Εγκαίνια Εβδομάδας | Μήπως έφτασε η επανάσταση των μηχανών; (21-27/5)

Το Athens Digital Art Festival στο Μέγαρο Μουσικής με ένα πρωτοποριακό τετραήμερο και άλλες επτά εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσετε αυτήν την εβδομάδα.

Εγκαίνια Εβδομάδας | Μήπως έφτασε η επανάσταση των μηχανών; (21-27/5)

Σε πραγματικό χρόνο

«Μέλλον: έννοια ιδεατή. Παρελθόν: έννοια χειροπιαστή. Παρόν: έννοια δυναμική.» Περνώντας από το χώρο της λογοτεχνίας στη ζωγραφική, ο Γιάννης Τζομάκας συνθέτει ένα ευρύτερο ταξίδι μέσα στους καμβάδες του, που περνά από τον φανταστικό στον πραγματικό χρόνο, από το χειροπιαστό στο ιδεατό. Από αυτήν την Τρίτη, 22 του μηνός (8 μ.μ.), η Dépôt Art gallery φιλοξενεί μία εικαστική ενότητα του δημιουργού με πορτρέτα και αφαιρετικές συνθέσεις χρώματος, που τη διαπερνά αρκετά το βιωματικό στοιχείο.

i Νεοφύτου Βάμβα 5, Κολωνάκι, 22/5-2/6, Τρ.-Παρ.: 2-8 μ.μ., Σάβ,: 11 π.μ.-3 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


Σεισμός στο Μουσείο

Εγκαίνια Εβδομάδας | Μήπως έφτασε η επανάσταση των μηχανών; (21-27/5) - εικόνα 1

Εικονική πραγματικότητα, νέες τεχνολογίες, βιωματικά εκθέματα και διαδραστικές εφαρμογές πρωταγωνιστούν στη νέα περιοδική ψηφιακή έκθεση του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, σε συνεργασία με την ΑΧΑ ασφαλιστική. Από τις 22 του μηνός, μικροί και μεγάλοι έρχονται σε επαφή με τη σεισμική δραστηριότητα, εξερευνούν το φυσικό φαινόμενο των τεκτονικών πλακών και ενημερώνονται για την προστασία τους. Το πρόγραμμα «Σεισμός στο Μουσείο» περιλαμβάνει επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, που θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο, καθώς και δύο ημερίδες, για τους εκπαιδευτικούς και για το ευρύ κοινό.

i Λεβίδου 13, Κηφισιά, 2108015870, εγκαίνια στις 22/5, Τρ.-Παρ.: 9 π.μ.-2.30 μ.μ., Σάβ-Κυρ.: 10 π.μ.-3μ.μ., Γενική είσοδος: € 6, € 4 (καθημερινές περιλαμβάνεται στο εισιτήριο του μουσείου), € 8, € 6 (Σαββατοκύριακα με επιπλέον € 2 χρέωση στο εισιτήριο του μουσείου).


Σταθμός Οπισθοδρόμησης

Εγκαίνια Εβδομάδας | Μήπως έφτασε η επανάσταση των μηχανών; (21-27/5) - εικόνα 2

Πόσο μπορεί να εμπνεύσει η υπόγεια Αθήνα έναν νέο δημιουργό; Στην πρώτη ατομική του έκθεση, ο εικαστικός και ιδρυτής του Snehta residency, Αύγουστος Βεϊνόγλου, έρχεται στην Elika Gallery και την τρανασφορμάρει τόσο που «μοιάζει περισσότερο με δεξαμενή (cistern), όπως στις φωτογραφίες από την Αδριάνειο δεξαμενή στους πρόποδες του Λυκαβηττού». Επιτοίχια και τρισδιάστατα γλυπτά, συνδεδεμένα με τους αστικούς μύθους και την ιστορική μυθολογία της πόλης, παρουσιάζουν δίκτυα αόρατων αρχαιολογικών τόπων, υδραγωγείων, τούνελ κοκ, επανεξετάζοντας την έννοια της οπισθοδρόμησης, τη ζωτικότητα της αρχαιολογίας και τη δημιουργία νέων αφηγήσεων πάνω σε αυτήν. Εγκαίνια την Πέμπτη (24/5), στις 8 μ.μ.

i Ομήρου 27, Κολωνάκι, 2103618045, 24/5-30/6, Τρ.-Παρ.: 12 μ.-8 μ.μ., Σάβ.: 12 μ.-4 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


14o Athens Digital Arts Festival

Εγκαίνια Εβδομάδας | Μήπως έφτασε η επανάσταση των μηχανών; (21-27/5) - εικόνα 3

Θα έκανες διαλογισμό μέσω social media; Θα ήθελες να ταξιδέψεις σε άλλους πλανήτες ή να πιάσεις χορό με έναν εξωσκελετό; Το Athens Digital Art Festival, to φεστιβάλ που ενώνει επιστήμη, τέχνη και τεχνολογία, επιστρέφει για 14η χρονιά και δίνει ραντεβού στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Από αυτήν την Πέμπτη (24/5) και για ένα τετραήμερο, περισσότεροι από 300 καλλιτέχνες από 50 χώρες κάνουν μία φουτουριστική βουτιά στη θεματική «Singularity Now», με ρομποτικές μηχανές, διαδραστικά και ψηφιακά έργα, VR εμπειρίες, πολυμορφικές εγκαταστάσεις και πρωτοποριακές περφόρμανς να εξερευνούν την Τεχνολογική Αποκάλυψη του αύριο. Δείτε το συνολικό πρόγραμμα εδώ.

i Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι, 210728233, 24-27/5, Είσοδος ελεύθερη (απαραίτητη η δωρεάν προεγγραφή εδώ).


Παλίμψηστο μνήμης

Εγκαίνια Εβδομάδας | Μήπως έφτασε η επανάσταση των μηχανών; (21-27/5) - εικόνα 4

Η νέα σειρά έργων της αναγνωρισμένης Λίνας Πηγαδιώτη-Τζήμα έρχεται στη Γκαλερί Σκουφά, με βασική θεματική την έννοια του παλίμψηστου στο κολλάζ. Διαφορετικά υλικά, από υφάσματα και κλωστές μέχρι χαρτιά και βιβλία, ενώνονται με το χρώμα να τα διαπερνά, εμφανίζοντας λέξεις ή φράσεις εδώ κι εκεί, σε συνολικά μερικά χωρικά κολάζ που επικοινωνούν και συνδιαλέγονται με τον επισκέπτη. Διαφορετικές στρώσεις διατηρούν αυτόνομα το χαρακτήρα τους και ταυτόχρονα μπλέκονται σε μία ενιαία σύνθεση, που γεννήθηκε υπό τους ήχους των συνθέσεων του Σταύρου Σοφιανόπουλου και τους στίχους του Κωνσταντίνου Καβάφη. Εγκαίνια την Πέμπτη (24/5), στις 8 μ.μ.

i Σκουφά 4, Κολωνάκι, 210-3643025, 24/5-9/6, Δευτ., Τετ., Σαβ.: 10 π.μ.-3.30 μ.μ., Τρ., Πέμ., Παρ.: 10 π.μ.-3.30 μ.μ. & 5.30-9 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


Παλίμψηστο εννοιών

Εγκαίνια Εβδομάδας | Μήπως έφτασε η επανάσταση των μηχανών; (21-27/5) - εικόνα 5

Όσο συνεχίζει η ζωγραφική έκθεση του εικαστικού Γιάννη Στεφανάκι στην Γκαλερί Κέννεντυ της Ελληνοαμερικανική Ένωσης, η δεύτερη ενότητα του ίδιου δημιουργού έρχεται στον Τεχνοχώρο (σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης, Μάνου Στεφανίδη) και δημιουργεί μία ισχυρή αφηγηματική σύνδεση ανάμεσα στους δύο χώρους, όσο μάλιστα ξετυλίγει τις διαφορετικές πτυχές του δημιουργού. Με εγκαίνια την Πέμπτη στις 8 μ.μ., υπερρεαλιστικά μοτίβα, χρωματικά παιχνίδια, συμβολικές αναφορές και διφορούμενες αποτυπώσεις κυριαρχούν στα σχέδια του Στεφανάκι και βάζουν τον θεατή σε ρόλο ερμηνευτή του μηνύματος.

i Λεμπέση 4, Ακρόπολη, 24/5-16/6, Τρ., Πέμ., Παρ.: 11 π.μ.-2.30 μ.μ. & 5.30-8.30 μ.μ., Τετ., Σάβ.: 11 π.μ.-4 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


Second Nature – A New Life

Εγκαίνια Εβδομάδας | Μήπως έφτασε η επανάσταση των μηχανών; (21-27/5) - εικόνα 6

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και το αρχιτεκτονικό γραφείο The New Raw παρουσιάζουν ένα έργο Έρευνας και Σχεδιασμού (R&D) με σκοπό τη μελέτη και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη θαλάσσια ρύπανση από τα πλαστικά και, ειδικότερα, τους κινδύνους που προκαλούν τα λεγόμενα «δίχτυα-φαντάσματα» στη θαλάσσια πανίδα. Εγκαταλελειμμένα δίχτυα από τον βυθό της θάλασσας και 3D εκτυπωμένα κοχύλια συνδυάζουν το περιβαλλοντικό ενδιαφέρον με τις νέες τεχνολογίες. Μία ημέρα πριν από τα εγκαίνια, μάλιστα, την Πέμπτη 24 Μαΐου διοργανώνεται το Συμπόσιο «Second Nature. Marine Plastic Waste – Blue & Circular Economy – New Technologies» με ομιλητές από την Ευρώπη, όσο παράλληλα θα γίνει η πρώτη παγκόσμια προβολή του ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Second Nature» της Δάφνης Μαντζιαράκη (απαραίτητη η προεγγραφή εδώ).

i 2ας Μεραρχίας 36, Πειραιάς, 2169003700, 25/5-10/6, Δευτ.-Παρ.: 10 π.μ.-8 μ.μ., Σάβ.: 10 π.μ.-2 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


Softwear

Εγκαίνια Εβδομάδας | Μήπως έφτασε η επανάσταση των μηχανών; (21-27/5) - εικόνα 7

Αντί για software, softwear. Η νέα έκθεση που φιλοξενείται στην παλιά Αθηναϊκή Αποθήκη Χάρτου στην Οδό Χρυσοσπηλιωτίσσης 3 –στα πλάισια πάντα του Athens Intersection για το Εμπορικό Τρίγωνο– συγκεντρώνει περισσότερους από δέκα εικαστικούς, με κέντρο το ύφασμα και τις νέες δυναμικές που μπορεί να εμφανίσει. Σε επιμέλεια του Αλέξανδρου Μαγκανιώτη, τα ρούχα μετατρέπονται σε αυτόνομα γλυπτά, αγκαλιάζουν τοίχους και μπετά, αλλάζουν γεωμετρία και σκοπό, ενώ παραμένουν να έχουν καθοριστική σημασία στη διαμόρφωση της σύγχρονης ταυτότητας. Συνεχίζεται μέχρι τις 26 του μηνός.

i Χρυσοσπηλιωτίσσης 3, έως 26/5, Τρ.-Παρ.: 6-9 μ.μ., Σάβ.: 12 μ.-6 μ.μ., Κυρ.: 12 μ.-4 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Γνόφος αγνωσίας": Η γοητεία της μυστικιστικής ζωγραφικής παράδοσης

Ο τίτλος της έκθεσης του Κωνσταντίνου Καλογερόπουλου αναφέρεται σε ένα μυστικιστικό κείμενο του 14ου αιώνα γραμμένο από έναν ανώνυμο Άγγλο μοναχό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/01/2023

"Without Which, Not / Sine Qua Non": Μία καλλιτεχνική απόπειρα αυτοπροσδιορισμού

Ο κοινός εννοιολογικός άξονας που ενώνει το έργο των Μαρίας Σταμάτη και Κώστα Βίττη, είναι η επιθυμία τους να αναγνώ-σουν και να εν-νοηματώσουν τα όρια της έκφρασης.

Οι "από σκουριά και αλμύρα" πίνακες του Γιάννη Μίχα

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά.

"Remains": Η εικαστικός Μαρία Ζιάκα δίνει νέα ζωή σε παλιά έργα της

Τα "απομεινάρια" επεξεργάζονται εκ νέου, ενώ οι εικόνες που προκύπτουν μέσα από αυτήν τη διαδικασία-πρακτική καλύπτονται με μεγάλες λευκές, τις περισσότερες φορές, επιφάνειες.

Το ερευνητικό πρότζεκτ "[α] border of dying" επικεντρώνεται στις εικαστικές τέχνες

Το έργο αποτελείται από μια διπλή περφόρμανς, μια εικαστική εγκατάσταση και ένα εργαστήριο ανοιχτό στο κοινό.

Αφιέρωμα στο εικαστικό έργο του πολυσχιδούς καλλιτέχνη Νίκου Βέλμου

Είναι η πρώτη φορά που, εδώ και 93 χρόνια από τον θάνατο του Βέλμου, εκτίθενται τα έργα του στο κοινό.