγορία του ελληνικού και ξενόγλωσσου «non fiction», μεταξύ των οποίων είναι το «Η ληστεία στο ελληνικό κράτος, μέσα 19ου –αρχές 20ου αιώνα» του Νικολάου Αναστόπουλου (Ίκαρος), μια μελέτη του φαινομένου της ληστείας που από το 1830 έως περίπου το 1930 αποτελούσε αναπόσπαστο στοιχείο της παραδοσιακής κοινωνίας. Στο δοκίμιο «Οι μαύρες διαθήκες της φιλοσοφίας» (Κίχλη), ο Νικήτας Σινιόσογλου πραγματεύεται τη σχέση φασισμού και ημερολογιακής γραφής με σημείο εστίασης την προσωπική εκδοχή του Καρλ Σμιτ και του Μάρτιν Χάιντεγκερ για τη σχέση τους με το ναζιστικό καθεστώς. Στο υπό έκδοση «Η Αυτοτέλεια του Αισθητικού και το Χαμένο Πολίτευμα της Αρετής» ( Καστανιώτης) ο Θάνος Βερέμης επιχειρεί να εξηγήσει την παθογένεια της σημερινής απουσίας της αρετής από το δημόσιο προβληματισμό. Στα προσεχή των εκδόσεων Ποταμός συμπεριλαμβάνεται και το βιβλίο του εξαιρετικού φιλοσόφου Σάιμον Κρίτσλι «Σημειώσεις περί Αυτοκτονίας», καθώς και το εξίσου επίκαιρο «Πώς να Ζεις 24 Ώρες την Ημέρα» του Άρνολντ Μπένετ. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο ανυπομονούμε για το «Πώς Πεθαίνουν οι Δημοκρατίες» των Steven Levitsky και Daniel Ziblatt, ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά βιβλία του έτους, και από τις εκδόσεις Μελάνι το δοκίμιο «Η Φιλοσοφία του Ζην» του Φρανσούα Ζυλιέν.Σε κάπως διαφορετική κατεύθυνση, ιδιαίτερη εντύπωση κάνει το βιβλίο του Κριστόφ Ρίμπατ, «Στο εστιατόριο: μια ιστορία της γαστρονομίας βγαλμένη από την πέννα και τον χρωστήρα λογοτεχνών, ζωγράφων, κοινωνιολόγων και γαστρονόμων» (Εστία). Με αναφορές στον Όργουελ, την Σιμόν ντε Μποβουάρ, τον Μαρσέλ Προυστ, τον Έλβις Πρέσλεϊ, ο Ρίμπατ συλλέγει ιστορίες από ιδιοφυείς σεφ, σερβιτόρους, φιλοσόφους, καλοφαγάδες και κοινωνιολόγους.