«Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου»: Γύρνα την πόλη σου με ένα βιβλίο στο χέρι

Συγγραφείς, επαγγελματίες του βιβλίου και επιστήμονες, αναλαμβάνουν ξεναγήσεις σε γειτονιές και ιστορίες της πρωτεύουσας, από το χθες και το σήμερα.

«Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου»: Γύρνα την πόλη σου με ένα βιβλίο στο χέρι

Η Αθήνα, με τα διαφορετικά γειτονίστικα πρόσωπά της, τις ιστορίες από το παρελθόν και το παρόν της, έχει δώσει τροφή σε αμέτρητους συγγραφείς. Έχει γεννήσει και έχει φιλοξενήσει αφηγήματα, που χωρίς αυτήν θα έστεκαν κενά. Στα πλαίσια του ετήσιου βιβλιοφιλικού προγράμματος «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων, οι «Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου», με μέγα δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έρχονται για να αποκαλύψουν βιωματικά όλες τις σελίδες που έχουν γραφτεί γύρω από αυτήν την πόλη.

Συγγραφείς, επαγγελματίες του βιβλίου και επιστήμονες μπαίνουν στον ρόλο ξεναγού-καθοδηγητή, δίνουν ραντεβού σε σημαντικά τοπόσημα και βιβλιοπωλεία των Αθηνών, και ξεκινούν διαδρομές μαζί με αναγνώστες, ξεδιπλώνοντας διαφορετικές οπτικές και μυστήρια από τον ψυχογεωγεραφικό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας.

«Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου»: Γύρνα την πόλη σου με ένα βιβλίο στο χέρι - εικόνα 1

Poems & Crimes: 10 & 11 Μαΐου

Σε ένα τριώροφο κτίριο του 1850 στην καρδιά της Αθήνας σας περιμένουν οι εκδόσεις Γαβριηλίδη για ένα ταξίδι που ενώνει το μυστήριο με το βιβλίο. Με πάνω από μία τριακονταετία στο χώρο, οι εκδόσεις έχουν εστιάσει στην αστυνομική λογοτεχνία και την ποίηση. Δεν είναι τυχαίο δα και το όνομα του art bar. Γνωρίστε τηνπορεία ενός βιβλίου από το τυπογραφείο στο βιβλιοδετείο κι από εκεί στο βιβλιοπωλείο. Στα bonus η αυλή για χαλάρωση και διάβασμα (11 π.μ., κατόπιν συνεννόησης στο 210 3228839).

Περι-διαβάζουμε την Αθήνα: 12 Μαΐου

«Βιοτεχνία Υαλικών» (Γκάζι), «Ο ωραίος λοχαγός» (Σύνταγμα, Κολωνάκι –Βασιλίσσης Σοφίας-Βουλή), «Η κυρία Κούλα» (Μοναστηράκι και διαδρομή με τον ηλεκτρικό), «Ο θησαυρός του χρόνου» (Σύνταγμα και Κυψέλη). Ο Μένης Κουμανταρέας γνωρίζει πολύ καλά την Αθήνα και κεντάει ψυχογραφικά πάνω της. Το τοπίο της επί εποχής του ’70 ζωντανεύει μπροστά σου σε κάθε ανάγνωση, έρχεται και κουμπώνει με τα απομεινάρια του στο σήμερα. Η Αλεξάνδρα Τράντα, δρ. Αρχαιολογίας-Μουσειολόγος (σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πατάκη) αναλαμβάνει να μας ξεναγήσει με σημείο εκκίνησης τη πλατεία Συντάγματος, στην είσοδος Μεγάλης Βρετανίας (12μ, ελεύθερη συμμετοχή).

«Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου»: Γύρνα την πόλη σου με ένα βιβλίο στο χέρι - εικόνα 2

Περπατώντας στην Αθήνα: 19 Μαΐου

Βασισμένος στο καινούργιο του βιβλίο, ο Νίκος Βατόπουλος στέφει το βλέμμα του (σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μεταίχμιο) προς τα κτίρια της Αθήνας, τις περιοχές, την ιστορία τους και το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν καλύτερα. Σημείο συνάντησης Ασκληπιού 18 (11 π.μ., ελεύθερη συμμετοχή).

Μορφές κατοίκησης στην Αθήνα στο τέλος του 19 ου αιώνα: 9 Ιουνίου

Που συναντιέται ο αρχιτεκτονικός χώρος με την λογοτεχνία; Μα, στον Ροΐδη, στον Κονδυλάκη, στον Μητσάκη, στον Παπαδιαμάντη και όχι μόνο. Η συγγραφέας Αλίκη Σπυροπούλου αναμειγνύει πολεοδομία, αρχιτεκτονική, δημόσια κτίρια, αστικά τοπόσημα από τη μία, με μία σειρά λογοτεχνικών κειμένων από την άλλη. Το αποτέλεσμα έρχεται σε μια διαδρομή (σε συνεργασία με τις εκδόσεις Νήσος) που ξεκινά από το μετρό Πανεπιστήμιο και φτάνει στο Θησείο (11 π.μ., ελεύθερη συμμετοχή).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
23/04/2024

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.

Πασχαλινό book bazaar από τις εκδόσεις Καπόν

Στο Βιβλιοπωλείο της Ραχήλ μάς περιμένουν πασχαλινές προσφορές για τις μέρες που έρχονται.

Ανακαλύπτοντας το "Αποτύπωμα" που σχηματίζεται στη μνήμη και τη συνείδηση του Άκη Δέτση

Ο καλλιτέχνης εξερευνά τη διάσταση της φωτογραφίας ως σημαίνουσας επιφάνειας μέσα από την απεικόνιση του τοπίου.