Athens Calling: 6 ματιές στην πόλη

Δείτε ποια είναι τα events που τραβούν τα βλέμματα αυτήν την εβδομάδα.

Athens Calling: 6 ματιές στην πόλη

Δείτε ποια είναι τα events που τραβούν τα βλέμματα αυτήν την εβδομάδα.

#1 Tricky in (Ununi)form!

Athens Calling: 6 ματιές στην πόλη - εικόνα 1

Μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της σύγχρονης μουσικής τις τελευταίες δεκαετίες είναι ο Tricky. Ως μουσικός δημιουργός και παραγωγός, έδωσε νέα πνοή στις τάσεις που δημιουργούσε το κλασικό hip hop με ένα νέο είδος, που πήρε το όνομα trip hop και κυριάρχησε στα μέσα των ’90s. Φυσικά, ο Tricky δεν έμεινε στην τρομερή επιτυχία του πρώτου δίσκου «Maxinquaye» και φρόντισε στη συνέχεια –από το 1995 μέχρι τις μέρες μας– να χτίσει τον προσωπικό του μουσικό κόσμο. Ο τελευταίος δίσκος του λέγεται «Ununiform» κι έρχεται, ύστερα από τόσα χρόνια, για να τονίσει την ανομοιομορφία της καλλιτεχνικής του πορείας αλλά και την ωριμότητα με την οποία είναι πλέον σε θέση να τη χειρίζεται. Ο Tricky μας έρχεται για άλλη μία φορά, στο «Fuzz», στις 20/1.

#2 Μουσική συνάντηση βιρτουόζων

Athens Calling: 6 ματιές στην πόλη - εικόνα 2
Budapest Festival Orchestra

Ο Ρουμάνος βιρτουόζος πιανίστας Radu Lupu και ο Ούγγρος μεγάλος μαέστρος Ivan Fischer με την Ορχήστρα του Φεστιβάλ Βουδαπέστης σε μια μοναδική βραδιά στο Μέγαρο (19/1). Πρόκειται για μια πραγματική συνάντηση κορυφής, καθώς ο πολυβραβευμένος σολίστ θα ερμηνεύσει το Κοντσέρτο για πιάνο του Σούμαν κάτω από την μπαγκέτα του ανθρώπου που έχει στήσει την ορχήστρα, όντας μουσικός διευθυντής της εδώ και 30 χρόνια. Το πρόγραμμα συμπληρώνουν η Ορχηστρική Σουίτα αρ. 2 του Μπαχ και η Δεύτερη Συμφωνία του Ραχμάνινοφ.

#3 Ο στιλίστας της blues κιθάρας

Athens Calling: 6 ματιές στην πόλη - εικόνα 3

Ο Phil Gates είναι μια ιδιαίτερη προσωπικότητα στο χώρο του σύγχρονου blues. Ως κιθαρίστας δεν ακολουθεί τυπικότητες – παρότι το στιλ του Σικάγο, της γενέτειράς του, είναι εμφανέστατο στο παίξιμό του. Ασχολήθηκε με διάφορα όργανα προτού καταλήξει στην κιθάρα, στο τραγούδι και στο blues, ενώ έχει έρθει σε στενή επαφή με όλη τη στιλιστική γκάμα, από το καθαρό big city blues στο latin και το blues της Νέας Ορλεάνης. Εγκατεστημένος πλέον στην Ελβετία, έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, στο «Half Note» (19-22/1).

#4 Τρεις αιματηρές πινακίδες στον αμερικάνικο Νότο

Athens Calling: 6 ματιές στην πόλη - εικόνα 4

Ο Ιρλανδός Μάρτιν ΜακΝτόνα («Αποστολή στην Μπριζ», «Επτά Ψυχοπαθείς») υπογράφει το βίαιο μα με αστείρευτο μαύρο χιούμορ δράμα «Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι», που κυριάρχησε στις πρόσφατες Χρυσές Σφαίρες με 4 βραβεία (α΄ γυναικείου ρόλου σε δράμα, β΄ αντρικού ρόλου, καλύτερου δράματος και σεναρίου). Η πολύπειρη πρωταγωνίστρια Φράνσις ΜακΝτόρμαντ ενσαρκώνει μια γυναίκα που ζητά εκδίκηση από τις τοπικές αρχές για την απάνθρωπη δολοφονία της κόρης της.

#5 Προσευχές από τα πέρατα της Μεσογείου

Athens Calling: 6 ματιές στην πόλη - εικόνα 5

Οι γυναίκες της Μεσογείου αποκτούν φωνή μέσα από τη νέα ατομική έκθεση ζωγραφικής της Έλενας Παπαδημητρίου, που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 18/1 (7.30 μ.μ.) στην γκαλερί Σκουφά (Σκουφά 4, 2103643025). Προερχόμενες από 23 διαφορετικές χώρες, ως ικέτιδες, οι γυναίκες μιλούν στη «σαμπίρ», μια κοινή γλώσσα των λιμανιών –ξεχασμένη από αιώνες–, καταλήγοντας σε μια εικαστική εγκατάσταση με μεικτές τεχνικές, που παρασύρει τον θεατή σε ένα αισθαντικό ταξίδι με αναφορές στη μετανάστευση.

#6 Βουτιά στην αρχαιοελληνική τεχνολογία

Athens Calling: 6 ματιές στην πόλη - εικόνα 6

Εδώ και λίγες ημέρες ένα ιστορικό αρ νουβό κτίριο στο κέντρο της πόλης μετατράπηκε σε μουσείο και περιμένει να σας μυήσει στον κόσμο των αρχαίων ελληνικών επιτευγμάτων. Το νεοσύστατο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά (Πινδάρου­ 6 & Ακαδημίας, 2114110044) παρουσιάζει ένα εκτενές τεχνολογικό πανόραμα που κορυφώνεται στο 2ο αιώνα π.Χ. Ακριβείς αναπαραστάσεις επιτευγμάτων –όπως διασώθηκαν μέσα από κείμενα της ελληνικής, λατινικής και αραβικής γραμματείας– σκια­γραφούν την καινοτομία των ύστερων χρόνων της αρχαιότητας με εντυπωσιακές αναφορές στη διόπτρα του Αρχιμήδη, την υπηρέτρια-ρομπότ του Φίλωνος, τον υπολογιστή των Αντικυθήρων και το αυτόματο θέατρο του Ήρωνος.

Περισσότερες πληροφορίες

Tricky

  • Hip Hop

Επιστρέφει για άλλη μία υποβλητική βραδιά με το νέο album «Fall to Pieces» ανά χείρας.

Phil Gates

  • Jazz-Blues-Ethnic

Μια ξεχωριστή προσωπικότητα του Chicago blues και μοναδικός κιθαρίστας έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.