Free City: οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (24-30/3)

Ελεύθερη είσοδος σε μουσεία, διήμερο stand up comedy, μια δόση μαθηματικών και λίγη…θρακιώτικη πανκ στο ποτ πουρί της εβδομάδας.

Free City: οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (24-30/3)

Ελεύθερη είσοδος σε μουσεία, διήμερο stand up comedy, μια δόση μαθηματικών και λίγη…θρακιώτικη πανκ στο ποτ πουρί της εβδομάδας.

Free City: οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (24-30/3) - εικόνα 1

Αυτήν την Κυριακή 25/3, με αφορμή την εθνική επέτειο, δύο από τα σημαντικότερα μουσεία της πόλης ανοίγουν τις πόρτες τους στους επισκέπτες και οργανώνουν μια σειρά δωρεάν εκδηλώσεων. Στο Μουσείο της Ακρόπολης από τις 9 π.μ. μέχρι τις 8 μ.μ., η βόλτα στα εντυπωσιακά μόνιμα εκθέματά του αλλά και στην περιοδική έκθεση «Ελευσίνα. Τα μεγάλα μυστήρια» γίνεται χωρίς εισιτήριο, ενώ στο ισόγειό του μια ειδική προβολή ζωγραφικών έργων με θέμα τους Έλληνες του 1821 βάζει τους επισκέπτες στο εορταστικό κλίμα της ημέρας. Στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο από την άλλη, την παραμονή της εθνικής επετείου (24/3), η παράδοση μπλέκεται με το σήμερα καθώς η έκθεση «Με φορεσιές ενός παλιού καιρού…» στην οποία playmobile φιγούρες ντύνονται με παραδοσιακές στολές δίνει αφορμή για μια σειρά ομιλιών σχετικά με την ελληνική παραδοσιακή και τοπική ενδυμασία. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Free City: οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (24-30/3) - εικόνα 2
Ζήσης Ρούμπος

Ένα διήμερο Φεστιβάλ Stand up Comedy με ελεύθερη είσοδο διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Νέας Σμύρνης στις 30- 31 Μαρτίου (10 μ.μ.) στο bar Noble (Αγίας Φωτεινής 19, Νέα Σμύρνη). Δέκα κορυφαίοι stand up comedians, ανάμεσά τους οι Ζήσης Ρούμπος, Βύρων Θεοδωρόπουλος, Μιχάλης Μαθιουδάκης, Χριστόφορος Ζαραλίκος, Δημήτρης Χριστοφορίδης, Θωμάς Ζάμπρας και Blink Mike, παίρνουν το μικρόφωνο και παρουσιάζουν στο κοινό μια σειρά σύντομων μονόλογων με χιουμοριστικές σουρεαλιστικές ιστορίες. Τις δύο βραδιές Stand up Comedy παρουσιάζει ο ηθοποιός Αντώνης Κρόμπας.

Τι είναι εκείνο που κάνει ένα αστείο απολαυστικό; Άραγε το χιούμορ έχει μαθηματική ερμηνεία; Και τελικά, τα μαθηματικά είναι διασκεδαστικά ή όχι; Το «Τhe Hub Events», στο πλαίσιο της σειράς επιστημονικών διαλέξεων με τίτλο «Hub Science» που παρουσιάζει με συναρπαστικό και εύληπτο τρόπο τις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες, φιλοξενεί τη διάλεξη του μαθηματικού και συγγραφέα Στάμου Τσιτσώνη με θέμα «Χιούμορ και Μαθηματικά: Μια ερμηνευτική προσέγγιση των μαθηματικών στην ψυχολογία του χιούμορ» (Τρίτη 27/3, 8 μ.μ., Αλκμήνης 5, Κ. Πετράλωνα).

Ένα πρωτοποριακό και συγχρόνως αποκαλυπτικό forum με θέμα «The Story Behind The Quote» διοργανώνει το CEO Clubs Greece, την Πέμπτη 29/3 (3 μ.μ.) στο Divani Apollon Palace (Αγίου Νικολάου 10, Βουλιαγμένη, 2108911100). Οι CEO εταιριών αλλά και τα στελέχη των ομάδων τους έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν 8 διακεκριμένα στελέχη της αγοράς να μιλάνε για περιστατικά και μαθήματα που έχουν λάβει κατά τη διάρκεια της πολυετούς εμπειρίας και επιτυχημένης πορείας τους. Οι ομιλίες έχουν ως θέμα τους μεταξύ άλλων την υπόθεση υποκλοπών της Vodafone, τους πυλώνες της ηγεσίας και τα χαρακτηριστικά ενός επιτυχημένου ηγέτη, τη λήψη κρίσιμων επαγγελματικών αποφάσεων, καθώς και την αντιμετώπιση των προκλήσεων και αλλαγών που προκύπτουν διαρκώς στην αγορά. Δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Free City: οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (24-30/3) - εικόνα 3
Η ομάδα της Locus Athens Μαρία Θάλεια Καρρά και Όλγα Χατζηδάκη, η Κωνσταντίνα Σουλιώτη της Στέγης και ο βοηθός του project Γιώργος Καλύβης

Μπορούμε, άραγε, να οραματιστούμε μία άλλη, πράσινη Αθήνα; το νέο μεγάλο project της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, σε επιμέλεια του ανεξάρτητου οργανισμού σύγχρονης τέχνης Locus Athens, με τίτλο «Γεωμετρίες» έρχεται από την Τρίτη 27/3 στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ιερά Οδός 75), επαναπροσδιορίζοντας το πλαίσιο της εικαστικής έκφρασης και συνάμα προτείνοντας ένα τρίμηνο πολυποίκιλο πρόγραμμα δωρεάν δράσεων κι εμπειριών για άτομα κάθε ηλικίας σε έναν αφανή πνεύμονα της πόλης μας, με κοινό παρονομαστή την επαφή με τη γη, τη φύση και τον τόπο. Τη βραδιά των εγκαινίων, στις 8.30 μ.μ., ο Τούρκος καλλιτέχνης Cevdet Erek παρουσιάζει μια ιδιαίτερη ηχητική περφόρμανς.

Ένα γιορτινό και δημιουργικό εργαστήριο για ενήλικες ετοιμάζει αυτήν την Πέμπτη 29/3 (5 μ.μ.) το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς. Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να διακοσμήσουν την πασχαλινή τους λαμπάδα και να κατασκευάσουν χάρτινα δώρα και αντικείμενα, όπως θήκες για πασχαλινά αυγά, καλάθια δώρου και άλλες πασχαλινές χειροτεχνίες (Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος, 2103418051).

Free City: οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (24-30/3) - εικόνα 4
Θραξ Πανκc

Τρεις Θρακιώτες με εργαλεία τους γκάιντες, λύρες, νταούλια και ζουρνάδες αλλά και ηλεκτρικές κιθάρες, ξεκίνησαν πριν 10 χρόνια να εξερευνούν τη σχέση της punk με τα παραδοσιακά κάλαντα της Θράκης και έκτοτε οργανώνουν γλέντια στα οποία η παράδοση μπλέκεται με τον σκληρό ήχο. Την Κυριακή 25/3 στις 12 μ. το συγκρότημα των «Θραξ Πανκc» έρχεται στο Κέντρο Πολιτισμού-Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο live…πανκοπανηγυροψυχεδέλειας που αναμειγνύει συστατικά από μουσικές και κουλτούρες όλου του κόσμου.

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Τέχνη και Εποχή. Η συλλογή της Πινακοθήκης δήμου Αθηναίων μέσα από τα μάτια του Σπύρου Παπαλουκά», που φιλοξενείται στην Πινακοθήκη δήμου Αθηναίων (κτήριο Μεταξουργείου) και παρουσιάζει το έργο που επιτέλεσε ο Σπύρος Παπαλουκάς ως Διευθυντής της Δημοτικής Πινακοθήκης (1941-1957), ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων οργανώνει μία σειρά συζητήσεων και ομιλιών ανοικτών για το κοινό. Αυτήν την Πέμπτη 29/3 (7 μ.μ.) οι καλλιτέχνες Γιώργος Χατζημιχάλης και Μάρκος Καμπάνης πραγματοποιούν την ομιλία-συζήτηση με θέμα «Ο Παπαλουκάς στο Άγιον Όρος, η δομή κι η φιλοσοφία του έργου του» (Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, κτίριο Μεταξουργείου, Λεωνίδου & Μυλλέρου, Πλ. Αυδή, 2105202420).

Free City: οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (24-30/3) - εικόνα 5
«Επίσκεψη στο Τόκιο»

Προβολές

«Επίσκεψη στο Τόκιο» (Γιασουχίρο Όζου, 1953): Ένα ηλικιωμένο ζευγάρι έρχεται από το Ονομίτσι στο Τόκιο για να επισκεφτεί τα παιδιά τους. Τελικά όμως αναστατώνουν το πρόγραμμα της μεγαλύτερης κόρης και του γιου τους, που τους στέλνουν για ξεκούραση στο θέρετρο Ατάμι. Αντίθετα, η νεαρή χήρα νύφη τους είναι η μόνη που τους συμπονά πραγματικά. (Δευτέρα 26/3, 8.30 μ.μ., Κινηματογράφος Αστέρας, Ασκληπιού 4, Νέα Ιωνία, 2102712640).

«Playtime» (Ζακ Τατί, 1967): Κατά τη διάρκεια μιας μέρας σε ένα φουτουριστικό Παρίσι που συντίθεται από ευθείες γραμμές και πολυόροφα κτίρια από γυαλί κι ατσάλι, φαρδιές λεωφόρους και ψυχρούς, τεχνητούς εσωτερικούς χώρους, μια Αμερικανίδα τουρίστρια και ένας Γάλλος σε σύγχυση πέφτουν συνεχώς ο ένας πάνω στον άλλον (Τρίτη 27/3, 5.30 μ.μ., Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου, Δημοκρατίας 49, Π. Ψυχικό, 2106712210).

«Από την Άλωση της Πόλης στην Επανάσταση του 1821» (Σταμάτης Τσαρουχάς, 2011): Το ντοκιμαντέρ για τα ιστορικά και πολιτισμικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν την περίοδο της Τουρκοκρατίας και υπήρξαν καθοριστικά στη διαμόρφωση της ιδέας που οδήγησε στην Επανάσταση του 1821. Ακολουθεί συζήτηση με τον σκηνοθέτη (Δευτέρα 26/3, 8.30 μ.μ., Φιλοπρόοδος Όμιλος Υμηττού, Ανδρέα Λεντάκη & Αμισού, Υμηττός, 2107625856).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
25/04/2024

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.