Μια υπερβατική εικαστική εμπειρία

Μια εντυπωσιακή έκθεση με έντονο συναίσθημα και δωρεάν είσοδο φέρνει σε διάλογο τον Νίκο Καζαντζάκη με έργα 34 κορυφαίων και ανερχόμενων καλλιτεχνών της σύγχρονης τέχνης.

Μια υπερβατική εικαστική εμπειρία

Μια εντυπωσιακή έκθεση με έντονο συναίσθημα και δωρεάν είσοδο φέρνει σε διάλογο τον Νίκο Καζαντζάκη με έργα 34 κορυφαίων και ανερχόμενων καλλιτεχνών της σύγχρονης τέχνης.

Μια υπερβατική εικαστική εμπειρία - εικόνα 1

Ο Mike Kelley σχολιάζει το τραύμα της γέννησης ράβοντας παιδικές κούκλες σε ανοίκειους σχηματισμούς, ο Βλάσης Κανιάρης απεικονίζει το μετέωρο βήμα του μετανάστη, η Marina Abramović ξεπλένει ένα βουνό κόκαλα και μαζί τις «αμαρτίες» της πατρίδας της Γιουγκοσλαβίας, η Doris Salcedo θάβει στους τοίχους του Ωδείου παπούτσια αγνοούμενων από την Κολομβία, ο Νίκος Καζαντζάκης γράφει: «Πατέρα, δε χωρώ στην καρδιά σου, θέλω να τη συντρίψω, να περάσω. Πατέρα, μισώ το σώμα σου, ντρέπουμαι που είμαι κολλημένος μαζί σου, θα φύγω!»

Μια υπερβατική εικαστική εμπειρία - εικόνα 2

Στις δυνατές εικόνες και τη συγκινησιακή φόρτιση ποντάρει η έκθεση «Flying over the Αbyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος» που επιμελούνται ο Δημήτρης Παλαιοκρασσάς και η Μαρία Μαραγκού στον νέο χώρο πολιτισμού του Ωδείου Αθηνών ως τις 29 Ιανουαρίου. Πρόκειται για μια παραγωγή του οργανισμού πολιτισμού ΝΕΟΝ που αναμόρφωσε και χρηματοδότησε τους νέους αυτούς χώρους του Ωδείου Αθηνών με σκοπό να εμπλουτίσει τη σκηνή της Αθήνας και να φιλοξενεί διοργανώσεις πολιτισμού και τέχνης.

Με άξονα το έργο του Καζαντζάκη «Ασκητική» η έκθεση παρουσιάζει έργα 34 κορυφαίων και ανερχόμενων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, φωτίζοντας τη διαδρομή της ανθρώπινης ζωής, από το τραύμα της γέννησης, τον αγώνα για τη ζωή και τη δημιουργικότητα, ως το θάνατο. Το χειρόγραφο της Ασκητικής παρουσιάζεται στο πλαίσιο της έκθεσης.

Μια υπερβατική εικαστική εμπειρία - εικόνα 3

Ειδική μνεία αξίζει στο έργο Passage through the Abyss, μια ηχητική εγκατάσταση όπου ο Γιώργος Κουμεντάκης και ο Σταύρος Γασπαράτος «φυλακίζουν» τους ήχους του Ωδείου. Πρόκειται για ένα έργο - ανάθεση του ΝΕΟΝ στους συνθέτες που σηματοδοτεί τη σύμπραξη του οργανισμού ΝΕΟΝ και της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Μια υπερβατική εικαστική εμπειρία - εικόνα 4

Συμμετέχουν: Marina Abramović, Aλέξης Ακριθάκης, Matthew Barney, Hans Bellmer, Lynda Benglis, John Bock, Louise Bourgeois, Heidi Bucher, Βλάσης Κανιάρης, Paul Chan, Σάββας Χριστοδουλίδης, Abraham Cruzvillegas, Σταύρος Γασπαράτος, Gilbert & George, Robert Gober, Asta Gröting, Jenny Holzer, Κώστας Ιωαννίδης, Mike Kelley, Martin Kippenberger, Γιώργος Κουμεντάκης, Sherrie Levine, Στάθης Λογοθέτης, Ana Mendieta, Μάρω Μιχαλακάκου, Bruce Nauman, Αλίκη Παλάσκα, Ιωάννα Πανταζοπούλου, Doris Salcedo, Kiki Smith, Paul Thek, Κώστας Τσόκλης, Mark Wallinger, Gary Webb

Η Αθήνα είναι ο τρίτος σταθμός της έκθεσης μέσα σε δύο χρόνια, μετά το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης (02/05/2015 – 14/10/2015), και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (07/11/2015 – 29/02/2016).

Φωτό: ©NikosMarkou

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
23/04/2024

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.

Πασχαλινό book bazaar από τις εκδόσεις Καπόν

Στο Βιβλιοπωλείο της Ραχήλ μάς περιμένουν πασχαλινές προσφορές για τις μέρες που έρχονται.

Ανακαλύπτοντας το "Αποτύπωμα" που σχηματίζεται στη μνήμη και τη συνείδηση του Άκη Δέτση

Ο καλλιτέχνης εξερευνά τη διάσταση της φωτογραφίας ως σημαίνουσας επιφάνειας μέσα από την απεικόνιση του τοπίου.