Πέθανε η Μαρία Δημητριάδη, ιδιοκτήτρια της ιστορικής γκαλερί Μέδουσα

Ένας από τους πιο ζωντανούς και αγαπητούς ανθρώπους της εικαστικής κοινότητας της πόλης, η Μαρία Δημητριάδη, ιδιοκτήτρια της γκαλερί Μέδουσα έφυγε από τη ζωή.

Πέθανε η Μαρία Δημητριάδη, ιδιοκτήτρια της ιστορικής γκαλερί Μέδουσα

Ένας από τους πιο ζωντανούς και αγαπητούς ανθρώπους της εικαστικής κοινότητας της πόλης, η Μαρία Δημητριάδη, ιδιοκτήτρια της γκαλερί Μέδουσα που από το 1979 έχει αφήσει το στίγμα της στην αθηναϊκή τέχνη έφυγε από τη ζωή λίγο πριν κλείσει τα 60 της χρόνια τα ξημερώματα της Κυριακής 8 Οκτωβρίου.

Πέθανε η Μαρία Δημητριάδη, ιδιοκτήτρια της ιστορικής γκαλερί Μέδουσα - εικόνα 1

Παίζοντας σημαντικό ρόλο στα εικαστική πράγματα ειδικά τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, η Mέδουσα Αίθουσα Τέχνης φιλοξένησε στο υπόγειο της Ξενοκράτους τις πρώτες ατομικές εκθέσεις των καλλιτεχνών Nάκη Ταστσιόγλου, Anton, Γιώργου Ρόρρη, Μαριάννας Στραπατσάκη, Μαρίας Γρηγοριάδη, Ελένης Ζούνη, Λίνας Μπέμπη, Γιάννη Τζερμιά, Ιουλίας Βεντίκου, Μαρίας Βλαντή, Γιάννη Κονταράτου, Μίλτου Μιχαηλίδη, Ντόρας Πούλμαν, Νίκου Βλάχου, Έλλης Κουτσουκέλλη, Βαρβάρας Λιακουνάκου και άλλων.

Πάγια πολιτική της Μέδουσας υπήρξε η «ανακάλυψη» και η συστηματική προβολή και προώθηση νέων ελλήνων καλλιτεχνών. Παράλληλα παρουσιάζονταν στον χώρο της δημιουργίες καλλιτεχνών διεθνούς φήμης, όπως οι Takis, Μάριος Πράσινος, Αλέξης Ακριθάκης, Harold Stevenson, Robert Matta, και Κώστας Κουλεντιανός, σε εκθέσεις που πρότειναν νέες προσεγγίσεις για το καλλιτεχνικό τους έργο.

Η Μαρία Δημητριάδη έχει παράλληλα αφήσει έντονη τη σφραγίδα της στο αγαπημένο της νησί, την Πάρο, από τις εικαστικές παρεμβάσεις της στο Fotis, το café-bar του Φώτη Μέλιου στο λιμανάκι της Νάουσας της Πάρου, ως την επίβλεψη της κατασκευής κατοικιών υψηλών προδιαγραφών και τα αξέχαστα, ανοιχτά σε όλους πάρτι της στο υπέροχο σπίτι της σε ένα αναπαλαιωμένο ελαιοτριβείο στις Λεύκες.

Πέθανε η Μαρία Δημητριάδη, ιδιοκτήτρια της ιστορικής γκαλερί Μέδουσα - εικόνα 2
Γκαλερί Μέδουσα

Η Μαρία Δημητριάδη γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα και μεγάλωσε σε περιβάλλον καλλιτεχνικών επιρροών αφού πατέρας της ήταν ο σχεδιαστής κοσμημάτων και αντικειμένων τέχνης Κοσμάς Δημητριάδης και θεία της η ζωγράφος Μαρία Σπέντζα. To 1979, ίδρυσε τη Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης, όπου ξεκίνησε να παρουσιάζει περιβάλλοντα, δρώμενα, βίντεο, φωτογραφίες, καθώς και εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής.

Με στόχο να ενθαρρύνει την πειραματική διάσταση της σύγχρονης τέχνης, η Μαρία Δημητριάδη δημιούργησε το διάστημα 1992-1996 έναν δεύτερο χώρο, τη Μέδουσα+1, δίπλα στην ήδη υπάρχουσα Μέδουσα της οδού Ξενοκράτους 7, στην Ξενοκράτους 21, με σκοπό να φιλοξενεί εναλλακτικές δράσεις των συνεργατών της Μέδουσας, οι οποίοι δημιουργούσαν εκεί επιτόπου περιβάλλοντα, έργα χώρου και εγκαταστάσεις.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί την Τρίτη 10 Οκτωβρίου στις 16:00 από τον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στην οδό Σκουφά στο Κολωνάκι. Η ταφή της θα γίνει την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου στις 13:00 στις Λεύκες Πάρου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Εμπνευσμένο από τη συλλογή Πιέτρο και Κατερίνας Bellasi το φετινό ημερολόγιο της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών

Το ημερολόγιο αυτό κάθε χρόνο αφιερώνεται στο έργο κάποιου ζωγράφου, ο οποίος σχετίζεται με το Βόλο με αξιόλογα κείμενα και φωτογραφίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/03/2026

10+1 νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Βακχικόν

Ελληνική λογοτεχνία και ποίηση, αλλά και έργα ξένων δημιουργών κυκλοφορούν από τον εκδοτικό οίκο, λίγο πριν την εκπνοή του Μαρτίου.

Τα βράδια της Τρίτης πάμε στην Kourd Gallery

Κάθε Τρίτη μέχρι και τις 24 Απριλίου, η γκαλερί θα δέχεται επισκέπτες ως και τις 23.00 σε ένα χαλαρό πλαίσιο, χωρίς βιασύνη και με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι.

'Γ. Κρόιφ - Ο φιλόσοφος του ποδοσφαίρου': Νέο βιβλίο από τις εκδόσεις Ατέχνως

Οι εκδόσεις Ατέχνως μας προσκαλούν στην παρουσίαση της νέας τους κυκλοφορίας του Γιάννη Γεωργάκη, με παρουσία δημοσιογράφων και ποδοσφαιριστών.

Ποιό περίπτερο να πρωτομποϊκοτάρεις στη φετινή Μπιενάλε Βενετίας;

Η συζήτηση περί μποϊκοτάζ του εθνικού περιπτέρου του Ισραήλ και πιο πρόσφατα της Ρωσίας, ανεξαρτήτως του κατά πόσο τη στηρίζει κανείς per se, ξεδιπλώνει το διχασμό σχετικά με τον θεσμό αλλά και ευρύτερα στο πεδίο.

Για τη Ρούμενα Μπουζάροφσκα, η σχέση της με το ελληνικό κοινό είναι η πιο συναισθηματική και προσωπική

Πριν την εμφάνισή της στο φεστιβάλ WOW, η συγγραφέας από τη Βόρεια Μακεδονία μίλησε στο Αθηνόραμα για τον φεμινισμό, τη συγγραφή και τις ελληνικές ρίζες της.

Mother, Daughter, Desert Moon: Μία πολυδιάστατη προσέγγιση του δεσμού μεταξύ κόρης και μητέρας

Η έκθεση της Lina Bertucci "Mother Daughter Desert Moon" εστιάζει το βλέμμα στον δεσμό κόρης και μητέρας, φέρνοντας στο προσκήνιο του δημόσιου λόγου γυναίκες και κορίτσια που κατοικούν γύρω από την έρημο Θαρ της Ινδίας.