Η Αθήνα ανοίγει τα αρχιτεκτονικά της διαμάντια

Ένα Σαββατοκύριακο δωρεάν αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων επιστρέφει με το φετινό Open House και μας δίνει μια γεύση από την πιο γοητευτική πλευρά της πόλης.

Η Αθήνα ανοίγει τα αρχιτεκτονικά της διαμάντια

Ανάμεσα στην πυκνοκατοικημένη Αθήνα που τα σημάδια της αντιπαροχής έχουν καθορίσει ανεξίτηλα τον αστικό της χαρακτήρα, υπάρχουν μερικές αρχιτεκτονικές εξαιρέσεις που φέρνουν έναν άλλο αέρα. Άλλες από αυτές είναι εμφανείς και χρειάζεται απλώς μία μικρή δόση παρατηρητικότητας για να τις βρεις και άλλες πάλι είναι καλά κρυμμένες στο εσωτερικό των κτιρίων, μέσα από το κέλυφος συνηθισμένων πολυκατοικιών.

Η ετήσια δράση Open House (που ξεκίνησε το ’92 στο Λονδίνο) επιστρέφει για 5η φορά στην πόλη μας και ρίχνει φως σε όλα αυτά τα αρχιτεκτονικά διαμάντια που εξυψώνουν το προφίλ του «κλεινόν άστυ». Για ένα Σαββατοκύριακο, την 31 Μαρτίου και την 1 Απριλίου, δωρεάν ξεναγήσεις περιμένουν μικρούς και μεγάλους σε όλη την πόλη, ανοίγοντας τις πόρτες σε πάνω από 90 δημόσια και ιδιωτικά κτίρια. Bauhaus συγκροτήματα πολυκατοικιών, αναδιαρρυθμισμένα διαμερίσματα του κέντρου, εμβληματικές κρατικές βιβλιοθήκες, μουσειακά νεοκλασικά και εντυπωσιακά οικοδομήματα ιδιωτικών οργανισμών μαρτυρούν την «άλλη» πλευρά της Αθήνας.

Η Αθήνα ανοίγει τα αρχιτεκτονικά της διαμάντια - εικόνα 1

Επίσης, ένα σύνολο παράλληλων δράσεων ξεκινά από την Πέμπτη 29 του μηνός και πλαισιώνει κατάλληλα το αρχιτεκτονικό πρόγραμμα. Μεταξύ άλλων, πρωτότυποι δημιουργικοί χώροι ανοίγουν με το Made in Athens, σημαντικά κτίρια πρεσβειών ανοίγουν με το Open Embassy, όσο μία θεματική ποδηλατάδα περιμένει τους εξερευνητές με το Open Bike και ο διαγωνισμός Open Photo δίνει στο κοινό την ευκαιρία να μοιραστεί την εμπειρία του μέσα από τον φωτογραφικό φακό (απαραίτητο hashtag #galaiosphotostore_oha2018). Για ακόμα περισσότερες πληροφορίες, το Open Box σας περιμένει στο βιβλιοπωλείο IANOS (Σταδίου 24), ως το κεντρικό info point της διοργάνωσης.

i 31/3-1/4, Είσοδος ελεύθερη. Περισσότερες πληροφορίες για τα κτίρια και τις δράσεις εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Συνάντηση με τους συγγραφείς Γιάννη Παλαβό & Αχιλλέα ΙΙΙ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Η εκδήλωση εντάσσεται στον Περίπατο Βιβλίου 2024 της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Νέα έκθεση από τον Δαυίδ Σαμπεθάι στην Eleftheria Tseliou Gallery

Το πρώτο μέρος της έκθεσης έχει τίτλο "I Ain’t Dead, Just Trying to Hear The Sound of The Earth Spinning", ο οποίος λειτουργεί ως χιουμοριστική δήλωση και ως ένα είδος παραβολής.

Τρεις καλλιτέχνες παίζουν με τη φύση στην γκαλερί Rodeo

Θανάσης Τότσικας, Liliana Moro και David Douard συνομιλούν με έναν απρόσμενο τρόπο μέσω των έργων τους.

Η Κάπα Εκδοτική γιορτάζει 10 χρόνια ζωής με το άνοιγμα του δικού της βιβλιοπωλείου

Το ολοκαίνουριο "σπίτι" της Κάπα Εκδοτικής φιλοξενεί σε έναν άνετο χώρο 120 τμ τον πλήρη κατάλογο των εκδόσεών της και φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ένα νέο βιβλιοφιλικό στέκι στην "καρδιά" της πόλης.

Ξηρόμερο/Dryland": Εγκαινιάστηκε το Ελληνικό Περίπτερο στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Η έκθεση ανοίγει για το κοινό το Σάββατο 20 Απριλίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τον Νοέμβριο.

"Τζάμια Κρύσταλλα": Ένας χώρος αφιερωμένος στην περφόρμανς ανοίγει στο Μεταξουργείο

Η ανερχόμενη χορογράφος Αντωνία Οικονόμου μιλάει για το νέο πρότζεκτ με το οποίο δίνει στους καλλιτέχνες περισσότερο χώρο για αυθορμητισμό και δημιουργία, "αγκαλιάζοντας" τις παραστατικές τέχνες.

"Springtime Stories": Η Γεωργία Μπλιάτσου διηγείται ιστορίες απόλυτα συνδεδεμένες με τον αέναο κύκλο της ζωής

Η ζωγράφος παρουσιάζει τη δουλειά της σε πέντε εύγλωττες θεματικές ενότητες, στέλνοντας το μήνυμά της για την προστασία του πλανήτη, πιο επιτακτική από ποτέ.