Νεάπολη, μια αθηναϊκή γειτονιά με ιδιαίτερη ιστορία

Δείτε πως το ρομαντικό παρελθόν συνυπάρχει με το δημιουργικά ανήσυχο παρόν της περιοχής.

Νεάπολη, μια αθηναϊκή γειτονιά με ιδιαίτερη ιστορία

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση, με αφορμή την συμπλήρωση των 60 χρόνων αδιάλειπτης λειτουργίας της και ως συνέχεια της δράσης της για τη διάσωση της Νεάπολης ως Πνευματικού Κέντρου της Αθήνας, γιορτάζει παρουσιάζοντας στους χώρους της σειρά εκδηλώσεων, όπου το ρομαντικό παρελθόν συνυπάρχει με το δημιουργικά ανήσυχο παρόν της περιοχής.

Η έκθεση-αφιέρωμα στην αθηναϊκή συνοικία της Νεάπολης με τίτλο «#NeapolisAthina: και τώρα και τότε», βρίσκεται κάτω από την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης, Λουΐζας Καραπιδάκη και χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο αφορά την ιστορία της Νεάπολης, την ανθρωπογεωγραφία, τις ιδιαιτερότητες και τους σταθμούς-κλειδιά από την ίδρυσή της μέχρι τη σύγχρονη μετεξέλιξή της.

Νεάπολη, μια αθηναϊκή γειτονιά με ιδιαίτερη ιστορία - εικόνα 1
Το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επιστολικό Δελτάριο, Μεσοπόλεμος © Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικού Ιστορικού Μουσείου

Εμείς μιλήσαμε με την κ. Καραπιδάκη και σας παρουσιάζουμε 5 ιστορικές στιγμές της Νεάπολης από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα:
•Το 1837 ξεκίνησε η ανέγερση του Πανεπιστήμιου Αθηνών. Έτσι, δημιουργήθηκε μια συνοικία μαστόρων και χάριν της ανάπτυξης του Πανεπιστημίου, η Νεάπολη αναπτύχθηκε σε μια δυναμική φοιτητική συνοικία, στη συνέχεια σε περιοχή μεσοαστική με πολλούς διανοούμενους και ανθρώπους των γραμμάτων...
•Το 1908 αποκτά επισήμως την ονομασία Νεάπολη, σχέδιο πόλεως και γεωγραφικά όρια.
•Το 1922 εγκαταστάθηκαν αρκετοί πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία στα Πευκάκια Νεαπόλεως.
•Το 1973 γίνεται η κατάληψη της Νομικής Σχολής
•Το 2017 μετακομίζει οριστικά από την περιοχή η Λυρική Σκηνή και η Εθνική Βιβλιοθήκη και γίνεται η κατάληψη του πρώην Γερμανικού Σχολείου στην οδό Πρασά.

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης, είναι αφιερωμένο στους εικαστικούς που ζουν ή εργάζονται εντός των ορίων της σημερινής Νεάπολης, σε μια προσπάθεια να ενθαρρυνθεί η συμμετρικότητα και να λειτουργήσει η Ελληνοαμερικανική Ένωση, όχι μόνον ως κοινωνικό πεδίο μάθησης αλλά και ως χώρος έκφρασης.

Νεάπολη, μια αθηναϊκή γειτονιά με ιδιαίτερη ιστορία - εικόνα 2
Θεοδώρα Κοκκίνου, “Ιπποκράτους 52-54 -2017”, Ακρυλικά χρώματα σε προετοιμασμένο αδρό λινό, 2017

Το εικαστικό μέρος του αφιερώματος απαρτίζεται από καλλιτεχνικές γραφές 31 δημιουργών και συνθέτει μια ενδιαφέρουσα εικαστική πολυφωνία διαφόρων εκφραστικών μέσων με ζωγραφική, γλυπτική, εικαστικές εγκαταστάσεις και έργα σύγχρονης τεχνολογίας. Μέσα από την πολυγλωσσία των έργων, εκφράζονται προβληματισμοί και απόψεις σχετικά με το σύγχρονο κοινωνικό γίγνεσθαι της περιοχής. Έτσι, δημιουργείται ένας ελκυστικός δίαυλος επικοινωνίας και ένα είδος εν-συναίσθησης, μεταξύ του θεατή, των εικονογραφικών αφηγήσεων και των συνοδευτικών κειμένων των καλλιτεχνών.

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τετάρτη 18/10, στις 8:30μμ, στις Γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα) και διαρκεί μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου. Η είσοδος στο χώρο είναι ελεύθερη, ενώ παράλληλα οργανώνονται εκδηλώσεις και ξεναγήσεις.

Νεάπολη, μια αθηναϊκή γειτονιά με ιδιαίτερη ιστορία - εικόνα 3
Το κτήριο επί των οδών Ακαδημίας-Μασσαλίας-Σίνα (σήμερα κτήριο Κ. Παλαμά)

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Έλενα Ακύλα, Αντώνιος, Χριστιάνα Γαροφαλίδου, Χρήστος Θεοφίλης, Μάρκος Καμπάνης, Νίκος Κασκούρας, Κυριάκος Κατζουράκης, Θεοδώρα Κοκκίνου, Ανδρέας Κοντέλλης, Βασιλική Κοσκινιώτου, Αλέξης Κυριτσόπουλος, Χρήστος Μαρκίδης, Κωστής Μουδάτσος, Νίκη Μπίσυλλα, Γιώργος Μπουρναζάκης, Αναστασία Μπρισκόλα, Γιώργης Νουκάκης, Μυρτώ Ξανθοπούλου, Αλέξια Οθωναίου, Μαρία Οικονόμου, Αλεξάνδρα Πατσόγλου, Αριστείδης Πατσόγλου, Χαρά Πιπερίδου, Δάφνη Ρόκου, Αγγελική Σβορώνου, Βέρα Σιατερλή, Κώστας Σιαφάκας, Σοφία Σιμάκη, Άγγελος Σπάρταλης, Ηλίας Χαρίσης και Γιώργος Χατζηελευθερίου Κορδώνης.

Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα – Παρασκευή: 12πμ-9μμ, Σάββατο: 10:30πμ – 2:30μμ

Νεάπολη, μια αθηναϊκή γειτονιά με ιδιαίτερη ιστορία - εικόνα 4

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".