Athens Calling: 11 ματιές στην πόλη (12-18/10)

Δείτε ποια είναι τα events που τραβούν τα βλέμματα αυτήν την εβδομάδα.

Athens Calling: 11 ματιές στην πόλη (12-18/10)

Δείτε ποια είναι τα events που τραβούν τα βλέμματα αυτήν την εβδομάδα.

Οι πίνακες του Βαν Γκογκ όπως δεν τους έχετε ξαναδεί

Athens Calling: 11 ματιές στην πόλη (12-18/10) - εικόνα 1

Η πρωτοποριακή, ζωγραφισμένη εξολοκλήρου στο χέρι ταινία «Loving Vincent» δίνει πνοή στους πολύχρωμους πίνακες του Ολλανδού ζωγράφου, μέσα από 65.000 καρέ χειροποίητης ελαιογραφίας την οποία φιλοτέχνησαν­ πάνω από 120 ζωγράφοι σε στούντιο της Πολωνίας και της Ελλάδας. Η εντυπωσιακή εικαστική πανδαισία αναπαριστά το αληθινό πρόσωπο του Βίνσεντ βαν Γκογκ αντλώντας υλικό από τις επιστολές του, στις οποίες αναδεικνύονται άγνωστες πτυχές της προσωπικότητάς του. Στην ταινία συμμετέχουν πρωτοκλασάτοι ηθοποιοί όπως η υποψήφια για Όσκαρ Σίρσα Ρόναν («Brooklyn», «Εξιλέωση»), ο Τζερόμ Φλιν από το «Game of thrones» και ο θεατρικός ηθοποιός Ρόμπερτ Γκούλαζικ, ο οποίος, στο κινηματογραφικό του ντεμπούτο, θα υποδυθεί τον Βαν Γκογκ.

Την ελπίδα θα φέρει ο Άκι Καουρισμάκι

Athens Calling: 11 ματιές στην πόλη (12-18/10) - εικόνα 2

Όταν μιλά κάποιος για σκηνοθέτες όπως ο αγαπημένος μας Φινλανδός, οι χαρακτηρισμοί περισσεύουν. Στη νέα, βραβευμένη με αργυρή Άρκτο ταινία του «Η Άλλη Όψη της Ελπίδας» αφηγείται με μοναδική τρυφερότητα κι ευαισθησία την οδύσσεια ενός Σύρου πρόσφυγα, ο οποίος φτάνει στη Σκανδιναβία αναζητώντας μια αξιοπρεπή ζωή. Οι περιπέτειές του θα συνεχιστούν μέχρι να βρεθεί στο διάβα του ένας νεόπλουτος επιχειρηματίας που θα τον βοηθήσει να ορθοποδήσει. Ο Καουρισμάκι σχολιάζει για ακόμη μία φορά με το αστείρευτο μαύρο χιούμορ του τις σύγχρονες καπιταλιστικές συνθήκες ζωής και αφήνει μια γλυκόπικρα αισιόδοξη γεύση στα χείλη.

Τρεις δεκαετίες κεραμικής - γλυπτικής

Athens Calling: 11 ματιές στην πόλη (12-18/10) - εικόνα 3

Την πρώτη αναδρομική έκθεση της εικαστικού Μαρίτσας Τραυλού φιλοξενεί μέχρι τις 19/11 το Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς 138 (2103453111). Με περίπου πεντακόσιες πολύχρωμες κεραμικές και γλυπτικές συνθέσεις να την απαρτίζουν, η έκθεση «Κεραμική Γλυπτική 1990-2017» παρουσιάζει όλες τις τεχνικές, τις φόρμες και τα υλικά (κυρίως την πορσελάνη) που ενέπνευσαν τη δημιουργό στα τριάντα αυτά χρόνια παρουσίας της στον εικαστικό χάρτη της πόλης.

Ο Tonis Sfinos ζει το αμερικάνικο όνειρο

Athens Calling: 11 ματιές στην πόλη (12-18/10) - εικόνα 4

Μερικές ημέρες μετά την πρεμιέρα του reboot της «Δυναστείας», ο Tonis Sfinos παρουσιάζει τη δική του «δυναστεία» στο «Βοτανικός Plus» (πρεμιέ­ρα αυτό το Σάββατο 14/10). Ήρθε η ώρα ο διασκεδαστικός performer να πετάξει τα χίπικα ρούχα, να υιοθετήσει το σύνθημα «Good girls go to heaven. Bad girls go to Las Vegas» και να... παίξει ζάρια με συμπρωταγωνιστές την Barbara, τη Lola και τους Playmates, που θα τον συνοδεύσουν σε μουσικές επιλογές από τις δεκαετίες του 1970, του 1980 και του 1990.

Εικαστική «Έκπληξη» στο Γκάζι

Athens Calling: 11 ματιές στην πόλη (12-18/10) - εικόνα 5

Η πρωτοβουλία-θεσμός της εικαστικής πλατφόρμας artAZ, η έκθεση «Έκπληξη», επιστρέφει για όγδοη χρονιά προωθώντας το κοινωνικό πρόσωπο της σύγχρονης τέχνης. Τι είναι όμως αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει; Εκατοντάδες μικρά έργα καταξιωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών πωλούνται στην τιμή των € 50 και η ταυτότητα του καλλιτέχνη αποκαλύπτεται μετά την αγορά του έργου. Έτσι ο αγοραστής επιλέγει ανεπηρέαστα το έργο του προσωπικού του γούστου, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα το φιλανθρωπικό σκοπό της έκθεσης, που φέτος αφορά τους άστεγους της Αθήνας (13-15/10, «ΓΗ Κ44, Κωνσταντινουπόλεως 44, Γκάζι).

Μεγάλη επίσημη πρώτη στη Λυρική

Athens Calling: 11 ματιές στην πόλη (12-18/10) - εικόνα 6

Με την «Ηλέκτρα» του Ρίχαρντ Στράους κάνει την επίσημη έναρξή της η Εθνική Λυρική Σκηνή στο ΚΠΙΣΝ, στις 15/10 (και για πέντε παραστάσεις), με ένα καστ υψηλών διεθνών προδιαγραφών και τη μεγάλη Αγνή Μπάλτσα ως Κλυταιμνήστρα στην πρώτη της συνεργασία με την ΕΛΣ. Αυτήν τη σπουδαία όπερα –από τα διαμάντια της λυρικής τέχνης του 20ού αιώνα– σκηνοθετεί ο Γιάννης Κόκκος και διευθύνει ο Βασίλης Χριστόπουλος.

Φθινοπωρινή διασκέδαση στο Θεοχαράκη

Athens Calling: 11 ματιές στην πόλη (12-18/10) - εικόνα 7

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Οκτωβρίου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη (Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, 2103611206) δίνουν στα παιδιά τη δυνατότητα να δουν τις εκθέσεις του μουσείου με άλλο μάτι, να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν. Από το πρόγραμμα «Ζωντάνεψε την έκθεση» (φωτό), που συστήνει στα παιδιά 7-12 ετών τους καλλιτέχνες και το έργο τους μέσα από παιχνίδι σωματικού θεάτρου, μέχρι τα πρωτότυπα εργαστήρια των Imaginary Rooms, οι οποίοι μοιράζονται μαζί τους τα μυστικά τους για την τέχνη της αυθόρμητης ζωγραφικής (doodling) και του graffiti, το Ίδρυμα Θεοχαράκη υποδέχεται τους ανήλικους επισκέπτες του με δραστηριότητες για όλα τα γούστα!

To «Hall of Taste» μας καλεί

Athens Calling: 11 ματιές στην πόλη (12-18/10) - εικόνα 8

Για οκτώ μέρες, από 13 μέχρι 21/10, γράφεται ένα διαφορετικό κεφάλαιο στα φεστιβάλ γαστρονομίας. Οι premium γεύσεις ενσωματώνονται στην καθημερινότητά μας και συνδυάζονται με το shopping. Το Golden Hall στο Μαρούσι γίνεται για δεύτερη χρονιά σημείο συνάντησης όσων αναζητούν νέες εμπειρίες στη γαστρονομία και στα spirits. Το Hall of Taste μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε ενδιαφέροντες παραγωγούς και να δοκιμάσουμε τα προϊόντα τους και μας μυεί στα γευστικά trends με συναρπαστικές δοκιμές, γρήγορες μαγειρικές, ιδιαίτερες γευσιγνωσίες, δημιουργικά σεμινάρια και προχωρημένα food pairings σε όλα τα αγαπημένα spots εστίασης του εμπορικού κέντρου.

Ο Jo Νesbo στη Στέγη

Athens Calling: 11 ματιές στην πόλη (12-18/10) - εικόνα 9

Ο Νορβηγός βασιλιάς του αστυνομικού φιξιόν μάς δίνει ένα μοναδικό ραντεβού στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση για μια αποκαλυπτική συζήτηση εφ’ όλης της ύλης. Ετοιμαστείτε να ανακαλύψετε όλα τα μυστικά της πρωταγωνιστικής φιγούρας του Χάρι Χόλε καθώς και της αντισυμβατικής πορείας του Jo Nesbo αυτήν την Τρίτη 17/10, στις 7 μ.μ.

Ο Αλέξης Ζορμπάς στη σκηνή

Athens Calling: 11 ματιές στην πόλη (12-18/10) - εικόνα 10

Ο «Αλέξης Ζορμπάς», στη μουσικοθεατρική διασκευή των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα και σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή, μετά την περιοδεία του ανά την Ελλάδα ανεβαίνει στο Θέατρο Βέμπο, με τον Γρηγόρη Βαλτινό στον ομώνυμο ρόλο πλαισιωμένο από έναν δυνατό θίασο. Η αυθεντική μουσική του Μίκη Θεοδωράκη ντύνει μελωδικά την παράσταση, που συμπίπτει με το Έτος Καζαντζάκη αλλά και με την επέτειο 60 χρόνων από το θάνατο ενός από τους μεγαλύτερους Έλληνες συγγραφείς.

Έτοιμοι για yoga weekend;

Athens Calling: 11 ματιές στην πόλη (12-18/10) - εικόνα 11

Aυτό το σαββατοκύριακο 14-15/10 παίρνουμε το yoga mat μας και δίνουμε ραντεβού στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ελλη­νικού, στην πρώην αμερικανική βάση. Το 5ο πανελλήνιο φεστιβάλ «Η αρμονία της γιό­γκα» υπόσχεται δύο ημέρες γεμάτες χαλάρωση κι ευεξία μέσα από τη φιλοσοφία και τις αρχές αυτής της πανάρχαιας πρακτικής. Από τις 12.15 μέχρι τις 9 μ.μ. του Σαββάτου και από τις 11 π.μ. μέχρι τις 7.30 μ.μ. της Κυριακής, συνολικά 42 μαθήματα-εργαστήρια διαφορετικών συστημάτων γιόγκα για όλα τα επίπεδα, 7 ομιλίες-διαλέξεις από εξειδικευμένους δασκάλους και 15 περίπτερα με προϊόντα και υπηρεσίες σχετικά με τον υγιεινό τρόπο ζωής που προάγει η γιόγκα σας περιμένουν με είσοδο € 10 και για τις δύο ημέρες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του "Βrown Acropol" από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην έκθεση "Μόδα και Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 2004 – Παρίσι 2024"

Η Υπουργός Τουρισμού τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η επιρροή των Ολυμπιακών Αγώνων στη μόδα είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς δημιουργεί τάσεις, επηρεάζει και εμπνέει σχεδιαστές σε όλο τον κόσμο.

Προκήρυξη διαγωνισμού για το Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη 2023 από τον Δήμο Αθηναίων

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε συγγραφείς ιστορικών, λαογραφικών, γλωσσολογικών και άλλων έργων που αναφέρονται στην ιστορία και τον πολιτισμό των Δωδεκανήσων.

"Travelogue": Η ελληνική κουλτούρα του DIY

Μια νέα έκδοση από τις papairlines παρουσιάζει το βιβλιοπωλείο Hyper Hypo.

Υπουργείο Πολιτισμού: Το 2024 αφιερωματικό έτος στον Λόρδο Βύρωνα

Η Λίνα Μενδώνη εγκαινίασε την έκθεση "Ο Μπάυρον και η Ελλάδα", την οποία συνδιοργάνωσαν η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στο Βυρώνειο Κτήριο.

Αποστολή στη Μπιενάλε Βενετίας 2024: τα εθνικά περίπτερα που ξεχωρίσαμε

Ανταπόκριση από τις εθνικές συμμετοχές της 60ης κορυφαίας εικαστικής διοργάνωσης που συντονίζονται με το σκεπτικό της κεντρικής έκθεσης "Ξένοι Παντού" και από το "Ξηρόμερο/Dryland".

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (22-28/4)

Μια ομάδα δημιουργών τιμά τον Στέλιο Φαϊτάκη, ο Κώστας Τσόκλης διερευνά τα σύγχρονα ΜΜΕ, και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.