Τα βιβλία του καλοκαιριού

Ένα μικρό δείγμα για διαφορετικά γούστα και διαθέσεις από την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδοτική παραγωγή των τελευταίων μηνών.

Τα βιβλία του καλοκαιριού

Ένα μικρό δείγμα για διαφορετικά γούστα και διαθέσεις από την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδοτική παραγωγή των τελευταίων μηνών.

Τα βιβλία του καλοκαιριού - εικόνα 1

Κι αν εγώ χαθώ

Adam Haslett
Μτφ: Α. Κορτώ
Εκδ. Μεταίχμιο
Τιμή: € 17,70

Την ιστορία αφηγούνται οι πέντε κεντρικοί χαρακτήρες μιας οικογένειας της οποίας η μοίρα καθορίζεται πρωτίστως από τον πατέρα και στη συνέχεια τον γιό του, Μάικλ. Ένα από τα κύρια σημεία εστίασης και σύγκλισης των χαρακτήρων του μυθιστορήματος είναι η κατάσταση του πατέρα και η ψυχολογικά εύθραυστη προσωπικότητα του Μάικλ. Ένα εν μέρει αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα με χρονικές μετατοπίσεις για τη δύναμη της οικογένειας και την αναζήτηση του νοήματος ή την ανάγκη επινόησής του στις πιο δύσκολες στιγμές του προσωπικού και οικογενειακού βίου.

Τα βιβλία του καλοκαιριού - εικόνα 2

Η χαρά του πολεμιστή και άλλα διηγήματα

Tobias Wolff
Μτφ: Τ. Αναστασίου, Γ. Παλαβός
Εκδ. Ίκαρος
Τιμή: €14, 50

Ο κορυφαίος Αμερικανός διηγηματογράφος Tobias Wolff είναι δεξιοτέχνης της λιτής και παιγνιώδους γραφής που ιχνηλατεί τις αφανείς σχέσεις μεταξύ των χαρακτήρων που κατοικούν στα διηγήματά του. Όταν δεν περιφέρονται στις αχανείς εκτάσεις της αμερικανικής ενδοχώρας ή σε βροχερά στρατόπεδα, οι ήρωές του βρίσκονται σε αμήχανους συγχρωτισμούς και μπροστά σε διλήμματα των οποίων οι λύσεις ανοίγουν δυνητικές αφηγηματικές διακλαδώσεις. Σε ένα από τα διηγήματα της συλλογής ο Wolff στρέφει τα βέλη του σαρκασμού του στις διάχυτες εμπάθειες ενός συνεδρίου: ‘Καθώς γύριζε τις σελίδες, στο μυαλό του σχηματίστηκε η εικόνα ενός γκουρού που καθόταν σ’ένα μισοσκότεινο κελί και διάβαζε τους φριχτούς στίχους του χωρίς κανένα άλλον φωτισμό εκτός από το φως της δικής του μυστικής αύρας’.

Τα βιβλία του καλοκαιριού - εικόνα 3

Η τέχνη της πειθούς

Μάρκος Τύλλιος Κικέρων/James M. May
Μτφ: Χ. Μπαρουξής
Εκδ. Διόπτρα
Τιμή: € 11,10

Η ρητορική σοφία του Κικέρωνα, του σημαντικότερου αγορητή της αρχαίας Ρώμης, είναι μια πολύτιμη συμβολή στην τέχνη της επιχειρηματολογίας, δηλαδή της συγκροτημένης διατύπωσης θέσεων και εξαγωγής συμπερασμάτων που δεν βασίζεται στη διαίσθηση, τη διάθεση της στιγμής, τη θυμική φόρτιση, ή την υποτιθέμενη αυθεντία του ομιλητή. Οι τεχνικές που διατρέχουν τα συναρπαστικά και διαφωτιστικά κείμενα της ανθολογίας έχουν την ακόλουθη θεμελιώδη προκείμενη: «Από τότε που οι άνθρωποι αποκτήσαμε την ικανότητα να επικοινωνούμε μεταξύ μας, προσπαθούμε να πείσουμε ο ένας τον άλλο».

Τα βιβλία του καλοκαιριού - εικόνα 4

Ο θαυμαστός μανδαρίνος

Ασλί Ερντογάν
Μτφ: Α. Καρρά
Εκδ. Ποταμός
Τιμή: € 14,50

Ο τίτλος ανήκει σε έναν συγκλονιστικό κινέζικο θρύλο στην καρδιά του βιβλίου ο οποίος δίνει και το ψυχικό, σωματικό και ερωτικό στίγμα όλων των κειμένων. Η αφηγήτρια τους είναι μια «αιώνια εξόριστη» βυθισμένη στην «τρέλα της γραφής» και τις «ιεροτελεστίες της μοναξιάς», βρίσκει νησίδες γαλήνης στη νυχτερινή περιπλάνηση μέσα στην πόλη που τη φιλοξενεί, αλλά ταλανίζεται από την αμφιθυμία για τη γενέτειρά της, το παρελθόν και το παρόν της. Οι άνθρωποι γύρω της είναι ως επί το πλείστον περιστασιακοί συνοδοιπόροι ή «αιώνιοι ταξιδιώτες», αλλά λόγω μιας ιδιαιτερότητας που της επιτρέπει να βλέπει «σε μεγαλύτερο βάθος τα πράγματα», γίνονται προσωρινά κάτοπτρα του εαυτού και του σώματος από το οποίο θέλει να ξεφύγει, έστω και για λίγο.

Τα βιβλία του καλοκαιριού - εικόνα 5

Πετρούπολη

Αντρέι Μπέλυ
Μτφ: Σ. Αργυροπούλου
Εκδ. Κίχλη
Τιμή: € 18,00

Ένα βιβλίο που «αναδύεται ορμητικά» και «εκτινάσσεται σαν χείμαρρος» από την Πετρούπολη, μια «άνευ διαστάσεων μαθηματική κουκκίδα στον χάρτη» με λεωφόρους που «κοχλάζουν από κόσμο». Μια χειμαρρώδης αφήγηση, με εναλλαγές οπτικής γωνίας, λεπτομερείς αποτυπώσεις εσωτερικών χώρων, υπαινιγμούς, μονόλογους, πολιτική σάτιρα, κωμικά και σχεδόν γκροτέσκα σκίτσα των σωματικών και συμπεριφορικών χαρακτηριστικών των ηρώων (π.χ. δάχτυλα που συστρέφονται σε «εκρήξεις ανώφελης δουλοπρέπειας»). Οι σκέψεις και το ρευστό σύμπαν του πιο τολμηρού ρωσικού μυθιστορήματος του 20ου αιώνα, όπως έχει χαρακτηριστεί, μοιάζουν με «πυκνούς ατμούς μέσα σε ερμητικά σφραγισμένες χύτρες».

Τα βιβλία του καλοκαιριού - εικόνα 6

Η μητρική γλώσσα

Βασίλης Αλεξάκης
Εκδ. Μεταίχμιο
Τιμή: €17,70

Ένα ταξίδι μέσα στα μονοπάτια του νου και της μνήμης, της φιλίας, του έρωτα, της πόλης και του χρόνου, κατά του οποίου δίνουμε τη «μόνη μάχη που δεν κερδίζεται» όπως σωστά επισημαίνει ο αφηγητής, ο οποίος παραμένει αμείλικτα ειλικρινής στις αυτοβιογραφικές στιγμές και οξύς στην κριτική που ασκεί σε ορισμένες από τις διαχρονικές εκφάνσεις της σύγχρονης ελληνικότητας. Περίπου στο μέσο του βιβλίου βρίσκουμε μια σκέψη που διατρέχει το κείμενο, ειδικά στα εξομολογητικά σημεία του: «δεν έκλαψα όταν έπρεπε κι εξωτερικεύω τώρα παλιές συγκινήσεις. Τα δάκρυα που αναβλύζουν είναι δάκρυα παλιά».

Τα βιβλία του καλοκαιριού - εικόνα 7

Ρένα

Αύγουστος Κορτώ
Εκδ. Πατάκη
Τιμή: €11,10

Η αθυρόστομη και συγκινητική Ρένα, γεννημένη στις αρχές του 20ου αιώνα σε ένα πορνείο στα Χαυτεία, αφηγείται την πολυτάραχη ζωή της σε ένα νεαρό επισκέπτη. Μέσα από τους δαιδάλους της μνήμης της και των αγοραίων συναναστροφών της αποτυπώνεται η ιστορία του τόπου και η βαθύτατη ανθρωπιά της ίδιας. Ρένα: «Αλλά βιάζομαι, βιάζομαι. Πρέπει πρώτα να σου πω για τις χαρές, για τα όμορφα χρόνια πριν να πικρισ’ η ιστορία. Όπως βιάζεσαι εσύ που ‘σαι νέος να τα ζήσεις όλα, να τα τρυγήσεις όλα, έτσι βιάζομαι και εγώ να μην πεθάνω. Αυτό θα πει ζωή, μικρέ. Ζω σημαίνει βιάζομαι»

Τα βιβλία του καλοκαιριού - εικόνα 8

Σκοτεινός Αρκτικός

Ίαν ΜακΓκουάιρ
Μτφ: Γ. Μπλάνας
Εκδ. Ψυχογιός
Τιμή: € 12,99

Ένα σκοτεινό μυθιστόρημα σύγκρουσης μεταξύ της φύσης και της ανθρώπινης ψυχής στο φαλαινοθηρικό Volunteer το οποίο σαλπάρει για τις ακραίες συνθήκες του Αρκτικού Κύκλου. Ο ΜακΓκουαϊρ περιγράφει το εξωτερικό τοπίο, τα όρια της ανθρωπινότητας και το συνονθύλευμα των περιθωριακών που αποτελούν το πλήρωμα το πλοίου με αμείλικτο, ωμό ρεαλισμό και αδίστακτους χαρακτήρες που στοιχειώνουν τη μνήμη.

Τα βιβλία του καλοκαιριού - εικόνα 9

Ένας χωρισμός

Katie Kitamura
Μτφ: Γ. Μαραγκός
Εκδ. Κέδρος
Τιμή: € 13,30

Η ιστορία ξεκινάει με την ανατομία ενός χωρισμού, ή καλύτερα ενός επικείμενου διαζυγίου και την αναπόφευκτη αποτίμηση και αναθεώρηση του παρελθόντος. Ο χωρισμός είναι αποτέλεσμα μιας προδοσίας από αυτές που «τοποθετούν το ένα μέλος του ζευγαριού σε θέση γνώσης και αφήνει το άλλο στο σκοτάδι» ενώ η αρχή του τέλους της σχέσης βρίσκει τη νεαρή γυναίκα να αναζητά τον σύζυγό της στη Μάνη. Η γραφή της Kitamura ακριβώς στα σημεία της συναισθηματικής φόρτισης είναι λιτή («η πρόοδος μιας σχέσης μπορεί πάντα να περιγραφεί από τη συγκέντρωση ή την απώλεια δικαιωμάτων») καθώς η κεντρική ηρωίδα φαίνεται να συμφιλιώνεται σταδιακά με το παράδοξο της επίμονης αναζήτησης ενός προσώπου με σκοπό το τέλος της σχέσης.

Τα βιβλία του καλοκαιριού - εικόνα 10

Χρονικό ενός τελευταίου καλοκαιριού

Yasmine El Rashidi
Μτφ: Μ. Αγγελίδου
Εκδ. Κριτική
Τιμή: €14,00

Μια ιστορία ενηλικίωσης στο Κάιρο στην οποία η καθημερινότητα της οικογένειας και η σχέσεις της με ευρύτερη ζωή της πόλης λειτουργεί ως καθρέπτης για τα κρίσιμα πολιτικά και θρησκευτικά ζητήματα της χώρας. Η συγγραφέας περιγράφει, αρχικά με το διεισδυτικά αθώο βλέμμα του παιδιού, την απουσία του πατέρα της, την αυταρχικότητα της μητέρας της, τις εύθραυστες πολιτικές ισορροπίες μεταξύ των μελών της οικογένειας, τις αντίρροπες πολιτισμικές παραδόσεις. Το βιβλίο της El Rashidi είναι υποψήφιο για το Pen Book Award 2017.

Τα βιβλία του καλοκαιριού - εικόνα 11

Οι εργάτες του κρύου

Ramiro Quintana
Μτφ: Ρ. Κηπουρίδου
Εκδ. Σαιξπηρικόν
Τιμή: €10,00

Στην παιγνιώδη και σχεδόν συνειρμική ροή της γραφής του Quintana, του οποίου το ύφος και περιεχόμενο θυμίζει αφήγηση παραμυθιού, ζωντανεύει ένα πανδαιμόνιο ανθρώπινης και ζωικής δραστηριότητας, καταστάσεων οι οποίες μέσα από τον τρόπο που αποδίδονται τείνουν προς το ανεξέλεγκτο. Ο παλμός και το εμβόλιμο, σουρεαλιστικό χιούμορ του Quintana καταλαγιάζουν προσωρινά μόνο όταν εξιστορεί, σαν ξέφωτα στην πυκνή γραφή του, τα παθήματα κάποιων ηρώων: για παράδειγμα, του Τεόφιλο που πέφτει από το ποδήλατο αλλά ο μοναδικός διαθέσιμος γιατρός λιποθυμά στην θέα του αίματος, ή της Κλαρίσα, η οποία εγκαταλείπει τον Τεόφιλο κάποιο βράδυ στις 12, «ώρα που παραδοσιακά ευνοεί την εκμυστήρευση του ευγενούς θυμού και της λάγνας αλληλουχίας διαθέσεων».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

8+1 νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Διόπτρα περιμένουν να μπουν στα ράφια σας

Δύο πολύ σημαντικά βιβλία στον τομέα της προσωπικής ανάπτυξης, μεταφρασμένη, ελληνική και αστυνομική λογοτεχνία στις νέες εκδόσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/04/2024

"because it’s Spring": Ο Φίλιππος Θεοδωρίδης σε φουλ ανοιξιάτικη διάθεση ζωγραφίζει λουλούδια στο iPad

Τα έργα με τους τολμηρούς χρωματικούς συνδυασμούς θα εκτεθούν ως limited edition giclée prints υπογεγραμμένα από τον καλλιτέχνη.

Τελευταίες μέρες με την έκθεση "Χαιρώνεια" του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Η εντυπωσιακή έκθεση του μουσείου αφηγείται με ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της ελληνικής αρχαιότητας.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (15-21/4)

Η έννοια του μεταβατικού αντικειμένου, αφιέρωμα σε δύο σημαντικούς Ελευσίνιους καλλιτέχνες και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.

Αφιέρωμα στον ζωγράφο Στέλιο Φαϊτάκη ετοιμάζει η Roma Gallery

Έλληνες δημιουργοί τιμούν τον ταλαντούχο ζωγράφο που έφυγε από τη ζωή τον Οκτώβριο του 2023.

Εικαστικοί διερευνούν τη θεραπευτική ιδιότητα ενός "μεταβατικού αντικειμένου"

Η νέα ομαδική έκθεση του T.A.F. / the art foundation αναλύει έναν σημαντικό όρο της ψυχολογίας.