Athens Calling: 12 ματιές στην πόλη (13-19/9)

Τα ιντερνετικά τρολς μπαίνουν στο επίκεντρο συζητήσεων και εγκαταστάσεων ενώ ο Πρίγκηπας της Δανιμαρκίας κάνει πρεμιέρα.

Athens Calling: 12 ματιές στην πόλη (13-19/9)

#1 Στο Ηρώδειο με τις «Θεσμοφοριάζουσες»

Ένα από τα κερδισμένα αριστοφανικά στοιχήματα του καλοκαιριού, η παράσταση που υπογράφει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, κλείνει πανηγυρικά την περιοδεία της την Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο. Ο Αριστοφάνης βάζει στο επίκεντρο αυτής της κωμωδίας μια απολαυστική παρώδηση του Ευριπίδη και των έργων του καθώς και την πάντα επίκαιρη μάχη των φύλων, μεταχειριζόμενος το πρόσφορο για πλήθος κωμικών στιγμών εύρημα της μεταμφίεσης. Οι «Θεσμοφοριάζουσες» στηρίζονται σε εκλεκτούς συντελεστές στη μουσική (Νίκος Κυπουργός) και την όψη (Άγγελος Μέντης, Μαγδαληνή Αυγερινού), στη νέα μετάφραση του Παντελή Μπουκάλα, που δεν διασκευάζει το πρωτότυπο κείμενο, και βέβαια σε ένα all star cast: ο Μάκης Παπαδημητρίου, ο Οδυσσέας Παπασπηλιό­πουλος, ο Γιώργος Παπαγεωργίου και ο Γιώργος Χρυσοστόμου διασταυρώνουν τα ξίφη τους με τη Νάντια Κοντογεώργη, την Ελένη Ουζουνίδου, την Άντρη Θεοδότου κ.ά., με διακύβευμα την υπόληψη των γυναικών, την υστεροφημία του Ευριπίδη και τη δική μας ψυχαγωγία!

#2 Ο «Άμλετ» στο βασίλειο του Κεραμεικού

Athens Calling: 12 ματιές στην πόλη (13-19/9) - εικόνα 1

Σε νέο χώρο, και συγκεκριμένα στο Θέατρο Altera Pars στον Κεραμεικό, θα δούμε φέτος τον επιτυχημένο «Άμλετ» με τον Τάσο Ιορδανίδη στη δεύτερη χρονιά του. Η αλλαγή επιτάσσει και νέα σκηνική προσέγγιση από τον βραβευμένο Λεβάν Τσουλάτζε, που υπογράφει τη σκηνοθεσία της παράστασης, η οποία ξεχώρισε στη συνείδηση κοινού και κριτικών. Το εξαιρετικό καστ, που συνθέτουν οι Άρης Λεμπεσόπουλος, Πέμη Ζούνη, Ιωάννα Παππά, Θοδωρής Κατσαφάδος, επιστρέφει μαζί με κάποιες νέες προσθήκες στο πλευρό του πρωταγωνιστή (15 Σεπτεμβρίου-15 Δεκεμβρίου).

#3 Ενας Εuro pop μύθος

Athens Calling: 12 ματιές στην πόλη (13-19/9) - εικόνα 2

Ο Salvatore Adamo υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια της Εuro pop στη δεκαετία του ’60 και η φήμη του κρατήθηκε ψηλά – με μια κάποια φυσιολογική κάμψη στα ’80s. Ιταλικής καταγωγής, μεγαλωμένος στο Βέλγιο, ως τραγουδιστής έκανε μεγάλη διεθνή καριέρα και οι επιτυχίες του, όπως τα «Inch’Allah», «La nuit», «Mon cinema», «Tomb la neige» κ.ά., έχουν καταγραφεί στη συλλογική ευρωπαϊκή ποπ μνήμη, που ξέρει πώς να διατηρείται­ επί πολλά χρόνια. Πολύγλωσσος περφόρμερ, όπως και οι πιο πολλοί της γενιάς του, έχει αγγί­ξει με τις ερωτικές του μπαλάντες τις ευαίσθητες χορδές εκατομμυρίων θαυμαστών του σε όλο τον κόσμο. Ο Adamo εμφανίζεται στο Ηρώδειο, την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, σε κοινή συναυλία με τον Βασίλη Λέκκα.

#4 Καμβάδες με πλούσια αισθήματα

Athens Calling: 12 ματιές στην πόλη (13-19/9) - εικόνα 3

Μετά τις «Ταυτότητες των άλλων» και το «Απρόβλεπτο των ιδεών», το Μουσείο Φρυσίρα ολοκληρώνει την εκθεσιακή τριλογία παρουσίασης σύγχρονων Ευρωπαίων ζωγράφων «Νέοι Ορίζοντες» με την έκθεση «Αισθήσεων πράξεις». Μέχρι το τέλος του έτους, έργα είκοσι πέντε (και πλέον) εικαστικών που πειραματίζονται με την ανθρώπινη αισθητηριακότητα εκτίθενται κι επεκτείνουν το ταξίδι της καλλιτεχνικής θέασης στις υπόλοιπες αισθήσεις.

#5 Ένα φεστιβάλ-όαση για τα παιδιά

Athens Calling: 12 ματιές στην πόλη (13-19/9) - εικόνα 4

Το Π100 - Πλανήτης Τεχνόπολη, το νέο φεστιβάλ της πόλης που αφιερώνεται αποκλειστικά στους μικρούς μας φίλους, γεμίζει το βιομηχανικό στολίδι του Κεραμεικού (2130109300) με χρώματα και παιχνίδια για ένα σαββατοκύριακο. Στις 15-16 Σεπτεμβρίου ένας πλανήτης γεμάτος αθλητικές δραστηριότητες, εκπαιδευτικά workshops, διαδραστικές εκθέσεις, συναυλίες, μουσικοθεατρικές παραστάσεις, Μeet Μarket, ομιλίες, ανοιχτές συζητήσεις, χορό και μπόλικη διασκέδαση υποδέχονται τη νέα σχολική σεζόν, βάζοντας δημιουργικότητα και φαντασία στο on. Στα bonus ένας ειδικά διαμορφωμένο χώρος για γονείς με βρέφη.

#6 Ο Τσε του Σόντερμπεργκ πυρπολεί τα σινεμά

Athens Calling: 12 ματιές στην πόλη (13-19/9) - εικόνα 5

Το δεύτερο μέρος της σινε-βιογραφίας του οσκαρικού σκηνοθέτη για τον θρυλικό επαναστάτη, το οποίο προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ολοκληρώνεται με ένα καθηλωτικό οδοιπορικό στα βουνά της Βολιβίας αμέσως μετά την Κουβανική Επανάσταση. Εκεί ο Ερνέστο τσε Γκεβάρα θα οργανώσει ένα νέο αντάρτικο με στόχο τη διεξαγωγή μιας διευρυμένης επανάστασης στη Νότια Αμερική με κάθε κόστος. Ο Μπενίσιο ντελ Τόρο κλέβει την παράσταση στον επώνυμο ρόλο, παραδίδοντας μια καθηλωτική ερμηνεία, από τις καλύτερες της καριέρας του, την ώρα που ο Σόντερμπεργκ κινηματογραφεί τις ηρωικές στιγμές του με την αγωνία και την ένταση ενός θρίλερ.

#7 Ο Μάριος στο Ηρώδειο

Athens Calling: 12 ματιές στην πόλη (13-19/9) - εικόνα 6

Ο πάντα δημοφιλής Μάριος Φραγκούλης έρχεται και πάλι στο Ηρώδειο, την Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου με το κλασικό και crossover ρεπερτόριό του με άριες, δημοφιλή τραγούδια και κινηματογραφικές επιτυχίες – αυτήν τη φορά υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Λίνας Νικολακοπούλου. Στη συναυλία του συμμετέχουν ο βιρτουόζος βιολονίστας Zoltan Maga, η Χριστίνα Πουλίτση και η Δήμητρα Σελεμίδου καθώς και ο Ισπανός σπουδαίος συνθέτης José-Maria Cano. Τη Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία του Δήμου Αθηναίων διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός.

#8 Φλαμένκο κι αισθησιασμός από τη Σάρα Μπάρας

Athens Calling: 12 ματιές στην πόλη (13-19/9) - εικόνα 7

Η Ισπανίδα διάσημη χορεύτρια, που έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά της με το φλαμένκο, έρχεται στο Ηρώδειο την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου, με τον σύζυγο και παρτενέρ της Χοσέ Σεράνο, καθώς κι ένα ανσάμπλ εξαιρετικών χορευτών, για να γιορ­τάσει τα 20 χρόνια της ομάδας της με την παράσταση «Shadows». Αποσπάσματα από δεκατέσσερις χορογραφίες της Μπάρας, που συνδυάζουν το παραδοσιακό με το σύγχρονο, θα παρουσιαστούν μπροστά στο αθηναϊκό κοινό, σε ένα μοναδικό χώρο που δίνει στον αισθησιασμό του φλαμένκο την επιβλητικότητα που του πρέπει.

#9 Στην εποχή της μετα-αλήθειας

Athens Calling: 12 ματιές στην πόλη (13-19/9) - εικόνα 8

Η τέταρτη έκδοση του ASFA BBQ, του ετήσιου φεστιβάλ στη Σχολή Καλών Τεχνών της Πειραιώς που εξερευνά τη σωματικότητα στην τέχνη με διεθνείς συμμετοχές, έρχεται υπό την επιμέλεια των ΦΥΤΑ και της νεοσύστατης ομάδας The Ministry of Post-Truth, με τίτλο «Garden of Dystopian Pleasures». Από το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου ξεκινά ένα επταήμερο συζητήσεων, προβολών, εγκαταστάσεων και περφόρμανς που θίγουν τα μεταμοντέρνα αδιέξοδα στην εποχή των ιντερνετικών τρολ και των fake news.

#10 Σκίτσα εν κινήσει

Athens Calling: 12 ματιές στην πόλη (13-19/9) - εικόνα 9

Καλλιτεχνικά ενεργός για πάνω από πενήντα χρόνια και πρώην μέλος της γνωστής εκθεσιακής κολεκτίβας Hairy Who, ο Αμερικανός Karl Wirsum έχει περάσει σχεδιαστικά από διάφορες τεχνοτροπίες και εικαστικές πρακτικές, αποτυπώνοντας είτε αλλόκοτες μορφές, είτε αφαιρετικές φιγούρες, είτε παραμορφώσεις του σώματος – πάντα όμως με την προοπτική μιας δυναμικής, εν κινήσει δημιουργίας. Από την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου έργα του φιλοξενούνται στην Αντικερί Μαρτίνος (Πανδρόσου 50, Μοναστηράκι, 2103212414), υπό τον τίτλο «Karl Wirsum: Drawing it On», φέρνοντας μια δόση του αμερικάνικου εναλλακτικού στην πόλη μας.

#11 Μουσική σκυταλοδρομία στο Νιάρχος

Athens Calling: 12 ματιές στην πόλη (13-19/9) - εικόνα 10

Μια πολυμουσική εβδομάδα ξεκινά στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»: στις 13 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο των Music Escapades, συναντάμε το all female εναλλακτικό σχήμα των S.W.I.M. (Someone Who Isn’t Me, φωτό) μαζί με τους Lip Forensics στα Πανοραμικά Σκαλιά. Στις 15 Σεπτεμβρίου, στο Ξέφωτο, θα δούμε την ΚΟΑ, υπό τη διεύθυνση του Thomas Clamor, σε ένα πρόγραμμα ξεχωριστής ομορφιάς με τον εύγλωττο τίτλο «Classics 4 All». Την επόμενη ημέρα, στον ίδιο χώρο, ο Γιώργος Νταλάρας και η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας παρουσιάζουν την επιτυχημένη τους παράσταση «Μη μου γράφεις γράμματα». Και στις 18 Σεπτεμβρίου ο Lee Ranaldo, κιθαρίστας και συνιδρυτής των Sonic Youth, μιλάει για τα πρώτα του καλλιτεχνικά βήματα στη Νέα Υόρκη των ’80s και δίνει μια σόλο συναυλία στα Πανοραμικά Σκαλιά.

#12 Ένας σύγχρονος αρντεκορίστας

Athens Calling: 12 ματιές στην πόλη (13-19/9) - εικόνα 11

Ο Απόστολος Ντελάκος, ένας σύγχρονος, δραστήριος εικαστικός που συνομιλεί με το ντιζάιν και την παράδοση, μπαίνει για λίγο στον κόσμο της αρ ντεκό. Μαζί με μια πολυσέλιδη συλλογή με εικόνες από γλυπτά στο φορμά του καλλιτεχνικού ρεύματος που στις αρχές του 20ού αιώνα έβαλε την «υψηλή τέχνη» στην καθημερινή ζωή, ο εικαστικός παρουσιάζει (από την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου) στην γκαλερί a.antonopoulou.art μια σειρά φαινομενικά διακοσμητικών πορσελάνινων γλυπτών που απεικονίζουν μορφές ζώων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
25/04/2024

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.