Πως θυμάται η πόλη τα 95 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης

Μνήμες ξυπνούν στο μεγάλο αφιέρωμα που ετοιμάζει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Νέας Σμύρνης, με αφορμή τη συμπλήρωση 95 χρόνων από την Καταστροφή της Σμύρνης.

Πως θυμάται η πόλη τα 95 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης

Μνήμες ξυπνούν στο μεγάλο αφιέρωμα που ετοιμάζει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Νέας Σμύρνης, με αφορμή τη συμπλήρωση 95 χρόνων από την Καταστροφή της Σμύρνης.

Πως θυμάται η πόλη τα 95 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης - εικόνα 1

Ένα πλούσιο αφιέρωμα για τη συμπλήρωση 95 χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης εγκαινιάζει ο Πολιτιστικός Οργανισμός Νέας Σμύρνης στις 6 Μαρτίου, το οποίο περιλαμβάνει εκθέσεις, διαλέξεις, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, προβολές ταινιών, ντοκιμαντέρ και ξεναγήσεις, όλα με σημείο εκκίνησης τη Σμύρνη και τις αλησμόνητες πατρίδες.

Το αφιέρωμα που ολοκληρώνεται στις 24 Ιουνίου πραγματοποιείται στο Ψηφιακό Μουσείο Σμύρνης & Νέας Σμύρνης και στον πολυχώρο «Γαλαξίας», με ελεύθερη είσοδο. Εκθέσεις, ομιλίες, θεατρικά δρώμενα και ξεναγήσεις φέρνουν κοντά στο κοινό τους θησαυρούς των αρχείων και των ιδιωτικών συλλογών του Μουσείου, ενώ οι πλατείες, τα μνημεία και τα κτήρια αναδεικνύονται στα μάτια των πολιτών σε μια σειρά από επισκέψεις και περιπάτους στην πόλη της Νέας Σμύρνης.

Το μουσικό μέρος του αφιερώματος εμπλουτίζεται με σμυρναίικα τραγούδια μεγάλων συνθετών όπως οι Παντελίδης, Τούντας, Παπάζογλου, Περιστέρης και Δραγάτσης, ερμηνευμένα από σημαντικά ονόματα της μουσικής σκηνής, ενώ στο πλαίσιο των προβολών που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου παρουσιάζονται το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ «aPolis» της Κατερίνας Τζόβα (24/3), αλλά και παλαιότερες ταινίες, όπως το «Ρεμπέτικο» του Κώστα Φέρρη (23/3), η «Τραγωδία του Αιγαίου» (27/4) που γυρίστηκε το 1961 από το Βασίλη Μάρο και το «1922» του Νίκου Κούνδουρου (6/4), ως φόρος τιμής στο μεγάλο σκηνοθέτη που έφυγε πρόσφατα. Δύο ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού – το «Σμύρνη: η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922» στις 8 & 28/4 και το «Από τις δύο πλευρές του Αιγαίου» στις 19/4 & 27/5- ολοκληρώνουν τις κινηματογραφικές προβολές του αφιερώματος, μαζί με το «Μου λένε να μην σ’αγαπώ» (31/3), ένα ντοκιμαντέρ για την ιστορία και την εξέλιξη του σμυρναίικου τραγουδιού από τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη ως την Ελλάδα, με μαρτυρίες μουσικών Ελλήνων, Τούρκων και Εβραίων, καθώς και αναμνήσεις προσφύγων που συνθέτουν την εικόνα της μουσικής και των ανθρώπων.

Το θεατρικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τον καθηλωτικό μονόλογο «Αγγέλα Παπάζογλου» (27/3) με την Άννα Βαγενά να αφηγείται την ιστορία ως σύζυγος του ρεμπέτη Βαγγέλη Παπάζογλου, αλλά και την «Λωξάντρα» (3/4), επίσης με την Άννα Βαγενά, ένα νοσταλγικό ενθύμιο από τη ζωή των Ελλήνων στην Πόλη. Επίσης, περιλαμβάνεται και η παράσταση «Πιτσιμπούργκο» της Σώτης Τριανταφύλλου (10 & 12/3), που παρουσιάζει τη Χίο του 1913 μέσα από την αλληλογραφία μιας γυναίκας με το σύζυγό της που βρίσκεται ξενιτεμένος στο Πίτσμπουργκ της Αμερικής, αλλά και ο «Δρόμος για το Σπίτι» (21/4) που έρχεται από την Ιταλία ειδικά για τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Νέας Σμύρνης.

Περισσότερες πληροφορίες στο 2109310408 και 2132025922 & 924 (Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Νέας Σμύρνης).

Ψηφιακό Μουσείο Νέας Σμύρνης, Ελευθερίου Βενιζέλου 87, Νέα Σμύρνη, 2109355771
Γαλαξίας - δημοτικός πολιτιστικός πολυχώρος Νέας Σμύρνης, 2ας Μαΐου 16, Νέα Σμύρνη, 2109334064

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Sony World Photography Awards 2023: Οι κριτές και οι ημερομηνίες των επικείμενων εκθέσεων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας ανακοίνωσε την κριτική επιτροπή για τα Sony World Photography Awards 2023, μαζί με νέα βραβεία και δεδομένα για τις εκθέσεις.

30/09/2022

Οι "Κατακλυσμοί" του Δαυίδ Μπενφοράδο επιστρέφουν στην Kourd

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης συνεχίζει το μαγικό ταξίδι στον κόσμο των χρωστικών υλών και των αφαιρετικών σχημάτων.

Μια ομάδα σύγχρονων καλλιτεχνών μπαίνει σε "Safe Mode"

Μια πολυμεσική έκθεση που θέτει ερωτήματα για τις διαδικασίες της σύγχρονης ζωής και εγκαινιάζεται σε τρεις αθηναϊκούς χώρους τέχνης.

Ένα οπτικό πέρασμα στην ιστορία του δράκου επιχειρεί ο Θωμάς Διώτης

Η έκθεση Digging σε επιμέλεια της Αγγελικής Μπάρα θα φιλοξενηθεί στη γκαλερί Ζουμπουλάκη.

Το άτομο ως ένα κοινωνικό κύτταρο στον "Μικρόκοσμο" της Art Appel Gallery

Η διατομική έκθεση ζωγραφικής των Πηνελόπη Ακριτίδου και Ίον Ρούντολφ απεικονίζει τον οργανικό μικρόκοσμο των μικροβίων και των κυττάρων με μια διαφορετική ματιά.

Το Μουσείο Κανελλοπούλου συστήνεται στην πόλη

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του μουσείου προκειμένου να αναδείξει την πλούσια συλλογή και ιστορία του.

Το εκθεσιακό αφιέρωμα για τον John Craxton στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Μετά την στάση της στο Μουσείο Μπενάκη, η έκθεση "John Craxton: Μια ελληνική Ψυχή" ταξιδεύει στην Κρήτη όπου και θα παραμείνει μέχρι τις αρχές του ’23.