Μια υπερβατική εικαστική εμπειρία

Μια εντυπωσιακή έκθεση με έντονο συναίσθημα και δωρεάν είσοδο φέρνει σε διάλογο τον Νίκο Καζαντζάκη με έργα 34 κορυφαίων και ανερχόμενων καλλιτεχνών της σύγχρονης τέχνης.

Μια υπερβατική εικαστική εμπειρία

Μια εντυπωσιακή έκθεση με έντονο συναίσθημα και δωρεάν είσοδο φέρνει σε διάλογο τον Νίκο Καζαντζάκη με έργα 34 κορυφαίων και ανερχόμενων καλλιτεχνών της σύγχρονης τέχνης.

Μια υπερβατική εικαστική εμπειρία - εικόνα 1

Ο Mike Kelley σχολιάζει το τραύμα της γέννησης ράβοντας παιδικές κούκλες σε ανοίκειους σχηματισμούς, ο Βλάσης Κανιάρης απεικονίζει το μετέωρο βήμα του μετανάστη, η Marina Abramović ξεπλένει ένα βουνό κόκαλα και μαζί τις «αμαρτίες» της πατρίδας της Γιουγκοσλαβίας, η Doris Salcedo θάβει στους τοίχους του Ωδείου παπούτσια αγνοούμενων από την Κολομβία, ο Νίκος Καζαντζάκης γράφει: «Πατέρα, δε χωρώ στην καρδιά σου, θέλω να τη συντρίψω, να περάσω. Πατέρα, μισώ το σώμα σου, ντρέπουμαι που είμαι κολλημένος μαζί σου, θα φύγω!»

Μια υπερβατική εικαστική εμπειρία - εικόνα 2

Στις δυνατές εικόνες και τη συγκινησιακή φόρτιση ποντάρει η έκθεση «Flying over the Αbyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος» που επιμελούνται ο Δημήτρης Παλαιοκρασσάς και η Μαρία Μαραγκού στον νέο χώρο πολιτισμού του Ωδείου Αθηνών ως τις 29 Ιανουαρίου. Πρόκειται για μια παραγωγή του οργανισμού πολιτισμού ΝΕΟΝ που αναμόρφωσε και χρηματοδότησε τους νέους αυτούς χώρους του Ωδείου Αθηνών με σκοπό να εμπλουτίσει τη σκηνή της Αθήνας και να φιλοξενεί διοργανώσεις πολιτισμού και τέχνης.

Με άξονα το έργο του Καζαντζάκη «Ασκητική» η έκθεση παρουσιάζει έργα 34 κορυφαίων και ανερχόμενων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, φωτίζοντας τη διαδρομή της ανθρώπινης ζωής, από το τραύμα της γέννησης, τον αγώνα για τη ζωή και τη δημιουργικότητα, ως το θάνατο. Το χειρόγραφο της Ασκητικής παρουσιάζεται στο πλαίσιο της έκθεσης.

Μια υπερβατική εικαστική εμπειρία - εικόνα 3

Ειδική μνεία αξίζει στο έργο Passage through the Abyss, μια ηχητική εγκατάσταση όπου ο Γιώργος Κουμεντάκης και ο Σταύρος Γασπαράτος «φυλακίζουν» τους ήχους του Ωδείου. Πρόκειται για ένα έργο - ανάθεση του ΝΕΟΝ στους συνθέτες που σηματοδοτεί τη σύμπραξη του οργανισμού ΝΕΟΝ και της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Μια υπερβατική εικαστική εμπειρία - εικόνα 4

Συμμετέχουν: Marina Abramović, Aλέξης Ακριθάκης, Matthew Barney, Hans Bellmer, Lynda Benglis, John Bock, Louise Bourgeois, Heidi Bucher, Βλάσης Κανιάρης, Paul Chan, Σάββας Χριστοδουλίδης, Abraham Cruzvillegas, Σταύρος Γασπαράτος, Gilbert & George, Robert Gober, Asta Gröting, Jenny Holzer, Κώστας Ιωαννίδης, Mike Kelley, Martin Kippenberger, Γιώργος Κουμεντάκης, Sherrie Levine, Στάθης Λογοθέτης, Ana Mendieta, Μάρω Μιχαλακάκου, Bruce Nauman, Αλίκη Παλάσκα, Ιωάννα Πανταζοπούλου, Doris Salcedo, Kiki Smith, Paul Thek, Κώστας Τσόκλης, Mark Wallinger, Gary Webb

Η Αθήνα είναι ο τρίτος σταθμός της έκθεσης μέσα σε δύο χρόνια, μετά το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης (02/05/2015 – 14/10/2015), και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (07/11/2015 – 29/02/2016).

Φωτό: ©NikosMarkou

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο ρόλος της τέχνης στον διαπολιτισμικό διάλογο μέσα από τα έργα του Jan Vanriet

Η έκθεση "Παραπλανητικός Ήλιος" διοργανώνεται στο πλαίσιο της φετινής απονομής του Βραβείου Θεοφανώ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
07/10/2022

Ανακάλυψε την τέχνη της μεταξοτυπίας μέσα από σεμινάρια

Ένα σεμινάριο για τις βασικές αρχές του τυπώματος με την τεχνική της μεταξοτυπίας, που απευθύνεται σε όλους και δεν απαιτεί ειδικές γνώσεις.

Πρόγραμμα Φιλοξενίας για νέους επιμελητές και θεωρητικούς τέχνης

Το Πρόγραμμα υλοποιείται με την χρηματοδότηση του Ιδρύματος "Η άλλη Αρκαδία" και την οικονομική υποστήριξη και αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο Γεράσιμος Κανάκης επιχειρεί μια πνευματική προσέγγιση της ανθρώπινης μορφής

19 ελαιογραφίες σε καμβά παρουσιάζονται στην στην αίθουσα τέχνης Περί Τεχνών Καρτέρης.

Τα "ζαρωμένα πορτρέτα" του Αλέξανδρου Λάιου

Έργα μεικτής τεχνικής και μια σειρά γλυπτών παρουσιάζονται στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων.

12 σύγχρονοι καλλιτέχνες τιμούν τον Γιώργο Σεφέρη με μια έκθεση στην ελληνική πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο

Το νέο εγχείρημα του ΝΕΟΝ, "Μοιραίοι σύντροφοι, ανυπόστατοι ίσκιοι", φέρνει το κοινό σε επαφή με την κληρονομιά του σπουδαίου ποιητή και διπλωμάτη.

"The great departure": Η ρευστότητα της ύλης μέσα από τρεις νέους εικαστικούς

Τον σχολιασμό των έργων κάνει η επιμελήτρια της έκθεσης και η ιστορικός τέχνης, Θάλεια Στεφανίδου.