Athens Calling: 17 ματιές στην πόλη (31/5-6/6)

Από μια μπυροκατάνυξη σε παλιό αμαξοστάσιο και ένα ραντεβού γαστρονομικής αλχημείας μέχρι τεράστια λούτρινα-βιβλιοθήκες, δείτε όλα όσα τραβούν τα βλέμματα αυτήν την εβδομάδα.

Athens Calling: 17 ματιές στην πόλη (31/5-6/6)

#1 Aλλόκοτα και ρομαντικά με τους C for Circus

Σε ένα ελληνικό χωριό η μητέρα του Γιαννάκη, προκειμένου να εξασφαλίσει χρήματα για να τον γιατρέψει, αποφασίζει να πουλήσει το πατρογονικό της δαχτυλίδι παρά την κατάρα που το βαραίνει αν το αποχωριστεί... Αυτή είναι η ιστορία που αφηγείται ο Γιάννης Καμπύσης στο έργο του «Το δαχτυλίδι της μάνας». Το είδαμε πριν από 14 χρόνια στη Λυρική σε μορφή όπερας γραμμένη από τον Μανώλη Καλομοίρη και τώρα θα το ξαναδούμε από τους C for Circus, τη νεανική θεατρική ομάδα που έχει κάνει αίσθηση με τις ρεπερτοριακές επιλογές και τη σκηνική γλώσσα της. Με όχημα τη μουσική, την ποίηση και τη φαντασία, διηγούνται μια αισιόδοξη ιστορία αποχαιρετισμού στο Tempus Verum - Εν Αθήναις (από 1/6).

#2 Η Σαρλίζ Θερόν γίνεται μαμά!

Athens Calling: 17 ματιές στην πόλη (31/5-6/6) - εικόνα 1

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός πρωταγωνιστεί στο «Tully», τη νέα ταινία των δημιουργών του indie διαμαντιού «Juno», του Τζέισον Ράιτμαν στη σκηνοθεσία και της Ντιάμπλο Κόντι στο σενάριο. Για τις ανάγκες της ταινίας η εκθαμβωτική Θερόν τσαλακώνει την εικόνα της, για να ενσαρκώσει μια μητέρα που δίνει καθημερινά μάχη να μεγαλώσει τα δύο της παιδιά, με τον άντρα της (Μαρκ Ντούπλας) να είναι επιδεικτικά απών. Το νέο πως είναι ξανά έγκυος θα φέρει στο σπίτι μια νεαρή νταντά που θα της αλλάξει τη ζωή με τον πιο απρόσμενο τρόπο.

#3 Ροκ γιορτή με τον Γιάννη και τον Παύλο

Athens Calling: 17 ματιές στην πόλη (31/5-6/6) - εικόνα 2

Αυτό που κινείται στη συνάντηση του Γιάννη Αγγελάκα και του Παύλου Παυλίδη είναι η αίσθηση ότι το ροκ που έχει βρει τις κανονικές του διαστάσεις στη χώρα μας –εδώ και τουλάχιστον μία 30ετία– συνεχίζει να δίνει φρέσκους καρπούς και μέσα στην ωριμότητά του. Τα οχήματα, οι B-Movies για τον Παυλίδη και οι 100°C του Αγγελάκα, σμίγουν και μας δίνουν μια πραγματική γιορτή που το impact της στον κόσμο έχει μετρηθεί. Δύο δημιουργοί με καθαρές προθέσεις και διεισδυτικές συναισθηματικές εκφράσεις μας οδηγούν σε αυτό το ισχυρό feeling που περιμένουμε να πάρουμε από μια τέτοια συναυλιακή συνάντηση όπως αυτή που θα γίνει στην Πλατεία Νερού (2/6).

#4 Ραντεβού με τον Ferran Adria!

Athens Calling: 17 ματιές στην πόλη (31/5-6/6) - εικόνα 3

Ο μεγάλος αλχημιστής της σύγχρονης γαστρονομικής σκηνής, το εστιατόριο του οποίου, το «El Bulli», υπήρξε ένα από τα πιο επιδραστικά στον πλανήτη, έρχεται στην Αθήνα για το 1ο Estrella Damm Gastronomy Congress με θέμα «The contemporary essence of the Mediterranean cuisine», το οποίο θα διερευνήσει τη δημιουργικότητα και την καινοτομία στη γεύση. Μπορείτε να είστε κι εσείς εκεί! Πάρτε μέρος στο διαγωνισμό και μπορεί να είστε εσείς οι τυχεροί που θα κερδίσουν 5 διπλές προσκλήσεις για το event (11/6, στις 5 μ.μ., στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών) και το cocktail party με τον Ferran Adria.

#5 Ένα παζλ αφήγησης και δημιουργίας

Athens Calling: 17 ματιές στην πόλη (31/5-6/6) - εικόνα 4

Όσο συνεχίζεται η ζωγραφική έκθεση του εικαστικού Γιάννη­ Στεφανάκι στην Γκαλερί Κέννεντυ της Ελληνο­αμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι, 2103680000), η δεύτερη εικαστική ενότητα του ίδιου δημιουργού δίνει ραντεβού στον Τεχνοχώρο (Λεμπέση 4, Ακρόπολη) με χαρακτικά έργα, διπλασιάζοντας τις ευκαιρίες μας να γνωρίσουμε τον πολυσχιδή καλλιτέχνη. Σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Μάνου Στεφανίδη, το «Παλίμψηστο εννοιών» περνάει από υπερρεαλιστικά μοτίβα, χρωματικά παιχνίδια, συμβολικές αναφορές και διφορούμενες αποτυπώσεις, βάζοντας συχνά τον θεατή σε ρόλο ερμηνευτή ανάμεσα σε δύο ξεχωριστούς χώρους που εννοιολογικά αλληλοσυμπληρώνονται (μέχρι 9/6).

#6 Το τέλειο hip hop

Athens Calling: 17 ματιές στην πόλη (31/5-6/6) - εικόνα 5

Η Princess Nokia ριμάρει με έναν ευφυή και μουσικά γλυκό και ανθρώπινο τρόπο τα συναισθήματά της. Όσο κι αν η Πορτορικανή-Νεοϋορκέζα Destiny Nicole Frasquieri βρίσκει τρόπο μέσα από το καλλιτεχνικό της alter ego να δίνει εκφραστική διέξοδο στην κοινωνική βία που έχει ζήσει στο ισπανικό Harlem ή στη Lower East Side ήδη από τα μικράτα της, η μουσική της δεν είναι πάντα επιθετική – είναι όμως σαφής σε σχέση με τις προθέσεις της Princess Nokia. Έχει βγάλει εξαιρετικά mixtapes και το πρώτο της άλμπουμ «1992 Deluxe» είναι τόσο αυτοβιογραφικό, που δείχνει ξεκάθαρα τη στάση της – καλλιτεχνική ή μη. Έρχεται απόψε Πέμπ­τη 31/5 στο «Piraeus 117 Academy».

#7 Μια «Brit Pond» στο Κολωνάκι

Athens Calling: 17 ματιές στην πόλη (31/5-6/6) - εικόνα 6

Πολύχρωμοι καμβάδες για έναν φανταστικό κόσμο, με παραθεριστές, σύμβολα και στερεότυπα μιας εφήμερης κι επίπλαστης ευημερίας – γνωστής σε όλους μας. Μετά τις τιμητικές διακρίσεις κι εκθέσεις στο Λονδίνο, η Στέλλα Καπεζάνου φέρνει την πρώτη ατομική της έκθεση ζωγραφικής εντός συνόρων, στην Evripides Art Gallery (Ηρακλείτου 10 & Σκουφά, Κολωνάκι, 2103615249). Ξεκινώντας από απόψε Πέμπτη 31/5 (8 μ.μ.), το «Brit Pond» μιλά με ειρωνεία και αυτοσαρκασμό για την ίδια μας την κοινωνία, με αυτοτελή φαντεζί σχέδια που δύσκολα δεν θα σου κεντρίσουν το ενδιαφέρον.

#8 Θερινά ραντεβού κάτω από τα αστέρια

Athens Calling: 17 ματιές στην πόλη (31/5-6/6) - εικόνα 7

Η θερμοκρασία σκαρφαλώνει μέρα με την ημέρα και το Αστεροσκοπείο Αθηνών του Θησείου (2103490160, 2103490036) βάζει πλώρη για δροσερές συναντήσεις κάτω από τον αθηναϊκό αιθέρα. Μετά την πρώτη εκδήλωση-ομιλία γύρω από τους ήχους του Διαστήματος, τζαζ μελωδίες και αστρονομία συναντιούνται στον Κήπο του ιστορικού παρατηρητηρίου στον Λόφο Νυμφών την Πέμπτη 31/5 (9 μ.μ.). Έξι φοιτητές του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών «Εκτέλεση/ερμηνεία της jazz μουσικής και νέες τεχνολογίες» από το ΕΚΠΑ δίνουν μια ξεχωριστή παράσταση με κομμάτια από την εμβληματική δισκογραφία (από Miles Davis μέχρι John Coltrane), υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Βασιλάκη και το συντονισμό της Αναστασίας Γεωργάκη. Αμέσως μετά το τηλεσκόπιο Δωρίδη στο λόφο της Πνύκας μάς περιμένει για νυχτερινή παρατήρηση μέχρι τα μεσάνυχτα.

#9 Ακτιβισμός σε φωτογραφικά καρέ

Athens Calling: 17 ματιές στην πόλη (31/5-6/6) - εικόνα 8

Γοργόνες ξαπλωμένες πάνω σε μια θάλασσα από πλαστικά μπουκάλια, φαμ φατάλ με τη δύναμη της τεχνολογίας στα χέρια τους και κάδρα για τον αντίκτυπο της βιομηχανίας της μόδας στο περιβάλλον. Ο εικαστικός και φωτογράφος Benjamin Von Wong, γνωστός παγκοσμίως για τις υπερρεαλιστικές­ ακτιβιστικές φωτογραφίες του, μας περιμένει στο ΕΜΣΤ (Λεωφ. Καλλιρρόης & Αμ. Φραντζή, 2111019000-99) με την έκθεση «Hyper Realities» μέχρι το επόμενο Σάββατο 9/6, στο πλαίσιο της συνεργασίας με το φετινό TEDxAthens. Είσοδος ελεύθερη.

#10 Ο Ιούνιος ανήκει στους κήπους

Athens Calling: 17 ματιές στην πόλη (31/5-6/6) - εικόνα 9

Ύστερα από μια επιτυχημένη πρώτη χρονιά, το πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Ζήσε τον Κήπο και τα πάρκα αλλιώς» ανοίγει ξανά τη θερινή αγκαλιά του σε ακόμη περισσότερους χώρους πρασίνου της πόλης. Για όλο τον Ιούνιο το Πάρκο Ελευθερίας, το Άλσος Παγκρατίου και το Άλσος Προμπονά γεμίζουν με συνολικά 145 δωρεάν εκδηλώσεις: μουσική, θέατρο, γυμναστική, προγράμματα άθλησης, ξεναγήσεις και παιδικά events δίνουν επιπλέον ένα λόγο να βρούμε καταφύγιο στα δροσερά μυστικά των Αθηνών. Πάρτε στιλό και χαρτί, μπείτε στο www.athinorama.gr και σημειώστε τα επόμενα ραντεβού.

#11 Ηλεκτρονική γιορτή

Athens Calling: 17 ματιές στην πόλη (31/5-6/6) - εικόνα 10

Ξεκίνημα στην Πειραιώς 260 αυτό το Σάββατο 2/6 για το Φεστιβάλ Αθηνών με μια μεγάλης κλίμακας ηλεκτρονική μουσική κινητοποίηση την οποία ενεργοποιεί και συντονίζει η δημιουργική ομάδα του «Six D.O.G.S.». Το ADD 18 συμπαρασύρει τους Rhadoo, Petre Inspirescu, Amelie Lens, Apparat, Kruger & Dorfmeister και γενικά­ μια μεγάλη ομάδα ξένων κι εγχώριων καλλιτεχνών που διαπρέπουν στις διεθνείς σκηνές της electronica, σε ένα συμπαντικό dance ακρόαμα μοιρασμένο σε τρεις σκηνές. Έτσι το δικό μας φεστιβάλ αποκτά και αυτό τη δική του γιορτή ηλεκτρονικής μουσικής.

#12 Αφυπνιστικά νανουρίσματα στο Νιάρχος 

Αυτό το νανούρισμα έχει κάτι να σου πει... Πέντε μητέρες από προσφυγικές κοινότητες στην Ελλάδα συνεργάστηκαν με πέντε συνθέτες και τραγουδούν τα νανουρίσματα που έγραψαν οι ίδιες για τα παιδιά τους σε μια μοναδική συναυλία με ελεύθερη είσοδο στην αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (Παρασκευή 1/6, 9 μ. μ.). Η συναυλία γίνεται στο πλαίσιο του Lullaby Project, που ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια στη Νέα Υόρκη με συμμετέχουσες μέλλουσες και νέες μητέρες, άστεγες, πρόσφυγες ή φυλακισμένες και θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με την αντίστοιχη συναυλία στο Carnegie Hall.

#13 Η νέα σταρ του αμερικανικού μυθιστορήματος

Athens Calling: 17 ματιές στην πόλη (31/5-6/6) - εικόνα 11

Χρειάστηκαν μόλις δύο μυθιστορήματα για να ανεβεί το όνομα της Χάνια Γιαναγκιχάρα στη λίστα της αμερικανικής συγγραφικής ελίτ, με το πολυδιαβασμένο δεύτερο βιβλίο της «Λίγη Ζωή» να κυκλοφορεί λίγους μήνες μετά το ντεμπούτο της. Οι ιστορίες της αφορούν τη σωματική κακοποίηση κι εξετάζουν ζητήματα ταυτότητας. Έρχεται για μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση στις 4/6 (7 μ.μ.) στη Στέγη (2109005800). Είσοδος ελεύθερη.

#14 Άραξε στον Fluffy

Athens Calling: 17 ματιές στην πόλη (31/5-6/6) - εικόνα 12

Το τεράστιο χνουδωτό ζωάκι που έχει απλώσει το σώμα του σε όλο τον επάνω όροφο της Atopos Contemporary Visual Culture (Σαλαμίνος 72, Μεταξουργείο, 2105242004) έχει μεταμορφώσει το χώρο σύγχρονης τέχνης σε ένα ουτοπικό βιβλιοφιλικό σημείο συνάντησης για μικρούς και μεγάλους. Η μεγάλη εγκατάσταση της Αντιγόνης Τσαγκαροπούλου συνδυάζεται με ένα πολυποίκιλο κι ενδιαφέρον πρόγραμμα ενός έτους (εργαστήρια, συζητήσεις, ολονύχτιες περφόρμανς κ.ά.), θέτοντας ζητήματα ταυτότητας, φύλου και νέων αφηγηματικών τεχνικών.

#15 «Και πίνω μπίρες» στο Γκάζι

Athens Calling: 17 ματιές στην πόλη (31/5-6/6) - εικόνα 13

Στις 1, 2 και 3/6 το Παλιό Αμαξοστάσιο ΟΣΥ στο Γκάζι θα γεμίσει περίπτερα και pop up bars με πρωταγωνιστή το απόλυτα δροσιστικό ποτό του καλοκαιριού. Πρόκειται για το Made in Beer Festival (είσ.: € 2,50), το νέο θεσμό που αφορά την μπίρα. Στο φεστιβάλ μάς περιμένουν δεκάδες περίπτερα παραγωγών και διανομέων (εγχώριοι και ξένοι), ζυθοποιίες από όλη την Ελλάδα, παραγωγή φρέσκιας μπίρας αποκλειστικά για τη διοργάνωση, ετικέτες από το εξωτερικό που δεν διανέμονται στη χώρα μας καθώς και το μεγαλύτερο beer bar που έχει στηθεί ποτέ.

#16 Τρικυμία εν Cheap Art

Athens Calling: 17 ματιές στην πόλη (31/5-6/6) - εικόνα 14

Στο τελευταίο ραντεβού πριν από τo πολυαναμενόμενο Back to Athens, το ετήσιο φεστιβαλικό ραντεβού της CheapArt, που φέτος δρα αρχές Ιουνίου στο Εμπορικό Τρίγωνο, ο γωνιακός χώρος στα Εξάρχεια (Θεμιστοκλέους & Αν. Μεταξά 25, 2103817517) μπαίνει σε βαθιά νερά αναζήτησης. Ο visual artist Βαγγέλης Αρτέμης φέρνει μια σειρά από ξύλινα γλυπτά, σχέδια και μια εντυπωσιακή ξύλινη εγκατάσταση, σε μια προσπάθεια ισορροπίας ανάμεσα στις κοινωνικές συμβάσεις και στους προσωπικούς στόχους (μέχρι 9/6).

#17 Jazz up!

Athens Calling: 17 ματιές στην πόλη (31/5-6/6) - εικόνα 15

Το 18ο Athens Technopolis Jazz Festival (4-10/6) έρχεται για να δώσει στην πόλη μια πραγματικά εκρηκτική jazz υφή, με μία εβδομάδα γεμάτη εκλεκτά μουσικά σχήματα από την Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ. Με μια ειδική Greek jazz showcase βραδιά (4/6), με την top παρουσία του John Balikos Trio αλλά και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων, οι ρυθμοί και τα χρώματα στην Αθήνα αλλάζουν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".