Είναι τελικά ο Σεπτέμβρης η Δευτέρα των μηνών;

Δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία στο Σεπτέμβρη, τον πιο παρεξηγημένο μήνα του χρόνου.

Είναι τελικά ο Σεπτέμβρης η Δευτέρα των μηνών;

Aς είμαστε ειλικρινείς. Κανείς δεν θα ήθελε να είναι στη θέση του Σεπτεμβρίου. Αυτός ο παρεξηγημένος μήνας είναι ο ορισμός του uncool. Αν προσπαθούσες να τον προσωποποιήσεις, αν του έδινες σάρκα και οστά, θα είχε μάλλον τη μορφή της θείας που σου έλεγε λίγο πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς: «Άντε, και τώρα κάθε κατεργάρης στον πάγκο του»! Ή του γείτονα που έφερνε την αστυνομία τη στιγμή που το φοιτητικό σου πάρτι είχε πάρει φωτιά. Ή ακόμη του «καλοχειμωνιάκια» της γειτονιάς σου, που σε περιμένει κρεμασμένος από το μπαλκόνι για να σου πει με χαμόγελο «καλό χειμώνα να έχουμε» ενώ εσύ είσαι με τη βαλίτσα στο χέρι.

Ναι, ο Σεπτέμβριος έχει τον άχαρο ρόλο να τινάξει την άμμο από τα πόδια μας, να μαζέψει το σκορπισμένο μας μυαλό και να ανεβάσει τους πεσμένους παλμούς μας μετά την καλοκαιρινή ραστώνη. Με λίγα λόγια, να μας… συνετίσει ενόψει της νέας σεζόν. Είναι κάτι σαν τη Δευτέρα των μηνών. Σίγουρα δεν επέλεξε ο ίδιος να έχει αυτήν τη θέση. Είμαι σίγουρος ότι, αν τον ρωτούσες, θα ήθελε να έχει το εορταστικό κλίμα του Δεκεμβρίου ή τη μοσχοβολιά της τσίκνας του πασχαλινού Απριλομάρτη. Όμως τώρα δεν μπορεί να απαρνηθεί το σώφρονα χαρακτήρα του.

Από την πλευρά του, βέβαια, κάνει­ ό,τι μπορεί για να περισώσει τη φήμη του. Καταρχάς, είναι ο κατεξοχήν μήνας των στόχων – μαζί με τον Ιανουάριο. Είναι κάτι σαν το σημείο μηδέν του έτους. Η στιγμή που μπορούμε να απαλλαγούμε από κάθε βάρος και αμαρτία του παρελθόντος, βάζοντας μπρος τις μηχανές για να χτίσουμε τον φανταστικό (ή καλύτερα φαντασιακό) εαυτό μας. Η 1η Σεπτεμβρίου είναι η ημέρα που παραδοσιακά ξεκινάμε δίαιτα για να χάσουμε τα παραπανίσια κιλά των διακοπών – ακόμη κι αν τις περισσότερες φορές τα κουβαλάμε μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Τον Σεπτέμβριο δίνουμε την υπόσχεση στον εαυτό μας ότι θα διαβάζουμε περισσότερο, θα σκιστούμε στη γυμναστική και θα κόψουμε τσιγάρα, ατμιστές, κορεσμένα λιπαρά, γλουτένη και παραπανίσιες βότκες...

Κάπως έτσι ο μήνας που μας συμμαζεύει είναι και ο μήνας που μας παρακινεί να κάνουμε μια καινούργια αρχή. Είναι μια αφορμή για ανανέωση κι επανεκκίνηση. Μη νομίζετε. Περίπου με τον ίδιο τρόπο βιώνει τον Σεπτέμβριο και η πρωτεύουσα. Στην Αθήνα, μετά τη νηνεμία του Αυγούστου, φυσά και πάλι δυνατός δημιουργικός αέρας. Θα το έχετε διαπιστώσει και οι ίδιοι, βλέποντας το πλήθος των εκδηλώσεων, τις συναυλίες που δεν θα χάσουμε, τη νέα θεατρική σεζόν που ξεκινάει και τα φεστιβάλ που αναδιοργανώνονται μετά το καλοκαίρι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

ΥΠΠΟ: Επιχορηγήσεις σε δράσεις που ενισχύουν τη σύγχρονη πολιτιστική παραγωγή

Οι επιχορηγήσεις εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος "Δημιουργική Ελλάδα – Επιχορηγήσεις Σύγχρονου Πολιτισμού 2025".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/07/2025

Οι εκδόσεις Gutenberg εκδίδουν τους "Άθλιους" του Ουγκό

Ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας έρχεται με νέα κεφάλαια που δεν συμπεριλήφθηκαν στην αρχική έκδοση, σε δύο τόμους και νέα μετάφραση του Ωρίωνα Αρκομάνη.

Μια όαση βιβλίων έρχεται στην καρδιά της Κυψέλης

Αγαπημένοι εκδοτικοί οίκοι συναντιώνται στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης για το 8ο Θερινό Βιβλιοστάσιο που θα περιλαμβάνει, εκτός από έκθεση βιβλίου, συζητήσεις και εκδηλώσεις.

Ο Κ. Βήτα έφτιαξε ένα εικαστικό ποίημα για τη σύγχρονη Ελλάδα

Ο γνωστός μουσικός παρουσιάζει μία νέα έκθεση στους Δελφούς.

"Τοπόσημα Διασύνδεσης" στο Πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο: γνωρίστε τους φωτογράφους της έκθεσης

Καταξιωμένοι καλλιτέχνες προτείνουν ένα διαφορετικό POV σε οικείους αστικούς προορισμούς στην έκθεση φωτογραφίας από τη LAMDA Development στο Πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο.

9+1 βιβλία που ξεχωρίσαμε για τον Ιούλιο

Καλωσορίζουμε τον μήνα με δέκα φρέσκες προτάσεις για αναγνώσεις: λογοτεχνία με κασκαντέρ, εορτάζοντες, ορθοπεδικούς, εργαζόμενους σεζόν, ντετέκτιβ και μια μελέτη για το σκοτάδι.

Τι θα δούμε τον Ιούλιο στην Εθνική Πινακοθήκη

Ένας ζωντανός διάλογος με την τέχνη μέσα από μοναδικές δράσεις.