Εγκαίνια Εβδομάδας | Μήπως έφτασε η επανάσταση των μηχανών; (21-27/5)

Το Athens Digital Art Festival στο Μέγαρο Μουσικής με ένα πρωτοποριακό τετραήμερο και άλλες επτά εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσετε αυτήν την εβδομάδα.

Εγκαίνια Εβδομάδας | Μήπως έφτασε η επανάσταση των μηχανών; (21-27/5)

Σε πραγματικό χρόνο

«Μέλλον: έννοια ιδεατή. Παρελθόν: έννοια χειροπιαστή. Παρόν: έννοια δυναμική.» Περνώντας από το χώρο της λογοτεχνίας στη ζωγραφική, ο Γιάννης Τζομάκας συνθέτει ένα ευρύτερο ταξίδι μέσα στους καμβάδες του, που περνά από τον φανταστικό στον πραγματικό χρόνο, από το χειροπιαστό στο ιδεατό. Από αυτήν την Τρίτη, 22 του μηνός (8 μ.μ.), η Dépôt Art gallery φιλοξενεί μία εικαστική ενότητα του δημιουργού με πορτρέτα και αφαιρετικές συνθέσεις χρώματος, που τη διαπερνά αρκετά το βιωματικό στοιχείο.

i Νεοφύτου Βάμβα 5, Κολωνάκι, 22/5-2/6, Τρ.-Παρ.: 2-8 μ.μ., Σάβ,: 11 π.μ.-3 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


Σεισμός στο Μουσείο

Εγκαίνια Εβδομάδας | Μήπως έφτασε η επανάσταση των μηχανών; (21-27/5) - εικόνα 1

Εικονική πραγματικότητα, νέες τεχνολογίες, βιωματικά εκθέματα και διαδραστικές εφαρμογές πρωταγωνιστούν στη νέα περιοδική ψηφιακή έκθεση του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, σε συνεργασία με την ΑΧΑ ασφαλιστική. Από τις 22 του μηνός, μικροί και μεγάλοι έρχονται σε επαφή με τη σεισμική δραστηριότητα, εξερευνούν το φυσικό φαινόμενο των τεκτονικών πλακών και ενημερώνονται για την προστασία τους. Το πρόγραμμα «Σεισμός στο Μουσείο» περιλαμβάνει επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, που θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο, καθώς και δύο ημερίδες, για τους εκπαιδευτικούς και για το ευρύ κοινό.

i Λεβίδου 13, Κηφισιά, 2108015870, εγκαίνια στις 22/5, Τρ.-Παρ.: 9 π.μ.-2.30 μ.μ., Σάβ-Κυρ.: 10 π.μ.-3μ.μ., Γενική είσοδος: € 6, € 4 (καθημερινές περιλαμβάνεται στο εισιτήριο του μουσείου), € 8, € 6 (Σαββατοκύριακα με επιπλέον € 2 χρέωση στο εισιτήριο του μουσείου).


Σταθμός Οπισθοδρόμησης

Εγκαίνια Εβδομάδας | Μήπως έφτασε η επανάσταση των μηχανών; (21-27/5) - εικόνα 2

Πόσο μπορεί να εμπνεύσει η υπόγεια Αθήνα έναν νέο δημιουργό; Στην πρώτη ατομική του έκθεση, ο εικαστικός και ιδρυτής του Snehta residency, Αύγουστος Βεϊνόγλου, έρχεται στην Elika Gallery και την τρανασφορμάρει τόσο που «μοιάζει περισσότερο με δεξαμενή (cistern), όπως στις φωτογραφίες από την Αδριάνειο δεξαμενή στους πρόποδες του Λυκαβηττού». Επιτοίχια και τρισδιάστατα γλυπτά, συνδεδεμένα με τους αστικούς μύθους και την ιστορική μυθολογία της πόλης, παρουσιάζουν δίκτυα αόρατων αρχαιολογικών τόπων, υδραγωγείων, τούνελ κοκ, επανεξετάζοντας την έννοια της οπισθοδρόμησης, τη ζωτικότητα της αρχαιολογίας και τη δημιουργία νέων αφηγήσεων πάνω σε αυτήν. Εγκαίνια την Πέμπτη (24/5), στις 8 μ.μ.

i Ομήρου 27, Κολωνάκι, 2103618045, 24/5-30/6, Τρ.-Παρ.: 12 μ.-8 μ.μ., Σάβ.: 12 μ.-4 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


14o Athens Digital Arts Festival

Εγκαίνια Εβδομάδας | Μήπως έφτασε η επανάσταση των μηχανών; (21-27/5) - εικόνα 3

Θα έκανες διαλογισμό μέσω social media; Θα ήθελες να ταξιδέψεις σε άλλους πλανήτες ή να πιάσεις χορό με έναν εξωσκελετό; Το Athens Digital Art Festival, to φεστιβάλ που ενώνει επιστήμη, τέχνη και τεχνολογία, επιστρέφει για 14η χρονιά και δίνει ραντεβού στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Από αυτήν την Πέμπτη (24/5) και για ένα τετραήμερο, περισσότεροι από 300 καλλιτέχνες από 50 χώρες κάνουν μία φουτουριστική βουτιά στη θεματική «Singularity Now», με ρομποτικές μηχανές, διαδραστικά και ψηφιακά έργα, VR εμπειρίες, πολυμορφικές εγκαταστάσεις και πρωτοποριακές περφόρμανς να εξερευνούν την Τεχνολογική Αποκάλυψη του αύριο. Δείτε το συνολικό πρόγραμμα εδώ.

i Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι, 210728233, 24-27/5, Είσοδος ελεύθερη (απαραίτητη η δωρεάν προεγγραφή εδώ).


Παλίμψηστο μνήμης

Εγκαίνια Εβδομάδας | Μήπως έφτασε η επανάσταση των μηχανών; (21-27/5) - εικόνα 4

Η νέα σειρά έργων της αναγνωρισμένης Λίνας Πηγαδιώτη-Τζήμα έρχεται στη Γκαλερί Σκουφά, με βασική θεματική την έννοια του παλίμψηστου στο κολλάζ. Διαφορετικά υλικά, από υφάσματα και κλωστές μέχρι χαρτιά και βιβλία, ενώνονται με το χρώμα να τα διαπερνά, εμφανίζοντας λέξεις ή φράσεις εδώ κι εκεί, σε συνολικά μερικά χωρικά κολάζ που επικοινωνούν και συνδιαλέγονται με τον επισκέπτη. Διαφορετικές στρώσεις διατηρούν αυτόνομα το χαρακτήρα τους και ταυτόχρονα μπλέκονται σε μία ενιαία σύνθεση, που γεννήθηκε υπό τους ήχους των συνθέσεων του Σταύρου Σοφιανόπουλου και τους στίχους του Κωνσταντίνου Καβάφη. Εγκαίνια την Πέμπτη (24/5), στις 8 μ.μ.

i Σκουφά 4, Κολωνάκι, 210-3643025, 24/5-9/6, Δευτ., Τετ., Σαβ.: 10 π.μ.-3.30 μ.μ., Τρ., Πέμ., Παρ.: 10 π.μ.-3.30 μ.μ. & 5.30-9 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


Παλίμψηστο εννοιών

Εγκαίνια Εβδομάδας | Μήπως έφτασε η επανάσταση των μηχανών; (21-27/5) - εικόνα 5

Όσο συνεχίζει η ζωγραφική έκθεση του εικαστικού Γιάννη Στεφανάκι στην Γκαλερί Κέννεντυ της Ελληνοαμερικανική Ένωσης, η δεύτερη ενότητα του ίδιου δημιουργού έρχεται στον Τεχνοχώρο (σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης, Μάνου Στεφανίδη) και δημιουργεί μία ισχυρή αφηγηματική σύνδεση ανάμεσα στους δύο χώρους, όσο μάλιστα ξετυλίγει τις διαφορετικές πτυχές του δημιουργού. Με εγκαίνια την Πέμπτη στις 8 μ.μ., υπερρεαλιστικά μοτίβα, χρωματικά παιχνίδια, συμβολικές αναφορές και διφορούμενες αποτυπώσεις κυριαρχούν στα σχέδια του Στεφανάκι και βάζουν τον θεατή σε ρόλο ερμηνευτή του μηνύματος.

i Λεμπέση 4, Ακρόπολη, 24/5-16/6, Τρ., Πέμ., Παρ.: 11 π.μ.-2.30 μ.μ. & 5.30-8.30 μ.μ., Τετ., Σάβ.: 11 π.μ.-4 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


Second Nature – A New Life

Εγκαίνια Εβδομάδας | Μήπως έφτασε η επανάσταση των μηχανών; (21-27/5) - εικόνα 6

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και το αρχιτεκτονικό γραφείο The New Raw παρουσιάζουν ένα έργο Έρευνας και Σχεδιασμού (R&D) με σκοπό τη μελέτη και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη θαλάσσια ρύπανση από τα πλαστικά και, ειδικότερα, τους κινδύνους που προκαλούν τα λεγόμενα «δίχτυα-φαντάσματα» στη θαλάσσια πανίδα. Εγκαταλελειμμένα δίχτυα από τον βυθό της θάλασσας και 3D εκτυπωμένα κοχύλια συνδυάζουν το περιβαλλοντικό ενδιαφέρον με τις νέες τεχνολογίες. Μία ημέρα πριν από τα εγκαίνια, μάλιστα, την Πέμπτη 24 Μαΐου διοργανώνεται το Συμπόσιο «Second Nature. Marine Plastic Waste – Blue & Circular Economy – New Technologies» με ομιλητές από την Ευρώπη, όσο παράλληλα θα γίνει η πρώτη παγκόσμια προβολή του ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Second Nature» της Δάφνης Μαντζιαράκη (απαραίτητη η προεγγραφή εδώ).

i 2ας Μεραρχίας 36, Πειραιάς, 2169003700, 25/5-10/6, Δευτ.-Παρ.: 10 π.μ.-8 μ.μ., Σάβ.: 10 π.μ.-2 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


Softwear

Εγκαίνια Εβδομάδας | Μήπως έφτασε η επανάσταση των μηχανών; (21-27/5) - εικόνα 7

Αντί για software, softwear. Η νέα έκθεση που φιλοξενείται στην παλιά Αθηναϊκή Αποθήκη Χάρτου στην Οδό Χρυσοσπηλιωτίσσης 3 –στα πλάισια πάντα του Athens Intersection για το Εμπορικό Τρίγωνο– συγκεντρώνει περισσότερους από δέκα εικαστικούς, με κέντρο το ύφασμα και τις νέες δυναμικές που μπορεί να εμφανίσει. Σε επιμέλεια του Αλέξανδρου Μαγκανιώτη, τα ρούχα μετατρέπονται σε αυτόνομα γλυπτά, αγκαλιάζουν τοίχους και μπετά, αλλάζουν γεωμετρία και σκοπό, ενώ παραμένουν να έχουν καθοριστική σημασία στη διαμόρφωση της σύγχρονης ταυτότητας. Συνεχίζεται μέχρι τις 26 του μηνός.

i Χρυσοσπηλιωτίσσης 3, έως 26/5, Τρ.-Παρ.: 6-9 μ.μ., Σάβ.: 12 μ.-6 μ.μ., Κυρ.: 12 μ.-4 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.