«Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου»: Γύρνα την πόλη σου με ένα βιβλίο στο χέρι

Συγγραφείς, επαγγελματίες του βιβλίου και επιστήμονες, αναλαμβάνουν ξεναγήσεις σε γειτονιές και ιστορίες της πρωτεύουσας, από το χθες και το σήμερα.

«Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου»: Γύρνα την πόλη σου με ένα βιβλίο στο χέρι

Η Αθήνα, με τα διαφορετικά γειτονίστικα πρόσωπά της, τις ιστορίες από το παρελθόν και το παρόν της, έχει δώσει τροφή σε αμέτρητους συγγραφείς. Έχει γεννήσει και έχει φιλοξενήσει αφηγήματα, που χωρίς αυτήν θα έστεκαν κενά. Στα πλαίσια του ετήσιου βιβλιοφιλικού προγράμματος «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων, οι «Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου», με μέγα δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έρχονται για να αποκαλύψουν βιωματικά όλες τις σελίδες που έχουν γραφτεί γύρω από αυτήν την πόλη.

Συγγραφείς, επαγγελματίες του βιβλίου και επιστήμονες μπαίνουν στον ρόλο ξεναγού-καθοδηγητή, δίνουν ραντεβού σε σημαντικά τοπόσημα και βιβλιοπωλεία των Αθηνών, και ξεκινούν διαδρομές μαζί με αναγνώστες, ξεδιπλώνοντας διαφορετικές οπτικές και μυστήρια από τον ψυχογεωγεραφικό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας.

«Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου»: Γύρνα την πόλη σου με ένα βιβλίο στο χέρι - εικόνα 1

Poems & Crimes: 10 & 11 Μαΐου

Σε ένα τριώροφο κτίριο του 1850 στην καρδιά της Αθήνας σας περιμένουν οι εκδόσεις Γαβριηλίδη για ένα ταξίδι που ενώνει το μυστήριο με το βιβλίο. Με πάνω από μία τριακονταετία στο χώρο, οι εκδόσεις έχουν εστιάσει στην αστυνομική λογοτεχνία και την ποίηση. Δεν είναι τυχαίο δα και το όνομα του art bar. Γνωρίστε τηνπορεία ενός βιβλίου από το τυπογραφείο στο βιβλιοδετείο κι από εκεί στο βιβλιοπωλείο. Στα bonus η αυλή για χαλάρωση και διάβασμα (11 π.μ., κατόπιν συνεννόησης στο 210 3228839).

Περι-διαβάζουμε την Αθήνα: 12 Μαΐου

«Βιοτεχνία Υαλικών» (Γκάζι), «Ο ωραίος λοχαγός» (Σύνταγμα, Κολωνάκι –Βασιλίσσης Σοφίας-Βουλή), «Η κυρία Κούλα» (Μοναστηράκι και διαδρομή με τον ηλεκτρικό), «Ο θησαυρός του χρόνου» (Σύνταγμα και Κυψέλη). Ο Μένης Κουμανταρέας γνωρίζει πολύ καλά την Αθήνα και κεντάει ψυχογραφικά πάνω της. Το τοπίο της επί εποχής του ’70 ζωντανεύει μπροστά σου σε κάθε ανάγνωση, έρχεται και κουμπώνει με τα απομεινάρια του στο σήμερα. Η Αλεξάνδρα Τράντα, δρ. Αρχαιολογίας-Μουσειολόγος (σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πατάκη) αναλαμβάνει να μας ξεναγήσει με σημείο εκκίνησης τη πλατεία Συντάγματος, στην είσοδος Μεγάλης Βρετανίας (12μ, ελεύθερη συμμετοχή).

«Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου»: Γύρνα την πόλη σου με ένα βιβλίο στο χέρι - εικόνα 2

Περπατώντας στην Αθήνα: 19 Μαΐου

Βασισμένος στο καινούργιο του βιβλίο, ο Νίκος Βατόπουλος στέφει το βλέμμα του (σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μεταίχμιο) προς τα κτίρια της Αθήνας, τις περιοχές, την ιστορία τους και το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν καλύτερα. Σημείο συνάντησης Ασκληπιού 18 (11 π.μ., ελεύθερη συμμετοχή).

Μορφές κατοίκησης στην Αθήνα στο τέλος του 19 ου αιώνα: 9 Ιουνίου

Που συναντιέται ο αρχιτεκτονικός χώρος με την λογοτεχνία; Μα, στον Ροΐδη, στον Κονδυλάκη, στον Μητσάκη, στον Παπαδιαμάντη και όχι μόνο. Η συγγραφέας Αλίκη Σπυροπούλου αναμειγνύει πολεοδομία, αρχιτεκτονική, δημόσια κτίρια, αστικά τοπόσημα από τη μία, με μία σειρά λογοτεχνικών κειμένων από την άλλη. Το αποτέλεσμα έρχεται σε μια διαδρομή (σε συνεργασία με τις εκδόσεις Νήσος) που ξεκινά από το μετρό Πανεπιστήμιο και φτάνει στο Θησείο (11 π.μ., ελεύθερη συμμετοχή).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η διαχρονική δυστοπία του Σάο Πάολο στην έκθεση του Τόλη Τατόλα

Στόχος της έκθεσης είναι να προτρέψει τους θεατές να οραματιστούν ένα αστικό μέλλον, το οποίο θα προκύπτει με τρόπο φυσικό και θα καθοδηγεί κάθε πρωτοβουλία ανάπτυξης που ωφελεί τους κατοίκους των παγκόσμιων αστικών μορφωμάτων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/11/2022

Ο Jeremiah Day διδάσκει τις στρατηγικές του "Νέου Χορού" με μια δημόσια performance

Θα προηγηθεί εργαστήριο στο Spiti Yoga όπου οι συμμετέχοντες θα αυτοσχεδιάσουν με βάση παρτιτούρες από την Anna Halprin, τον Steve Paxton και τη Simone Forti

7 διαφορετικά μουσεία που θα αγαπήσετε στην Αθήνα

Από το μοναδικό στην Ελλάδα, Μουσείο Αφής, σε μουσεία αφιερωμένα στα παιχνίδια, κοσμήματα, μετεωρίτες και στην αρχαία ελληνική τεχνολογία, η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα των ξεχωριστών μουσείων

Στη νέα έκθεση του Νικόλα Αντωνίου πνέει "ένας νέος άνεμος"

Ο Νικόλας Αντωνίου, όντας ανθρωποκεντρικός ζωγράφος, αποχωρίζεται για λίγο την φιγούρα και επικεντρώνεται στη σημασία που παίζει το φόντο στο έργο.

Ένα ομαδικό πρότζεκτ αναδεικνύει την ιταλική σύγχρονη τέχνη

Η έκθεση στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο περιλαμβάνει έργα τέχνης από την ιδιωτική συλλογή του Ομίλου BFF Banking Group.

Η τέχνη των The Callas είναι πάρα πολύ προσωπικά πράγματα που προκύπτουν από το πρωινό ξύπνημα, τον καφέ που πίνεις, τι φαγητό σ’αρέσει, τι ποτό πίνεις, πόσο ξενυχτάς

Το καλλιτεχνικό δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς γιορτάζει 20 χρόνια από την ίδρυση της κολεκτίβας και μας μιλά για το πόσο έχει αλλάξει η εγχώρια σκηνή, τη μέθοδο που ακολουθούν στις διάφορες συνεργασίες τους και την ιδέα πίσω από την ψυχεδελική έκθεση "Love Solidarity Death (L.S.D.)" στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.

"Στο κάτω κάτω της ΑΦΗς": Μια έκθεση για την έννοια του χρόνου στο Μπενάκη

Η έκθεση τιμά την για τόσα χρόνια συνοδοιπόρισσα και φίλη ζωής, Κορίννα Κουτουζή, ενεργό μέλος της ομάδας που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.