Το ΕΜΣΤ άνοιξε στο Κάσελ και δεν πρέπει να ξαναμείνει ούτε μια μέρα κλειστό!

Ας ελπίσουμε να υπάρξει η πολιτική βούληση και η έκθεση «ΑΝΤΙΔΩΡΟΝ. Η Συλλογή του ΕΜΣΤ» να αποτελέσει μοχλό πίεσης για να ανοίξει το συντομότερο το μουσείο στην Αθήνα.

Το ΕΜΣΤ άνοιξε στο Κάσελ και δεν πρέπει να ξαναμείνει ούτε μια μέρα κλειστό!

Μια ιστορική στιγμή ζήσαμε πριν από λίγες μέρες που παρευρεθήκαμε στα εγκαίνια της Documenta 14 στο Κάσελ με την πρώτη παρουσίαση μεγάλους μέρους της μόνιμης συλλογής του ΕΜΣΤ, στο Fridericianum, τον πιο εμβληματικό χώρο της Documenta.

Το ΕΜΣΤ άνοιξε στο Κάσελ και δεν πρέπει να ξαναμείνει ούτε μια μέρα κλειστό! - εικόνα 1

Το ΕΜΣΤ άρχισε να δημιουργεί τη συλλογή του το 2000. Σήμερα περιλαμβάνει περισσότερα από 1.100 έργα Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών από το 1960 και μετά, μέρος των οποίων πρόκειται να παρουσιαστεί όταν επιτέλους ανοίξει κανονικά το μουσείο στο Φιξ, το οποίο προς το παρόν λειτουργεί μόνο στο πλαίσιο περιοδικών εκθέσεων.

Το ΕΜΣΤ άνοιξε στο Κάσελ και δεν πρέπει να ξαναμείνει ούτε μια μέρα κλειστό! - εικόνα 2
Γιάννης Κουνέλλης, Άτιτλο, Φωτογραφία: Jasper Kettner

Ανεξάρτητα από τις επιμέρους αντιρρήσεις για συγκεκριμένα έργα ή για το κατά πόσο η έκθεση έχει ενδιαφέρον για ένα διεθνές κοινό που έχει να αφιερώσει 2-3 μέρες για να δει την Documenta στο σύνολό της, η έκθεση «ΑΝΤΙΔΩΡΟΝ. Η Συλλογή του ΕΜΣΤ» είναι μια ιστορική στιγμή για την ελληνική τέχνη. Είναι μια από τις πιο μεγάλης κλίμακας αναδρομές στην ιστορία της σύγχρονης ελληνικής τέχνης που έχουν παρουσιαστεί και, όσο κι αν το σκεπτικό αντίστοιχων εκθέσεων (για κάποιους πιθανότατα και της ίδιας της δημιουργίας του ΕΜΣΤ αντί μιας πιο ευέλικτης Kunsthalle) μοιάζει παρωχημένο στις μέρες μας, το σημαντικό είναι ότι ξεδιπλώνει σημαντικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας και αναζητά νήματα συνέχειας μέσα από την ανάδειξη διαφορετικών καλλιτεχνών, γενιών και τάσεων.

Το ΕΜΣΤ άνοιξε στο Κάσελ και δεν πρέπει να ξαναμείνει ούτε μια μέρα κλειστό! - εικόνα 3
Μπία Ντάβου, Ιστία, 1981, Φωτογραφία: Nils Klinge

Σε μια σκηνή που η ιστορία δεν έχει ουσιαστικά γραφτεί και οι σύγχρονοι καλλιτέχνες, πόσο μάλλον το κοινό, στερούνται συχνά αναφορών στο παρελθόν, κάτι τέτοιο είναι πολύ σημαντικό και αποδεικνύει τη σημασία τού να αποκτήσουμε επιτέλους ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης.

Ας ελπίσουμε να υπάρξει η πολιτική βούληση, και η συγκεκριμένη παρουσίαση, η οποία οφείλεται στη συνεργασία της Documenta με τη διευθύντρια του ΕΜΣΤ Κατερίνα Κοσκινά, να αποτελέσει μοχλό πίεσης για να ξεκινήσει επιτέλους να λειτουργεί πλήρως το μουσείο στην Αθήνα. Ένα μουσείο που πέρα από πρόσωπα είναι σημαντικό ως σημείο αναφοράς και καλό είναι να μην αναλωθούμε ξανά σε εσωτερικές συζητήσεις περί διοίκησης προτού ανοίξει πλήρως το μουσείο και μπορέσει η τωρινή διεύθυνση να δώσει ουσιαστικά δείγματα γραφής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".