Μια μέρα για τη Μελίνα

Το Μουσείο της Ακρόπολης τιμά την μνήμη και τον αγώνα της Μελίνας Μερκούρη για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα.

Μια μέρα για τη Μελίνα

Το Μουσείο της Ακρόπολης τιμά την μνήμη και τον αγώνα της Μελίνας Μερκούρη για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα.

Μια μέρα για τη Μελίνα - εικόνα 1

Πριν 35 χρόνια ξεκίνησε η Μελίνα Μερκούρη τον αγώνα της για την επανένωση των γλυπτών του διασημότερου μνημείου της χώρας μας, ίσως και του κόσμου, του Παρθενώνα. Από το 1806 η συλλογή γλυπτών που αφαιρέθηκε από την Ακρόπολη βρίσκεται στη Βρετανία και το 1983, η τότε Υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη, ηγήθηκε της προσπάθειας των ελληνικών αρχών για την επιστροφή των γνωστών ως «Ελγινείων Μαρμάρων» στον τόπο καταγωγής τους.

Το υποκριτικό της ταλέντο είχε κάνει τη Μελίνα Μερκούρη ήδη γνωστή ανά τον κόσμο, η διεθνής της όμως εκστρατεία για την επανένωση των περίφημων γλυπτών που είναι μοιρασμένα στην Αθήνα και το Λονδίνο υποστηρίχθηκε από τη διεθνή κοινότητα και από μεμονωμένες έγκριτες προσωπικότητες και έκανε το όνομά της να μνημονεύεται σε κάθε αναφορά στο ζήτημα των Μαρμάρων του Παρθενώνα μέχρι και σήμερα.

Φέτος, 23 χρόνια μετά το θάνατό της, το Μουσείο της Ακρόπολης τιμά τη μνήμη της και τον αγώνα της για την ακεραιότητα του διάσημου μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και δημιουργεί ένα βίντεο με υλικό από το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, στο οποίο καταγράφεται η σύληση του Παρθενώνα από τον Έλγιν και η διεθνής εκστρατεία της Μελίνας Μερκούρη.

Το βίντεο διάρκειας 23 λεπτών προβάλλεται στο αμφιθέατρο στο ισόγειο του Μουσείου της Ακρόπολης τη Δευτέρα 6 Μαρτίου, από τις 10 π.μ. μέχρι τις 4 μ.μ, στο πλαίσιο της «Ημέρας Μνήμης Μελίνας Μερκούρη». Η είσοδος θα είναι ελεύθερη τόσο για την παρακολούθηση του βίντεο, όσο και για την επίσκεψη στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου Ακρόπολης.

Μουσείο της Ακρόπολης, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, 2109000900

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Διαδρομές στη Μάρπησσα": Το 12ο βιωματικό φεστιβάλ έρχεται στην Πάρο

Στα τέλη αυτού του μήνα θα διεξαχθεί το 12 πολιτιστικό φεστιβάλ, ταξιδεύοντάς μας από παρόν, σε παρελθόν και μέλλον.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/08/2022

Μια ομάδα εικαστικών υφαίνουν την ιστορία της θάλασσας

Η έκθεση "μοίρα μου… ΘΑΛΑΣΣΑ" παρουσιάζεται στο νησί της Άνδρου και περιλαμβάνει έργα που εξυμνούν το στοιχείο του νερού, τις ελληνικές θάλασσες και την σχέση τους με τους τόπους που "αγκαλιάζουν".

Έναρξη σχεδιασμού των έργων αποκατάστασης και ανάδειξης του Πολεμικού Μουσείου

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη δρομολογείται η ένταξη των έργων στο νέο ΕΣΠΑ, με σκοπό τη μεταμόρφωση του ιστορικού μουσείου σε ένα σύγχρονο κέντρο πολιτισμού.

14 σύγχρονοι καλλιτέχνες επανεξετάζουν τη μορφή του Εύζωνα

Η Γκαλερί Σκουφά στη Μύκονο παρουσιάζει το "Evzonas Project" προβάλλοντας την προσωπική ματιά του κάθε καλλιτέχνη πάνω στη συμβολική μορφή του τσολιά.

Ταξιδέψτε στο pop art κινηματογραφικό σύμπαν του Luca Valentini

Η πρώτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη με τίτλο "The Fame Game " εγκαινιάζεται στη γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στη Μύκονο.

Τι έρχεται το φθινόπωρο στο Μουσείο Μπενάκη;

Όλες οι ενδιαφέρουσες εκθέσεις που πρόκειται να δούμε μετά το καλοκαίρι στους χώρους του Μουσείου Μπενάκη.

Παράταση της έκθεσης "Deus ex machina" στην Επίδαυρο

Η καλλιτεχνική συνεργασία του Δήμου Επιδαύρου με την Imagine Visual Arts στον χώρο του Xenia Επιδαύρου συνεχίζεται μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας.