6 καλλιτέχνες παρατηρούν την Αθήνα

Έξι Έλληνες καλλιτέχνες καταθέτουν τις δικές τους παρατηρήσεις πάνω στο Αθηναϊκό τοπίο στην ομαδική έκθεση «It looks like up to me».

6 καλλιτέχνες παρατηρούν την Αθήνα

Η ομαδική έκθεση έξι Ελλήνων καλλιτεχνών με τίτλο «It Looks Like Up To Me» εγκαινιάζεται στην γκαλερί Ελένη Κορωναίου στις 10 Μαρτίου. Έως τις 14 Απριλίου, ο θεατής έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί στις ποικίλες διαδρομές των καλλιτεχνών ανακαλύπτοντας τις ανησυχίες τους και τις παρατηρήσεις τους πάνω στο Αθηναϊκό τοπίο.

6 καλλιτέχνες παρατηρούν την Αθήνα - εικόνα 1
Πάνος Παπαδόπουλος

Οι ζωγραφικοί πίνακες του Πάνου Παπαδόπουλου προτείνουν αφαιρετικές απεικονίσεις εσωτερικών χώρων και αστικών τοπίων γεμάτα ειρωνεία, χιούμορ και κρυμμένα νοήματα. Δημιουργώντας κόσμους όπου το πραγματικό συνορεύει με το φανταστικό, και μόνο ό,τι ο ίδιος θεωρεί αναγκαίο απομένει· μια ανθρώπινη μορφή, μια καρέκλα, ένα φυτό. Ο υπόλοιπος καμβάς μένει άδειος αφήνοντας τον θεατή με την εντύπωση μιας έλλειψης.

Η Ειρήνη Ευσταθίου μας θυμίζει «Πώς φτιάχνονται τα πράγματα» με μια σειρά από μονοτυπίες, που αποτελούνται από τρία στρώματα: χειροποίητες συνθέσεις από αποκόμματα εφημερίδων, κυρίως τυχαίων γεγονότων της περιόδου 2012-2013, λιθογραφίες με πεζούλες και μεταξοτυπίες με σχέδια μηχανικών αργαλειών. Τα έργα αυτά είναι διαλογισμοί πάνω στο μόχθο της εργασίας και στην οικονομία παραγωγής· παραγωγής τόσο συγκατάθεσης όσο και αντίστασης, δημιουργίας τόπων και αγαθών, καθώς και την τεχνολογία που τα συνοδεύει.

6 καλλιτέχνες παρατηρούν την Αθήνα - εικόνα 2
«Headless», Ευτύχης Πατσουράκης

Ο Ευτύχης Πατσουράκης επισκέπτεται συχνά τα Αθηναϊκά παζάρια ψάχνοντας παλιές οικογενειακές φωτογραφίες με καθημερινές σκηνές, που περιέχουν κάποιου είδους αινιγματικό δρώμενο. Αυτές οι χαμένες ή ξεχασμένες εικόνες εξελίσσονται αργότερα σε φωτορεαλιστικούς πίνακες. Ανανοηματοδοτώντας τες, γίνονται άχρονες. Στη σειρά των ζωγραφικών έργων «Headless», το κοινό στοιχείο είναι ένα ακέφαλο σώμα, ένα κεφάλι που αδέξια βγήκε εκτός κάδρου. Στη σειρά των ζωγραφικών έργων «Pause» ο θεατής έρχεται σε επαφή με ένα συμβάν που συντελείται έξω από το πεδίο της παρατήρησης του, σαν κάτι ιδιαίτερα σημαντικό να διαφεύγει συνεχώς.

Στο έργο της Λητώς Κάττου με τίτλο «Fighting with the Sun», βλέπουμε τέσσερις θρόνους σκορπισμένους στο χώρο. Είναι μεταλλικά, παγωμένα, αιχμηρά κειμήλια, απαλλαγμένα από την προσπάθεια για διάρκεια. Οι εκδορές στην επιφάνειά τους μαρτυρούν πως επιβίωσαν μιας επίθεσης. Στον τοίχο πλάι, κρέμεται ένα διαφανές αδιάβροχο παλτό. Ένα κείμενο γραμμένο από την ίδια διακρίνεται στην τσέπη του. Από τη συμβίωση αυτών των αντικειμένων, αποκαλύπτεται σταδιακά η ιστορία τους.

6 καλλιτέχνες παρατηρούν την Αθήνα - εικόνα 3
«Reklame Athens Screens - green yellow», Γιώργος Σαπουντζής

Το ενδιαφέρον του Γιώργου Σαπουντζή για τη γλυπτική, την επίδρασή της και τη σημασία της στον δημόσιο χώρο, έχει τις ρίζες του στις αρχαιότητες της γενέτειράς του. Παρ’ όλα αυτά, δεν εστιάζει τόσο στην ερμηνεία ενός και μόνο μνημείου, όσο στη σημασία του για μια ομάδα ανθρώπων. Για τη σειρά του “Reklame Athens screens”, ο καλλιτέχνης φωτογράφησε τις κινητές εγκαταστάσεις του στην περιοχή γύρω από την γκαλερί σαν αντιπροτάσεις μνημείων. Η καταγραφή τους μεταφέρεται με την τεχνική της μεταξοτυπίας πάνω σε ύφασμα τοποθετημένο σε αλουμίνιο - σαν διαφημιστική πινακίδα - στην προσπάθεια μιας εναλλακτικής και προσωπικής χαρτογράφησης της πόλης. Ο Γιώργος Σαπουντζής θα συμμετέχει στην κεντρική έκθεσης της 57ης Μπιενάλε της Βενετίας “Arte Viva Arte” σε επιμέλεια της Christine Macel.

Τα έργα της Όλγας Μηλιαρέση-Φωκά είναι εμπνευσμένα από την οπτική γλώσσα που συναντάμε στους τοίχους των κτηρίων της πόλης. Φωτογραφίες από συνθήματα, στένσιλ και αυτοκόλλητα κατοικούν τους καμβάδες της, σε συνδυασμό με στοιχεία της ποπ κουλτούρας όπως διάσημοι χαρακτήρες κόμικ, εμπορικά σήματα και αποκόμματα περιοδικών. Οι συνθέσεις απλώνονται σε καμβάδες μεγάλων διαστάσεων με παιγνιώδη διάθεση και με τη βοήθεια ψηφιακών τεχνικών κολάζ αφηγούνται προσωπικές ιστορίες του σύγχρονου τοπίου.

10 Μαρτίου – 14 Απριλίου, Τρίτη – Παρασκευή 12 – 6μ.μ, Σάββατο 12 – 4μ.μ.
Εγκαίνια: Παρασκευή 10 Μαρτίου, 8-11 μ.μ.

Γκαλερί Ελένη Κορωναίου, Δημοφώντος 30 & Θορικίων 7, Θησείο, 2103411748

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο φιλέλληνας Robert McCabe φωτογραφίζει την "Ελλάδα μετά τον πόλεμο"

Το αφιέρωμα "Η Ελλάδα μετά τον πόλεμο. Τα χρόνια της ελπίδας" θα βρίσκεται στο μουσείο έως τον Οκτώβριο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/07/2025

"The End": Ένα νέο graphic novel και έπος επιστημονικής φαντασίας

Το βιβλίο του εικαστικού και DJ Δημήτρη Ρόκου κυκλοφόρησε πρόσφατα και θα παρουσιαστεί στο βιβλιοπωλείο Μπερλίν.

"Recovering a Talisman": Τα αόρατα νήματα που κρύβει το textile art

Η έκθεση του Paul Beumer στην CAN συνεχίζεται και τον Αύγουστο.

Ένα υβριδικό espresso bar μόλις άνοιξε στην Κυψέλη

Τρεις καλλιτέχνες παρουσιάζουν ένα καφέ-καλλιτεχνική εγκατάσταση.

Στο Κέντρο Τεχνών Πλάκα, η γνώση γίνεται παιχνίδι

Πέντε δεκαετίες μετά, ο καλλιτεχνικός θεσμός συνεχίζει να προσφέρει τη μέγιστη σπουδαστική εμπειρία.

Cycladic Nexus: H έκθεση της Ίου που σε ταξιδεύει στον ελληνικό χωροχρόνο

Η σύγχρονη τέχνη έρχεται σε επαφή με την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά στο όμορφο κυκλαδίτικο νησί.

Κλειστή η Ακρόπολη για λίγες ώρες λόγω καύσωνα

Δείτε εντός την ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών.