Ξαναβλέποντας τα '70s στο 3 137

Το 3 137, λίγο πριν τη λήξη του 2016, επιχειρεί να προσεγγίσει την τέχνη από το πρόσφατο παρελθόν, ξεκινώντας από προσωπικότητες και ερωτήματα που κυριάρχησαν τη δεκαετία του 1970.

Ξαναβλέποντας τα '70s στο 3 137

Το 3 137, λίγο πριν τη λήξη του 2016, επιχειρεί να προσεγγίσει την τέχνη από το πρόσφατο παρελθόν, ξεκινώντας από προσωπικότητες και ερωτήματα που κυριάρχησαν τη δεκαετία του 1970. Η σειρά συναντήσεων, ομιλιών, προβολών, παρουσιάσεων έργων και αρχειακού υλικού με τίτλο «Μετά την έκρηξη ακούς ακόμα το φως» θα πραγματοποιηθεί στις 9, 10, 11 και 16, 17/12.

Ξαναβλέποντας τα '70s στο 3 137 - εικόνα 1

Στο πρώτο μέρος (9 - 11/12) σας καλούμε σε μια έκθεση με καλλιτέχνες που έδρασαν τη δεκαετία του 1970 και ένα νέο έργο ειδικά για την έκθεση από τους Άρη και Θοδωρή Προδρομίδη, ένα δείπνο στην ταβέρνα Λεύκα, μερικές συναντήσεις ανάμεσα σε παλαιότερους και νεότερους ερευνητές και καλλιτέχνες καθώς και προβολές αρχειακού υλικού της εποχής.

Στο δεύτερο μέρος (16, 17/12) η έκθεση υποχωρεί και στη θέση της στήνεται μια μικρή αρχειακή συλλογή. Παρουσιάσεις και θεματικές συναντήσεις εξερευνούν την καλλιτεχνική δράση και γραφή της περιόδου, ενώ μια ενορχηστρωμένη συζήτηση-στρογγυλό τραπέζι εξετάζει την ιδέα του μουσείου και τη λειτουργία των θεσμών με αφετηρία το έργο «Υποθέσεις για Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης» του γλύπτη Θόδωρου. Το διήμερο θα κλείσει με ένα νέο έργο του Γιώργου Σαπουντζή, αποτέλεσμα ενός εργαστηρίου που έχει σαν αφορμή τη γλυπτική του Στάθη Λογοθέτη.

Στον απόηχο του Μάη του ’68 και των ιδεολογικών και πολιτικών αντιπαραθέσεων της μεταπολίτευσης, η τέχνη του 1970 θέτει ερωτήματα που σχετίζονται τόσο με τα μεγάλα ιστορικά και κοινωνικά γεγονότα της εποχής όσο και με τη φύση του έργου τέχνης, τη θεσμική κριτική και τους μηχανισμούς πλαισίωσής του.

Το «Μετά την έκρηξη ακούς ακόμα το φως» αποτελεί μια προσπάθεια να κατανοήσουμε τα γεγονότα και τις επιταγές της εποχής που κινητοποίησαν τις αναζητήσεις και τη δράση των καλλιτεχνών αλλά και να προσεγγίσουμε την ιδιαίτερη ταυτότητα της τέχνης τους σε συνδυασμό με τα θέματα που αυτή έθεσε για πρώτη φορά στη χώρα μας και να αναρωτηθούμε για τη σχέση τους με το σήμερα. Να παρατηρήσουμε τις συγγένειες, να εξετάσουμε τις θέσεις και τις απαντήσεις που εκείνοι έδωσαν σε ερωτήματα και υποθέσεις που σχεδόν μισό αιώνα αργότερα παραμένουν ακόμη εκκρεμείς και απασχολούν τη σημερινή καλλιτεχνική παραγωγή και τους νεότερους καλλιτέχνες.

Χωρίς να μας ενδιαφέρει η ιστορικοποίηση, αλλά, αντίθετα, επιδιώκοντας περισσότερο τη δημιουργία μιας διαδραστικής συνθήκης που βασίζεται στο ζήτημα της συνέχειας και της ασυνέχειας της καλλιτεχνικής παράδοσης, στόχος είναι να αναρωτηθούμε: Τι έγινε από τότε μέχρι σήμερα; Πώς εκείνη η εποχή αντανακλάται στη δική μας; Ποια είναι η σχέση της σύγχρονης παραγωγής με τις προηγούμενες γενιές; Πώς διαβάζεται η προγενέστερη τέχνη με αφορμή σημερινά ερεθίσματα; Αμφισβήτηση και απελευθέρωση. Πολιτική και έκφραση. Αναταραχή και κατάρριψη των υπαρχουσών τυπολογιών. Εικαστική δημιουργία και λόγος (discourse) συνυφαίνονται σε μια διευρυμένη συζήτηση, που έρχεται να εκφράσει το ρήγμα που συντελέστηκε τη δεκαετία του ’70 στους παραδεδομένους τρόπους ανάγνωσης των έργων και των ιδεών στην Ευρώπη.

Τους επόμενους μήνες το project συνεχίζεται με τη δημιουργία ενός λευκώματος, αποτύπωμα της έρευνας των συναντήσεων, συζητήσεων και δράσεων και φιλοδοξεί σε μια δεύτερη ανάγνωση του εγχειρήματος.

Επιστημονική συνεργάτις: Κλέα Χαρίτου

Έρευνα και συντονισμός της συζήτησης «Υποθέσεις»: Μάρη Σπανουδάκη

Συμμετέχοντες: Βασίλης Βαφέας, Δάφνη Βιτάλη, Νίκος Δασκαλοθανάσης, Διοχάντη, Άλκηστις Ευθυμίου, Θόδωρος, Βαλέριος Καλούτσης, Χάρις Κανελοπούλου, Ελπίδα Καραμπά, Ίρις Λυκουριώτη, Εμμανουήλ Μαυρομμάτης, Χριστόφορος Μαρίνος, Γιάννης Μπουτέας, Χριστόφορος Μπρέλης, Τίνα Πανδή, Ρένα Παπασπύρου, Νίκη Παπασπύρου, Ναυσικά Πάστρα, Έλλη-Άννα Περιστεράκη, Laura Preston, Θοδωρής Προδρομίδης, Άρης Προδρομίδης, Γιώργος Σαπουντζής, Κώστας Σαχπάζης, Κύριλλος Σαρρής, Σταμάτης Σχιζάκης, Κέλλυ Τσιπνή-Κολλαζά, Μάρθα Χριστοφόγλου, κ.α.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΩΤΟΥ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ

Παρασκευή 9/12

18.00-21.00
Εγκαίνια έκθεσης
Καλλιτέχνες: Θόδωρος, Βαλέριος Καλούτσης, Γιάννης Μπουτέας, Ρένα Παπασπύρου, Ναυσικά Πάστρα, Άρης Προδρομίδης & Θοδωρής Προδρομίδης

20.30
Εορταστικό δείπνο στην ταβέρνα “Η Λεύκα”.
Μια συνάντηση και ένα δείπνο με τους προσκεκλημένους του Μετά την έκρηξη ακούς ακόμα το φως. Οι θέσεις για το δείπνο είναι περιορισμένες.Κόστος δείπνου ανά άτομο: €14. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούμε να στείλουν email στο: rsvp.3137@gmail.com μέχρι τις 8/12

Σάββατο 10/12

16.00-21.00
Έκθεση
Καλλιτέχνες: Θόδωρος, Βαλέριος Καλούτσης, Γιάννης Μπουτέας, Ρένα Παπασπύρου, Ναυσικά Πάστρα, Άρης Προδρομίδης & Θοδωρής Προδρομίδης

18.30-19.30
Μια παρουσίαση κινηματογραφικών ντοκουμέντων από τις εκδηλώσεις της αίθουσας τέχνης Δεσμός, την περίοδο 1976-1979, από τον Σταμάτη Σχιζάκη (σύντομη περιγραφή στα Αγγλικά).

20.00-21.00
Κοσμικό Ανατομείο
Προβολή της ταινίας Κοσμικό Ανατομείο του Βασίλη Βαφέα με πρωταγωνιστή τον Γρηγόρη Σεμιτέκολο. Στο χώρο θα βρίσκεται ο σκηνοθέτης (Αγγλικοί υπότιτλοι).

Κυριακή 11/12

16.00-21.00
Καλλιτέχνες: Θόδωρος, Βαλέριος Καλούτσης, Γιάννης Μπουτέας, Ρένα Παπασπύρου, Ναυσικά Πάστρα, Άρης Προδρομίδης & Θοδωρής Προδρομίδης

18.00-19.00
Η Κλέα Χαρίτου μιλάει για την παρουσία του Λόγου στο έργο την Ναυσικάς Πάστρα. (σύντομη εισαγωγή στα Αγγλικά)

19.30-20.30
Ο Εμμανουήλ Μαυρομμάτης παρουσιάζει την ομάδα Διαδικασίες - Συστήματα. Ακολουθεί προβολή αποσπασμάτων βιντεοσκοπημένης συζήτησης του με τον Δημήτρη Αληθεινό. (σύντομη εισαγωγή στα Αγγλικά)

Στη λήξη του πρώτου τριημέρου παρουσιάζουμε μια προβολή έκπληξη του ηλεκτρολόγου- μηχανικού Κώστα Μαχαιρά.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ

Παρασκευή 16/12

16.00- 21.30
Έκθεση
Αρχειακό υλικό εκθέσεων, καλλιτεχνικών εκδόσεων, δημοσιεύσεων από τη δεκαετία του 1970.

17.30-18.30
Ο Χριστόφορος Μαρίνος επισκέπτεται, μελετά και αναδεικνύει το έργο του Βαλλέριου Καλούτση και μας μιλάει για την εμπειρία του και τον καλλιτέχνη. (σύντομη εισαγωγή στα Αγγλικά)

19.00-20.00
ΣHMA
Οι Τίνα Πανδή, Κύριλλος Σαρρής και Νίκη Παπασπύρου συζητούν για το περιοδικό ΣΗΜΑ. (σύντομη εισαγωγή στα Αγγλικά)

20.30-21.30
Η Χάρις Κανελλοπούλου συζητάει με τη Διοχάντη για την αρχειοθέτηση, τις καλλιτεχνικές πρακτικές και το καλλιτεχνικό έργο της Διοχάντης. (σύντομη εισαγωγή στα Αγγλικά)

Σάββατο 17/12

16.00- 21.30
Έκθεση
Αρχειακό υλικό εκθέσεων, καλλιτεχνικών εκδόσεων, δημοσιεύσεων από τη δεκαετία του 1970.

17.00-19.00
Υποθέσεις
Συζήτηση με αφορμή το έργο του γλύπτη Θόδωρου, Υποθέσεις για Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Μια συνάντηση με το γλύπτη Θόδωρο και μια στρογγυλή τράπεζα με καλεσμένους τους: Ελπίδα Καραμπά, Κέλλυ Τσιπνή-Κολλαζά, Χριστόφορος Μπρέλης, Νίκος Δασκαλοθανάσης, Ίρις Λυκουριώτη, Άλκηστις Ευθυμίου, Δάφνη Βιτάλη, Έλλη-Άννα Περιστεράκη, Laura Preston, Κώστας Σαχπάζης κ.α. (παράλληλη μετάφραση σε Ελληνικά και Αγγλικά)
Έρευνα και συντονισμός: Μάρη Σπανουδάκη

20.00
From Soft to Hard and from Hard to Soft, 2016
Περφόρμανς του Γιώργου Σαπουντζή με αφορμή το έργο του Στάθη Λογοθέτη.


3 137, Μαυρομιχάλη 137, 2130261436

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι αφηρημένες εξπρεσιονιστικές συνθέσεις στη ζωγραφική της Άντας Αναστασοπούλου

Η έκθεση της εικαστικού στη Πινακοθήκη Λέφα πραγματοποιείται υπό την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ελίζας Γερολυμάτου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/10/2022

"Στο φως": Η Εριέττα Βορδώνη αναζητά το αληθινό νόημα της ζωής

Η νέα σειρά ζωγραφικών έργων της καλλιτέχνιδας εγκαινιάζεται στην Evripides Art Gallery.

Μια εικαστική ματιά στο πλούσιο ιστορικό αρχείο του Ινστιτούτου Γκαίτε

Η εγκατάσταση της Ινώς Βαρβαρίτη και του Γιάννη Δελαγραμμάτικα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού των 70 χρόνων του ινστιτούτου.

Ένα παιχνίδι τέχνης, design και ιστορίας στην καρδιά της Αθήνας

Χιούμορ και ευρηματικότητα συμπορεύονται με σύμβολα της ιστορίας και της popular κουλτούρας στην καρδιά της Αθήνας.

"People on trees": Ο Φίλιππος Τσιτσόπουλος εμπλέκει το σαιξπηρικό δράμα με την οικολογική καταστροφή

Ένας διάλογος επί σκηνής, προβολές και περφόρμανς στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων.

Ο "Εγγύς χώρος" και η συσχέτισή του με το ανθρώπινο σώμα

Η Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου δημιουργεί μια νέα σειρά ζωγραφικών έργων, τα οποία θα παρουσιάσει στη γκαλερί Genesis.

Η διαχρονική μας σχέση με τη θάλασσα στην έκθεση "The Sea Around Us"

Στο πλαίσιο της έκθεσης, ο χώρος τέχνης Tavros παρουσιάζει ένα παράλληλο πρόγραμμα προβολών, εργαστηρίων και συζητήσεων.