Μια μέρα για τη Μελίνα

Το Μουσείο της Ακρόπολης τιμά την μνήμη και τον αγώνα της Μελίνας Μερκούρη για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα.

Μια μέρα για τη Μελίνα

Το Μουσείο της Ακρόπολης τιμά την μνήμη και τον αγώνα της Μελίνας Μερκούρη για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα.

Μια μέρα για τη Μελίνα - εικόνα 1

Πριν 35 χρόνια ξεκίνησε η Μελίνα Μερκούρη τον αγώνα της για την επανένωση των γλυπτών του διασημότερου μνημείου της χώρας μας, ίσως και του κόσμου, του Παρθενώνα. Από το 1806 η συλλογή γλυπτών που αφαιρέθηκε από την Ακρόπολη βρίσκεται στη Βρετανία και το 1983, η τότε Υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη, ηγήθηκε της προσπάθειας των ελληνικών αρχών για την επιστροφή των γνωστών ως «Ελγινείων Μαρμάρων» στον τόπο καταγωγής τους.

Το υποκριτικό της ταλέντο είχε κάνει τη Μελίνα Μερκούρη ήδη γνωστή ανά τον κόσμο, η διεθνής της όμως εκστρατεία για την επανένωση των περίφημων γλυπτών που είναι μοιρασμένα στην Αθήνα και το Λονδίνο υποστηρίχθηκε από τη διεθνή κοινότητα και από μεμονωμένες έγκριτες προσωπικότητες και έκανε το όνομά της να μνημονεύεται σε κάθε αναφορά στο ζήτημα των Μαρμάρων του Παρθενώνα μέχρι και σήμερα.

Φέτος, 23 χρόνια μετά το θάνατό της, το Μουσείο της Ακρόπολης τιμά τη μνήμη της και τον αγώνα της για την ακεραιότητα του διάσημου μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και δημιουργεί ένα βίντεο με υλικό από το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, στο οποίο καταγράφεται η σύληση του Παρθενώνα από τον Έλγιν και η διεθνής εκστρατεία της Μελίνας Μερκούρη.

Το βίντεο διάρκειας 23 λεπτών προβάλλεται στο αμφιθέατρο στο ισόγειο του Μουσείου της Ακρόπολης τη Δευτέρα 6 Μαρτίου, από τις 10 π.μ. μέχρι τις 4 μ.μ, στο πλαίσιο της «Ημέρας Μνήμης Μελίνας Μερκούρη». Η είσοδος θα είναι ελεύθερη τόσο για την παρακολούθηση του βίντεο, όσο και για την επίσκεψη στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου Ακρόπολης.

Μουσείο της Ακρόπολης, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, 2109000900

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"άνδρα πολύτροπον": Αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Γιάννη Κωστόπουλου

Η έκθεση, της οποίας ο τίτλος αναφέρεται στον πρώτο στίχο της Οδύσσειας, εστιάζει στη συμβολή του Γιάννη Κωστόπουλου και σε τομείς πέρα από τον τραπεζικό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/02/2024

Τι θα δούμε τον Μάρτιο στην Εθνική Πινακοθήκη

Μουσικές εκδηλώσεις και ακόμα περισσότερες ξεναγήσεις στα παραρτήματα της ΕΠΜΑΣ.

"Vulnera": Ο Δημήτρης Πρωτοπαπάς δημιουργεί γκροτέσκες, ετερόδοξες εικόνες στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα"

Η δεύτερη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη περιλαμβάνει έργα της τελευταίας δεκαετίας που προσεγγίζουν έννοιες όπως το τραύµα, το ανοίκειο, η φθαρτότητα, το αποτρόπαιο.

Λίγες ακόμα δωρεάν ξεναγήσεις σε ιστορικά σημεία της Αθήνας

Ο ΟΠΑΝΔΑ διοργανώνει μία νέα σειρά ξεναγήσεων με ελεύθερη είσοδο για τον Μάρτιο.

Ο Βασίλης Παπαγεωργίου μας "βάζει" στην ατομική του έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Σάλτσμπουργκ που συνδέει Βορρά και Νότο μέσα από το πρίσμα του (υπερ)τουρισμού

Κλιματική κρίση, ελληνικός αιγιαλός, προσωπικό και πλανητικό burn out, ήχοι της Μεσογείου και της Κεντρικής Ευρώπης. Ο καλλιτέχνης μας μιλά με αφορμή την ατομική του έκθεση στην Salzburger Kunstverein 'με τίτλο 'Sunseekers or Dimming the Sun or'' που εγκαινιάζεται την 1η Μαρτίου.

Η Αλεξάνδρα Ισακίδη δημιουργεί τη δική της μοναδική "Neverland"

Πρόκειται για μια έκθεση στην οποία η καλλιτέχνης δημιουργεί έργα τα οποία θα χαρακτήριζε κανείς ως αλληγορικά με συμβολισμούς που μας ταξιδεύουν στην παιδική μας ηλικία.

Η γυναικεία μορφή στη συλλογή του Ιδρύματος Γουλανδρή

Δυο θεματικές ξεναγήσεις διοργανώνει το ίδρυμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.