Athens Report: χαρτογραφώντας τη διαμαρτυρία

Το Athens Report, ένα διαδικτυακό project που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της εικαστικού Άννας Λάσκαρη παρουσιάζεται στις 12/11.

Athens Report: χαρτογραφώντας τη διαμαρτυρία

Το Athens Report, ένα διαδικτυακό project που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της εικαστικού Άννας Λάσκαρη παρουσιάζεται στις 12/11.

Athens Report: χαρτογραφώντας τη διαμαρτυρία - εικόνα 1

Στην πλατφόρμα χαρτογραφούνται διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες και εξεγέρσεις που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας από το 2008, με αφετηρία τη διαδρομή του τρόλεϊ 11.

Η ιστορική γραμμή διασχίζει τον αστικό χώρο που τα τελευταία χρόνια σηματοδότησε την κοινωνικοπολιτική συγκυρία της Ελλάδας, στην οποία ο κυρίαρχος λόγος αναφέρεται ως «κρίση».Μέσω μιας ψηφιακής περιήγησης στη διαδρομή, οι επισκέπτες έχουν πρόσβαση σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο αρχείο ψηφιακών τεκμηρίων των εξεγέρσεων, βίντεο, συνεντεύξεων και street art.

Τα αρχεία βρίσκονται ενδεικτικά ταξινομημένα αναφορικά με την σύνδεσή τους με το αστικό τοπίο και όχι σύμφωνα με το περιεχόμενό τους, προκειμένου να αφεθεί χώρος για να αναδυθούν πολλαπλές ερμηνείες. Η οριζόντια κατηγοριοποίηση που προτάσσει την ψυχογεωγραφία των ψηφιακών αντικειμένων έχει ως στόχο να ενθαρρύνει ελεύθερα σχήματα ανάγνωσής του περιεχομένου, το οποίο αναδιαμορφώνεται, εξελίσσεται και ανακατανέμεται από τους ίδιους τους επισκέπτες που προσθέτουν το δικό τους αρχειακό υλικό.

Athens Report: χαρτογραφώντας τη διαμαρτυρία - εικόνα 2

Στο πλαίσιο των διεπιστημονικών συνεργασιών, το Σάββατο, 12 Νοεμβρίου στις 17:00 το Athens Report πραγματοποιεί ανοιχτή συζήτηση στον χώρο του Circuits and Currents. Θα παρουσιαστεί η πλατφόρμα από την Άννα Λάσκαρη και οι ομιλητές Χριστίνα Γραμματικοπούλου, Γιάννης Σκαρπέλος και Σταύρος Σταυρίδης θα αναπτύξουν διάλογο με αυτήν στο ερευνητικό πεδίο τους.

Η Άννα Λάσκαρη ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Pratt Institute Brooklyn και παρακολούθησε μαθήματα Video art, Web design και Flash Αnimation στο New School της Νέας Υόρκης. Η πρακτική της συνδυάζει γλυπτική, βίντεο, φωτογραφία, 3D animation, έργα για το διαδίκτυο και άλλες μορφές κοινωνικών δράσεων. Έχει συμμετάσχει σε διεθνείς συναντήσεις τέχνης συμπεριλαμβανομένων των: I Bienal del Sur: Pueblos en Resistencia, στη Βενεζουέλα, Capture All/ Transmediale στο Βερολίνο, 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, The Garden of Eden στο Palais de Tokyo στο Παρίσι κ.α. Στην Αθήνα εκπροσωπείται από την γκαλερί a.antonopoulou art.

Η Χριστίνα Γραμματικοπούλου ζει και εργάζεται στη Βαρκελώνη. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης στην Θεωρία της Τέχνης. Έχει εργαστεί στο Πανεπιστήμιο του Aarhus και στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Παράλληλα, είναι η εκδότρια του περιοδικού για τη σύγχρονη τέχνη Interartive και είναι ακαδημαϊκή σύμβουλος στο Transart Institute του Βερολίνου.

Ο Γιάννης Σκαρπέλος είναι κοινωνιολόγος, αναπληρωτής καθηγητής οπτικών σπουδών. Διδάσκει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων» στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Τα ερευνητικά του ενδιαφέρονται εντοπίζονται στην κοινωνιολογία της εικόνας, τον οπτικό πολιτισμό και την ανάλυση οπτικών big data.

Ο Σταύρος Σταυρίδης είναι Δρ. αρχιτέκτονας, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, όπου διδάσκει αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και θεωρία στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών. Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων στα Ελληνικά, τα Αγγλικά, τα Γαλλικά, τα Ισπανικά και τα Πορτογαλικά, τα οποία ερευνούν τη νοηματοδότηση του αστικού χώρου και τις πρακτικές της κατοίκησής του. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια η δουλειά του εστιάζεται στη θεωρητική προσέγγιση του χώρου των κοινών και τις μορφές που παίρνουν οι αγώνες για το δικαίωμα στην πόλη

INFO
12/11, 17.00
Circuits and Currents
Project Space of the Athens School of Fine Arts,
Νοταρά 13 & Τοσίτσα, Εξάρχεια, Αθήνα

Η ομιλία είναι ανοιχτή στο κοινό με ελεύθερη είσοδο.
Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στα Eλληνικά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Ιστορίες του νερού και της πέτρας" από το Νίκο Καλαφάτη

Η γκαλερί Αργώ φιλοξενεί τη 18η ατομική έκθεση του καλλιτέχνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/09/2022

"Τα παιδιά της Ριτσώνας": Βλαδίμηρος Κυριακίδης και Έφη Μουρίκη γεμίζουν χρώμα το Ίδρυμα Κακογιάννη

Tα έργα της έκθεσης θα πωληθούν σε συμβολική τιμή και τα έσοδα θα πάνε στα παιδιά της Ριτσώνας.

Το Sozopolis υποδέχεται το ανανεωμένο "Μουσείο Νεοελληνικής Αυτοχειρίας"

Το εγχείρημα ανήκει στον κύκλο εργασιών του "Ρομαντικού Πανεπιστημίου Αθήνας".

"Βαρυτικά πεδία": Οι γλυπτικές συνθέσεις του Νίκου Ζήβα

Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί αντικείμενα προβιομηχανικής τεχνολογίας και αρχιτεκτονικά σπαράγματα για τη δημιουργία της νέας σειράς έργων του.

"Coyote": Ο Alex Ayed εντάσσει στα γλυπτά του την ιδέα της μετατόπισης

Έμπνευση για τον τίτλος της έκθεσης, η οποία παρουσιάζεται στη γκαλερί The Intermission, υπήρξε η ζωή και το έργο του ιστιοπλόου Mike Plant.

Athens Art Book Fair 2022: Γιατί είναι αναγκαίο να έρθουν στο προσκήνιο τα ανεξάρτητα zines;

Με αφορμή τη συμμετοχή τους στη φετινή αθηναϊκή έκθεση καλλιτεχνικού βιβλίου, το Mochi Γεωργίου και το Brooke Palmieri μας μιλούν για τα εκδοτικά τους εγχειρήματα και την αντιπροσώπευση ΛΟΑΤΚΙΑ+ ατόμων στη διεθνή και εγχώρια εικαστική σκηνή, ενώ οι Μαργαρίτα Αθανασίου και Κατερίνα Στάμου, μέλη της οργανωτικής ομάδας του fair, εξηγούν πώς προσπαθούν να καλύψουν το συνολικό φάσμα των καλλιτεχνικών εκδόσεων.

Ο "Αύγουστος" του Αλέξανδρου Σιμόπουλου

Η έκθεση στην Iris πρόκειται για ένα νέο σώμα ζωγραφικών έργων σε λινό και σε χαρτί.