Free City: Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (28/4-4/5)

Ποδηλατικός γύρος Αθήνας, ημέρα αφιερωμένη στα μικρά βιβλιοπωλεία της πόλης, ποίηση με πόκεμον και φλοράλ πρωτομαγιάτικα ραντεβού στα free της εβδομάδας.

Free City: Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (28/4-4/5)

Για πρώτη χρονιά στη χώρα μας, όλοι οι μικροί βιβλιοφιλικοί θύλακες, τα γειτονικά βιβλιοπωλεία, έχουν την τιμητική τους σε μία ολοήμερη γιορτή με events και δράσεις. Το τελευταίο Σάββατο του Απριλίου (28/4), η Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων πυροδοτεί εκδηλώσεις έξω απ’ τα συνηθισμένα, όπως μαραθώνιο αφήγησης παραμυθιών και κυνήγι δολοφόνου στο Free Thinking Zone (Σκουφά 64, Κολωνάκι, 2103617461), δανειστική βιβλιοθήκη κι εργαστήριο σελιδοδεικτών στο Little Tree Book & Coffee (Καβαλλότι 2, Μακρυγιάννη, 2109243762) και εικαστική έκθεση στο Λεμόνι (Ηρακλειδών 22, Θησείο, 2103451390).

Το κορυφαίο αθλητικό γεγονός της πόλης για το ποδήλατο επιστρέφει. Ο 25ος Ποδηλατικός Γύρος Αθήνας δίνει ραντεβού με μικρούς και μεγάλους αυτήν την Κυριακή 29/4 από το πρωί, στην Πλατεία Συντάγματος, με διαφορετικά bike events για όλα τα γούστα. Μια μικρή διαδρομή (3,5 χλμ.) και μια μεγάλη (15 χλμ.) μπαίνουν στη γραμμή εκκίνησης για τους καθιερωμένους γύρους του κέντρου, ενώ για πρώτη φορά διοργανώνεται το Folding Challenge, ένας αγώνας αποκλειστικά για διπλωτά ποδήλατα. Φυσικά η ομάδα Skirt Ride δεν θα λείπει από το πρόγραμμα, περιμένοντας μικρούς και μεγάλους αναβάτες θηλυκού γένους για να δώσουν όλοι μαζί χρώμα στην πόλη. Δηλώστε δωρεάν συμμετοχή στο www.opanda.gr.

Free City: Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (28/4-4/5) - εικόνα 1

Η Π.Ε.Κ.Κ., το σωματείο των Ελλήνων κριτικών κινηματογράφου δίνει το παρών σε όλα τα κορυφαία φεστιβάλ της χώρας (Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας, Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας και Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου Αθήνα) για να βραβεύσει τις καλύτερες ταινίες κάθε διοργάνωσης, αναδεικνύοντας νέους δημιουργούς και καλλιτεχνικές απόψεις. Φέτος, για πρώτη φορά, όλες οι ταινίες που βραβεύτηκαν πέρσι από την Π.Ε.Κ.Κ., όπως επίσης και η καλύτερη ελληνική και ξένη ταινία της περασμένης χρονιάς συγκεντρώνονται σε ένα τριήμερο προβολών (27-29/4) στην Ταινιοθήκη (Ιερά Οδός 48, 2103609695) με το αφιέρωμα «Με το Βλέμμα της Κριτικής».

Στον ίδιο χώρο (Ταινιοθήκη, Ιερά Οδός 48, 2103609695) κάνει στάση προτού ανέβει στη συμπρωτεύουσα η 7η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου, με 16 συναρπαστικές ταινίες από 8 διαφορετικές χώρες της νότιας ηπείρου. Με πρεμιέρα την Πέμπτη 3/5, η αλγερινή ταινία «Ζεύς» του Πάουλο Φιλίπε Μοντέιρο αφηγείται την ασυνήθιστη ιστορία του συγγραφέα και 7ου Προέδρου της Πορτογαλίας Manuel Teixeira Gomes ενώ οι προβολές των υπόλοιπων αινιών συνεχίζονται έως 9/5.

Free City: Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (28/4-4/5) - εικόνα 2

Αρκετές καλές ευκαιρίες για να γιορτάσουμε την Πρωτομαγιά φέρνει το Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», με πρωταγωνιστές τη μουσική, το χορό και φυσικά τα λουλούδια. Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι οι Swingin’ Cats γεμίζουν με swing και rock ’n’ roll το Ξέφωτο, ενώ μικροί και μεγάλοι ετοιμάζονται να πλέξουν πολύχρωμα στεφάνια, να ζωγραφίσουν, να φτιάξουν d-i-y φλοράλ αξεσουάρ και να φορέσουν τα χρώματα της άνοιξης. Για τα εργαστήρια απαιτείται προεγγραφή στο www.snfcc.org.

Ο Γιώργος Νταλάρας και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας έρχονται για μία ανοιχτή συναυλία στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης τη Δευτέρα 30 του μηνός (8.30 μ.μ.), με τη διοργάνωση από τον Πολιτιστικό και Αθλητικό Οργανισμός του δήμου (2109310408). Παλιά, κλασικά και νέα τραγούδια, κοινές ερμηνείες και σημεία-σταθμοί για τη μουσική τους πορεία. Στο ίδιο μέρος, την πρώτη ημέρα του νέου μήνα, παίρνουν τη σκυτάλη ο Πασχάλης Τόνιος και η Λένα Αλκαίου με τραγούδια της εργατικής Πρωτομαγιάς και της άνοιξης με τίτλο «Μέρα Μαγιού μου Μίσεψες». Μαζί τους, η παιδική χορωδία του 7ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Σμύρνης και η μεικτή χορωδία του 3ου και 13ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Σμύρνης.

Free City: Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (28/4-4/5) - εικόνα 3

Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, το Onassis Fast Forward Festival επιστρέφει στην πόλη με ακόμα μεγαλύτερη χωρική εμβέλεια, από τις 2 έως τις 16 του μηνός. Με πυρήνα του δημόσιου προγράμματος το Πεδίο του Άρεως, το φετινό φεστιβάλ (πέρα από τα υπόλοιπα ραντεβού του) φέρνει αρκετούς λόγους για να επισκεφθούμε τον πολύπαθο αυτό κόμβο του κέντρου με το «Μύθοι του Πάρκου»: μία περιπατητική θεατρική παράσταση σε έξι παραστάσεις (ξεκινώντας από τις 2/5) γύρω από τον ίδιο το πάρκο, τη μνήμη και το μέλλον του, έναν αμφίδρομο ραδιοφωνικό σταθμό, εφήμερες εικαστικές παρεμβάσεις, παράλληλες δράσεις και επτά συζητήσεις κατόπιν επιτόπιας έρευνας –όλα με ελεύθερη είσοδο καλούν τους επισκέπτες να βιώσουν το πάρκο, να μάθουν την ιστορία του, να ακούσουν τις αφηγήσεις του, να συνδιαλλαγούν με την παρούσα εθνική αφήγηση και να οραματιστούν το αύριο.

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού (29/4) ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Τμήμα Αθηνών του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID-UNESCO διοργανώνουν ένα τριήμερο γεμάτο χορό (27-29/4). Χορευτικά σχήματα από τον κόσμο «πολιορκούν» την πόλη (Σάββατο 28/4, ώρα 5 μ.μ. στον προαύλιο χώρο του Αγ. Κωνσταντίνου στην Ομόνοια, Κυριακή 29/4, ώρα 2 μ.μ. στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης κά) και ενσαρκώνουν την απελευθερωτική δύναμη του χορού.

Free City: Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (28/4-4/5) - εικόνα 4

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του τμήματος Εικαστικών Τεχνών σε συνεργασία με τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης ανοίγουν για τρεις ημέρες την πόρτα του εργαστηρίου τους ελεύθερα στην ΑΣΚΤ (Πειραιώς 256), από τις 3 έως τις 5 Μαΐου (6-10 μ.μ.). Με τη δεύτερη χρονιά του OpenStudios, δεκαέξι διαφορετικά δωμάτια-εργαστήρια μετατρέπονται από τόπο συγκέντρωσης και εικαστικής αναζήτησης σε κόμβο επικοινωνίας, συνδιαλλαγής και ανάπτυξης, παρουσία φυσικά των μαθητευόμενων καλλιτεχνών.

Μπορεί τελικά η «γενιά των Πόκεμον» να κάνει ποίηση; To PokemonPoetry, το διαθεματικό πρότζεκτ που ξεκίνησε το 2012 από τον ποιητή και ερευνητή Φοίβο Δούσο, έρχεται με τρία ξεχωριστά ραντεβού (27, 28 & 29/4) στο χώρο ATOPOS CVC (Σαλαμίνος 72, εγκαινιάζοντας το μεγάλο πρόγραμμα #TextMe_Lab στα πλαίσια του #TextMe και της βιβλιοφιλικής χρονιάς. Ποιήματα με/ από/ για πόκεμον εξετάζουν γλωσσικά ζητήματα, ζητήματα υβριδικής ταυτότητας και ζητήματα νέων πολιτισμικών προϊόντων το Σάββατο (12 μ.) με ενα workshop και κυνήγι ποιητικού θησαυρού στoυς δρόμους της Αθήνας ενώ την Κυριακή (7 μ. μ.) η μέτζο-σοπράνο Ιωάννα Φόρτη και ο πιανίστας και συνθέτης Αλέξανδρος Δρόσος παρουσιάζουν ζωντανά τον κύκλο τραγουδιών «Ποιήματα για Πόκεμον» – μια ποιητική συλλογή που κυκλοφόρησε από το κουήρ μουσικό label Φυτίνη και πρωτοπαρουσιάστηκε στο Sound Acts. Αναλυτικά το πρόγραμμα στο www.atopos.gr.

Free City: Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (28/4-4/5) - εικόνα 5

Συνεχίζονται οι Κυριακές με ελεύθερη είσοδο στο τέλος κάθε μήνα από το μουσείο Φρυσίρα (Μονης Αστεριου 3, 2103234678), περιμένοντας το κοινό στις 29/4 με την εκθεσιακή δεύτερη ενότητα του «Νέοι Ορίζοντες», με τίτλο «Το Απρόβλεπτο των Ιδεών». Οράματα και ιδέες –όπως αυτά αποτυπώθηκαν από εικοσιένα Έλληνες αλλά και ξένους ζωγράφους με έναν αυστηρά προσωπικό τρόπο– δίνουν μία δυνατή γεύση νέας δημουργίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η διδακτική πλευρά της τέχνης στο 3ο art residency του Ιδρύματος Μαμιδάκη

Πολιτισμός, οικολογίες, περιβαλλοντική ευθύνη και τεχνητή νοημοσύνη διερευνώνται μεταξύ άλλων στο φετινό πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας του ιδρύματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/07/2024

Έφυγε από τη ζωή ο γκαλερίστας Γεράσιμος Καππάτος που πρωτοέδειξε στην Αθήνα Αμπράμοβιτς και υποστήριξε μια νέα γενιά επιμελητών και καλλιτεχνών

Ο πρωτοπόρος γκαλερίστας που έδειξε στην Αθήνα Μαρίνα Αμπράμοβιτς, Penny Siopis, Louise Bourgeois, αλλά και ίδρυσε τα Rooms πέθανε σε ηλικία 67 ετών.

Το βιβλίο "Ο θείος μου Αλέξανδρος Ιόλας" γίνεται audiobook

Με τη φωνή της Λήδας Καπνά κυκλοφορεί σε ηχητική έκδοση το βιβλίο της Ελένης Κουτσούδη-Ιόλα.

Καλλιτέχνες από Ελλάδα και Ολλανδία αιχμαλωτίζουν το "Ελληνικό Φως"

Ένα δεκαήμερο art residency διοργανώνει το Κέντρο Τεχνών Μετς.

To Zig Zag Festival φέρνει τέχνη και ανατροπές στο βουνό των Κενταύρων

Επιλεγμένοι καλλιτέχνες και επιμελητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό συμπράττουν σε μία συνάντηση με έργα, εικαστικές εγκαταστάσεις και performance.

30 ζωγραφικά έργα του Θανάση Λάλα παρουσιάζονται στην Ύδρα

"Η Ζωή μιας απώλειας" θα φιλοξενείται στο νησί μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Τελευταία εβδομάδα με το Athens Photo Festival 2024

Last call για τις εκθέσεις φωτογραφίας που φιλοξενεί το Μουσείο Μπενάκη, στο πλαίσιο του ελληνικού φεστιβάλ.