Καινοτόμες ιδέες και νεανικός αέρας στην απονομή των Athens Startup Awards 2018

Επαυξημένη πραγματικότητα, υψηλή αισθητική και πρακτικό ενδιαφέρον, τα σημεία-κλειδιά των βραβείων.

Καινοτόμες ιδέες και νεανικός αέρας στην απονομή των Athens Startup Awards 2018

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις είχαν την τιμητική τους κατά την απονομή των Athens StartUp Awards, που διοργάνωσαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής την Τετάρτη 11 Ιουλίου, στο Ζάππειο Μέγαρο. Ιδέες που καλύπτουν όλους τους τομείς της επιχειρηματικότητας με σύγχρονο τρόπο λειτουργίας και καινοτόμα προϊόντα, είχαν την ευκαιρία να διαγωνιστούν και να βραβευτούν, δίνοντας έτσι μία ακόμα ώθηση στην αναπτυσσόμενη πορεία τους. Στην εκδήλωση υπήρξε έντονη η νεανική παρουσία, τόσο στους συμμετέχοντες όσο και στο κοινό, γεγονός που δίνει στην επιχειρηματικότητα της χώρας φρέσκο αέρα.

Η αύξηση των νεοφυών επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια είναι γεγονός. Ενώ πριν από μία δεκαετία, ο όρος startup ήταν σχεδόν άγνωστος, με τις νεοφυείς επιχειρήσεις να μην ξεπερνούν τις 16 το 2010, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, σήμερα οι επιχειρήσεις αυτές υπολογίζονται γύρω στις 1000, συμπαρασύροντας φυσικά και μία αύξηση στα επενδυόμενα κεφάλαια.

Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων έχουν παίξει οι ενέργειες του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, το οποίο έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο πλέγμα δομών και υπηρεσιών, όπως τη Θερμοκοιτίδα Υποστήριξης Νεοφυών Επιχειρήσεων και το Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων του ΕΒΕΑ. Παράλληλα, έχει αναπτύξει παραγωγικές συνεργασίες με πανεπιστήμια και φορείς όπως την Περιφέρεια Αθηνών και έχει δημιουργήσει θεσμούς ανάδειξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας όπως Athens Startup Awards, αλλά και το Athens Innovation Festival. Ιδιαίτερη σημασία είχε η αναφορά του κου Μίχαλου στην άριστη συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής σε θέματα επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης.

Καινοτόμες ιδέες και νεανικός αέρας στην απονομή των Athens Startup Awards 2018 - εικόνα 1

Η Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Ρένα Δούρου που πήρε το λόγο στη συνέχεια, έθεσε στο κέντρο του στοιχήματος για το νέο επιχειρείν το ανθρώπινο κεφάλαιο, ως βασικό μοχλό κίνησης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Και εκείνη με τη σειρά της αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία με το ΕΒΕΑ αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Με τον Πρόεδρο κ. Μίχαλο και το ΕΒΕΑ έχουμε κάνει τη στρατηγική επιλογή να συμβάλλουμε στην οικοδόμηση του νέου τοπίου της επιχειρηματικότητας που χρειάζεται ο τόπος, μακριά από μικροκομματικές αντιλήψεις και προσεγγίσεις, που παραπέμπουν σε μια ιδιοκτησιακή αντίληψη για τη λειτουργία των θεσμών. Μαζί, ΕΒΕΑ και Περιφέρεια Αττικής έχουμε ήδη καταφέρει πολλά. Η καθιέρωση τούτων των βραβείων νεοφυούς επιχειρηματικότητας είναι ένα από αυτά».

Στόχος πλέον, όπως είπε η κ. Δούρου είναι η διαμόρφωση ενός μοντέλου ανάπτυξης που να διέπεται από κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη αλλά και η οικοδόμηση ενός νέου τοπίου επιχειρηματικότητας.

Τα βραβεία απένειμαν ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, και η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, καθώς και η κα. Ελένη Κεπενού, Διευθύνουσα Σύμβουλος των "Μύλων Κεπενού".

Τα βραβεία αναλυτικά

Καινοτόμες ιδέες και νεανικός αέρας στην απονομή των Athens Startup Awards 2018 - εικόνα 2

Οι επιχειρήσεις που παρουσιάστηκαν ως υποψήφιες και για τις δύο κατηγορίες (Στάδιο Ιδέας και Στάδιο Πρώιμης Δραστηριότητας) χαρακτηρίζονταν τόσο από καινοτομία στις ιδέες και το σχεδιασμό των προϊόντων τους όσο και στον στρατηγικό σχεδιασμό που ακολουθούν για την ανάπτυξη της επιχείρησης. Στην κατηγορία Στάδιο Ιδέας, το πρώτο βραβείο δόθηκε στην ομάδα ΑΓΩ, για τη δημιουργία του ομώνυμου συστήματος επαυξημένης πραγματικότητας που εκπαιδεύει άτομα με φοβίες, με στόχο να «επαναπρογραμματίζει» τη συμπεριφορά τους απέναντι σε ορισμένα ερεθίσματα και καταστάσεις του περιβάλλοντός τους, έτσι ώστε σταδιακά να τις ξεπεράσουν. Την ομάδα εκπροσώπησε η κ. Χαρά Ζωϊτάκη.

Το δεύτερο βραβείο δόθηκε στην Happyland Entertainment, μία ομάδα Visual designers εκπροσωπούμενη από την κ. Βασιλική Τσιφτσιάν, για τη δημιουργία ψηφιακών παιχνιδιών με θεματική από την ελληνική μυθολογία, αποτελούμενα από πρωτότυπους γρίφους και με εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Το τρίτο βραβείο της κατηγορίας δόθηκε στον κ. Αλκιβιάδη Μητσοτάκη για την εφαρμογή Ledapp- rethink lighting, η οποία προσφέρει τεχνική υποστήριξη αλλά και οικονομικές προτάσεις για τη μετάβαση των εταιριών από κανονικούς λαμπτήρες σε led.

Καινοτόμες ιδέες και νεανικός αέρας στην απονομή των Athens Startup Awards 2018 - εικόνα 3

Στην δεύτερη κατηγορία, το Στάδιο Πρώιμης Δραστηριότητας, το πρώτο βραβείο απέσπασε ο κ. Βασίλειος Τσιπάς για την εταιρεία Multiple Olive Material για το Plant Box, μία φορητή ελιά μικρότερη των 18 εκατοστών, η οποία έχει αναπτυχθεί με σύγχρονες τεχνικές ανάπτυξης φυτών, διακινείται ελεύθερα σε αεροδρόμια και μπορεί να επιβιώσει έως και 12 μέρες χωρίς νερό και φως. Η ιδέα πίσω από το προϊόν προκύπτει από την ανάγκη για δημιουργία ενός προϊόντος που συνδέεται άμεσα με το ελληνικό στοιχείο, έχει συναισθηματική αξία και είναι παράλληλα υψηλής αισθητικής.

Το δεύτερο βραβείο απέσπασε το λογισμικό Nanometrisis που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό και την ποσοτικοποίηση γεωμετρικών και μορφολογικών χαρακτηριστικών των νανοδομών. Η ομώνυμη εταιρεία προσφέρει και συμβουλευτικές υπηρεσίες και την εκπροσώπησε ο κ. Γιώργος Παπαβιέρος.

Το τρίτο βραβείο δόθηκε στην εταιρεία Enterprise Communication Assistant, για την εφαρμογή Helvia, του κ. Σταύρου Βάσσου. Πρόκειται για ένα εταιρικό chatbot το οποίο λειτουργεί ως ψηφιακός βοηθός μεταξύ των υπαλλήλων, στέλνει ενδοεταιρικά μηνύματα και αναλαμβάνει βασικές δουλειές γραφείου. Ενδείκνυται για εταιρείες με πάνω από 500 υπαλλήλους που αξιοποιούν λιγότερο εξειδικευμένες εφαρμογές όπως το Skype for Business.

Το εταιρικό βραβείο της Εταιρείας «Μύλοι Κεπενού» απένειμε η κα. Ελένη Κεπενού την Enterprise Communication Assistant. Εκτός των βραβείων, απονεμήθηκε και τιμητική διάκριση στην σειρά προϊόντων Eucosmia, για καινοτομία ανάπτυξη πολιτιστικής κληρονομιάς.

Καινοτόμες ιδέες και νεανικός αέρας στην απονομή των Athens Startup Awards 2018 - εικόνα 4

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".