Είναι τελικά ο Σεπτέμβρης η Δευτέρα των μηνών;

Δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία στο Σεπτέμβρη, τον πιο παρεξηγημένο μήνα του χρόνου.

Είναι τελικά ο Σεπτέμβρης η Δευτέρα των μηνών;

Aς είμαστε ειλικρινείς. Κανείς δεν θα ήθελε να είναι στη θέση του Σεπτεμβρίου. Αυτός ο παρεξηγημένος μήνας είναι ο ορισμός του uncool. Αν προσπαθούσες να τον προσωποποιήσεις, αν του έδινες σάρκα και οστά, θα είχε μάλλον τη μορφή της θείας που σου έλεγε λίγο πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς: «Άντε, και τώρα κάθε κατεργάρης στον πάγκο του»! Ή του γείτονα που έφερνε την αστυνομία τη στιγμή που το φοιτητικό σου πάρτι είχε πάρει φωτιά. Ή ακόμη του «καλοχειμωνιάκια» της γειτονιάς σου, που σε περιμένει κρεμασμένος από το μπαλκόνι για να σου πει με χαμόγελο «καλό χειμώνα να έχουμε» ενώ εσύ είσαι με τη βαλίτσα στο χέρι.

Ναι, ο Σεπτέμβριος έχει τον άχαρο ρόλο να τινάξει την άμμο από τα πόδια μας, να μαζέψει το σκορπισμένο μας μυαλό και να ανεβάσει τους πεσμένους παλμούς μας μετά την καλοκαιρινή ραστώνη. Με λίγα λόγια, να μας… συνετίσει ενόψει της νέας σεζόν. Είναι κάτι σαν τη Δευτέρα των μηνών. Σίγουρα δεν επέλεξε ο ίδιος να έχει αυτήν τη θέση. Είμαι σίγουρος ότι, αν τον ρωτούσες, θα ήθελε να έχει το εορταστικό κλίμα του Δεκεμβρίου ή τη μοσχοβολιά της τσίκνας του πασχαλινού Απριλομάρτη. Όμως τώρα δεν μπορεί να απαρνηθεί το σώφρονα χαρακτήρα του.

Από την πλευρά του, βέβαια, κάνει­ ό,τι μπορεί για να περισώσει τη φήμη του. Καταρχάς, είναι ο κατεξοχήν μήνας των στόχων – μαζί με τον Ιανουάριο. Είναι κάτι σαν το σημείο μηδέν του έτους. Η στιγμή που μπορούμε να απαλλαγούμε από κάθε βάρος και αμαρτία του παρελθόντος, βάζοντας μπρος τις μηχανές για να χτίσουμε τον φανταστικό (ή καλύτερα φαντασιακό) εαυτό μας. Η 1η Σεπτεμβρίου είναι η ημέρα που παραδοσιακά ξεκινάμε δίαιτα για να χάσουμε τα παραπανίσια κιλά των διακοπών – ακόμη κι αν τις περισσότερες φορές τα κουβαλάμε μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Τον Σεπτέμβριο δίνουμε την υπόσχεση στον εαυτό μας ότι θα διαβάζουμε περισσότερο, θα σκιστούμε στη γυμναστική και θα κόψουμε τσιγάρα, ατμιστές, κορεσμένα λιπαρά, γλουτένη και παραπανίσιες βότκες...

Κάπως έτσι ο μήνας που μας συμμαζεύει είναι και ο μήνας που μας παρακινεί να κάνουμε μια καινούργια αρχή. Είναι μια αφορμή για ανανέωση κι επανεκκίνηση. Μη νομίζετε. Περίπου με τον ίδιο τρόπο βιώνει τον Σεπτέμβριο και η πρωτεύουσα. Στην Αθήνα, μετά τη νηνεμία του Αυγούστου, φυσά και πάλι δυνατός δημιουργικός αέρας. Θα το έχετε διαπιστώσει και οι ίδιοι, βλέποντας το πλήθος των εκδηλώσεων, τις συναυλίες που δεν θα χάσουμε, τη νέα θεατρική σεζόν που ξεκινάει και τα φεστιβάλ που αναδιοργανώνονται μετά το καλοκαίρι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Travelogue": Η ελληνική κουλτούρα του DIY

Μια νέα έκδοση από τις papairlines παρουσιάζει το βιβλιοπωλείο Hyper Hypo.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2024

Υπουργείο Πολιτισμού: Το 2024 αφιερωματικό έτος στον Λόρδο Βύρωνα

Η Λίνα Μενδώνη εγκαινίασε την έκθεση "Ο Μπάυρον και η Ελλάδα", την οποία συνδιοργάνωσαν η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στο Βυρώνειο Κτήριο.

Αποστολή στη Μπιενάλε Βενετίας 2024: τα εθνικά περίπτερα που ξεχωρίσαμε

Ανταπόκριση από τις εθνικές συμμετοχές της 60ης κορυφαίας εικαστικής διοργάνωσης που συντονίζονται με το σκεπτικό της κεντρικής έκθεσης "Ξένοι Παντού" και από το "Ξηρόμερο/Dryland".

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (22-28/4)

Μια ομάδα δημιουργών τιμά τον Στέλιο Φαϊτάκη, ο Κώστας Τσόκλης διερευνά τα σύγχρονα ΜΜΕ, και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.

Η Λίζη Καλλιγά στήνει μια ασυνήθιστη έκθεση στο Αρχείο Ακριθάκη

Το πρότζεκτ "Ο Άσπρος Τοίχος" αποτελείται από μία αέναη βιντεοπροβολή και 9 φωτογραφίες.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Τρία μπαζάρ γεμίζουν τέχνη την Αθήνα

Ένα διήμερο αφιερωμένο στην εγχώρια δημιουργία, μπαζάρ για τους λάτρεις της μουσικής και ό,τι μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 20 έως 26/4.

"Daughters": Το οικογενειακό τραύμα και οι ρίζες της πατριαρχίας

Οι καλλιτέχνιδες Αιμιλία Μπαλάσκα και Rebecca Simons ανατρέχουν στο οικογενειακό αρχείο τους και επανεξετάζουν το κοινό τους παρελθόν.