Εγκαίνια Εβδομάδας | Ποιός θα μπορούσε να πει όχι σε μία πορφυρή καρδιά; (19-25/3)

Τα έργα του street artist Sonke στο νεοσύστατο χώρο τέχνης The Art Dose και άλλες οκτώ εκθέσεις που ξεχωρίσαμε από αυτή την εβδομάδα.

Εγκαίνια Εβδομάδας | Ποιός θα μπορούσε να πει όχι σε μία πορφυρή καρδιά; (19-25/3)

Ο Fred Boissonnas στην Αίγυπτο

Το 1929, αφού προσκλήθηκε στην Αίγυπτο από τον Βασιλιά Φουάντ Α΄, ο Ελβετός Frédéric Boissonnas βρέθηκε στην περιοχή για να τραβήξει φωτογραφίες και να δημιουργήσει μια πολυτελή έκδοση με τίτλο «Αίγυπτος». Μετά από μερικά χρόνια επέστρεψε για να ολοκληρώσει το ταξίδι του, όπου και τόλμησε μια φωτογραφική αποστολή προς το Όρος Σινά, ακολουθώντας τη διαδρομή των Ισραηλιτών έτσι όπως καταγράφεται στη βιβλική «Έξοδο». Συγκεντρώνοντας έργα από τις δύο αυτές ενότητες, η έκθεση (από 19/3) στο μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, θίγει ζητήματα γύρω από την εικόνα του νεοσύστατου αιγυπτιακού κράτους και την αντιδιαστολή με την προσωπική εμπειρία του φωτογράφου στην έρημο του Σινά.

i 19/3-20/5, Τετ., Παρ.: 10 π.μ.-6 μ.μ., Πέμ., Σάβ.: 10 π.μ.-12 π.μ., Κυρ.: 10 π.μ.-4 μ.μ., Γενική είσοδος: € 7, μειωμένο εισιτ.: €5.


Στα όρια της γραμμής

Εγκαίνια Εβδομάδας | Ποιός θα μπορούσε να πει όχι σε μία πορφυρή καρδιά; (19-25/3) - εικόνα 1

Χρησιμοποιώντας ως έμπνευση την γραμμή, όπως αυτή προβάλλει σε αγγεία, τα ανάγλυφα έργα και τις επιτύμβιες ληκύθους κά του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ο εικαστικός Αχιλλέας Παπακώστας φέρνει μία έκθεση στον ίδιο χώρο προτείνοντας μια άλλη ανάγνωση στην αυστηρότητα του σχεδίου. Από την Δευτέρα, 19 του μηνός στις 6 μ.μ., το παρελθόν συνομιλεί με το παρόν, σε ένα παιχνίδι μορφών και αποτυπώσεων σε σχέδια και μικρά τελάρα που έχουν κοινές αναφορές: μυθολογικές φιγούρες τεράτων, ομάδες από οπλίτες, αγροτικές σκηνές κοκ.

i 19/3-20/5, Δευτ.: 1-8 μ.μ., Τρ.-Κυρ.: 9 π.μ.-4 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


Ασκήσεις αυτογνωσίας

Εγκαίνια Εβδομάδας | Ποιός θα μπορούσε να πει όχι σε μία πορφυρή καρδιά; (19-25/3) - εικόνα 2

Μέσα από τα έργα τεσσάρων σύγχρονων δημιουργών, του Γιάννη Αντωνόπουλο, του Σταύρου Ιωάννου, του Γιώργου Μήλιου και του Κυριάκου Μορταράκου, η Πινακοθήκη Γιώργου Βογιατζόγλου συγκεντρώνει μερικά παραδείγματα εικαστικής δημιουργίας των τελευταίων χρόνων και επιχειρεί να εκφράσει ένα συνολικότερο, κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο σύγχρονης εικαστικής αποτύπωσης. Με επιμελητή τον Μάνο Στεφανίδη, η έκθεση εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 19 του μηνός, στις 8 μ.μ.

i Ελ. Βενιζέλου 63, Νέα Ιωνία, 2102710472, 19/3-12/5, Πεμ.-Παρ.: 11 πμ-7 μμ, Σαβ.: 11 πμ-3 μμ, Είσοδος ελεύθερη.


Distortion, delay, reverb

Εγκαίνια Εβδομάδας | Ποιός θα μπορούσε να πει όχι σε μία πορφυρή καρδιά; (19-25/3) - εικόνα 3

Η πρώτη ατομικής έκθεση του Νίκου Σαρλή σε επιμέλεια της Κατερίνας Κωστή έρχεται από την ερχόμενη Τρίτη 20 του μήνα (7.30 μ.μ.) στη γκαλερί 7, συγκεντρώνοντας τα τελευταία έργα μεγάλων διαστάσεων του εικαστικού. Με τις ζωγραφικές του αποτυπώσεις σε χαρτί, ο δημιουργός αποτυπώνει την παραμόρφωση και τη διαστροφή μέσω εκφραστικών πειραματισμών, αγνοώντας για ρεαλιστικές μορφές και αναπαραστάσεις.

i Σόλωνος 20, 2103612050, 20/3-14/4, Τετ., Σάβ. 11 π.μ.-3 μ.μ., Τρ., Πέμ., Παρ.: 11 π.μ.-2 μ.μ. & 6-9 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


Ξυπνάς σε ά πρόσωπο

Εγκαίνια Εβδομάδας | Ποιός θα μπορούσε να πει όχι σε μία πορφυρή καρδιά; (19-25/3) - εικόνα 4

Σε μία δυστοπική προβολή του αστικού τοπίου, η γραφίστρια/ζωγράφος Μαρία Γλύκα επιστρέφει στην εξερεύνηση των προσωπικών αντικειμένων στην καθημερινότητα και τη σχέση αυτών με το έμψυχο και άψυχο περιβάλλον. Στη νέα ατομική της έκθεση, που έρχεται την ερχόμενη Τρίτη 20 Μαρτίου (8 μ.μ.) στη γκαλερί Beton7, η εικαστικός μπλέκει δυσανάλογα δωμάτια σπιτιών, μοναχικούς ανθρώπου, κυριαρχία της ύλης και των αντικειμένων σε ένα πλήρως αλληγορικό σύμπαν – συναισθηματικά φορτισμένο και εκφραστικά λιτό πλην έντονο.

i 20/3-5/4, Βοτανικός, Δευτ.-Παρ.: 2-7 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


Μωρίς Γκανής

Εγκαίνια Εβδομάδας | Ποιός θα μπορούσε να πει όχι σε μία πορφυρή καρδιά; (19-25/3) - εικόνα 5

Εικαστικές αφηγήσεις από τον ψηφιακό αλλά και τον πραγματικό κόσμο του Μωρίς Γκανή έρχονται στην αίθουσα τέχνης Ρεβέκκα Καμχή, με την τρίτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη. Πίνακες ζωγραφικής, με όπλο έκφρασης το λάδι και πηγή έμπνευσης τα προσωπικά βιώματα, σχολιάζουν από τις 21 του μηνός (7 μ.μ.) έννοιες όπως virtual reality, augmented reality, mixed reality κοκ, οικοδομώντας ένα κόσμο με ασαφή όρια.

i 21/3-26/5, Τρ.: 1-6 μ.μ., Τετ.-Παρ.: 1-8 μ.μ., Σάβ.: 12 μ.-6 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


Sonke

Εγκαίνια Εβδομάδας | Ποιός θα μπορούσε να πει όχι σε μία πορφυρή καρδιά; (19-25/3) - εικόνα 6

Ασπρόμαυρες φιγούρες με έντονα περιγράμματα και καλαίσθητα τοποθετημένους χρωματισμούς έρχονται στην πρώτη έκθεση του νέου χώρου τέχνης The Art Dose (στο ισόγειο του Florida Mall στη Γλυφάδα), από τον καλλιτέχνη/ street artist Sonke, ή αλλιώς Αλέξανδρο Σκουταριώτη. Από τις 22 του μηνός (6.30 μ.μ.), έργα κυρίως σε καμβά και ξύλο, όπως και κολλάζ, σε μία ρότα ποπ αισθητικής αποτυπώνουν φιγούρες κατά μόνας ή σε δυάδες πέρα από την αυστηρή οριοθέτηση του φύλου και σημείο κατατεθέν την κόκκινη καρδιά και τα στροβιλιστά μακριά μαλλιά.

i Α. Μεταξά 33, Γλυφάδα, 2109680505, 22-31/3, Δετ., Τετ., Σάβ.: 10 π.μ.-5 μ.μ., Τρ., Πέμ. Παρ.: 10 π.μ.-9 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


Confronting maximalism

Εγκαίνια Εβδομάδας | Ποιός θα μπορούσε να πει όχι σε μία πορφυρή καρδιά; (19-25/3) - εικόνα 7

Σε ρόλο επιμελητή και ταυτόχρονα καλλιτέχνη, η εικαστικός Νικομάχη Καρακωστάνογλου-Μπουτάρη ξεχωρίζει αντικείμενα από τη συλλογή του παλαιοπωλείου Μαρτίνος και τα βάζει να συνομιλούν με τα δικά της έργα. Από την ερχόμενη Πέμπτη (22/3), στις 7 μ.μ., οι γυμνές θηλυκές φιγούρες και τα αφαιρετικά σχέδια-δημιουργήματα της καλλιτέχνιδας μπαίνουν μέσα στον ιδιαίτερο χώρο οθωμανικής αρχιτεκτονικής, κρατώντας αλλά και αποτινάσσοντας κώδικες επικοινωνίας με το περιβάλλον.

i από 22/3, Δευτ., Τετ., Σάβ.: 10 π.μ.-3 μ.μ., Τρ., Πέμ., Παρ.: 10 π.μ.-8 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


Μπάιρον + Μεσολόγγι

Εγκαίνια Εβδομάδας | Ποιός θα μπορούσε να πει όχι σε μία πορφυρή καρδιά; (19-25/3) - εικόνα 8

«Ο Μπάιρον, τη στιγμή που βρέθηκε στο Μεσολόγγι, προσπάθησε με το κύρος του να φέρει μια ισορροπία στις σχέσεις των Ελλήνων, που ήταν διασπασμένοι σε δυο αντίπαλες φατρίες εν μέσω πολεμικής αποδιοργάνωσης», γράφει η Μαρία Στεφώση που στη νέα φωτογραφική της έκθεση προχωρά σε μία προσωπική ανάγνωση του Λόρδου φιλέλληνα. Φτιάχνοντας μυθοπλαστικά ένα ημερολόγιο καθ’ όλη την πορεία του, η φωτογράφος φέρνει τα έργα της από το Σάββατο 24 του μηνός (2 μ.μ.) στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, όσο video art για το Μεσολόγγι από την Ιωάννα Σπηλιοπούλου θα προβάλλεται στον χώρο.

i 24/3-31/5, Τρ.-Κυρ.: 9 π.μ.-2.30 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.

Περισσότερες πληροφορίες

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Πατησίων 44
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Ρεβέκκα Καμχή

Λεωνίδου 9, Μεταξουργείο
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Παλιά Βουλή, Σταδίου 13, Πλ. Κολοκοτρώνη
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Μουσείο Μπενάκη - Κτίριο οδού Πειραιώς

Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου
  • Εικαστικά

Παλαιοπωλείο Μαρτίνος

Πανδρόσου 50
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Beton 7

Πύδνας 7, Βοτανικός
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα highlights του 20ου Athens Digital Arts Festival

Το Athens Digital Arts Festival παρουσιάζει το πρόγραμμα της 20ης επετειακής του διοργάνωσης και υπόσχεται τη μεγαλύτερη εμβυθιστική εμπειρία της χρονιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/05/2024

Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Μια σειρά δράσεων διοργανώνει για τους επισκέπτες του το γνωστότερο μουσείο της πόλης, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

"Comics στο Υδαταέριο": Η μαγεία της τέχνης των comics και η βιομηχανική κληρονομιά στην Τεχνόπολη

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και το Ψηφιακό Μουσείο Comics συμπράττουν στο πλαίσιο του φεστιβάλ Comicdom CON Athens.

Δέκα ερωτήσεις στον Αργύρη Καστανιώτη

Ο Αργύρης Καστανιώτης, στο τιμόνι ενός από τους παλαιότερους και σημαντικότερους εκδοτικούς οίκους της χώρας, συνεχίζει την παράδοση του πατέρα του, οραματιζόμενος ένα καλύτερο μέλλον για το βιβλίο, τη φιλαναγνωσία, αλλά και την ελληνική κοινωνία γενικότερα.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο στις εκθέσεις του

Το μουσείο ανοίγει τις πόρτες του για τη τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων χωρίς εισιτήριο, με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και πρόγραμμα δράσεων για μικρούς και μεγάλους.

"Φωνές μιας άνοιξης περασμένης": Η Μάρω Μιχαλακάκου συνομιλεί με τον πατέρα της αλλά και με την κόρη της

Στην έκθεση θα προβάλλεται και μια ταινία μικρού μήκους της κόρης της Σοφίας Σαφού με θέμα τη καθημερινή ζωή στο σπίτι του παππού της Μιχαήλ και της γιαγιάς της Ευαγγελίας.

"Οσμές χρόνου": Ο Κώστας Τσώλης αναδομεί φωτογραφίες και εικόνες γεγονότων που συντάραξαν τον 20ό αιώνα

Ο καλλιτέχνης μάς καλεί σε μια νοερή ανασύνταξη των ιστορικών καταγραφών, καθώς συμπλέκει την ισχύ της τέχνης με τη μελέτη των γεγονότων.