Είκοσι οκτώ εκατομμύρια ευρώ για τον νέο πολιτιστικό χάρτη της Αττικής

Η Περιφέρεια δίνει πράσινο φως στην αποκατάσταση δεκαοκτώ έργων βαριάς πολιτισμικής αξίας, με τον Ναό του Ολύμπιου Διός, το Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο και τον αρχαιολογικό χώρο Ελευσίνας να είναι μέσα στο πρόγραμμα.

Είκοσι οκτώ εκατομμύρια ευρώ για τον νέο πολιτιστικό χάρτη της Αττικής

Δεκαοκτώ διαφορετικά έργα βαρύνουσας πολιτισμικής αξίας μπαίνουν στο οργανόγραμμα αποκατάστασης από την Περιφέρεια Αττικής, συνολικού προϋπολογισμού 28 εκατομμυρίων ευρώ, στο ΠΕΠ Αττικής 2014-2020. Με στόχο την ενίσχυση της πολιτισμικής και τουριστικής δυναμικής της Αττικής, αρχαιολογικοί χώροι και σημεία τεράστιας ιστορίας αποκτούν ξανά ζωή και εκπέμπουν φως. Ανάμεσά τους, έχουμε:

Αποκατάσταση Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου (Φυλακές Αίγινας): Χτισμένο επί εποχής Καποδίστρια, το μεγάλο αυτό κτίριο-μνημείο μια ανάσα από την Αθήνα έχει χαράξει την πορεία του μαζί με την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Στον ίδιο χώρο στεγάστηκαν η πρώτη Εθνική Βιβλιοθήκη, το Εθνικό Τυπογραφείο, το πρώτο Αρχαιολογικό Μουσείο, η πρώτη Νομισματική Συλλογή, Ωδείο κά., λειτούργησε ως λοιμοκαθαρτήριο, ως φρενοκομείο, στέγασε πρόσφυγες από την Κρήτη, λειτούργησε ως φυλακή, κυρίως για πολιτικούς αλλά και για ποινικούς κρατούμενους, και πόσα ακόμα. Αν και το 1997 εγκρίθηκε μελέτη για τη μετατροπή του σε Διαχρονικό Μουσείο, οι εργασίες αποκατάστασής του δεν περατώθηκαν ποτέ και από το 2009 παραμένει κλειστό. Πλέον, μπορούμε να κοιτάμε ξανά την ένταξή τους στον αστικό και τουριστικό ιστό, με νέες χρήσεις να περιμένουν το χώρο.

Είκοσι οκτώ εκατομμύρια ευρώ για τον νέο πολιτιστικό χάρτη της Αττικής - εικόνα 1

Στερέωση και συντήρηση του Ναού του Ολυμπίου Διός: Ένα από τα σημαντικότερα αρχαία ιερά της πόλης (χτίστηκε από τον Πεισίστρατο, γύρω στο 515 π.Χ.,) μπαίνει στον δρόμο της αποκατάστασης, με εμφανείς πλέον τις φθορές του χρόνου επάνω του. Περισσότερο γνωστός ως Στήλες ή Στύλοι του Ολυμπίου Διός, ο ναός νοτιοανατολικά της Ακρόπολης, κατασκευασμένος με πεντελικό μάρμαρο, είχε απασχολήσει αρκετά τους υπεύθυνους αρχαιολογικούς φορείς την τελευταία περίοδο. Στόχος, η διατήρηση της υπόστασης και της αυθεντικότητάς του.

Στερέωση, αποκατάσταση και ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Ελευσίνας: Με το βλέμμα στραμμένο στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021, ο τόπος που έμεινε στην ιστορία με τα Ελευσίνια Μυστήρια, το αρχαιολογικό τοπόσημο της Ελευσίνας μπαίνει στην πρώτη φάση αποκατάστασης στις βλάβες που έχει υποστεί με τον χρόνο.

Εκτός αυτών, δρομολογείται η αποκατάσταση του Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία», η διαμόρφωση αρχαιολογικών διαδρομών για την ανάδειξη των μεταλλουργικών εργαστηρίων και μεταλλείων της κοιλάδας Σούριζας-Αγριλέζας Λαυρεωτικής, όπως και αρκετά ακόμα έργα που θα μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η εμπειρία της προσφυγιάς μέσα από τα μάτια μικρών παιδιών

Εγκαινιάστηκε στο Κέντρο Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου η έκθεση "Let the children talk" του Μάριου Λώλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
31/03/2023

Μαρία-Θάλεια Καρρά: "Θέλουμε το "Revolution is not a one time event" να δημιουργήσει ένα πεδίο διαλόγου, ανοικτότητας και συμπερίληψης"

Η συνιδρύτρια του locus athens μάς μιλά για την πολυφωνική γιορτή που στήνεται στο Tavros, με αφορμή την πρόσφατη διάκριση του χώρου με το βραβείο Impact Grant.

H Τιτίκα Σάλλα μιλάει "Περί φύσεως"

Η σειρά αυτή των έργων της Τιτίκας Σάλλα αποτελεί συνέχεια παλαιότερων αναφορών της στη φύση.

"How Far We Went": Η ζωγραφική πορεία του Στέλιου Pupet

O τίτλος της έκθεσης, λέει ο Pupet, καθρεφτίζει την σχέση ανάμεσα στην διαδικασία της ζωγραφικής του και το ταξίδι της ζωής του, που έχουν αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια.

"Μετεωρολογία του Κόσμου": Το αγροτικό τοπίο και το σύμπαν των videogames εμπνέουν τον Ζήση Μπλιάτκα

Μια έκθεση ζωγραφικής που συνδυάζει την παραγωγική γη με την τεχνολογία.

"Η Αθήνα στον καιρό της πανδημίας" σε έναν "χαμηλόφωνο αθηναϊκό διάλογο"

Η Αθήνα αποτυπώνεται με όψη εγκαταλελειμμένης πόλης την περίοδο της πανδημίας με το φακό της Διονυσίας Αλεξιάδη και τα κείμενα του Νίκου Βατόπουλου στη νέα έκδοση που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καπόν.