Εγκαίνια Εβδομάδας | Ποιός θα μπορούσε να πει όχι σε μία πορφυρή καρδιά; (19-25/3)

Τα έργα του street artist Sonke στο νεοσύστατο χώρο τέχνης The Art Dose και άλλες οκτώ εκθέσεις που ξεχωρίσαμε από αυτή την εβδομάδα.

Εγκαίνια Εβδομάδας | Ποιός θα μπορούσε να πει όχι σε μία πορφυρή καρδιά; (19-25/3)

Ο Fred Boissonnas στην Αίγυπτο

Το 1929, αφού προσκλήθηκε στην Αίγυπτο από τον Βασιλιά Φουάντ Α΄, ο Ελβετός Frédéric Boissonnas βρέθηκε στην περιοχή για να τραβήξει φωτογραφίες και να δημιουργήσει μια πολυτελή έκδοση με τίτλο «Αίγυπτος». Μετά από μερικά χρόνια επέστρεψε για να ολοκληρώσει το ταξίδι του, όπου και τόλμησε μια φωτογραφική αποστολή προς το Όρος Σινά, ακολουθώντας τη διαδρομή των Ισραηλιτών έτσι όπως καταγράφεται στη βιβλική «Έξοδο». Συγκεντρώνοντας έργα από τις δύο αυτές ενότητες, η έκθεση (από 19/3) στο μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, θίγει ζητήματα γύρω από την εικόνα του νεοσύστατου αιγυπτιακού κράτους και την αντιδιαστολή με την προσωπική εμπειρία του φωτογράφου στην έρημο του Σινά.

i 19/3-20/5, Τετ., Παρ.: 10 π.μ.-6 μ.μ., Πέμ., Σάβ.: 10 π.μ.-12 π.μ., Κυρ.: 10 π.μ.-4 μ.μ., Γενική είσοδος: € 7, μειωμένο εισιτ.: €5.


Στα όρια της γραμμής

Εγκαίνια Εβδομάδας | Ποιός θα μπορούσε να πει όχι σε μία πορφυρή καρδιά; (19-25/3) - εικόνα 1

Χρησιμοποιώντας ως έμπνευση την γραμμή, όπως αυτή προβάλλει σε αγγεία, τα ανάγλυφα έργα και τις επιτύμβιες ληκύθους κά του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ο εικαστικός Αχιλλέας Παπακώστας φέρνει μία έκθεση στον ίδιο χώρο προτείνοντας μια άλλη ανάγνωση στην αυστηρότητα του σχεδίου. Από την Δευτέρα, 19 του μηνός στις 6 μ.μ., το παρελθόν συνομιλεί με το παρόν, σε ένα παιχνίδι μορφών και αποτυπώσεων σε σχέδια και μικρά τελάρα που έχουν κοινές αναφορές: μυθολογικές φιγούρες τεράτων, ομάδες από οπλίτες, αγροτικές σκηνές κοκ.

i 19/3-20/5, Δευτ.: 1-8 μ.μ., Τρ.-Κυρ.: 9 π.μ.-4 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


Ασκήσεις αυτογνωσίας

Εγκαίνια Εβδομάδας | Ποιός θα μπορούσε να πει όχι σε μία πορφυρή καρδιά; (19-25/3) - εικόνα 2

Μέσα από τα έργα τεσσάρων σύγχρονων δημιουργών, του Γιάννη Αντωνόπουλο, του Σταύρου Ιωάννου, του Γιώργου Μήλιου και του Κυριάκου Μορταράκου, η Πινακοθήκη Γιώργου Βογιατζόγλου συγκεντρώνει μερικά παραδείγματα εικαστικής δημιουργίας των τελευταίων χρόνων και επιχειρεί να εκφράσει ένα συνολικότερο, κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο σύγχρονης εικαστικής αποτύπωσης. Με επιμελητή τον Μάνο Στεφανίδη, η έκθεση εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 19 του μηνός, στις 8 μ.μ.

i Ελ. Βενιζέλου 63, Νέα Ιωνία, 2102710472, 19/3-12/5, Πεμ.-Παρ.: 11 πμ-7 μμ, Σαβ.: 11 πμ-3 μμ, Είσοδος ελεύθερη.


Distortion, delay, reverb

Εγκαίνια Εβδομάδας | Ποιός θα μπορούσε να πει όχι σε μία πορφυρή καρδιά; (19-25/3) - εικόνα 3

Η πρώτη ατομικής έκθεση του Νίκου Σαρλή σε επιμέλεια της Κατερίνας Κωστή έρχεται από την ερχόμενη Τρίτη 20 του μήνα (7.30 μ.μ.) στη γκαλερί 7, συγκεντρώνοντας τα τελευταία έργα μεγάλων διαστάσεων του εικαστικού. Με τις ζωγραφικές του αποτυπώσεις σε χαρτί, ο δημιουργός αποτυπώνει την παραμόρφωση και τη διαστροφή μέσω εκφραστικών πειραματισμών, αγνοώντας για ρεαλιστικές μορφές και αναπαραστάσεις.

i Σόλωνος 20, 2103612050, 20/3-14/4, Τετ., Σάβ. 11 π.μ.-3 μ.μ., Τρ., Πέμ., Παρ.: 11 π.μ.-2 μ.μ. & 6-9 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


Ξυπνάς σε ά πρόσωπο

Εγκαίνια Εβδομάδας | Ποιός θα μπορούσε να πει όχι σε μία πορφυρή καρδιά; (19-25/3) - εικόνα 4

Σε μία δυστοπική προβολή του αστικού τοπίου, η γραφίστρια/ζωγράφος Μαρία Γλύκα επιστρέφει στην εξερεύνηση των προσωπικών αντικειμένων στην καθημερινότητα και τη σχέση αυτών με το έμψυχο και άψυχο περιβάλλον. Στη νέα ατομική της έκθεση, που έρχεται την ερχόμενη Τρίτη 20 Μαρτίου (8 μ.μ.) στη γκαλερί Beton7, η εικαστικός μπλέκει δυσανάλογα δωμάτια σπιτιών, μοναχικούς ανθρώπου, κυριαρχία της ύλης και των αντικειμένων σε ένα πλήρως αλληγορικό σύμπαν – συναισθηματικά φορτισμένο και εκφραστικά λιτό πλην έντονο.

i 20/3-5/4, Βοτανικός, Δευτ.-Παρ.: 2-7 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


Μωρίς Γκανής

Εγκαίνια Εβδομάδας | Ποιός θα μπορούσε να πει όχι σε μία πορφυρή καρδιά; (19-25/3) - εικόνα 5

Εικαστικές αφηγήσεις από τον ψηφιακό αλλά και τον πραγματικό κόσμο του Μωρίς Γκανή έρχονται στην αίθουσα τέχνης Ρεβέκκα Καμχή, με την τρίτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη. Πίνακες ζωγραφικής, με όπλο έκφρασης το λάδι και πηγή έμπνευσης τα προσωπικά βιώματα, σχολιάζουν από τις 21 του μηνός (7 μ.μ.) έννοιες όπως virtual reality, augmented reality, mixed reality κοκ, οικοδομώντας ένα κόσμο με ασαφή όρια.

i 21/3-26/5, Τρ.: 1-6 μ.μ., Τετ.-Παρ.: 1-8 μ.μ., Σάβ.: 12 μ.-6 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


Sonke

Εγκαίνια Εβδομάδας | Ποιός θα μπορούσε να πει όχι σε μία πορφυρή καρδιά; (19-25/3) - εικόνα 6

Ασπρόμαυρες φιγούρες με έντονα περιγράμματα και καλαίσθητα τοποθετημένους χρωματισμούς έρχονται στην πρώτη έκθεση του νέου χώρου τέχνης The Art Dose (στο ισόγειο του Florida Mall στη Γλυφάδα), από τον καλλιτέχνη/ street artist Sonke, ή αλλιώς Αλέξανδρο Σκουταριώτη. Από τις 22 του μηνός (6.30 μ.μ.), έργα κυρίως σε καμβά και ξύλο, όπως και κολλάζ, σε μία ρότα ποπ αισθητικής αποτυπώνουν φιγούρες κατά μόνας ή σε δυάδες πέρα από την αυστηρή οριοθέτηση του φύλου και σημείο κατατεθέν την κόκκινη καρδιά και τα στροβιλιστά μακριά μαλλιά.

i Α. Μεταξά 33, Γλυφάδα, 2109680505, 22-31/3, Δετ., Τετ., Σάβ.: 10 π.μ.-5 μ.μ., Τρ., Πέμ. Παρ.: 10 π.μ.-9 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


Confronting maximalism

Εγκαίνια Εβδομάδας | Ποιός θα μπορούσε να πει όχι σε μία πορφυρή καρδιά; (19-25/3) - εικόνα 7

Σε ρόλο επιμελητή και ταυτόχρονα καλλιτέχνη, η εικαστικός Νικομάχη Καρακωστάνογλου-Μπουτάρη ξεχωρίζει αντικείμενα από τη συλλογή του παλαιοπωλείου Μαρτίνος και τα βάζει να συνομιλούν με τα δικά της έργα. Από την ερχόμενη Πέμπτη (22/3), στις 7 μ.μ., οι γυμνές θηλυκές φιγούρες και τα αφαιρετικά σχέδια-δημιουργήματα της καλλιτέχνιδας μπαίνουν μέσα στον ιδιαίτερο χώρο οθωμανικής αρχιτεκτονικής, κρατώντας αλλά και αποτινάσσοντας κώδικες επικοινωνίας με το περιβάλλον.

i από 22/3, Δευτ., Τετ., Σάβ.: 10 π.μ.-3 μ.μ., Τρ., Πέμ., Παρ.: 10 π.μ.-8 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


Μπάιρον + Μεσολόγγι

Εγκαίνια Εβδομάδας | Ποιός θα μπορούσε να πει όχι σε μία πορφυρή καρδιά; (19-25/3) - εικόνα 8

«Ο Μπάιρον, τη στιγμή που βρέθηκε στο Μεσολόγγι, προσπάθησε με το κύρος του να φέρει μια ισορροπία στις σχέσεις των Ελλήνων, που ήταν διασπασμένοι σε δυο αντίπαλες φατρίες εν μέσω πολεμικής αποδιοργάνωσης», γράφει η Μαρία Στεφώση που στη νέα φωτογραφική της έκθεση προχωρά σε μία προσωπική ανάγνωση του Λόρδου φιλέλληνα. Φτιάχνοντας μυθοπλαστικά ένα ημερολόγιο καθ’ όλη την πορεία του, η φωτογράφος φέρνει τα έργα της από το Σάββατο 24 του μηνός (2 μ.μ.) στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, όσο video art για το Μεσολόγγι από την Ιωάννα Σπηλιοπούλου θα προβάλλεται στον χώρο.

i 24/3-31/5, Τρ.-Κυρ.: 9 π.μ.-2.30 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.

Περισσότερες πληροφορίες

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Πατησίων 44
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Rebecca Camhi

Λεωνίδου 9, Μεταξουργείο
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Παλιά Βουλή, Σταδίου 13, Πλ. Κολοκοτρώνη
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Μουσείο Μπενάκη - Κτίριο οδού Πειραιώς

Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου
  • Εικαστικά

Παλαιοπωλείο Μαρτίνος

Πανδρόσου 50
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Beton 7

Πύδνας 7, Βοτανικός
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"People on trees": Ο Φίλιππος Τσιτσόπουλος εμπλέκει το σαιξπηρικό δράμα με την οικολογική καταστροφή

Ένας διάλογος επί σκηνής, προβολές και περφόρμανς στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/10/2022

Ο "Εγγύς χώρος" και η συσχέτισή του με το ανθρώπινο σώμα

Η Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου δημιουργεί μια νέα σειρά ζωγραφικών έργων, τα οποία θα παρουσιάσει στη γκαλερί Genesis.

Η διαχρονική μας σχέση με τη θάλασσα στην έκθεση "The Sea Around Us"

Στο πλαίσιο της έκθεσης, ο χώρος τέχνης Tavros παρουσιάζει ένα παράλληλο πρόγραμμα προβολών, εργαστηρίων και συζητήσεων.

10 χρόνια Platforms Project: Δείτε το παράλληλο πρόγραμμα

Ομιλίες, περφόρμανς, εργαστήρια, δράσεις για παιδιά, ημερίδες και άλλα πολλά μας περιμένουν στη φετινή διεξαγωγή της αθηναϊκής φουάρ.

Φοιτητές του ΑΠΘ παρουσιάζουν μια σειρά video art στη ψηφιακή πλατφόρμα VisualcontainerTV

Η ενότητα αποτελείται από 11 έργα βίντεο που δημιουργήθηκαν από φοιτητές του εργαστηρίου με διάφορες τεχνικές, στο πλαίσιο μαθημάτων υπό την επίβλεψη της διδακτικής ομάδας του Εργαστηρίου Νέων Μέσων.

Οι "Θησαυροί Ζωγραφικής στην Καλαμάτα από το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου" στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας θα φιλοξενήσει μια από τις σημαντικότερες συλλογές της χώρας αποτελούμενη από πολύτιμα έργα ζωγραφικής κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών.

Ο Βασίλης Θεοχαράκης μεταφέρει στον καμβά τα μαγευτικά τοπία του Αιγαίου και του Ιονίου

Η νέα σειρά έργων από τον ιδρυτή του Ιδρύματος Θεοχαράκη παρουσιάζεται σε μια συνολική έκθεση με την επιμέλεια του Τάκη Μαυρωτά.