5 νέα βιβλία που πρέπει να διαβάσετε στις γιορτές

Παρουσιάζουμε το πρώτο μέρος μιας επιλογής από την πρόσφατη και ιδιαίτερα συναρπαστική εκδοτική δραστηριότητα.

5 νέα βιβλία που πρέπει να διαβάσετε στις γιορτές

Παρουσιάζουμε το πρώτο μέρος μιας επιλογής από την πρόσφατη και ιδιαίτερα συναρπαστική εκδοτική δραστηριότητα. Βιβλία για τις ήσυχες στιγμές της πιο έντονης εορταστικής περιόδου του έτους αλλά και προτάσεις για εκλεκτά δώρα για να χαρίσετε ή να σας χαρίσουν.

5 νέα βιβλία που πρέπει να διαβάσετε στις γιορτές - εικόνα 1

Το βιβλίο των ψευδαισθήσεων

Paul Auster
Μτφ. Ιωάννα Ηλιάδη
Εκδ. Μεταίχμιο
Τιμή: € 16,60
Για λόγους και αιτίες που παραμένουν αρχικά θολοί ακόμη και στον ίδιο, ή επειδή δεν έχει «τη δύναμη να εξηγήσει γιατί», ο Ντέιβιντ Τσίμερ βυθίζεται στον κόσμο του βωβού κινηματογράφου, μοναδικό σωσίβιο ψυχικής και σωματικής επιβίωσης μετά από ένα τραγικό συμβάν που οι μικροσυμπτώσεις, δηλαδή οι περιστασιακές ευκαιρίες αποφυγής του, καθιστούν ακόμα πιο δυσβάσταχτο. Όμως, από αυτό το βουβό σύμπαν θα ανασύρει και στη συνέχεια θα προσπαθήσει να ανασυγκροτήσει μια αινιγματική φιγούρα, μια δεύτερη ιστορία μέσα στην κεντρική ιστορία του βιβλίου η οποία θα τον επαναφέρει, ως μίτος, σε μια δαιδαλώδη πραγματικότητα.

5 νέα βιβλία που πρέπει να διαβάσετε στις γιορτές - εικόνα 2

Αγαπημένη μου Lyda

Αποστόλης Αρτινός
Εκδ. Κριτική
Τιμή: € 12,00
Μια δέσμη επιστολών που εμφανίζεται ανάμεσα στα έπιπλα και τα προσωπικά αντικείμενα μιας ζωής διανοίγει τον ορίζοντα ανθρώπων με συγγενικές και μη σχέσεις, ανθρώπων «της διασκέδασης και του καλού γούστου» αλλά με διαφορετικές τύχες, αγωνίες και πορείες ζωής. Το κύριο σημείο αναφοράς του βιβλίου είναι οι επιστολές της Μπεμπούλας που έχει διοριστεί δασκάλα στην Ήπειρο προς την αδελφή της στην Κέρκυρα, με χρονικό σημείο εστίασης τη δεκαετία του ’30. Στις επιστολές αυτές περιγράφει τις διακυμάνσεις της ζωής της στις σκληρές συνθήκες της ελληνικής υπαίθρου, τα περιστασιακά ευτράπελα που λειτουργούν ως προσωρινή ανάταση, το πάσχον σώμα, τις ψυχικές της μεταπτώσεις, την αγάπη της για τη λογοτεχνία και για υπαρκτά πρόσωπα που συχνά την ταλανίζουν με τη σιωπή τους.

5 νέα βιβλία που πρέπει να διαβάσετε στις γιορτές - εικόνα 3

Φιλοσοφικά πορτρέτα

Αντώνης Χατζημωυσής
Εκδ. Πόλις
Τιμή: € 14,00
Ένα συναρπαστικό βιβλίο γνωριμίας με τους διανοητές μιας σημαντικής φιλοσοφικής παράδοσης, της αναλυτικής, η οποία αδίκως παραμένει στην σκιά άλλων παραδόσεων και στοχαστών που για διάφορους λόγους, ενίοτε άσχετους με το έργο τους, βρίσκονταν συχνότερα στο προσκήνιο. Στα πορτρέτα, τα οποία απευθύνονται σε μη ειδικό κοινό, ο Χατζημωυσής εστιάζει στο παρόν, σε διανοητές, καυτά φιλοσοφικά ερωτήματα και ιδέες που «προτείνονται, αναπτύσσονται και κρίνονται από διανοητές των ημερών μας», όπως είναι η προσωπική ταυτότητα, οι πεποιθήσεις μας, η αλήθεια, η σημασία της ισότητας.

5 νέα βιβλία που πρέπει να διαβάσετε στις γιορτές - εικόνα 4

«Παράπλευρες απώλειες»
Παιδικά χρόνια στην Αθήνα της Κατοχής και του Εμφυλίου

Μαρία Καραβία
Εκδ. Καπόν
Τιμή: € 14,00
Ένα βιβλίο για τις μεγάλες αλλά και τις μικρές ηρωικές πράξεις σε ό,τι έχει απομείνει από μια έννοια κανονικότητας την περίοδο της Κατοχής, γραμμένο με τη συνειρμική ροή της μνήμης και με τον αυθορμητισμό του παιδικού βλέμματος. Συχνά, στα περιστατικά που συνθέτουν το άδηλο και γεμάτο κινδύνους μέλλον των αμάχων, η συνέχιση της καθημερινότητας, ή έστω κάποιων όψεών της, μετατρέπεται σε πράξη ανείπωτου ηρωισμού και ψυχικού σθένους. Ταυτόχρονα, το βιβλίο αποτυπώνει και μια ιδιαίτερα σημαντική πτυχή της βιογραφίας της πόλης. «Η Αθήνα ήταν εκείνο τον καιρό πολύ μικρή. Οι κάτοικοί της διασταυρώνονταν, οι ζωές τους επίσης…»

5 νέα βιβλία που πρέπει να διαβάσετε στις γιορτές - εικόνα 5

Λήθη και Λίνκολν

George Saunders
Μτφ: Γ.Ι. Μπαμπασάκης
Εκδ. Ίκαρος
Τιμή: € 16,50
Στο παιγνιώδες και καλειδοσκοπικό σύμπαν της ιστορίας του Saunders τα φαντάσματα προσφάτως και μη τεθνεώτων συνομιλούν, φλυαρούν, τσακώνονται, φιλοσοφούν για τη ζωή, την ύπαρξη, τις ζωές που βυθίζονται στη λήθη, με αφορμή την «αβυσσαλέα οδύνη» του Αβραάμ Λίνκολν και την επίσκεψή του στον τάφο του πρόσφατα θανόντα γιού του, Γουίλι. Η ιστορία, την οποία ο Saunders διανθίζει με πραγματικά και πλασματικά ιστορικά στοιχεία, σε πολλά σημεία αποκτά θεατρική υφή μέσα από διαλόγους που λειτουργούν άλλοτε καθαρτικά, άλλοτε σαν φευγαλέες αντανακλάσεις του ορίου μεταξύ ζωής και θανάτου. Στον Saunders απονεμήθηκε το μεγάλο λογοτεχνικό βραβείο Man Booker για το συγκεκριμένο βιβλίο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ανακάλυψε την τέχνη της μεταξοτυπίας μέσα από σεμινάρια

Ένα σεμινάριο για τις βασικές αρχές του τυπώματος με την τεχνική της μεταξοτυπίας, που απευθύνεται σε όλους και δεν απαιτεί ειδικές γνώσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
07/10/2022

Πρόγραμμα Φιλοξενίας για νέους επιμελητές και θεωρητικούς τέχνης

Το Πρόγραμμα υλοποιείται με την χρηματοδότηση του Ιδρύματος "Η άλλη Αρκαδία" και την οικονομική υποστήριξη και αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο Γεράσιμος Κανάκης επιχειρεί μια πνευματική προσέγγιση της ανθρώπινης μορφής

19 ελαιογραφίες σε καμβά παρουσιάζονται στην στην αίθουσα τέχνης Περί Τεχνών Καρτέρης.

Τα "ζαρωμένα πορτρέτα" του Αλέξανδρου Λάιου

Έργα μεικτής τεχνικής και μια σειρά γλυπτών παρουσιάζονται στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων.

12 σύγχρονοι καλλιτέχνες τιμούν τον Γιώργο Σεφέρη με μια έκθεση στην ελληνική πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο

Το νέο εγχείρημα του ΝΕΟΝ, "Μοιραίοι σύντροφοι, ανυπόστατοι ίσκιοι", φέρνει το κοινό σε επαφή με την κληρονομιά του σπουδαίου ποιητή και διπλωμάτη.

"The great departure": Η ρευστότητα της ύλης μέσα από τρεις νέους εικαστικούς

Τον σχολιασμό των έργων κάνει η επιμελήτρια της έκθεσης και η ιστορικός τέχνης, Θάλεια Στεφανίδου.

"Ο κήπος" του Μανώλη Μπαμπούση είναι ένα καυστικό σχόλιο για την καταναλωτική κοινωνία

Ένα πολυμεσικό έργο στον εκθεσιακό χώρο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.