Athens Calling: 11 ματιές στην πόλη (19-25/4)

Δείτε ποια είναι τα events που τραβούν τα βλέμματα αυτήν την εβδομάδα.

Athens Calling: 11 ματιές στην πόλη (19-25/4)

#1 Ξεκινά το πιο βιβλιοφιλικό έτος για την Αθήνα

Με αφορμή την απόφαση της UNESCO να ανακηρύξει την Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, από τώρα και για ένα χρόνο, ο Δήμος Αθηναίων ξεκινά τις δράσεις του, κινητοποιώντας βιβλιοθήκες, ­εκδότες, συγγραφείς και φορείς του βιβλίου και του πολιτισμού. Με επίσημη έναρξη τις 23 του μηνός, οι γειτονιές­ της ­πόλης μπαίνουν σε book-friendly τροχιά και σε προσκαλούν (χωρίς αντίτιμο εισόδου) σε αναγνώσεις ­βιβλίων σε δημόσιους χώρους, περιπάτους βιβλίου στο κέντρο, καλλιτεχνικά δρώμενα απλωμένα σε διαφορετικά σημεία, πλανόδιες βιβλιοθήκες, παιδικά εργαστήρια, ομιλίες κ.λπ. Σημειώστε, δε, στην ατζέντα σας ότι αυτήν την Κυριακή 22/4 ο χώρος Victoria Square Project (Ελπίδος 13) ανοίγει από τις 11 π.μ. τις πόρτες του για μια ολοήμερη δράση της ActionAid Ελλάς, με εργαστήρια fanzine και θεατρικές ­αναγνώσεις για μικρούς και μεγάλους.

#2 Πράσινη γωνιά στη σκιά της Ακρόπολης

Athens Calling: 11 ματιές στην πόλη (19-25/4) - εικόνα 1

Η μικρή όαση της οδού Θρασύλλου, ο εδώ και χρόνια παραμελημένος Κήπος της Ακρόπολης, «ανθίζει» ξανά! Με πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και των κατοίκων της περιοχής, αρχιτέκτονες μελέτησαν αυτήν την πανέμορφη γωνιά πρασίνου και αποφάσισαν να της χαρίσουν ένα ολικό λίφτινγκ: παιδική χαρά, παγκάκια, τραπέζια για σκάκι και τάβλι. Το νέο πρόσωπο του κήπου γιορτάζεται την Παρασκευή 20/4 (5.30-11.30 μ.μ.) με ένα πρόγραμμα γεμάτο δωρεάν εκδηλώσεις, ανάμεσά τους κι ένα τραγουδοπαραμύθι από τον Σαββόπουλο.

#3 Electro και hip hop ζευγάρωμα

Athens Calling: 11 ματιές στην πόλη (19-25/4) - εικόνα 2

Το Europavox Festival επιστρέφει στην Αθήνα και στο «Fuzz» (20-21/4), έχοντας ως headlining acts αντιστοίχως τον μετρ της ηλεκτρονικής σκηνής Kavinsky σε ένα σπέσιαλ DJ set και τους ξεσηκωτικούς Chinese Man στα εκρηκτικά hip hop κομμάτια τους. Όμως όλο το καστ του διημέρου είναι πλούσιο και δίνει μια μικρογραφία της δημιουργικής modern ευρωπαϊκής electronica, με καλλιτέχνες όπως οι Scratch Bandits Crew, Zamilska κ.λπ.

#4 Κόμικς και φαντασία στο ζενίθ

Athens Calling: 11 ματιές στην πόλη (19-25/4) - εικόνα 3

Είτε για τον Νεοζηλανδό καρτουνίστα Roger Langridge, υπεύθυνο για την αναβίωση της τηλεοπτικής σειράς «The Muppet Show», είτε για τις ατομικές και ομαδικές εκθέσεις με κομίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, είτε απλώς για graphic novels σε τιμές μπαζάρ και για τα εντυπωσιακά cosplay, οι δρόμοι από την Παρασκευή 20/4 οδηγούν στη Νεάπολη. Το Comicdom Con Athens, η μεγάλη γιορτή των κόμικς, έρχεται στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι, 2103680047) και στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Σίνα 31, 2103398600) για ένα τριήμερο, φιλοξενώντας από προβολές και ανοιχτές συζητήσεις μέχρι workshops και παιδικά προγράμματα – όλα με ελεύθερη είσοδο.

#5 Afterlife από την Ίμπιζα

Athens Calling: 11 ματιές στην πόλη (19-25/4) - εικόνα 4

Οι Tale οf Us, που προκαλούν ρίγη με την ατμοσφαιρική τους techno, φέρνουν στην Αθήνα, σε συνεργασία με τις ομάδες NON και PIXI, το κονσεπτικό πάρτι Afterlife. Αυτό το υπερθέαμα θα στηθεί στο «PassPort Κεραμεικός» αυτό το Σάββατο 21/4 με ένα line up που περιλαμβάνει επίσης τους Hunter/Game, Αme και Tijana T. Προπώληση στο www.ticketmaster.gr.

#6 Στο άπειρο και ακόμη παραπέρα

Athens Calling: 11 ματιές στην πόλη (19-25/4) - εικόνα 5

Πάνω από 200 διαφορετικά δρώμενα σε μόλις έξι ημέρες, όλα με επίκεντρο την επιστήμη και την καινοτομία, έρχονται στην πόλη μας με το φετινό Athens Science Festival. Η τελετή έναρξης αυτήν την Τρίτη 24/4 (6.15 μ.μ.) εγκαινιάζει ένα πενθήμερο (25-29/4) πλούσιο πρόγραμμα στους χώρους της Τεχνόπολης (Πειραιώς 100, Γκάζι, 2130109300), που φιλοξενεί διαδραστικές εκθέσεις, ομιλίες, πειραματικές επιδείξεις, εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους διαγωνισμούς και δρώμενα για όλα τα γούστα. Με σύνθημα «επιστήμη χωρίς σύνορα», το φεστιβάλ είναι φέτος πιο εξωστρεφές από ποτέ, με καλεσμένους διεθνώς αναγνωρισμένους μελετητές. Ημερήσιο εισιτήριο: € 3.

#7 Who let the dogs out?

Athens Calling: 11 ματιές στην πόλη (19-25/4) - εικόνα 6

Ο Γουές Άντερσον επιστρέφει στην αγαπημένη του τεχνική του stop motion που λατρέψαμε στον «Απίθανο Κύριο Φοξ» και σκαρφίζεται την τρυφερή ιστορία του «Νησιού των Σκύλων», με ήρωες τους τετράποδους φίλους του ανθρώπου. Όταν ένας νόμος επιβάλλει την απομάκρυνση όλων των σκύλων σε μια αχανή χωματερή, ο πιτσιρικάς Ατάρι θα ξεκινήσει μια συναρπαστική περιπέτεια για να σώσει τον πιστό του φίλο. Η feelgood ατμόσφαιρα κυριαρχεί, ενώ τις φωνές τους στην ταινία δανείζουν πρωτοκλασάτοι ηθοποιοί και διαχρονικοί συνεργάτες του Άντερσον όπως ο Μπιλ Μάρεϊ, ο Έντουαρντ Νόρτον και η Σκάρλετ Γιόχανσον.

#8 Sweet melodies

Athens Calling: 11 ματιές στην πόλη (19-25/4) - εικόνα 7

Warhaus είναι το καλλιτεχνικό alter ego του Βέλγου Maarten Devoldere, ιδρυτή, τραγουδιστή, κιθαρίστα κ.λπ. των Balthasar εδώ και μία δεκαπενταετία. Warhaus είναι το έξοχο εκφραστικό side project του που, μαζί με την τραγουδίστρια Sylvie Kreusch, έδωσε το εντυπωσιακό δισκογραφικό ξεκίνημα «We fucked a flame into being». Με ένα mood συγγενές με αυτό των Gainsbourg ή Tom Waits, οι Warhaus έβγαλαν πέρυσι ένα δεύτερο (ομώνυμο) άλμπουμ. Έρχονται στο «Gagarin 205» (20/4).

#9 Μπαλετική συνάντηση κορυφής

Athens Calling: 11 ματιές στην πόλη (19-25/4) - εικόνα 8

«Ο χορός είναι η ζωή μου» είναι ο τίτλος του γκαλά που φέρνει στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής δώδεκα από τους σπουδαιότερους χορευτές των θεάτρων Μπολσόι και Μαριίνσκι. Οι ιστορικές μπαλετικές ομάδες παρουσιάζουν τις καλύτερες στιγμές από τις αξεπέ­ραστες χορογραφίες των παραστάσεων «Η λίμνη των κύκνων», «Η Ωραία Κοιμωμένη», « Ζιζέλ», «Δον Κιχώτης» κ.ά. στις 20-22/4.

#10 Ο Παπαγιώργης μέσα από τα μάτια των ανθρώπων του

Athens Calling: 11 ματιές στην πόλη (19-25/4) - εικόνα 9

Τρία χρόνια μετά το θάνατό του η Ελένη Αλεξανδράκη καδράρει με την κάμερά της τα πρόσωπα που έζησαν από κοντά έναν από τους σημαντικότερους διανοητές των τελευταίων δεκαετιών, στο βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Κωστής Παπαγιώργης, ο Πιο Γλυκός Μισάνθρωπος». Συγγενείς και φίλοι, όπως η συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη, ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς και ο φιλόσοφος Χρήστος Γιανναράς, μιλούν για τον άνθρωπο­ πίσω από τις λέξεις: η ζωή του στο Παρίσι, η εμμονή του με τα βιβλία, οι περιπλανήσεις στα νυχτερινά κέντρα και όλες οι αντιφάσεις που συγκεντρώνονταν στον ψυχισμό του. Ένα φιλμ-ντοκουμέντο για την αινιγματική προσωπικότητα που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στα ελληνικά γράμματα.

#11 Μίνιμαλ ερωτισμός

Athens Calling: 11 ματιές στην πόλη (19-25/4) - εικόνα 10

Ένας άντρας και μια γυναίκα συναντιούνται, κοιτάζονται, ερωτεύονται και περνάνε από το πρώτο φλερτ στην επαφή και από εκεί στη μέθεξη και την ερωτική απελευθέρωση. Πόσο εύκολο είναι να αφηγηθείς την πιο αρχέγονη κι ενστικτώδη ιστορία των ανθρώπων μέσα από μινιμαλιστικά, industrial γλυπτά; Ο Δημήτρης Βλάσσης έρχεται από την Πέμπτη 19/4 (7 μ.μ.) στον Εικαστικό Κύκλο Sianti (Βασ. Αλεξάνδρου 2 & Μιχαλακοπούλου, Ιλίσια, 2107245432) με μια μορφολογικά λιτή έκθεση που ζητά τη φαντασία του θεατή για να συμπληρωθεί.

Περισσότερες πληροφορίες

Europavox Festival: Kavinsky

  • Electronica-Industrial

O διάσημος μουσικός, παραγωγός και DJ, ένα από τα σπουδαιότερα ονόματα της ηλεκτρονικής σκηνής, σε ένα special set

Warhaus

  • Rock-pop-folk

Ένα (σχεδόν) solo project, δημιούργημα του Βέλγου Maarten Devoldere, σε πρότυπα Nick Cave, Tom Waits, Leonard Cohen

Ο χορός είναι η ζωή μου

  • Μπαλέτο

Δώδεκα σπουδαίοι χορευτές των θεάτρων Μπολσόι και Μαριίνσκι παρουσιάζουν κλασικές χορογραφίες («Η λίμνη των κύκνων», «Η Ωραία Κοιμωμένη», «Ζιζέλ», «Δον Κιχώτη» κ.ά.)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
23/04/2024

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.

Πασχαλινό book bazaar από τις εκδόσεις Καπόν

Στο Βιβλιοπωλείο της Ραχήλ μάς περιμένουν πασχαλινές προσφορές έως 70% για τις μέρες που έρχονται.

Ανακαλύπτοντας το "Αποτύπωμα" που σχηματίζεται στη μνήμη και τη συνείδηση του Άκη Δέτση

Ο καλλιτέχνης εξερευνά τη διάσταση της φωτογραφίας ως σημαίνουσας επιφάνειας μέσα από την απεικόνιση του τοπίου.