Δύο εκθέσεις έρχονται να μας πείσουν ότι το βιβλίο είναι έργο τέχνης

Δύο νέες εκθέσεις εγκαινιάζονται στην Αθήνα, στο πλαίσιο της Αθήνας 2018, Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου.

Δύο εκθέσεις έρχονται να μας πείσουν ότι το βιβλίο είναι έργο τέχνης

Το βιβλίο βρίσκεται στο επίκεντρο έπειτα από την ανάδειξη της Αθήνας σε Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου και αναγνωρίζεται ως αντικείμενο τέχνης. Με την αφορμή αυτή, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει τις εκθέσεις «Οι Έλληνες καλλιτέχνες και το Βιβλίο, 1910-1967» και «Το βιβλίο ως έργο τέχνης - artist’s books από τα χρόνια του ΄60», από την Πέμπτη 19 Ιουλίου έως και τις 21 Οκτωβρίου, στην Πινακοθήκη δήμου Αθηναίων. Την επιμέλεια των εκθέσεων έχει αναλάβει ο Ντένης Ζαχαρόπουλος.

Δύο εκθέσεις έρχονται να μας πείσουν ότι το βιβλίο είναι έργο τέχνης - εικόνα 1

Η έκθεση «Οι Έλληνες καλλιτέχνες και το Βιβλίο, 1910-1967» παρουσιάζει τη σχέση εικόνας και λόγου στην ελληνική εκδοτική ιστορία. Δεν πρόκειται όμως για πολυτελείς εκδόσεις ή αντικείμενα συλλεκτικά, αλλά για την παρουσίαση των εκδόσεων που προέκυψαν από την φιλία και τη συνεργασία ανάμεσα σε σημαντικούς λογοτέχνες και καλλιτέχνες. Μεταξύ άλλων, θα παρουσιαστούν εικονογραφήσεις από τη συνεργασία του Μάρκου Ζαβιτσιάνου με τον Κωνσταντίνο Θεοτόκη, του Γιάννη Κεφαλληνού με τον Ζαχαρία Παπαντωνίου, του Σπύρου Βασιλείου με τον Άγγελο Σικελιανό, του Γιώργου Γουναρόπουλου με τον Απόστολο Μελαχροινό, του Κώστα Κουλεντιανού με τον Γιώργο Σεφέρη και του Γιάννη Μόραλη με τον Οδυσσέα Ελύτη. Φυσικά, δε θα λείψουν περιπτώσεις προσωπικοτήτων που συνδύαζαν τους δύο ρόλους, του λογοτέχνη και του εικονογράφου σε ένα πρόσωπο, όπως ο Κόντογλου, ο Εγγονόπουλος και ο Πεντίζικης.

Δύο εκθέσεις έρχονται να μας πείσουν ότι το βιβλίο είναι έργο τέχνης - εικόνα 2

Συμπληρωματικά λειτουργεί η έκθεση «Το βιβλίο ως έργο τέχνης - artist’s books από τα χρόνια του ΄60», στην οποία ο επιμελητής Ντένης Ζαχαρόπουλος συνεργάστηκε με τον εικαστικό Κύριλλο Σαρρή. Αντλεί υλικό από ένα φαινόμενο που αναπτύχθηκε μετά τα μέσα του 20ου αιώνα, κατά το οποίο οι εικαστικοί καλλιτέχνες πλέον συλλαμβάνουν και κατασκευάζουν μόνοι τους βιβλία, πλέον σαν αυτούσια έργα τέχνης και όχι σαν απλό χώρο για εικονογράφηση. Με σημείο εκκίνησης το βιβλίο του Duchamp «Παρακαλώ, αγγίξτε», παρουσιάζονται τίτλοι όπου το έργο τέχνης παίρνει τη μορφή βιβλίου. Οι τάσεις και τα κινήματα διατρέχονται, από τον υπερρεαλισμό μέχρι την arte povera αλλά σε όλες τις φάσεις η ευαισθησία των καλλιτεχνών σφραγίζει τη δημιουργία τους. Το βιβλίο γίνεται πλέον μία αυτόνομη κατηγορία στη σύγχρονη τέχνη και ξεφεύγει από τις κλασσικές κατηγορίες ταξινόμησης των μουσείων. Στο πλαίσιο των δύο εκθέσεων, θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές δράσεις, ξεναγήσεις αλλά και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, οι οποίες θα ανακοινωθούν σταδιακά.

i Τρίτη: 10:00 – 21:00, Τετάρτη – Σάββατο 10:00 - 19:00, Κυριακή 10:00 – 16:00, είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

Λεωνίδου & Μυλλέρου, Μεταξουργείο
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

ΥΠΠΟ: Επιχορηγήσεις σε δράσεις που ενισχύουν τη σύγχρονη πολιτιστική παραγωγή

Οι επιχορηγήσεις εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος "Δημιουργική Ελλάδα – Επιχορηγήσεις Σύγχρονου Πολιτισμού 2025".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/07/2025

Οι εκδόσεις Gutenberg εκδίδουν τους "Άθλιους" του Ουγκό

Ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας έρχεται με νέα κεφάλαια που δεν συμπεριλήφθηκαν στην αρχική έκδοση, σε δύο τόμους και νέα μετάφραση του Ωρίωνα Αρκομάνη.

Μια όαση βιβλίων έρχεται στην καρδιά της Κυψέλης

Αγαπημένοι εκδοτικοί οίκοι συναντιώνται στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης για το 8ο Θερινό Βιβλιοστάσιο που θα περιλαμβάνει, εκτός από έκθεση βιβλίου, συζητήσεις και εκδηλώσεις.

Ο Κ. Βήτα έφτιαξε ένα εικαστικό ποίημα για τη σύγχρονη Ελλάδα

Ο γνωστός μουσικός παρουσιάζει μία νέα έκθεση στους Δελφούς.

"Τοπόσημα Διασύνδεσης" στο Πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο: γνωρίστε τους φωτογράφους της έκθεσης

Καταξιωμένοι καλλιτέχνες προτείνουν ένα διαφορετικό POV σε οικείους αστικούς προορισμούς στην έκθεση φωτογραφίας από τη LAMDA Development στο Πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο.

9+1 βιβλία που ξεχωρίσαμε για τον Ιούλιο

Καλωσορίζουμε τον μήνα με δέκα φρέσκες προτάσεις για αναγνώσεις: λογοτεχνία με κασκαντέρ, εορτάζοντες, ορθοπεδικούς, εργαζόμενους σεζόν, ντετέκτιβ και μια μελέτη για το σκοτάδι.

Τι θα δούμε τον Ιούλιο στην Εθνική Πινακοθήκη

Ένας ζωντανός διάλογος με την τέχνη μέσα από μοναδικές δράσεις.