Εγκαίνια Εβδομάδας | Ένα λιοντάρι, ένας μονόκερως και μπόλικο γκροτέσκο (14-20/5)

Η ατομική έκθεση της Σκωτσέζας Rachel Maclean στην State of Concept και άλλες οκτώ εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσετε αυτήν την εβδομάδα.

Εγκαίνια Εβδομάδας | Ένα λιοντάρι, ένας μονόκερως και μπόλικο γκροτέσκο (14-20/5)

Αντώνης Λώτος

Το υπέροχο νεοκλασικό κτίριο του παλιού ταχυδρομείου στον Πειραιά, η τωρινή Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, ανοίγει τις πόρτες της για να φιλοξενήσει την νέα ατομική έκθεση ζωγραφικής του Αντώνη Λώτου. Ο καλλιτέχνης άλλοτε ρεαλιστικά και άλλοτε απόλυτα αφηρημένα, άλλοτε προσωποκεντρικά και άλλοτε νατουραλιστικά, βάζει διαρκώς στο προσκήνιο την ένταση των χρωμάτων, ανασύρει και αποτυπώνει βιώματα, καθρεπτίζει φαντασιακά εικάσματα και κεντράρει το βλέμμα του θεατή με μαεστρία. Επίσημα εγκαίνια την Τρίτη, στις 7 το απόγευμα. Υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών Λόγου και Επιστημών.

i Φίλωνος 29, Πειραιάς, 2104101402, 14-20/5, Δευτ.-Κυρ.: 11 π.μ.-2 μ.μ. & 6-9 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


Αρμενίζοντας στον χρόνο

Εγκαίνια Εβδομάδας | Ένα λιοντάρι, ένας μονόκερως και μπόλικο γκροτέσκο (14-20/5) - εικόνα 1

Με την ευκαιρία της έκδοσης του εικαστικού λευκώματος «Αρμενίζοντας στον χρόνο», η ζωγράφος Αλίκη Δεβλέτογλου παρουσιάζει την ομότιτλη έκδοση και συγκεντρώνει έργα από όλη την καλλιτεχνική της πορεία, από το 1975 έως σήμερα. Το ζωγραφικό τοπίο, άλλοτε απόλυτα φυσικό κι άλλοτε καθρέπτισμα ανθρώπινης παρέμβασης και δημιουργίας, φέρνει εικόνες από τα ταξίδια της, στην Αίγυπτο, το Πήλιο, τα τοπία πόλεων και περιοχών. Εγκαίνια την Τρίτη, στις 7 το απόγευμα, στη γκαλερί Αργώ.

i Νεοφύτου Δούκα 5, Κολωνάκι, 15/5-9/6, Τρ.-Παρ.: 10 π.μ.-2 μ.μ. & 6-9 μ.μ., Σάβ,: 11 π.μ.- 3 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


Rooms2018

Εγκαίνια Εβδομάδας | Ένα λιοντάρι, ένας μονόκερως και μπόλικο γκροτέσκο (14-20/5) - εικόνα 2

Κλείνοντας μία εικοσαετία από την πρώτο εικαστικό στίγμα της, η Αίθουσα Τέχνης Καππάτος φέρνει ξανά την ετήσια Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης «ROOMS2018» και συγκεντρώνει περισσότερους εικαστικούς από ποτέ: 17 επιμελητές εκθέσεων, ιστορικοί και θεωρητικοί της τέχνης διαλέγουν από έναν πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη ή μία ομάδα καλλιτεχνών. Στόχος; Η μετατροπή δωματίων σε ξεχωριστές βιωματικές εμπειρίες για τον επισκέπτη, χρησιμοποιώντας εικαστικές, ηχητικές, φωτογραφικές εγκαταστάσεις, ζωγραφικά έργα, γλυπτά, projects, performances κοκ. Με εγκαίνια την Πέμπτη (7 μ.μ.), οι χώροι της αίθουσας στο κέντρο της πόλης τρανσφορμάρονται κονσεπτικά και ανοίγουν διάλογο άλλοτε με την τέχνη και το εφήμερο, άλλοτε με αρχαιοδραματικά κείμενα σε σημερινές προβολές, άλλοτε με αυτοβιογραφικά τραύματα και άλλοτε με τον ίδια την αντίληψη του χώρου.

i Αθηνάς 12, 2103217931, 17/5-24/6, Τετ.-Παρ.: 4-01 μ.μ., Σάβ.-Κυρ,: 12 μ.-10 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


Giovanni Anselmo: colori su tele verso l’altrove

Εγκαίνια Εβδομάδας | Ένα λιοντάρι, ένας μονόκερως και μπόλικο γκροτέσκο (14-20/5) - εικόνα 3

Στην πρώτη γραμμή του εικαστικού κινήματος art povera από το ιταλικό μετερίζι, ο αυτοδίδακτος Giovanni Anselmo μπήκε στο προσκήνιο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δίνοντας νέους ορισμούς και επεκτάσεις σε φτηνά αντικείμενα με την τέχνη του. Με ένα ποτ πουρί από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του, ο διακεκριμένος εικαστικός κάνει στάση στην πόλη μας από τις 17 του μηνός (8 μ.μ.), στο νεοκλασικό της Bernier/Eliades. Πειραματιζόμενος με τους νόμους της φύσης, την υποκειμενική οπτική του ατόμου, τις δομικές αντιθέσεις των υλικών και τις εννοιολογικές διαστάσεις, ο Ιταλός εικαστικός πατά το «on» σε ακτίνες προβολής, χρησιμοποιεί μαγνητικές βελόνες και το Ultramarine, μία απόχρωση του μπλε με εξωτικό και αρχέγονο πυρήνα, σύμφωνα με τον ίδιο. Εγκαίνια παρουσία του καλλιτέχνη.

i Επταχάλκου, 11, Θησείο, 2103413936, 17/5-10/7, Τρ.-Παρ.: 10.30 π.μ.-6.30 μ.μ., Σάβ: 12 μ-4 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


Back to basics: Painting

Εγκαίνια Εβδομάδας | Ένα λιοντάρι, ένας μονόκερως και μπόλικο γκροτέσκο (14-20/5) - εικόνα 4

Μετά από την έννοια του ανοίκειου και της φροϋδικής απώθησης, η Enia Gallery συνεχίζει τη σειρά Back to basics, και στρέφεται προς την ζωγραφική έκφραση, σε όλο της το εύρος. Από την Παρασκευή (8 μ.μ.), εννιά ζωγράφοι, από Ελλάδα και εξωτερικό, δίνουν ξανά ζωή σε ένα εικαστικό μέσο που αν και τόσο αρχέγονο και σύμφυτο με την ιστορία των πολιτισμών, τα τελευταία χρόνια χάνει όλο και περισσότερο την αίγλη του, με την άνοδο της εννοιολογικής τέχνης. Σε επιμέλεια της Αρτέμιδος Ποταμιάνου.
ΥΓ.: Στα bonus την ίδια ημέρα, στον ίδιο χώρο από την ίδια γκαλερί εγκαινιάζεται και η ομαδική «Sublime and Repress» όπως και η ατομική του Andreas Marti «What Comes Around goes Around».

i Μεσολογγίου 55, Πειραιάς, 2104619700, 18/6-14/7, Πέμ.: 12 μ.-8 μ.μ., Παρ.: 1-9 μ.μ., Σάβ.: 11 π.μ.-4 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


Antiquity 2.0

Εγκαίνια Εβδομάδας | Ένα λιοντάρι, ένας μονόκερως και μπόλικο γκροτέσκο (14-20/5) - εικόνα 5

Μετά από την παρουσίασή της στο Μόντε Κάρλο, η αιχμηρή έκθεση του Micha Cattaui κάνει στάση στη ΔΛ Gallery, με εγκαίνια αυτήν την Παρασκευή (8 μ.μ.). Αντλώντας τη βάση του από τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό, ο σύγχρονος εικαστικός φέρνει εμβληματικά αγάλματα του παρελθόντος μαζί με τις έξεις του σύγχρονου καταναλωτισμού. Η θεότητα της Υγείας με burgers στα χέρια, ο Σωκράτης σε προτομή φιμωμένος και ο Περικλής αντίστοιχα με μάσκα εργασίας, επανεξετάζουν χιουμοριστικά και εις βάθος την πολιτιστική κληρονομιά.

i Μεσολογγίου 55, Πειραιάς, 2104619700, 18/6-14/7, Πέμ.: 12 μ.-8 μ.μ., Παρ.: 1-9 μ.μ., Σάβ.: 11 π.μ.-4 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


Skaria

Εγκαίνια Εβδομάδας | Ένα λιοντάρι, ένας μονόκερως και μπόλικο γκροτέσκο (14-20/5) - εικόνα 6

Σκαριά, άλλοτε εμπορικών πλοίων και άλλοτε παραδοσιακών ξύλινων, άλλοτε από απόσταση και άλλοτε φοκουσαρισμένα, μπαίνουν στο κέντρο του φωτογραφικού φακού με τη νέα εικαστική ενότητα του Γιώργου Στεφανίδη, του έμπειρου φωτογράφου στο shooting τοπίων και ναυτικών θεμάτων. Από την Τρίτη με τα επίσημα εγκαίνια στις 8 το απόγευμα, η έκθεση σε επιμέλεια της Ίριδας Κριτικού, έρχεται στο City Link της στοάς στο κέντρο, με είκοσι μεγάλου μεγέθους φωτογραφικά κάδρα – διαφορετικές συνθέσεις εν πλω.

i Στοά Σπυρομήλιου, 11/5-10/6, Είσοδος ελεύθερη.


Ο Κήπος του Φιλολόγου

Εγκαίνια Εβδομάδας | Ένα λιοντάρι, ένας μονόκερως και μπόλικο γκροτέσκο (14-20/5) - εικόνα 7

Όσο το Γεωπονικό συνεχίζει να γεμίζει με μικρούς και μεγάλους με το eco-friendly project «Γεωμετρίες», μία νέα εικαστική εγκατάσταση έρχεται σε ένα ακόμα πιο αστικό σημείο για να επανεξετάσει την έννοια του πράσινου μέσα στην πόλη, αυξάνοντας κατά μία τις αναφορές «εικαστικής οικολογίας». Η Ελένη Παπαϊωάννου, η οποία ζει κι εργάζεται στο Βερολίνο από το 2001, «καταλαμβάνει» τον κήπο του Επιγραφικού Μουσείου και ξετυλίγει μία προσωπική διαλεκτική: αποσπάσματα κειμένων από βιβλία του Βίκτορ Κλέμπερερ αλλά και κομμάτια του παγκόσμιου πολιτικού Τύπου μπλέκονται με τα σημεία του φυσικού μικρόκοσμου στο μουσείο και όλα μαζί μας καλούν να τα ανακαλύψουμε. Εγκαίνια τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, στις 18 του μήνα, στις 6 μ.μ.

i Τοσίτσα 1, 210 8232950, 18/5-15/6, Τρ.-Κυρ.: 8 π.μ.-3 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


Rachel Maclean - New Worlds

Εγκαίνια Εβδομάδας | Ένα λιοντάρι, ένας μονόκερως και μπόλικο γκροτέσκο (14-20/5) - εικόνα 8

Η Rachel Maclean, μία multi-media εικαστικός από τη Σκωτία, αφηγήτρια γκροτέσκο φιλμικών κόσμων με aniumation και την ίδια σε όλους τους σεναριακούς ρόλους, έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας με την ατομική έκθεση στο χώρο State of Concept. Με κέντρο την εθνική ταυτότητα και την συζήτηση γύρω από αυτήν που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η καλλιτέχνιδα φέρνει το «The Lion and The Unicorn» (2012) και το «A Whole New World» (2014), με μία φορμικά και σημασιολογικά πολυεπίπεδη δημιουργία. Η έκθεση αποτελεί, το δεύτερο μέρος του παράλληλου εκθεσιακού μας προγράμματος - State Affairs - Φάκελος 002 και συνεχίζεται έως τις 14 του Ιουλίου.

i Τούσα Μπότσαρη 19, Κουκάκι, έως 14/6, Πέμ.-Παρ.: 4.30-8.30 μ.μ., Σάβ.: 12 μ.-5 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Σπάνιες συλλογές ψηφιακών έργων στην έκθεση "Above Olympus to the Dogstar"

Οι παράλληλοι κόσμοι των "Above Olympus" και του Τζόναθαν Βόιντ συναντιούνται σε είκοσι ειδικές οθόνες για NFTs.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/12/2022

NFT Ελλήνων καλλιτεχνών στη Ζουμπουλάκη

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη, ένας χώρος με ιστορία 50 ετών, πρωτοπορεί για μία ακόμη φορά, υποστηρίζοντας την ψηφιακή τέχνη.

Η τέχνη μπαίνει στο "Αίνιγμα του Δάσους"

Εικαστικοί καλλιτέχνες, επιμελητές, θεωρητικοί αλλά και τροφοσυλλέκτες-τροφοσυνθέτες επισκέπτονται το "Αίνιγμα του Δάσους" μέσα από δικές τους εμπειρίες, έργα και αναζητήσεις.

"Time of Wonder": Σύγχρονοι καλλιτέχνες εμπνέονται από τη μαγεία των Χριστουγέννων

Παράλληλα, στον πρώτο όροφο της Γκαλερί Σκουφά θα παρουσιαστούν έργα από το ντεπό, γνωστών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Εγκλεισμοί: Eπισκεφτήκαμε την εικαστική έκθεση στο Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής

48 Έλληνες καλλιτέχνες συμμετέχουν στην ομαδική έκθεση με έργα που εξετάζουν τις έννοιες του εγκλεισμού και του απόλυτου ελέγχου, σε μία από τις εκθέσεις της χρονιάς.

Ένα τρίπτυχο εκθέσεων για τη Μικρασιατική Καταστροφή στο Δημόσιο Καπνεργοστάσιο

Η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων φιλοξενεί στον εμβληματικό χώρο του Πρώην Δημοσίου Καπνεργοστασίου 3 εκθέσεις που μιλούν για τις διαφορετικές όψεις ενός κομβικού για τον Ελληνισμό γεγονότος.

Τα "Lifescapes" του Βαγγέλη Βαγγελάτου σκιαγραφούν στιγμιότυπα του "ευ ζην"

Στη νέα του έκθεση, ο Βαγγέλης Βαγγελάτος μάς μεταφέρει σε ένα κόσμο συνειρμών, καθημερινών παρατηρήσεων και ερμηνειών των παραστάσεων της ζωής.