Μια μέρα για τη Μελίνα

Το Μουσείο της Ακρόπολης τιμά την μνήμη και τον αγώνα της Μελίνας Μερκούρη για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα.

Μια μέρα για τη Μελίνα

Το Μουσείο της Ακρόπολης τιμά την μνήμη και τον αγώνα της Μελίνας Μερκούρη για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα.

Μια μέρα για τη Μελίνα - εικόνα 1

Πριν 35 χρόνια ξεκίνησε η Μελίνα Μερκούρη τον αγώνα της για την επανένωση των γλυπτών του διασημότερου μνημείου της χώρας μας, ίσως και του κόσμου, του Παρθενώνα. Από το 1806 η συλλογή γλυπτών που αφαιρέθηκε από την Ακρόπολη βρίσκεται στη Βρετανία και το 1983, η τότε Υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη, ηγήθηκε της προσπάθειας των ελληνικών αρχών για την επιστροφή των γνωστών ως «Ελγινείων Μαρμάρων» στον τόπο καταγωγής τους.

Το υποκριτικό της ταλέντο είχε κάνει τη Μελίνα Μερκούρη ήδη γνωστή ανά τον κόσμο, η διεθνής της όμως εκστρατεία για την επανένωση των περίφημων γλυπτών που είναι μοιρασμένα στην Αθήνα και το Λονδίνο υποστηρίχθηκε από τη διεθνή κοινότητα και από μεμονωμένες έγκριτες προσωπικότητες και έκανε το όνομά της να μνημονεύεται σε κάθε αναφορά στο ζήτημα των Μαρμάρων του Παρθενώνα μέχρι και σήμερα.

Φέτος, 23 χρόνια μετά το θάνατό της, το Μουσείο της Ακρόπολης τιμά τη μνήμη της και τον αγώνα της για την ακεραιότητα του διάσημου μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και δημιουργεί ένα βίντεο με υλικό από το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, στο οποίο καταγράφεται η σύληση του Παρθενώνα από τον Έλγιν και η διεθνής εκστρατεία της Μελίνας Μερκούρη.

Το βίντεο διάρκειας 23 λεπτών προβάλλεται στο αμφιθέατρο στο ισόγειο του Μουσείου της Ακρόπολης τη Δευτέρα 6 Μαρτίου, από τις 10 π.μ. μέχρι τις 4 μ.μ, στο πλαίσιο της «Ημέρας Μνήμης Μελίνας Μερκούρη». Η είσοδος θα είναι ελεύθερη τόσο για την παρακολούθηση του βίντεο, όσο και για την επίσκεψη στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου Ακρόπολης.

Μουσείο της Ακρόπολης, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, 2109000900

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

5+1 πράγματα που δεν πρέπει να χάσεις στο Μουσείο Μαρία Κάλλας

Οι must στάσεις για όποιον επισκεφθεί το νεοσύστατο μουσείο αφιερωμένο στη μυθική σοπράνο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων στοχεύει σε μια κληρονομιά ανθεκτική σε καταστροφές και συγκρούσεις

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18/4, αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Λαϊκή ζωγραφική και νοσταλγία για την αγροτική ζωή στον καμβά της Ιωάννας Λημνιού

Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας που θα παρουσιαστεί στην The Breeder.

Δύο νέες εκθέσεις στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

Πρόκειται για την έκθεση του Δημήτρη Ανδρεάδη με τίτλο "Engram" και της εικαστικού Κατερίνας Παπαζήση "A dancefloor of one’s own".

Δωρεά της οικογένειας Λάτση για την αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Η δωρεά από τον Σπύρο και τη Ντόροθυ Λάτση γίνεται εις μνήμη του Ιωάννη και της Εριέττας Λάτση.

"Στρεβλή πορεία, 1960-1974": Παρουσιάζοντας την πολιτική από τη δεκαετία του '60 στη δικτατορία

Η μελέτη καλύπτει τα αίτια της απριλιανής δικτατορίας στη διάρκεια της δεκαετίας του ‘60 καθώς και την κληρονομιά της στην περίοδο της δημοκρατίας που ακολούθησε.

3 μεταφράστριες μάς συστήνουν με το δικό τους τρόπο τρία πολυσυζητημένα βιβλία ξένης λογοτεχνίας που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Οι Χίλντα Παπαδημητρίου, Μαρία Ξυλούρη και Στέλα Ζουμπουλάκη γράφουν για τη "Μελέτη περίπτωσης", το "Cloud Atlas" και το "Κορίτσι", τρία σημαντικά βιβλία που μετέφρασαν πρόσφατα και αξίζει να προσέξουμε.