Ο… «τίμιος γίγαντας» κρατούσε στα χέρια του την πρόκριση, εσύ;

Θυμάσαι που βρισκόσουν τον Ιούνιο του ’87, όταν η επίσημη αγαπημένη έγραψε ιστορία κατακτώντας το Ευρωμπάσκετ;

Ο… «τίμιος γίγαντας» κρατούσε στα χέρια του την πρόκριση, εσύ;

Θυμάσαι που βρισκόσουν τον Ιούνιο του ’87, όταν η επίσημη αγαπημένη έγραψε ιστορία κατακτώντας το Ευρωμπάσκετ;

Ο… «τίμιος γίγαντας» κρατούσε στα χέρια του την πρόκριση, εσύ; - εικόνα 1

Ήταν 14 Ιουνίου 1987 όταν ο αθλητικογράφος Φίλιππος Συρίγος περιέγραφε τον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μπάσκετ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Σοβιετική Ένωση. Όλη η χώρα κινούνταν στην τροχιά της πορτοκαλί μπάλας και κρατούσε την ανάσα της στα τελευταία δευτερόλεπτα που Αργύρης Καμπούρης έκανε με τις δύο βολές του το τελικό 103-101 ανεβάζοντας την Ελλάδα στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Ο «τίμιος γίγαντας» Αργύρης Καμπούρης δεν κράτησε στα χέρια του απλά την πρόκριση, όπως είπε εν τη ρύμη του λόγου ο Φίλιππος Συρίγος, αλλά το μέλλον ολόκληρου του ελληνικού μπάσκετ. Ο ίδιος, μαζί με την «αράχνη» Παναγιώτη Φασούλα, τον «μπέμπη» Φάνη Χριστοδούλου και φυσικά τον Παναγιώτη Γιαννάκη -που έμελλε να γράψει ιστορία και από τη θέση προπονητή- και τον αξεπέραστο Νίκο Γκάλη, το ταλέντο του οποίου έκανε ολόκληρη την μπασκετική Ευρώπη να παραμιλά, ενέπνευσαν μια ολόκληρη γενιά μικρών τότε παιδιών που θαύμασαν τα κατορθώματά τους στο παρκέ, δούλεψαν σκληρά, συγκαταλέχθηκαν στους παίκτες-μεγαθήρια του ευρωπαϊκού μπάσκετ και χάρισαν κι εκείνοι με τη σειρά τους στιγμές συγκίνησης στην Ελλάδα.

Όλα όμως άρχισαν τότε, τον Ιούνιο του ’87, και η Στέγη μας προσκαλεί να θυμηθούμε ξανά τις στιγμές που η επίσημη αγαπημένη έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά της στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Στις 10 Μαρτίου, στα πλαίσια της έκθεσης «GR80s, Η Ελλάδα του ’80 στη Στέγη», ξαναγυρνάμε στο καλοκαίρι που αγαπήσαμε το μπάσκετ και θυμόμαστε, φυσικά υπό τους ήχους του «Final Countdown» των Europe, τη στιγμή που η Ελλάδα ήταν «πάλι μπροστά», το καρδιοχτύπι, το «τίποτα, τίποτα δεν μας σταματά», τους πανηγυρισμούς και όλα τα συναισθήματα που μας κατέκλυσαν όταν η εθνική ομάδα μπάσκετ κατέκτησε το πρώτο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Αυτήν την Παρασκευή, 30 χρόνια μετά, στην ανοιχτή και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό «Συζήτηση για το Ευρωμπάσκετ του 1987», μερικοί από τους πρωταγωνιστές της πρώτης αθλητικής επιτυχίας αναπολούν το παρελθόν παρέα με νεώτερους εκπροσώπους του χώρου μπάσκετ. Οι Παναγιώτης Γιαννάκης, Μέμος Ιωάννου, Παναγιώτης Φασούλας, Κώστας Πολίτης, Θοδωρής Παπαλουκάς, Βαγγέλης Ιωάννου και σε βίντεο οι Νίκος Φιλίππου, Φάνης Χριστοδούλου, Γιώργος Συρίγος και Νίκος Πορτοκάλογλου, όλοι τους μοιράζονται μαζί μας τα συναισθήματά τους και ζωντανεύουν τον καυτό εκείνο μπασκετικό Ιούνιο στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης.

Παρασκευή 10 Μαρτίου, 8μ.μ.
Η είσοδος είναι δωρεάν και είναι απαραίτητη η ηλεκτρονική προκράτηση θέσης στο www.sgt.gr/gre/SPG1887
Η συζήτηση θα αναμεταδοθεί και με live streaming μέσω του sgt.gr.

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση – Κεντρική Σκηνή, Λεωφ. Συγγρού 107, 2109005800

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Welcome to the Uncanny": Το 19ο ADAF επιστρέφει την άνοιξη

Το φεστιβάλ προσκαλεί καλλιτέχνες, θεωρητικούς, δημιουργούς και επισκέπτες να εισέλθουν σε έναν ανοίκειο κόσμο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/01/2023

Ξεναγηθείτε δωρεάν στο Μουσείο Φιλελληνισμού

Το Μουσείο Φιλελληνισμού ανοίγει τις πόρτες του για να γνωρίσετε τις συλλογές του δωρεάν.

Η επίδραση της τεχνολογίας στη σύγχρονη ζωή μέσα από τις νέες εκθέσεις του ΕΜΣΤ

Ο καινούργιος κύκλος των χειμερινών ατομικών εκθέσεων του μουσείου εγκαινιάζεται στα τέλη αυτής της εβδομάδας, με μια περφόρμανς από τη Hannah Toticki.

"Γνόφος αγνωσίας": Η γοητεία της μυστικιστικής ζωγραφικής παράδοσης

Ο τίτλος της έκθεσης του Κωνσταντίνου Καλογερόπουλου αναφέρεται σε ένα μυστικιστικό κείμενο του 14ου αιώνα γραμμένο από έναν ανώνυμο Άγγλο μοναχό.

"Without Which, Not / Sine Qua Non": Μία καλλιτεχνική απόπειρα αυτοπροσδιορισμού

Ο κοινός εννοιολογικός άξονας που ενώνει το έργο των Μαρίας Σταμάτη και Κώστα Βίττη, είναι η επιθυμία τους να αναγνώ-σουν και να εν-νοηματώσουν τα όρια της έκφρασης.

Οι "από σκουριά και αλμύρα" πίνακες του Γιάννη Μίχα

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά.