Athens Report: χαρτογραφώντας τη διαμαρτυρία

Το Athens Report, ένα διαδικτυακό project που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της εικαστικού Άννας Λάσκαρη παρουσιάζεται στις 12/11.

Athens Report: χαρτογραφώντας τη διαμαρτυρία

Το Athens Report, ένα διαδικτυακό project που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της εικαστικού Άννας Λάσκαρη παρουσιάζεται στις 12/11.

Athens Report: χαρτογραφώντας τη διαμαρτυρία - εικόνα 1

Στην πλατφόρμα χαρτογραφούνται διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες και εξεγέρσεις που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας από το 2008, με αφετηρία τη διαδρομή του τρόλεϊ 11.

Η ιστορική γραμμή διασχίζει τον αστικό χώρο που τα τελευταία χρόνια σηματοδότησε την κοινωνικοπολιτική συγκυρία της Ελλάδας, στην οποία ο κυρίαρχος λόγος αναφέρεται ως «κρίση».Μέσω μιας ψηφιακής περιήγησης στη διαδρομή, οι επισκέπτες έχουν πρόσβαση σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο αρχείο ψηφιακών τεκμηρίων των εξεγέρσεων, βίντεο, συνεντεύξεων και street art.

Τα αρχεία βρίσκονται ενδεικτικά ταξινομημένα αναφορικά με την σύνδεσή τους με το αστικό τοπίο και όχι σύμφωνα με το περιεχόμενό τους, προκειμένου να αφεθεί χώρος για να αναδυθούν πολλαπλές ερμηνείες. Η οριζόντια κατηγοριοποίηση που προτάσσει την ψυχογεωγραφία των ψηφιακών αντικειμένων έχει ως στόχο να ενθαρρύνει ελεύθερα σχήματα ανάγνωσής του περιεχομένου, το οποίο αναδιαμορφώνεται, εξελίσσεται και ανακατανέμεται από τους ίδιους τους επισκέπτες που προσθέτουν το δικό τους αρχειακό υλικό.

Athens Report: χαρτογραφώντας τη διαμαρτυρία - εικόνα 2

Στο πλαίσιο των διεπιστημονικών συνεργασιών, το Σάββατο, 12 Νοεμβρίου στις 17:00 το Athens Report πραγματοποιεί ανοιχτή συζήτηση στον χώρο του Circuits and Currents. Θα παρουσιαστεί η πλατφόρμα από την Άννα Λάσκαρη και οι ομιλητές Χριστίνα Γραμματικοπούλου, Γιάννης Σκαρπέλος και Σταύρος Σταυρίδης θα αναπτύξουν διάλογο με αυτήν στο ερευνητικό πεδίο τους.

Η Άννα Λάσκαρη ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Pratt Institute Brooklyn και παρακολούθησε μαθήματα Video art, Web design και Flash Αnimation στο New School της Νέας Υόρκης. Η πρακτική της συνδυάζει γλυπτική, βίντεο, φωτογραφία, 3D animation, έργα για το διαδίκτυο και άλλες μορφές κοινωνικών δράσεων. Έχει συμμετάσχει σε διεθνείς συναντήσεις τέχνης συμπεριλαμβανομένων των: I Bienal del Sur: Pueblos en Resistencia, στη Βενεζουέλα, Capture All/ Transmediale στο Βερολίνο, 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, The Garden of Eden στο Palais de Tokyo στο Παρίσι κ.α. Στην Αθήνα εκπροσωπείται από την γκαλερί a.antonopoulou art.

Η Χριστίνα Γραμματικοπούλου ζει και εργάζεται στη Βαρκελώνη. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης στην Θεωρία της Τέχνης. Έχει εργαστεί στο Πανεπιστήμιο του Aarhus και στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Παράλληλα, είναι η εκδότρια του περιοδικού για τη σύγχρονη τέχνη Interartive και είναι ακαδημαϊκή σύμβουλος στο Transart Institute του Βερολίνου.

Ο Γιάννης Σκαρπέλος είναι κοινωνιολόγος, αναπληρωτής καθηγητής οπτικών σπουδών. Διδάσκει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων» στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Τα ερευνητικά του ενδιαφέρονται εντοπίζονται στην κοινωνιολογία της εικόνας, τον οπτικό πολιτισμό και την ανάλυση οπτικών big data.

Ο Σταύρος Σταυρίδης είναι Δρ. αρχιτέκτονας, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, όπου διδάσκει αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και θεωρία στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών. Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων στα Ελληνικά, τα Αγγλικά, τα Γαλλικά, τα Ισπανικά και τα Πορτογαλικά, τα οποία ερευνούν τη νοηματοδότηση του αστικού χώρου και τις πρακτικές της κατοίκησής του. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια η δουλειά του εστιάζεται στη θεωρητική προσέγγιση του χώρου των κοινών και τις μορφές που παίρνουν οι αγώνες για το δικαίωμα στην πόλη

INFO
12/11, 17.00
Circuits and Currents
Project Space of the Athens School of Fine Arts,
Νοταρά 13 & Τοσίτσα, Εξάρχεια, Αθήνα

Η ομιλία είναι ανοιχτή στο κοινό με ελεύθερη είσοδο.
Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στα Eλληνικά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.

Πασχαλινό book bazaar από τις εκδόσεις Καπόν

Στο Βιβλιοπωλείο της Ραχήλ μάς περιμένουν πασχαλινές προσφορές για τις μέρες που έρχονται.

Ανακαλύπτοντας το "Αποτύπωμα" που σχηματίζεται στη μνήμη και τη συνείδηση του Άκη Δέτση

Ο καλλιτέχνης εξερευνά τη διάσταση της φωτογραφίας ως σημαίνουσας επιφάνειας μέσα από την απεικόνιση του τοπίου.

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του "Βrown Acropol" από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.