Είναι τελικά ο Σεπτέμβρης η Δευτέρα των μηνών;

Δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία στο Σεπτέμβρη, τον πιο παρεξηγημένο μήνα του χρόνου.

Είναι τελικά ο Σεπτέμβρης η Δευτέρα των μηνών;

Aς είμαστε ειλικρινείς. Κανείς δεν θα ήθελε να είναι στη θέση του Σεπτεμβρίου. Αυτός ο παρεξηγημένος μήνας είναι ο ορισμός του uncool. Αν προσπαθούσες να τον προσωποποιήσεις, αν του έδινες σάρκα και οστά, θα είχε μάλλον τη μορφή της θείας που σου έλεγε λίγο πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς: «Άντε, και τώρα κάθε κατεργάρης στον πάγκο του»! Ή του γείτονα που έφερνε την αστυνομία τη στιγμή που το φοιτητικό σου πάρτι είχε πάρει φωτιά. Ή ακόμη του «καλοχειμωνιάκια» της γειτονιάς σου, που σε περιμένει κρεμασμένος από το μπαλκόνι για να σου πει με χαμόγελο «καλό χειμώνα να έχουμε» ενώ εσύ είσαι με τη βαλίτσα στο χέρι.

Ναι, ο Σεπτέμβριος έχει τον άχαρο ρόλο να τινάξει την άμμο από τα πόδια μας, να μαζέψει το σκορπισμένο μας μυαλό και να ανεβάσει τους πεσμένους παλμούς μας μετά την καλοκαιρινή ραστώνη. Με λίγα λόγια, να μας… συνετίσει ενόψει της νέας σεζόν. Είναι κάτι σαν τη Δευτέρα των μηνών. Σίγουρα δεν επέλεξε ο ίδιος να έχει αυτήν τη θέση. Είμαι σίγουρος ότι, αν τον ρωτούσες, θα ήθελε να έχει το εορταστικό κλίμα του Δεκεμβρίου ή τη μοσχοβολιά της τσίκνας του πασχαλινού Απριλομάρτη. Όμως τώρα δεν μπορεί να απαρνηθεί το σώφρονα χαρακτήρα του.

Από την πλευρά του, βέβαια, κάνει­ ό,τι μπορεί για να περισώσει τη φήμη του. Καταρχάς, είναι ο κατεξοχήν μήνας των στόχων – μαζί με τον Ιανουάριο. Είναι κάτι σαν το σημείο μηδέν του έτους. Η στιγμή που μπορούμε να απαλλαγούμε από κάθε βάρος και αμαρτία του παρελθόντος, βάζοντας μπρος τις μηχανές για να χτίσουμε τον φανταστικό (ή καλύτερα φαντασιακό) εαυτό μας. Η 1η Σεπτεμβρίου είναι η ημέρα που παραδοσιακά ξεκινάμε δίαιτα για να χάσουμε τα παραπανίσια κιλά των διακοπών – ακόμη κι αν τις περισσότερες φορές τα κουβαλάμε μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Τον Σεπτέμβριο δίνουμε την υπόσχεση στον εαυτό μας ότι θα διαβάζουμε περισσότερο, θα σκιστούμε στη γυμναστική και θα κόψουμε τσιγάρα, ατμιστές, κορεσμένα λιπαρά, γλουτένη και παραπανίσιες βότκες...

Κάπως έτσι ο μήνας που μας συμμαζεύει είναι και ο μήνας που μας παρακινεί να κάνουμε μια καινούργια αρχή. Είναι μια αφορμή για ανανέωση κι επανεκκίνηση. Μη νομίζετε. Περίπου με τον ίδιο τρόπο βιώνει τον Σεπτέμβριο και η πρωτεύουσα. Στην Αθήνα, μετά τη νηνεμία του Αυγούστου, φυσά και πάλι δυνατός δημιουργικός αέρας. Θα το έχετε διαπιστώσει και οι ίδιοι, βλέποντας το πλήθος των εκδηλώσεων, τις συναυλίες που δεν θα χάσουμε, τη νέα θεατρική σεζόν που ξεκινάει και τα φεστιβάλ που αναδιοργανώνονται μετά το καλοκαίρι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Sony World Photography Awards 2023: Οι κριτές και οι ημερομηνίες των επικείμενων εκθέσεων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας ανακοίνωσε την κριτική επιτροπή για τα Sony World Photography Awards 2023, μαζί με νέα βραβεία και δεδομένα για τις εκθέσεις.

30/09/2022

Οι "Κατακλυσμοί" του Δαυίδ Μπενφοράδο επιστρέφουν στην Kourd

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης συνεχίζει το μαγικό ταξίδι στον κόσμο των χρωστικών υλών και των αφαιρετικών σχημάτων.

Μια ομάδα σύγχρονων καλλιτεχνών μπαίνει σε "Safe Mode"

Μια πολυμεσική έκθεση που θέτει ερωτήματα για τις διαδικασίες της σύγχρονης ζωής και εγκαινιάζεται σε τρεις αθηναϊκούς χώρους τέχνης.

Ένα οπτικό πέρασμα στην ιστορία του δράκου επιχειρεί ο Θωμάς Διώτης

Η έκθεση Digging σε επιμέλεια της Αγγελικής Μπάρα θα φιλοξενηθεί στη γκαλερί Ζουμπουλάκη.

Το άτομο ως ένα κοινωνικό κύτταρο στον "Μικρόκοσμο" της Art Appel Gallery

Η διατομική έκθεση ζωγραφικής των Πηνελόπη Ακριτίδου και Ίον Ρούντολφ απεικονίζει τον οργανικό μικρόκοσμο των μικροβίων και των κυττάρων με μια διαφορετική ματιά.

Το Μουσείο Κανελλοπούλου συστήνεται στην πόλη

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του μουσείου προκειμένου να αναδείξει την πλούσια συλλογή και ιστορία του.

Το εκθεσιακό αφιέρωμα για τον John Craxton στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Μετά την στάση της στο Μουσείο Μπενάκη, η έκθεση "John Craxton: Μια ελληνική Ψυχή" ταξιδεύει στην Κρήτη όπου και θα παραμείνει μέχρι τις αρχές του ’23.