Γυρίζουμε την Αθήνα με ποδήλατο ξεκινώντας από μια βόλτα σε Εμπορικό Τρίγωνο - Εξάρχεια

Θεωρείτε πως η Αθήνα δεν είναι για ποδήλατο; Είναι μάλλον επειδή δεν το έχετε δοκιμάσει! Για αυτό κι εμείς ξεκινάμε με μια σειρά από προτάσεις που θα μπορούσαν να είναι η αφορμή για να γνωρίσετε καλύτερα την πόλη.

Γυρίζουμε την Αθήνα με ποδήλατο ξεκινώντας από μια βόλτα σε Εμπορικό Τρίγωνο - Εξάρχεια

Θεωρείτε πως η Αθήνα δεν είναι για ποδήλατο; Είναι μάλλον επειδή δεν το έχετε δοκιμάσει! Για αυτό κι εμείς, ενόψει και του 24ου Ποδηλατικού Γύρου Αθήνας (7/5) και του Athens Bike Weekend (6-7/5), ξεκινάμε, παρέα με τον Σπύρο Παπαγεωργίου, μια σειρά από προτάσεις για βόλτες με ποδήλατο που θα μπορούσαν να είναι η αφορμή για να γνωρίσετε καλύτερα την πόλη.

Γυρίζουμε την Αθήνα με ποδήλατο ξεκινώντας από μια βόλτα σε Εμπορικό Τρίγωνο - Εξάρχεια - εικόνα 1
Φωτό: Γιάννης Καλύβας

Μια βόλτα με το ποδήλατο στο κέντρο της Αθήνας είναι πάντα η καλύτερη ιδέα. Το κέντρο είναι επίπεδο, χωρίς κλίσεις και οι χαμηλές ταχύτητες με τις οποίες κινούνται τα αυτοκίνητα κάνει την επιλογή του ποδηλάτου εξαιρετικά ασφαλή υπόθεση.

Η διαδρομή


Καρ. Σερβίας,
Αριστερά στην Αιόλου,
Δεξιά στην Σκουζέ,
Αριστερά Καλαμιώτου Δεξιά Κλειτίου,
Αριστερά Ρόμβης,
Κολοκοτρώνη,
Αριστερά Χαβρίου,
Αριστερά Πραξιτέλους,
Αριστερά Χρυσοσπηλιωτίσσης Βύσσης
Δεξιά Καΐρη
Δεξιά Αθηνάς,
Δεξιά Πλατεία Κοτζιά,
Αριστερά Αιόλου,
Δεξιά Γεωργίου Σταύρου,
Απέναντι Αρσάκη,
Απέναντι Χαριλάου Τρικούπη
Δεξιά Ακαδημίας,
Αριστερά Μαυρομιχάλη
Δεξιά Βαλτετσίου,
Πλατεία Εξαρχείων

Η βόλτα «πεντάλ - πεντάλ»

Η βόλτα μας ξεκινάει από την Πλατεία Συντάγματος, όπου κάποιος μπορεί να φτάσει με το ποδήλατο ή με το μετρό!
Με το ποδήλατο στο χέρι, περνάμε απέναντι από το φανάρι της Φιλελλήνων και κατευθυνόμαστε προς την Καραγιώργη Σερβίας. Από κει ξεκινά η βόλτα μας, κατηφορίζοντας προς την Πλατεία Αγίας Ειρήνης.

Συνεχίζουμε στον δρόμο με τα τέσσερα ονόματα - Καρ. Σερβίας - Περικλέους - Αθηναΐδος - Αγίας Ειρήνης και κάνουμε δεξιά στην Πλατεία της Αγίας Ειρήνης.

Στον πεζόδρομο κινούμαστε πάντα προσεχτικά, δίνουμε απόλυτη προτεραιότητα στους πεζούς και κινούμαστε με ταχύτητα "περπατήματος". Σε πεζόδρομους με μεγάλη πυκνότητα πεζών - όπως η Ερμού - εννοείται πως κατεβαίνουμε και σπρώχνουμε το ποδήλατο. Όταν η κίνηση των πεζών το επιτρέπει, εκμεταλλευόμαστε την ασφάλεια που μας παρέχει.

Γυρίζουμε την Αθήνα με ποδήλατο ξεκινώντας από μια βόλτα σε Εμπορικό Τρίγωνο - Εξάρχεια - εικόνα 2
Φωτό: Γιάννης Καλύβας

Ευκαιρία για χαλαρή βόλτα στα στενά του εμπορικού τριγώνου λοιπόν.
Στρίβουμε δεξιά στην Σκουζέ, αριστερά στην Καλαμιώτου, δεξιά στην Κλειτίου και καταλήγουμε στη Ρόμβης.
Κάνουμε αριστερά και βγαίνουμε στην Κολοκοτρώνη για να χωθούμε στη Χαβρίου. Από κει, αριστερά στην Πραξιτέλους ως την Χρυσοσπηλιωτίσσης.

Βγαίνουμε Βύσσης, απολαμβάνουμε τις πιλοτικές επεμβάσεις του Δήμου Αθηναίων για το "Τρίγωνο" και ονειρευόμαστε το εμπορικό τρίγωνο εντελώς κλειστό στα αυτοκίνητα!

Από τη Βύσσης κάνουμε δεξιά Καΐρη - αφού πρώτα όμως φτάσουμε ως το τέρμα της Βύσσης και δούμε την ανανεωμένη πλατεία Καραμάνου, που ως τώρα ήταν... μάλλον... αόρατη - και βγαίνουμε στην Αθηνάς για να δούμε την αντίθεση ανάμεσα στο "προφυλαγμένο κέντρο" και το χάος της οδού Αθηνάς. Προχωράμε ως την Πλατεία Δημαρχείου και κάνουμε δεξιά.

Η Πλατεία Δημαρχείου ή Πλατεία Κοτζιά παραμένει μια από τις πιο όμορφες και ανεκμετάλευτες γωνιές του κέντρου. Έχει άπλα, υπέροχα κτίρια και θυμίζει πλατεία της κεντρικής Ευρώπης. Η περιοχή πρωτοδιαμορφώθηκε σε πλατεία το 1850, με αρχικό όνομα Πλατεία Λουδοβίκου - του πατέρα του Όθωνα. Το 1870 κατασκευάστηκε εκεί το Δημοτικό Θέατρο, το οποίο κατεδαφίστηκε το 1939 επί δημαρχίας Κοτζιά μέσα σε θύελλα διαμαρτυριών. Το 1977 μετονομάστηκε σε Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως.
Κάτω από την πλατεία έχει ανακαλυφθεί και είναι ορατό τμήμα του αρχαίου δρόμου από την Αθήνα στις Αχαρνές, νεκροταφείο και εργαστήρια.

Γυρίζουμε την Αθήνα με ποδήλατο ξεκινώντας από μια βόλτα σε Εμπορικό Τρίγωνο - Εξάρχεια - εικόνα 3
Φωτό: Γιάννης Καλύβας

Ποδηλατούμε επάνω στην πλατεία και φτάνουμε ξανά στην Αιόλου. Κάνουμε αριστερά και δεξιά στην Γ. Σταύρου.

Περνάμε απέναντι την Σταδίου και ακολουθούμε την Αρσάκη. Εναλλακτικά, μπορούμε να κατέβουμε από το ποδήλατό μας και να ανέβουμε στο πεζοδρόμιο της Σταδίου και από κει αριστερά στην στοά Αρσάκη για να θυμηθούμε πόσο πιο όμορφη θα μπορούσε να είναι με ανοιχτά μαγαζιά...

Αν ακολουθήσουμε την οδό Αρσάκη, έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε άλλη μια όμορφη πλατεία του κέντρου της πόλης - την πλατεία Σανταρόζα όπως είναι γνωστή που ονομάζεται επίσημα "Πλατεία Τερστέτη Πολυζωΐδη". Η πλατεία είναι το αποτέλεσμα ενός μεγαλόπνοου σχεδίου ανάπλασης ύστερα από την απομάκρυνση των δικαστηρίων που όμως μοιάζει επίσης "αόρατη" στα μάτια των περαστικών και σχεδόν κανείς δεν απολαμβάνει αυτόν τον όμορφο αλλά προφανώς μη λειτουργικό χώρο πρασίνου στο κέντρο.

Έχουμε πια φτάσει στην Πανεπιστημίου. Περνάμε απέναντι, ακολουθούμε την Χαριλάου Τρικούπη και κάνουμε δεξιά και αμέσως αριστερά στην Μαυρομιχάλη.

Άλλος ένας ήσυχος δρόμος του κέντρου - εντελώς επίπεδος - και δεν είναι τυχαίο πως τον χρησιμοποιούν πολλοί ποδηλάτες ως τα Εξάρχεια.

Γυρίζουμε την Αθήνα με ποδήλατο ξεκινώντας από μια βόλτα σε Εμπορικό Τρίγωνο - Εξάρχεια - εικόνα 4
Φωτό: Γιάννης Καλύβας

Αφού διασχίσουμε την Σόλωνος και την Σκουφά μπαίνουμε πια για τα καλά στα Εξάρχεια. Στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου μπορούμε να κάνουμε αριστερά και, τσεκάροντας και τον οδηγό του αθηνοράματος, να διαλέξουμε πού θα καθίσουμε για να επεξεργαστούμε καλύτερα τη βόλτα που κάναμε ως τώρα και να αναλογιστούμε πόσο εύκολη είναι τελικά η πόλη για ποδήλατο! Μεσημεριανό, καφέ, κρασί ό,τι κι αν τραβάει η όρεξή σου μπορείς να το βρεις στον πεζόδρομο που σε οδηγεί στην πολύπαθη πλατεία Εξαρχείων!

Από κει μπορεί κάποιος ή να φτάσει ξανά στην Ομόνοια, μέσω της Στουρνάρη και της Πατησίων και να πάρει το τρένο (αν μένει μακριά) ή να ακολουθήσει τη Μαυρομιχάλη ως το τέρμα και να περάσει απέναντι στην Αλεξάνδρας, αν μένει προς Πατήσια - Κυψέλη.

Αν πάλι μένει προς Πετράλωνα, Θησείο μια ιδέα είναι να φτάσει στην Αθηνάς και να ακολουθήσει τους πεζόδρομους - Ερμού ή Αποστόλου Παύλου, ανάλογα με το σημείο προορισμού.
Για το Παγκράτι, ιδανική λύση θα ήταν να επιστρέψει στην Σκουφά και να την ακολουθήσει ως την Πλατεία Κολωνακίου και μετά να περάσει απέναντι.

Πρακτικά:

Απόσταση: 3 χιλιόμετρα
Διάρκεια: 20 λεπτά (χωρίς στάσεις, με χαλαρό ρυθμό και συνδυαστικά με περπάτημα σε πεζοδρόμους)
Κλίσεις: Σχεδόν επίπεδη
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη

Πληροφορίες:

Όπου κι αν βρίσκεται κάποιος στην Αθήνα, μπορεί εύκολα να καταλήξει με το ποδήλατό του στο Σύνταγμα χρησιμοποιώντας το μετρό.
Θυμίζουμε πως τα ποδήλατα επιτρέπονται, στο τελευταίο βαγόνι, έως 3 ανά συρμό. Επίσης, δεν χρησιμοποιούμε τις κυλιόμενες σκάλες για να τα ανεβάσουμε επάνω αλλά τις κανονικές σκάλες! Ευκαιρία για γυμναστική!

Αν αυτό σας φαίνεται δύσκολο, εναλλακτικά μπορείτε να φτάσετε με το απλό τρένο στο Μοναστηράκι και να κινηθείτε από το Σταθμό Μοναστηράκι μέσω της Αθηνάς και να στρίψετε δεξιά στην Κολοκοτρώνη κι από κει δεξιά στην Αιόλου και να καταλήξετε πάλι στην Πλατεία της Αγίας Ειρήνης.
Για τους πεζόδρομους, τα είπαμε!

Τι να φορέσω:

Τα πιο όμορφα ρούχα σας! Ό,τι σας κάνει να νιώθετε άνετα. Το ποδήλατο είναι σαν το περπάτημα, μόνο πιο διασκεδαστικό.

Τι να προσέξω:

Να τηρείτε τον ΚΟΚ προσεχτικά. Αποφύγετε τις ώρες της αιχμής. Δηλαδή, Σάββατο μεσημέρι, δεν θα μπείτε σε όλους τους πεζόδρομους! Αν παρόλα αυτά θέλετε να κινηθείτε ώρα που έχει κίνηση, κατεβείτε από το ποδήλατο! Το σημαντικότερο απ' όλα είναι το ποδήλατό σας να είναι λειτουργικό, να λειτουργούν οι ταχύτητες και τα φρένα και τα ελαστικά να είναι σε καλή κατάσταση και σωστά φουσκωμένα. Το πόσο, θα το βρείτε να αναγράφεται σε psi στο πλάι του ελαστικού. Σας δίνει min και max. Επιλέξτε κάτι ενδιάμεσο και προς το max.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Sony World Photography Awards 2023: Οι κριτές και οι ημερομηνίες των επικείμενων εκθέσεων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας ανακοίνωσε την κριτική επιτροπή για τα Sony World Photography Awards 2023, μαζί με νέα βραβεία και δεδομένα για τις εκθέσεις.

30/09/2022

Οι "Κατακλυσμοί" του Δαυίδ Μπενφοράδο επιστρέφουν στην Kourd

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης συνεχίζει το μαγικό ταξίδι στον κόσμο των χρωστικών υλών και των αφαιρετικών σχημάτων.

Μια ομάδα σύγχρονων καλλιτεχνών μπαίνει σε "Safe Mode"

Μια πολυμεσική έκθεση που θέτει ερωτήματα για τις διαδικασίες της σύγχρονης ζωής και εγκαινιάζεται σε τρεις αθηναϊκούς χώρους τέχνης.

Ένα οπτικό πέρασμα στην ιστορία του δράκου επιχειρεί ο Θωμάς Διώτης

Η έκθεση Digging σε επιμέλεια της Αγγελικής Μπάρα θα φιλοξενηθεί στη γκαλερί Ζουμπουλάκη.

Το άτομο ως ένα κοινωνικό κύτταρο στον "Μικρόκοσμο" της Art Appel Gallery

Η διατομική έκθεση ζωγραφικής των Πηνελόπη Ακριτίδου και Ίον Ρούντολφ απεικονίζει τον οργανικό μικρόκοσμο των μικροβίων και των κυττάρων με μια διαφορετική ματιά.

Το Μουσείο Κανελλοπούλου συστήνεται στην πόλη

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του μουσείου προκειμένου να αναδείξει την πλούσια συλλογή και ιστορία του.

Το εκθεσιακό αφιέρωμα για τον John Craxton στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Μετά την στάση της στο Μουσείο Μπενάκη, η έκθεση "John Craxton: Μια ελληνική Ψυχή" ταξιδεύει στην Κρήτη όπου και θα παραμείνει μέχρι τις αρχές του ’23.