Η Αθήνα ανοίγει τα αρχιτεκτονικά της διαμάντια

Ένα Σαββατοκύριακο δωρεάν αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων επιστρέφει με το φετινό Open House και μας δίνει μια γεύση από την πιο γοητευτική πλευρά της πόλης.

Η Αθήνα ανοίγει τα αρχιτεκτονικά της διαμάντια

Ανάμεσα στην πυκνοκατοικημένη Αθήνα που τα σημάδια της αντιπαροχής έχουν καθορίσει ανεξίτηλα τον αστικό της χαρακτήρα, υπάρχουν μερικές αρχιτεκτονικές εξαιρέσεις που φέρνουν έναν άλλο αέρα. Άλλες από αυτές είναι εμφανείς και χρειάζεται απλώς μία μικρή δόση παρατηρητικότητας για να τις βρεις και άλλες πάλι είναι καλά κρυμμένες στο εσωτερικό των κτιρίων, μέσα από το κέλυφος συνηθισμένων πολυκατοικιών.

Η ετήσια δράση Open House (που ξεκίνησε το ’92 στο Λονδίνο) επιστρέφει για 5η φορά στην πόλη μας και ρίχνει φως σε όλα αυτά τα αρχιτεκτονικά διαμάντια που εξυψώνουν το προφίλ του «κλεινόν άστυ». Για ένα Σαββατοκύριακο, την 31 Μαρτίου και την 1 Απριλίου, δωρεάν ξεναγήσεις περιμένουν μικρούς και μεγάλους σε όλη την πόλη, ανοίγοντας τις πόρτες σε πάνω από 90 δημόσια και ιδιωτικά κτίρια. Bauhaus συγκροτήματα πολυκατοικιών, αναδιαρρυθμισμένα διαμερίσματα του κέντρου, εμβληματικές κρατικές βιβλιοθήκες, μουσειακά νεοκλασικά και εντυπωσιακά οικοδομήματα ιδιωτικών οργανισμών μαρτυρούν την «άλλη» πλευρά της Αθήνας.

Η Αθήνα ανοίγει τα αρχιτεκτονικά της διαμάντια - εικόνα 1

Επίσης, ένα σύνολο παράλληλων δράσεων ξεκινά από την Πέμπτη 29 του μηνός και πλαισιώνει κατάλληλα το αρχιτεκτονικό πρόγραμμα. Μεταξύ άλλων, πρωτότυποι δημιουργικοί χώροι ανοίγουν με το Made in Athens, σημαντικά κτίρια πρεσβειών ανοίγουν με το Open Embassy, όσο μία θεματική ποδηλατάδα περιμένει τους εξερευνητές με το Open Bike και ο διαγωνισμός Open Photo δίνει στο κοινό την ευκαιρία να μοιραστεί την εμπειρία του μέσα από τον φωτογραφικό φακό (απαραίτητο hashtag #galaiosphotostore_oha2018). Για ακόμα περισσότερες πληροφορίες, το Open Box σας περιμένει στο βιβλιοπωλείο IANOS (Σταδίου 24), ως το κεντρικό info point της διοργάνωσης.

i 31/3-1/4, Είσοδος ελεύθερη. Περισσότερες πληροφορίες για τα κτίρια και τις δράσεις εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το FokiaNou Art Space αναζητά όλα όσα "μας καθορίζουν"

Ο Παναγιώτης Βούλγαρης και η Mary Cox μας καλούν να βιώσουμε την ενδοσκοπική ομαδική έκθεση "What Defines Us".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/09/2022

Με την εντυπωσιακή φετινή Art Athina, τα πιο ξεχωριστά εγκαίνια εκθέσεων κι ένα μεγάλο art πάρτι ξεκίνησε το Bombay Art Month

Το Art Month του premium gin φέρνει στο επίκεντρο τη σύγχρονη δημιουργικότητα και γιορτάζει την ελευθερία της έκφρασης και της φαντασίας μέσω της τέχνης και των απολαυστικών Bombay Sapphire Gin & Tonics.

Χρυσάνθη Κουμιανάκη: "Η πόλη είναι ένα υπάρχον έργο πάνω στο οποίο γράφουν άλλοι"

Μιλήσαμε με την καλλιτέχνιδα για το περιεχόμενο και τις προσεγγίσεις του νέου της πρότζεκτ "RSVP", που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 5ης διοργάνωσης του προγράμματος THF Raw.

"Σήμερα όμως είναι αλλιώς": Η Κατερίνα Παπαζήση δημιουργεί "τοπία σάρκας"

Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει ο Χριστόφορος Μαρίνος, ιστορικός τέχνης, επιμελητής εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ.

Μια έκθεση στο Πεδίον του Άρεως ανοίγει έναν διάλογο μεταξύ τέχνης και περιβαλλοντικής ηθικής

Η έκθεση διοργανώνεται με την υποστήριξη της περιφερειακής παράταξης "Οικολογική Συμμαχία".

Αποστολή: Η επαναστατική παράδοση της καλλιτεχνικής σκηνής της Βαλτικής ξαναζεί στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία

Με αφορμή το φεστιβάλ "Survival Kit 13" βρεθήκαμε στη Ρίγα αλλά και στο Ταλίν και μεταφέρουμε όσα μπορέσαμε να καταλάβουμε για την τοπική εικαστική σκηνή σε 3 μέρες.

Ένα ταξίδι στη βυζαντινή παράδοση μέσα από τη ματιά του Τάσου Μαντζαβίνου

Στην περιοδική έκθεση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, το μεγαλύτερο μέρος των σχεδίων και έργων του καλλιτέχνη παρουσιάζονται για πρώτη φορά.