Έκθεση κόμικ για την Ελλάδα που πληγώνει

Με πηγή έμπνευσης τον διάσημο στίχο του ποιήματος «Με τον τρόπο του Γ.Σ» του Γιώργου Σεφέρη, δέκα σχεδιαστές από τη σύγχρονη ελληνική σκηνή των κόμικς επανεξετάζουν το περιεχόμενο του ποιήματος.

Έκθεση κόμικ για την Ελλάδα που πληγώνει

Με πηγή έμπνευσης τον διάσημο στίχο του ποιήματος «Με τον τρόπο του Γ.Σ» του Γιώργου Σεφέρη, δέκα σχεδιαστές από τη σύγχρονη ελληνική σκηνή των κόμικς επανεξετάζουν το περιεχόμενο του ποιήματος σε μια έκθεση κόμικ με τίτλο «Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει», στο Πολιτιστικό Πάρκο - πολυχώρος Λυκαβηττός στις 18-28/2.

Έκθεση κόμικ για την Ελλάδα που πληγώνει - εικόνα 1

81 χρόνια μετά την δημιουργία του το ποίημα αυτό είναι πιο επίκαιρο από πότε λόγω της κοινωνικής κατάστασης της χώρας. Τότε, ο Γιώργος Σεφέρης είδε ένα κράτος χρεοκοπημένο εξαιτίας της αποτυχίας της Μεγάλης Ιδέας. Οι υποτιθέμενοι φίλοι της χώρας ξεπουλούσαν χωρίς κανένα δισταγμό τα εδάφη της. Με τους στοίχους του αποδίδει την παρακμάζουσα δημοκρατία και την αδυναμία του λαού να δράσει. Τώρα, οι δέκα δημιουργοί κόμικ σχολιάζουν μέσα από τα έργα τους τις τραγικές ομοιότητες του πολιτικού σκηνικού και έναν φαύλο κύκλο που δεν λέει να σπάσει. Βιωματικά αφηγούνται το πόσο τους έχει πληγώσει η Ελλάδα, αλλά δεν απελπίζονται, προσδοκούν ένα καλύτερο αύριο και υπενθυμίζουν στους επισκέπτες, ότι η χώρα θα βρει για ακόμα μία φορά τον τρόπο να αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες της.

Η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στη Βέρα Καρτάλου, συμμετέχουν οι Βέρα Καρτάλου, Γιώργος Κομιώτης, Αρινέλα Κοτσίκο, Αλέξια Λουγιάκη, Κωνσταντίνος Νικέλλης, Κώστας Παντούλας, Αλέκος Παπαδάτος, Νίκος Παπαμιχαήλ, Κωνσταντίνος Σκλαβενίτης, Κώστας Φραγκιαδάκης και Στέλιος Χατζηδάκης. Στις 18/2 και ώρα 20:00 θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα «Η τέχνη των κόμικς στην Ελλάδα» με τους ομιλητές Βέρα Καρτάλου, Κώστα Παντούλα, Αλέκο Παπαδάτο και Βασίλη Χειλά, όπου θα συζητηθεί η πορεία των κόμικς τα τελευταία χρόνια στην χώρα, η εξέλιξη και η αποδοχή τους ως ένατη τέχνη, καθώς και η θεματολογία που επιλέγουν οι Έλληνες δημιουργοί για τα έργα τους. Στις 21, 23, 24 και 28/2 θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις από σχολεία της Αττικής κατά τις πρωινές ώρες, τα οποία θα παρακολουθήσουν το δίωρο δημιουργικό εργαστήρι «Σχεδιάζοντας έναν ήρωα» από τον σχεδιαστή κόμικ και καθηγητή Νίκο Παπαμιχαήλ.

INFO
Λυκαβηττός, Αθήνα 11471 | Τηλ: 229-9042100 | Εγκαίνια: 19:00 | www.politistikoparko.com | Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 - 18:00 και Σάββατο 10:00 - 16:00

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"The great departure": Η ρευστότητα της ύλης μέσα από τρεις νέους εικαστικούς

Τον σχολιασμό των έργων κάνει η επιμελήτρια της έκθεσης και η ιστορικός τέχνης, Θάλεια Στεφανίδου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/10/2022

"Ο κήπος" του Μανώλη Μπαμπούση είναι ένα καυστικό σχόλιο για την καταναλωτική κοινωνία

Ένα πολυμεσικό έργο στον εκθεσιακό χώρο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.

"Το σπίτι με τις πεταλούδες" του Παύλου Κοζαλίδη μας ταξιδεύει στην Κίνα των τελευταίων δεκαετιών

Ο φωτογράφος επιστρέφει στο Μουσείο Μπενάκη με ένα προσωπικό αφήγημα για την ζωή και την καθημερινότητα σε διάφορες περιοχές της Κίνας.

Οι Humberto Poblete-Bustamante και Stefan Rinck στην Allouche Benias

Δύο σπουδαίοι εικαστικοί καλλιτέχνες παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους στην έκθεση με τίτλο "Obelix & Obelix: At home I am a tourist".

Οι αφηρημένες εξπρεσιονιστικές συνθέσεις στη ζωγραφική της Άντας Αναστασοπούλου

Η έκθεση της εικαστικού στη Πινακοθήκη Λέφα πραγματοποιείται υπό την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ελίζας Γερολυμάτου.

"Στο φως": Η Εριέττα Βορδώνη αναζητά το αληθινό νόημα της ζωής

Η νέα σειρά ζωγραφικών έργων της καλλιτέχνιδας εγκαινιάζεται στην Evripides Art Gallery.

Μια εικαστική ματιά στο πλούσιο ιστορικό αρχείο του Ινστιτούτου Γκαίτε

Η εγκατάσταση της Ινώς Βαρβαρίτη και του Γιάννη Δελαγραμμάτικα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού των 70 χρόνων του ινστιτούτου.