Δύο εκθέσεις έρχονται να μας πείσουν ότι το βιβλίο είναι έργο τέχνης

Δύο νέες εκθέσεις εγκαινιάζονται στην Αθήνα, στο πλαίσιο της Αθήνας 2018, Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου.

Δύο εκθέσεις έρχονται να μας πείσουν ότι το βιβλίο είναι έργο τέχνης

Το βιβλίο βρίσκεται στο επίκεντρο έπειτα από την ανάδειξη της Αθήνας σε Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου και αναγνωρίζεται ως αντικείμενο τέχνης. Με την αφορμή αυτή, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει τις εκθέσεις «Οι Έλληνες καλλιτέχνες και το Βιβλίο, 1910-1967» και «Το βιβλίο ως έργο τέχνης - artist’s books από τα χρόνια του ΄60», από την Πέμπτη 19 Ιουλίου έως και τις 21 Οκτωβρίου, στην Πινακοθήκη δήμου Αθηναίων. Την επιμέλεια των εκθέσεων έχει αναλάβει ο Ντένης Ζαχαρόπουλος.

Δύο εκθέσεις έρχονται να μας πείσουν ότι το βιβλίο είναι έργο τέχνης - εικόνα 1

Η έκθεση «Οι Έλληνες καλλιτέχνες και το Βιβλίο, 1910-1967» παρουσιάζει τη σχέση εικόνας και λόγου στην ελληνική εκδοτική ιστορία. Δεν πρόκειται όμως για πολυτελείς εκδόσεις ή αντικείμενα συλλεκτικά, αλλά για την παρουσίαση των εκδόσεων που προέκυψαν από την φιλία και τη συνεργασία ανάμεσα σε σημαντικούς λογοτέχνες και καλλιτέχνες. Μεταξύ άλλων, θα παρουσιαστούν εικονογραφήσεις από τη συνεργασία του Μάρκου Ζαβιτσιάνου με τον Κωνσταντίνο Θεοτόκη, του Γιάννη Κεφαλληνού με τον Ζαχαρία Παπαντωνίου, του Σπύρου Βασιλείου με τον Άγγελο Σικελιανό, του Γιώργου Γουναρόπουλου με τον Απόστολο Μελαχροινό, του Κώστα Κουλεντιανού με τον Γιώργο Σεφέρη και του Γιάννη Μόραλη με τον Οδυσσέα Ελύτη. Φυσικά, δε θα λείψουν περιπτώσεις προσωπικοτήτων που συνδύαζαν τους δύο ρόλους, του λογοτέχνη και του εικονογράφου σε ένα πρόσωπο, όπως ο Κόντογλου, ο Εγγονόπουλος και ο Πεντίζικης.

Δύο εκθέσεις έρχονται να μας πείσουν ότι το βιβλίο είναι έργο τέχνης - εικόνα 2

Συμπληρωματικά λειτουργεί η έκθεση «Το βιβλίο ως έργο τέχνης - artist’s books από τα χρόνια του ΄60», στην οποία ο επιμελητής Ντένης Ζαχαρόπουλος συνεργάστηκε με τον εικαστικό Κύριλλο Σαρρή. Αντλεί υλικό από ένα φαινόμενο που αναπτύχθηκε μετά τα μέσα του 20ου αιώνα, κατά το οποίο οι εικαστικοί καλλιτέχνες πλέον συλλαμβάνουν και κατασκευάζουν μόνοι τους βιβλία, πλέον σαν αυτούσια έργα τέχνης και όχι σαν απλό χώρο για εικονογράφηση. Με σημείο εκκίνησης το βιβλίο του Duchamp «Παρακαλώ, αγγίξτε», παρουσιάζονται τίτλοι όπου το έργο τέχνης παίρνει τη μορφή βιβλίου. Οι τάσεις και τα κινήματα διατρέχονται, από τον υπερρεαλισμό μέχρι την arte povera αλλά σε όλες τις φάσεις η ευαισθησία των καλλιτεχνών σφραγίζει τη δημιουργία τους. Το βιβλίο γίνεται πλέον μία αυτόνομη κατηγορία στη σύγχρονη τέχνη και ξεφεύγει από τις κλασσικές κατηγορίες ταξινόμησης των μουσείων. Στο πλαίσιο των δύο εκθέσεων, θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές δράσεις, ξεναγήσεις αλλά και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, οι οποίες θα ανακοινωθούν σταδιακά.

i Τρίτη: 10:00 – 21:00, Τετάρτη – Σάββατο 10:00 - 19:00, Κυριακή 10:00 – 16:00, είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

Λεωνίδου & Μυλλέρου, Μεταξουργείο
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.