Αχιλλέας Τσάλτας: «Το Athens Democracy Forum έχει στόχο να διασφαλίσει ότι η δημοκρατία συνεχίζει να λειτουργεί»

Ο αντιπρόεδρος των συνεδρίων των «International New York Times» μας μιλά για το φεστιβάλ για τη δημοκρατία που επιστρέφει από τις 14 έως τις 18/9.

Αχιλλέας Τσάλτας: «Το Athens Democracy Forum έχει στόχο να διασφαλίσει ότι η δημοκρατία συνεχίζει να λειτουργεί»

Ο αντιπρόεδρος των συνεδρίων των «International New York Times» μας μιλά για το φεστιβάλ για τη δημοκρατία που επιστρέφει από τις 14 έως τις 18/9.

Αχιλλέας Τσάλτας: «Το Athens Democracy Forum έχει στόχο να διασφαλίσει ότι η δημοκρατία συνεχίζει να λειτουργεί» - εικόνα 1
Ο αντιπρόεδρος των συνεδρίων των «International New York Times», Αχιλλέας Τσάλτας

Σε μια εποχή που η δημοκρατία καλείται να επιβιώσει υπό αντίξοες συνθήκες και με την Ελλάδα να παραμένει στο επίκεντρο της κρίσης, το Athens Democracy Forum, που διοργανώνουν και φέτος οι «International New York Times» από τις 14 έως τις 18 Σεπτεμβρίου επιστρέφει θέλοντας να εξασκήσει τα αντανακλαστικά της κοινωνίας με στόχο μια καλύτερη διακυβέρνηση. Ο αντιπρόεδρος των συνεδρίων των «International New York Times», Αχιλλέας Τσάλτας, μας μίλησε για την φιλοσοφία του εγχειρήματος, τους στόχους και τις σημαντικότερες εκδηλώσεις του.

Αχιλλέας Τσάλτας: «Το Athens Democracy Forum έχει στόχο να διασφαλίσει ότι η δημοκρατία συνεχίζει να λειτουργεί» - εικόνα 2
Άποψη του περσινού Athens Democracy Forum

Η αλήθεια είναι πως πολλά έχουν συμβεί (στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως) στην περίοδο που μεσολάβησε μεταξύ του περσινού και του φετινού συνεδρίου τα οποία προκαλούν διάφορα ερωτήματα όσον αφορά φυσικά την δημοκρατία. Πως επηρεάζει η διεθνής πραγματικότητα (προσφυγική κρίση, τρομοκρατία κλπ.) το κέντρο βάρους του Athens Democracy Forum;

Αποστολή του Athens Democracy Forum είναι το να εμπλουτίσει τα αντανακλαστικά της κοινωνίας μέσω μίας καλύτερης διακυβέρνησης. Κάπως έτσι είναι φυσικό η ατζέντα μας να ορίζεται σε μεγάλο βαθμό από θέματα που έχουν άμεση σχέση με αυτή την προβληματική. Τα πρόσφατα γεγονότα ανά τον κόσμο έδειξαν – δυστυχώς – με εμφατικό τρόπο ποια είναι τα πιο φλέγοντα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι φιλελεύθερες δημοκρατίες, όπως επίσης και την επείγουσα ανάγκη για ένα ειλικρινές, αυστηρό και εμπεριστατωμένο debate γύρω από το πως η δημοκρατία πρέπει να αναπτυχθεί για να διασφαλίσει την πανταχού παρουσία της σε αυτό το αφιλόξενο περιβάλλον.

Φέτος συγκεντρώνουμε μία βεντάλια άκρως επιδραστικών ειδικών με σκοπό να σκιαγραφήσουν και να απαντήσουν γόνιμα στα κομβικά ζητήματα της εποχής, όπως η μαζική μετανάστευση που οφείλεται σε εμφυλίους ή λοιπές συγκρούσεις, η θρησκευτική μισαλλοδοξία, ο απολυταρχισμός, οι βίαιες κοινωνικές αλλαγές και ο ρόλος της επιχειρηματικότητας.

Αχιλλέας Τσάλτας: «Το Athens Democracy Forum έχει στόχο να διασφαλίσει ότι η δημοκρατία συνεχίζει να λειτουργεί» - εικόνα 3
Ο Πωλ Κρούγκμαν επιστρέφει και φέτος στο forum

Ποιοι είναι οι κεντρικοί ομιλητές;
Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι από την ομάδα των φετινών ομιλητών, μερικοί εκ των οποίων είναι από τους πιο επιδραστικούς και to the point στρατηγικοί ηγέτες, επιχειρηματίες, τακτικιστές, οικονομολόγοι και αναλυτές. Για να αναφέρουμε μόνο μερικούς από αυτούς, ο Kenneth Roth του οργανισμού Human Rights Watch, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο οικονομολόγος Paul Krugman, ο Ross LaJeunesse της Google, όπως επίσης και ο ανέλπιστος πληροφοριοδότης Edward Snowden, ο συγγραφέας Sergei Chapnin και πολλοί πολλοί άλλοι.

Αχιλλέας Τσάλτας: «Το Athens Democracy Forum έχει στόχο να διασφαλίσει ότι η δημοκρατία συνεχίζει να λειτουργεί» - εικόνα 4

Θέτετε την ερώτηση «είναι η δημοκρατία καλή για την επιχειρηματικότητα;». Με ποιον τρόπο την προσεγγίζεται δεδομένης και της ελληνικής πραγματικότητας;
Αυτό που θεωρεί δεδομένο η διοργάνωσή μας είναι το γεγονός ότι η δημοκρατία – ως σύστημα διακυβέρνησης και αξιών – είναι οικουμενικό και φυσικά ανώτερο από οτιδήποτε αυτοκρατορικό ή ολιγαρχικό. Εξάλλου, είναι γεγονός πως η ικανότητα των φιλελεύθερων δημοκρατικών κοινωνιών να διασπείρουν την καινοτομία, την δημιουργικότητα και την δυναμική επιχειρηματικότητα έχει αποδειχθεί σε βάθος δεκαετιών ξανά και ξανά.

Το αν βοηθούν, υποστηρίζουν ή υποσκάπτουν η μία την άλλη είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση. Και για αυτό τον λόγο έχουμε προσκαλέσει ειδικούς όπως ο Paul Krugman, Yasheng Huang και ο Ross LaJeunesse της Google για να ασχοληθούν με το θέμα εις βάθος με το να εξετάσουν την αλληλεπίδραση των δύο αυτών πόλων.

Ξετυλίγοντας το περσινό νήμα του feedback που λάβαμε από αντιπροσώπους, αποφασίσαμε να προσθέσουμε μία στρογγυλή τράπεζα τοποθετώντας στο κέντρο την επιχειρηματική ηθική, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την διαφάνεια. Αυτή είναι μία μοναδική ευκαιρία να κατανοήσουμε την αλληλεπίδραση και τις δυναμικές σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ της δημοκρατίας, της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας.

Αχιλλέας Τσάλτας: «Το Athens Democracy Forum έχει στόχο να διασφαλίσει ότι η δημοκρατία συνεχίζει να λειτουργεί» - εικόνα 5

Με ποιόν τρόπο θα προσεγγίσετε το αν «η φιλελεύθερη δημοκρατία είναι συμβατή με την θρησκεία»;
Δεν υπάρχει αμφιβολία για την συμβατότητα της θρησκείας με την δημοκρατία. Ωστόσο, δύο σημαντικές παράμετροι στις φιλελεύθερες δημοκρατίες είναι η ανεξιθρησκεία και επίσης ο διαχωρισμός εκκλησίας-κράτους. Το ερώτημα που θα τεθεί, λοιπόν, στο panel μας όπου θα συμμετάσχει κορυφαίοι ειδικοί όπως ο Natan Sharansky, η αιδεσιμότατη Chloe Breyer και ο συγγραφέας Sergei Chapnin είναι το σε ποιο βαθμό αυτές οι αρχές δοκιμάζονται μέσω του περιορισμού στο dress-code και τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών, όπως επίσης και το τι σημαίνει αυτό για τις δημοκρατικές κοινωνίες που τα υιοθετούν.

Υπάρχουν εκπαιδευτικές δράσεις στο πρόγραμμά σας;
Το Athens Democracy Forum στοχεύει να φτάσει αρκετά μακρύτερα από την τυπική εμπειρία ενός ανοιχτού συνεδρίου. Το πρόγραμμά μας δεν συμπεριλαμβάνει μόνο τα must για το είδος του αλλά και μία εξαιρετικά ελκυστική και ουσιαστική ποικιλία σχετικών και παράπλευρων δραστηριοτήτων που επαναφέρουν τα ιδεώδη και τους αντικειμενικούς στόχους της διοργάνωσης.
|
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η τρίτη εκδοχή του εργαστηρίου Children Education που θα επισκεφθεί την Ελληνογαλλική Σχολή «Ευγένιος Ντελακρουά» για να παρουσιάσει μέρη από το έργο «Η δημοκρατία μου». Eπίσης, στις 16/9 επανεκκινούμε τον δημοφιλή Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Debate. Πάντα στο πνεύμα της δημοκρατίας, της ελευθερίας του λόγου και του ανοιχτού διαλόγου έχουμε προσκαλέσει 6 ομάδες για να αντιπαραθέσουν τα επιχειρήματά τους για το πως βλέπουν τον πολιτικό κόσμο του σήμερα.

Αχιλλέας Τσάλτας: «Το Athens Democracy Forum έχει στόχο να διασφαλίσει ότι η δημοκρατία συνεχίζει να λειτουργεί» - εικόνα 6

Θα συνεχιστεί το Blue Athens Initiative;
Δεδομένης της περσινής επιτυχίας, εννοείται πως θα συνεχιστεί! Φέτος θα συμπέσει και πάλι με την Παγκόσμια Ημέρα της Δημοκρατίας στις 15/9. Ο δήμος Αθηναίων που συμμετέχει ενεργά στην διοργάνωση θα γιορτάσει την περίσταση και την ημέρα φωτίζοντας διάφορα ιστορικά κτίρια της πόλης, όπως την Βουλή των Ελλήνων, το Δημαρχείο, την πλατεία Συντάγματος, τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Όλα αυτά φυσικά στις αποχρώσεις του μπλε, του χρώματος των Ηνωμένων Εθνών και της δημοκρατίας.

Αχιλλέας Τσάλτας: «Το Athens Democracy Forum έχει στόχο να διασφαλίσει ότι η δημοκρατία συνεχίζει να λειτουργεί» - εικόνα 7
Ένα πάνελ για τη δημοκρατία και την αρχιτεκτονική θα φιλοξενήσει η Costa Navarino

Πείτε μας λίγα λόγια για το Σαββατοκύριακο στην Costa Navarino.
Εκεί θα διοργανώσουμε ένα αποκλειστικό, invitation-only πάνελ για την Αρχιτεκτονική και την Δημοκρατία από τις 16 έως και τις 18/9.

Η αλληλεπίδραση και ο συσχετισμός αρχιτεκτονικής και δημοκρατίας θα βρίσκεται σίγουρα στο επίκεντρο. Για παράδειγμα, αν η αρχιτεκτονική και ο αστικός σχεδιασμός μπορεί να αντιπροσωπεύει και να διευκολύνει την δημοκρατική σύμπλευση και συμμετοχικότητα. Γι αυτό το άκρως ενδιαφέρον θέμα θα συζητήσουν ο διεθνώς αναγνωρισμένος αρχιτέκτονας Patrick Schumacher, ο οικονομολόγος Paul Krugman, ο συγγραφέας Charles Landry και ο καθηγητής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης.

Οι θεατές θα είναι αυστηρά 70 και έχουν επιλεχθεί από την ομάδα του συνεδρίου με κριτήριο τη σύνδεσή τους με την θεματική. Σκοπός είναι να προκύψουν υψηλότατου επιπέδου συζητήσεις, γόνιμη ανταλλαγή απόψεων για όλα τα συμβαλλόμενα μέρη αλλά και να ενθαρρυνθεί το networking.

Γιατί μία διοργάνωση σαν το “Athens Democracy Forum” είναι σημαντική για τους New York Times;
Ως ένας οργανισμός ενημέρωσης, οι New York Times, κατανοούν πολύ καλά την σημασία της δημοκρατίας και των αξιών που αυτή πρεσβεύει και είναι υπερήφανοι που υπογραμμίζουν - χωρίς φόβο, πάθος και επιλεκτική εύνοια – τα κρίσιμα ζητήματα της εποχής στους αναγνώστες τους. Η ικανότητά μας να εκπληρώνουμε αυτή μας την υποχρέωση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις αξίες και τα ιδανικά που βρίσκονται στα θεμέλια των φιλελεύθερων δημοκρατιών: ελευθερία του λόγου και του Τύπου, αίσθημα δικαίου, ισονομία, προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως επίσης και ισχυρή πολιτική δέσμευση.

Με το να υπογραμμίζουμε και να αντιπαρατιθέμεθα επίμονα με τα σημαντικά ζητήματα που δοκιμάζουν τις φιλελεύθερες δημοκρατικές κοινωνίες, τις οικονομίες και γενικότερα τον τρόπο ζωής μας.

Το συνέδριο αυτό σκοπεύει να διασφαλίσει ότι η δημοκρατία συνεχίζει να λειτουργεί όπως θα έπρεπε, δηλαδή προς όφελος όλων στην κοινωνία.

Ποιες θα λέγατε πως ήταν οι αξέχαστες στιγμές του περσινού συνεδρίου;
Είναι πολύ δύσκολο να διαλέξει κανείς, αφού ήταν πολλές! Προσωπικά μιλώντας, τα δύο highlights – και ταυτόχρονα αξέχαστες εμπειρίες ζωής – ήταν το διεθνές μαθητικό debate αλλά και η συζήτηση μεταξύ του διάσημου καλλιτέχνη Jeff Koons και του νομπελίστα οικονομολόγου Paul Krugman για την τέχνη και την δημοκρατία υπό την μαγευτική θέα του Costa Navarino.

Και για να πω την αλήθεια, δεν νομίζω πως ήμουν μόνο εγώ που είδα έτσι τα πράγματα. Υπήρχε ένα συναίσθημα διάχυτο μεταξύ των αντιπροσώπων. Ίσως έχει να κάνει με το ότι δουλέψαμε σκληρά για να δημιουργήσουμε μία μοναδική εμπειρία για όλους, τους συμμετέχοντες και τους θεατές.

* Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το “The New York Times Athens Democracy Forum”, όπως το πρόγραμμα, τους ομιλητές και τις οδηγίες εγγραφών, επισκεφθείτε το http://www.athensdemocracyforum.com/

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Συνάντηση με τους συγγραφείς Γιάννη Παλαβό & Αχιλλέα ΙΙΙ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Η εκδήλωση εντάσσεται στον Περίπατο Βιβλίου 2024 της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Νέα έκθεση από τον Δαυίδ Σαμπεθάι στην Eleftheria Tseliou Gallery

Το πρώτο μέρος της έκθεσης έχει τίτλο "I Ain’t Dead, Just Trying to Hear The Sound of The Earth Spinning", ο οποίος λειτουργεί ως χιουμοριστική δήλωση και ως ένα είδος παραβολής.

Τρεις καλλιτέχνες παίζουν με τη φύση στην γκαλερί Rodeo

Θανάσης Τότσικας, Liliana Moro και David Douard συνομιλούν με έναν απρόσμενο τρόπο μέσω των έργων τους.

Η Κάπα Εκδοτική γιορτάζει 10 χρόνια ζωής με το άνοιγμα του δικού της βιβλιοπωλείου

Το ολοκαίνουριο "σπίτι" της Κάπα Εκδοτικής φιλοξενεί σε έναν άνετο χώρο 120 τμ τον πλήρη κατάλογο των εκδόσεών της και φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ένα νέο βιβλιοφιλικό στέκι στην "καρδιά" της πόλης.

Ξηρόμερο/Dryland": Εγκαινιάστηκε το Ελληνικό Περίπτερο στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Η έκθεση ανοίγει για το κοινό το Σάββατο 20 Απριλίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τον Νοέμβριο.

"Τζάμια Κρύσταλλα": Ένας χώρος αφιερωμένος στην περφόρμανς ανοίγει στο Μεταξουργείο

Η ανερχόμενη χορογράφος Αντωνία Οικονόμου μιλάει για το νέο πρότζεκτ με το οποίο δίνει στους καλλιτέχνες περισσότερο χώρο για αυθορμητισμό και δημιουργία, "αγκαλιάζοντας" τις παραστατικές τέχνες.

"Springtime Stories": Η Γεωργία Μπλιάτσου διηγείται ιστορίες απόλυτα συνδεδεμένες με τον αέναο κύκλο της ζωής

Η ζωγράφος παρουσιάζει τη δουλειά της σε πέντε εύγλωττες θεματικές ενότητες, στέλνοντας το μήνυμά της για την προστασία του πλανήτη, πιο επιτακτική από ποτέ.