Free City: Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (26/5-1/6)

Αυτήν την εβδομάδα βάζουμε ρότα για Γεωπονικό, καθόμαστε στα γρασίδια για open air προβολές και σκαρφαλώνουμε στου Στρέφη για μια ξεχωριστή φιέστα.

Free City: Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (26/5-1/6)

Οι προβολές «Park Your Cinema» επιστρέφουν στο «Νιάρχος» (Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα, 2108778396/-8), με μερικές από τις καλύτερες ταινίες του παγκόσμιου σινεμά στη μεγάλη οθόνη και φόντο τον έναστρο ορίζοντα στα νότια. Στα προσεχώς, το υποψήφιο για 4 Όσκαρ ρομαντικό «Ένας Μεγάλος Έρωτας» (Λίο ΜακΚάρεϊ, 1957), όπου η Ντέμπορα Κερ και ο Κάρι Γκραντ ερωτεύονται παράφορα στη διάρκεια μιας κρουαζιέρας, και τη στιγμή του αποχωρισμού υπόσχονται να τα ξαναπούν έξι μήνες αργότερα (28/5, 9 μ.μ.). Για τους μικρούς μας φίλους, δε, η πρεμιέρα γίνεται την Κυριακή 27/5 (9 μ.μ.) με το «Ψάχνοντας τον Νέμο» (Άντριου Στάντον & Λι Άνκριτς, 2003).

Άμπλας του εσπανιόλ; Στο πλαίσιο του «Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας – FeCHA», η νέα δράση «cortoFeCHA» παρουσιάζει συνολικά δέκα ισπανόφωνες ταινίες μικρού μήκους από την Ισπανία και τη Λατινική Αμερική, με ελληνικούς υπότιτλους. Ραντεβού στο Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι, 2103680047),την Τρίτη (29/6), στις 7 μ.μ.

Free City: Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (26/5-1/6) - εικόνα 1

Το πρόγραμμα περιοδικών προβολών «Κυριακάτικες Αφηγήσεις» αλλάζει μέρα και έρχεται αυτήν την Τρίτη (19/5, 9 μ.μ.) στην θερινή πόλη της Αθήνας, στο θερινό κινηματογράφο Ριβιέρα (Βαλτετσίου 46, Εξάρχεια, 2103844827), με το πρόγραμμα «Circuses and Taxidermists». Τέσσερις ταινίες μικρού μήκους των διακεκριμένων εικαστικών καλλιτεχνών και σκηνοθετών Pauline Curnier Jardin και Assaf Gruber. Ένα τσίρκο-φάντασμα που επιστρέφει κάθε εκατό χρόνια, ταινίες με «τραγούδια, χρώματα, ψαλμωδίες και εκρήξεις, χρήματα-γιρλάντες» και πόσα ακόμα φέρνουν μία γεύση από νέα, ανεξάρτητη δημιουργία διεθνούς art scene.

Free City: Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (26/5-1/6) - εικόνα 2

Μήπως ήρθε η ώρα να δούμε τις ταράτσες με άλλο μάτι; Σαράντα μουσικοί κάθε είδους (βιολιά, κιθάρες, κρουστά κοκ) σκαρφαλώνουν πάνω από τις πολυκατοικίες γύρω από το λόφο Στρέφη, ανοίγουν έναν ηχητικό διάλογο και στήνουν (ίσως) την πιο ιδιαίτερη αστική φιέστα, στο σβήσιμο της ημέρας. Το «Εγχείρημα πουλιά», ή αγγλιστί birds project, έχει τον Πάρη Λεγάκη στην ιδέα και την καλλιτεχνική κατεύθυνση, κάνοντας το επίσημο πρώτο βήμα αυτήν την Παρασκευή (1/6), 8 το βράδυ, στην περιοχή των Εξαρχείων.

Free City: Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (26/5-1/6) - εικόνα 3

Τα καλοκαιρινά ραντεβού στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώνοντας μουσική και αστρονομία κάτω από τον έναστρο ουρανό της πόλης. Την Πέμπτη, 31 του μηνός (9 μ.μ.), μετά από την πρώτη εκδήλωση-ομιλία γύρω από τους ήχους του διαστήματος, τζαζ μελωδίες πλημμυρίζουν τον Κήπο του ιστορικού παρατηρητηρίου στο Λόφο των Νυμφών. Έξι φοιτητές του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών «Εκτέλεση/ ερμηνεία της jazz μουσικής και νέες τεχνολογίες» από το ΕΚΠΑ δίνουν μία ξεχωριστή παράσταση με κομμάτια από την εμβληματική δισκογραφία (Miles Davis μέχρι John Coltrane), υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Βασιλάκη και τον συντονισμό της Αναστασίας Γεωργάκη. Συμμετοχή με παροχή δελτίων (200 ο μέγιστος αριθμός) στην είσοδο.

Οι «Γεωμετρίες», το eco-friendly πολύμηνο εικαστικό project στο Γεωπονικό πανεπιστήμιο (Ιερά Οδός 75) , συνεχίζει με παράλληλες δράσεις να αντλούν θεματική από τα στοιχεία της φύσης και να πλαισιώνουν τις συνολικές αφηγήσεις. Αυτήν την Κυριακή, 27 του μηνός, με κέντρο τη γη, ένα «Εργαστήριο Φυσικής Δόμησης από τις Σταγόνες» κατασκευάζει βιοκλιματικά καταλύματα χαμηλού οικολογικού αποτυπώματος (12 μ.-9 μ.μ.), η «Ιστορία της Πέτρας» εξερευνάται από μία ψυχολόγο υγείας, μία χορεύτρια και από έναν πρώην φοιτητή του Γεωπονικού (12 μ.), όσο η κολεκτίβα Troō Food Liberation ετοιμάζει μεσημεριανό πικ νικ (2 μ.μ.). Επίσης, ο Γιάννης Μπαζιώτης προγραμματίζει την ομιλία «Ο ήχος της Σιωπής» (8 μ.μ.) και το Ecodrome συνεχίζει τις Open air προβολές στο Cinema Zagara (9.30 μ.μ.). Για τα εργαστήρια απαιτείται προεγγραφή εδώ.

Free City: Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (26/5-1/6) - εικόνα 4

Όνομα: γυναικόπαιδα. Ουδέτερο. Ούτε αρσενικό, ούτε θηλυκό. Και στον πληθυντικό. Με μία πολυποίκιλη σειρά παρουσιάσεων ο χώρος TWIXTlab στο Παγκράτι (Εμπεδοκλέους 19) ξεκινά μια εικαστική προσέγγιση της γονεϊκότητας. Ομιλίες, παρεμβάσεις, επιτελεστικές δράσεις, προβολές ταινιών και βίντεο, ζωγραφικά και γλυπτικά έργα, φωτογραφίες, λογοτεχνικές προσεγγίσεις… όλα με ένα σχόλιο πέρα από τις στερεοτυπικές προκαταλήψεις περί μίας «φυσιολογικής» οικογένειας. «Ποιος ο ρόλος έργων και τοποθετήσεων που προσεγγίζουν πολιτικές σώματος και μνήμης, στερεοτυπικές -ή μη- απεικονίσεις συγγένειας και παιδιών, σε ένα κοινωνικό πλαίσιο που φαίνεται να επαναπροσδιορίζεται μέσω της «διαφορετικής» γονεϊκότητας;», ρωτούν. Πρώτο ραντεβού την Τετάρτη, 30/5, στις 7 το απόγευμα.

Έχεις κάνει μαθήματα ασφαλούς οδήγησης ποδηλάτου στο ΚΠΙΣΝ (Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα, 2108778396/-8); Στο πλαίσιο των δράσεων που αφορούν την προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου στην Αθήνα, διοργανώνονται συμβουλευτικά sessions με την υποστήριξη του MBike με εκπαιδευτές στη διάθεσή του κοινού για κάθε απορία και για επιδιόρθωση/ μικροαλλαγές στον εξοπλισμό των συμμετεχόντων. Ενήλικες ή και έφηβοι από δέκα ετών (με συνοδεία γονέα) δίνουν ραντεβού την Κυριακή (27/6), στις 10 το πρωί στο χώρο δίπλα από το Κέντρο Επισκεπτών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα φεστιβάλ που έρχονται στην πόλη τον Μάιο

Ο Μάιος ήρθε φέρνοντας μαζί ένα σωρό ενδιαφέροντα φεστιβάλ που μας παροτρύνουν να προγραμματίσουμε τις ανοιξιάτικες εξόδους μας. Ξεκαρδιστικό stand up comedy, μοναδικά live, απελευθερωτικό σινεμά και πολλά ακόμα συνθέτουν τις must-see πολιτιστικές εκδηλώσεις που ανεβάζουν την ένταση λίγο πριν από την έφοδο του καλοκαιριού.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
05/05/2024

Ο Μάγος του Οζ ζωντανεύει στην έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη

Στα μέσα του μήνα θα δούμε τη νέα έκθεση που φιλοξενεί η a.antonopoulou.art.

"Finchtopia": Μια εικαστική περιπλάνηση στην Αθήνα των 90s

Η νέα έκθεση του Finch of Athens κατασκηνώνει στο Antisocial και μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο.

Δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Μια νέα σειρά εργαστηρίων καλεί το κοινό να γνωρίσει καλύτερα την τέχνη της χαρακτικής, της κεραμικής και της ιαπωνικής μικροτεχνίας.

Οι Λέσχες Ανάγνωσης στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Οι λέσχες συμμετέχουν για δεύτερη χρονιά στη ΔΕΒΘ.

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.