Free City: Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (23-29/6)

Ο Πειραιάς γίνεται μια μεγάλη καλλιτεχνική σκηνή, η urban art γιορτάζει στο κέντρο της πόλης και ένα full moon μουσικό πλοίο σας περιμένει να επιβιβαστείτε χωρίς εισιτήριο.

Free City: Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (23-29/6)

Αυτό το Σαββατοκύριακο (22-23/6) κλείνει τον κύκλο του το φετινό Summer Nostos Festival, το διεθνές φεστιβάλ που έχει ανεβάσει ακόμα πιο ψηλά το ΚΠΙΣΝ στην ατζέντα μας αυτές τις ημέρες (με τη συμμετοχή κοντά πεντακοσίων καλλιτεχνών από όλο το φάσμα της τέχνης δεν θα γινόταν και αλλιώς άλλωστε). Στα highlights του τελευταίου διήμερου έχουμε τις ομιλίες για τον Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και τις προβολές του έργου του (23/6, 6.30 μ.μ.), το Comedy Circus με τον Γιώργο Χατζηπαύλου και τον μάγο Mark Mitton (23/6, 7.30 μ.μ. & 11 μ.μ.), την experimental pop μπάντα Animal Collective (23/6, 10.15 μ.μ.) και τη θεατρική παράσταση «Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης» σκηνοθεσίας Κωνσταντίνου Ρήγα (24/6, 8.30 μ.μ.). Βέβαια, όπως και πέρυσι, το φινάλε της Κυριακής αναμένεται έξτρα θεαματικό.

Tο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ξεχύνεται και φέτος στους δημόσιους χώρους της παραθαλάσσιας περιοχής με τον κύκλο Άνοιγμα στην Πόλη και το Φεστιβάλ Atlas. Σε διαρκή διάλογο με τους κατοίκους, τους φορείς και τη ψυχογεωγραφία του σημείου, καλλιτέχνες από όλους τους χώρους της τέχνης παρεμβαίνουν σε διάφορα σημεία –από την ιχθυόσκαλα και το λιμάνι του Πειραιά μέχρι αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και βιτρίνες καταστημάτων της περιοχής–, καλώντας όλους εμάς να ανακαλύψουμε νέες οπτικές στο σημαντικό κόμβο του Πειραιά. Μέχρι το ερχόμενο Σάββατο (7/7), έρχονται θεατρικές αφηγήσεις βασισμένες σε μύθους, διαδραστικές περφόρμανς από καλλιτεχνικές κολλεκτίβες, δράσεις εμπνευσμένες από νουβέλες, κωμικοί μονόλογοι, τελετουργικές προσευχές ανάμεσα στην θάλασσα και την στεριά και πόσα ακόμα.

Free City: Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (23-29/6) - εικόνα 1

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την υπέρβαση των έμφυλων ανισοτήτων και προκαταλήψεων, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ για την Ισότητα των Φύλων. Την επόμενη Παρασκευή και το επόμενο Σάββατο (29-30/6), με ώρα έναρξης τις 6.30 μ.μ., οργανωμένες συζητήσεις, θεατρικές παρουσιάσεις, αφηγήσεις, αθλοπαιδιές, εικαστικές εκθέσεις αλλά και ένα δυνατό ρόστερ μουσικών επί σκηνής (Μαρίνα Σάττι, Παυλίνα Βουλγαράκη, Φωτεινή Βελεσιώτου κά) έρχονται για να ευαισθητοποιήσουν, να στηρίξουν και να ενθαρρύνουν κάθε φεμινιστική προσπάθεια, κάθε αλλαγή προς έναν κόσμο πιο ίσο και δίκαιο. Όλο το φεστιβάλ περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του θεάτρου Βράχων.

Την Πέμπτη 28 Ιουνίου, η Full moon fiesta, η open air καλοκαιρινή γιορτή στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100 & Περσεφόνης 1, Γκάζι, 2103461589), ετοιμάζει ένα μουσικό ταξίδι κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι. Πάνω στο λοβboat, σε σύλληψη και σκηνοθεσία του Πάνου Σουρούνη, ο Γιώργος Καραδήμος, η μπάντα του πλοίου The Jaguar Bombs η ηλεκτρονική ορχήστρα Cookie αρματώνουν όσους βρεθούν κάτω και πάνω στο stage σε μία διαδρομή που περνά από Elvis Presley, Μανώλη Χιώτη, Michael Jackson, Tom Jones και πολλούς ακόμα σημαντικούς σταθμούς της μουσικής. Ώρα έναρξης: 8.30 μ.μ.

Free City: Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (23-29/6) - εικόνα 2

«Η Αθήνα, παρ’ όλες τις δυσκολίες, παραμένει μια ζωντανή πόλη χάρη στους ανθρώπους της» θυμίζει το Urban Lovers, το street event της πόλης που επιστρέφει για τρίτη φορά στο Ρομάντσο (Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια, 2167003325).Αυτήν την Τετάρτη (27/6), από τις 6 το απόγευμα, μερικοί από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του δρόμου, ο Yiakou, ο Cacao Rocks, ο Billy Gee, ο Nique και ο Pupet, κουνάνε τα cans τους για νέα έργα στον πρώτο όροφο, είκοσι καλλιτέχνες (κατόπιν open call) εκθέτουν φωτογραφικά έργα τους στο ισόγειο με θεματολογία «Urban» ενώ δύο σεμινάρια (stencil και graffiti) θα ενώσουν έμπειρους και υποψήφιους δημιουργούς. Μαζί τους, Αθηναίοι DJs ετοιμάζουν μιξαρίσματα για ένα δυνατό dance party. Διοργάνωση από το περιοδικό Ozon Raw.

Free City: Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (23-29/6) - εικόνα 3

Ένα νέο εγχείρημα στην πόλη, οι «Στιγμιαίες Καταλήψεις», έρχονται για να κάνουν εφήμερες παρεμβάσεις σε χώρους της πόλης. Καλλιτέχνες και ερευνητές που είχαν δώσει το «παρών» στην ενεργοποίηση του Green Park αλλά και σε διάφορες ακόμα αντίστοιχες πρωτοβουλίες (Βασίλης Νούλας, Κώστας Τζιμούλης, Γκίγκη Αργυροπούλου), επιχειρούν να εξετάσουν το ρόλο της πολιτιστικής πρακτικής στην πόλη και στις αστικές δομές, μέσα από πρόσκαιρες κατοικήσεις χώρων και δημόσια προγράμματα. Στο πρώτο τους ραντεβού έρχονται μέχρι αυτήν την Κυριακή (24/6) στην Πρωτεσιλάου 15, στο Παγκράτι, φιλοξενώντας συζητήσεις, προβολές και εργαστήρια σε μία προσπάθεια να τεθεί ξανά το ερώτημα: τι μπορεί να είναι μια πολιτιστική και πολιτική παρέμβαση στο εδώ και τώρα της Αθήνας;

Για άλλη μια χρονιά την περίοδο του Ηλιοστασίου, το Θερινό Βιβλιοστάσιο δίνει το «παρών» με μία πολυήμερη γιορτή αφιερωμένη στο βιβλίο. Μικροί εκδοτικοί οίκοι παρουσιάζουν μέχρι αυτήν την Κυριακή (24/6), στον κήπο του Μουσείου Εξορίστων Άη-Στράτη (Αγ. Ασωμάτων 31, Κεραμεικός, 2103213488), «βιβλία ιδιαίτερα και ανορθόδοξα, πέρα από τη λογοτεχνία του συρμού, βιβλία με ιστορίες ανείπωτες, βιβλία τολμηρά, χωρίς ημερομηνία λήξης», όπως αναφέρουν και οι ίδιοι. Με στόχο την ανάπτυξη ενός ζωτικού πυρήνα σκέψης και δράσης, παράλληλες εκδηλώσεις (αφηγήσεις, μουσική, δρώμενα) εμπλουτίζουν το πρόγραμμα –πάντα με καλή διάθεση και στόχο την άνθιση της βιβλιοπαραγωγής. Ώρες λειτουργίας 6-11 μ.μ.

Free City: Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (23-29/6) - εικόνα 4

Μετά από την αναβολή του λόγω καιρικών συνθηκών, το Summer Bike Festival –ένα νέο φεστιβάλ καλοκαιρινής διάθεσης που διοργανώνεται από το Athens Bike Festival με κέντρο πάντα το ποδήλατο– δίνει αυτό το Σαββατοκύριακο (22-23/6) ραντεβού στο Μαρκόπουλο Αττικής. Στο χώρο του Ιπποδρόμου, δίπλα στη φύση, σε ένα μέρος με φυσικές αλλά και διαμορφωμένες πίστες οδήγησης, μικροί και μεγάλοι έρχονται δωρεάν σε επαφή με διαφορετικά είδη ποδηλάτων, από ποδήλατα με ηλεκτρική υποβοήθηση, gravel, MTB, κούρσες και city μέχρι παιδικά ποδήλατα. Τρεις διαφορετικές πίστες, δηλαδή, από τις οποίες οι δύο είναι για ενήλικες μήκους 1200 μέτρων η κάθε μία ενώ η άλλη με το διακριτικό «Παιδί και Ποδήλατο» περιμένει 2.5 έως 8 ετών παιδιά να κάνουν τις πρώτες τους ποδηλατοβόλτες.

Free City: Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (23-29/6) - εικόνα 5

O Steve Kaplan, ένας από τους πιο περιζήτητους ειδικούς της κωμωδίας στο Χόλυγουντ και μόνιμος συνεργάτης του HBO, έρχεται για μια βραδιά στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22,2ος όροφος, 210 3680052), αυτήν την Τετάρτη (27/6, 7 μ.μ.). Μαζί με τον βραβευμένο σεναριογράφο και συγγραφέα Andrew Horton μιλούν για τις χρυσές συνταγές ενός κωμικού delivery και μοιράζονται τις εμπειρίες τους στο χώρο. Η συζήτηση θα γίνει εξ ολοκλήρου στα αγγλικά.

Το καθιερωμένο ραντεβού της έκθεσης πτυχιακών από την ΑΣΚΤ επιστρέφει και φέτος για να δώσει μία γεύση από το νέο αίμα της εικαστικής σκηνής. Περισσότερο από τριάντα καλλιτέχνες παρουσιάζουν τα έργα τους μέχρι αυτήν την Παρασκευή, 26 του μηνός. Φυσικά, η γνώμη του κάθε θεατή μετράει για τη διαμόρφωση των ανερχόμενων δημιουργών.

Τελευταία δωρεάν Κυριακή (24/6) από το session ελεύθερης κυριακάτικης εισόδου που έτρεχε από το Φεβρουάριο στο μουσείο Φρυσίρα (Μονης Αστεριου 3, 2103234678). Τελευταία ευκαιρία για να απολαύσετε εκεί και την ομαδική έκθεση «Το Απρόβλεπτο των Ιδεών», μία συλλογή από εικοσιένα Έλληνες αλλά και ξένους ζωγράφους που παρουσιάζει οράματα και ιδέες με έναν αυστηρά προσωπικό τρόπο. Ώρες λειτουργίας: 11 π.μ.-7 μ.μ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.