Καλλιτεχνική «Αταξία» στη Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων

Η Έκθεση του Prix Pictet ταξιδεύει από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της πόλης του Παρισιού σε συνεργασία με τον  ΟΠΑΝΔΑ.

Καλλιτεχνική «Αταξία» στη Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων

Το διεθνές βραβείο φωτογραφίας Prix Pictet σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) συνεχίζει την περιοδεία της Έκθεσης των Επιλαχόντων για τον έκτο κύκλο του με τίτλο Disorder (Aταξία) στη Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων στο κτίριο της Πλατείας Κουμουνδούρου, έως τις 2 Οκτωβρίου.

Καλλιτεχνική «Αταξία» στη Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων - εικόνα 1
Valérie Belin, από τη βραβευμένη σειρά Still life, 2014 (λεπτομέρεια).

Η Έκθεση του Prix Pictet ταξιδεύει από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της πόλης του Παρισιού, όπου η Γαλλίδα φωτογράφος Valérie Belin παρέλαβε το βραβείο των 100.000 ελβετικών φράγκων από τον Κόφι Ανάν κατά την τελετή απονομής που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο. Στον πρόλογο του εντύπου Prix Pictet Disorder, ο κ. Ανάν γράφει:

«Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από αταξία. Η ικανότητά μας να ελέγχουμε πολλαπλές πτυχές της ζωής μάς έχει δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι έχουμε καταφέρει να κάνουμε τον πλανήτη να υπακούει στη θέλησή μας. Εντούτοις, η σαθρότητα αυτής της εικασίας αποκαλύπτεται με κάθε νέα πανδημία, σεισμό, τσουνάμι ή περίοδο ξηρασίας. Κάθε ημέρα που περνά, η ψευδαίσθηση ότι όλα είναι εντάξει διαλύεται».

Καλλιτεχνική «Αταξία» στη Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων - εικόνα 2
Valérie Belin, από τη βραβευμένη σειρά Still life, 2014 (λεπτομέρεια).

Με κεντρικό θέμα την «Αταξία», η έκθεση περιλαμβάνει έργα των δώδεκα επιλαχόντων φωτογράφων, οι οποίοι είναι οι εξής: Ilit Azoulay (Ισραήλ), Valérie Belin (Γαλλία), Matthew Brandt (Η.Π.Α.), Maxim Dondyuk (Ουκρανία), Alixandra Fazzina (Ηνωμένο Βασίλειο), Ori Gersht (Ισραήλ), John Gossage (Η.Π.Α.), Pieter Hugo (Νότια Αφρική), Gideon Mendel (Νότια Αφρική), Sophie Ristelhueber (Γαλλία), Brent Stirton (Νότια Αφρική) και Yang Yongliang (Κίνα).

Καλλιτεχνική «Αταξία» στη Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων - εικόνα 3
Azoulay, Ilit, Mirror-Stage, 2012 (λεπτομέρεια).

Για την παρουσίαση της έκθεσης στην Αθήνα, ο Χρήστος Τεντόμας, Πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ και ο Ντένης Ζαχαρόπουλος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Πινακοθήκης, Μουσείων και Συλλογών του Δήμου Αθηναίων αναφέρουν στον κατάλογο της έκθεσης:

«Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, από την ίδρυσή της to 1914 και με το μεγαλύτερο μέρος των έργων στη συλλογή της να εκφράζει μια ιδιαίτερη ευαισθησία για την καθημερινή ζωή των ανθρώπων και την αγάπη της πραγματικότητας, συμπορεύεται με τη χωροταξική διευθέτηση της πόλης και του περιβάλλοντος, την κοινωνική, εργασιακή και εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και τη συνεχή αντιμετώπιση της κινητικότητας πληθυσμών.

Η έκθεση Disorder (Αταξία) χάρη στο Prix Pictet, μας φέρνει αντιμέτωπους με τον πιο καίριο και επίκαιρο τρόπο με τα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά βιώματα και προβλήματα του σήμερα και δίνει στην πόλη της Αθήνας, μέσα από έργα θαυμάσιων καλλιτεχνών, τη δυνατότητα να δει με νέα ματιά την πραγματικότητα τα προβλήματα με τα οποία ζούμε, μέσα από νέες νοοτροπίες, εκφράσεις κι ευαισθησίες.»

Καλλιτεχνική «Αταξία» στη Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων - εικόνα 4
Alixandra Fazzina

Για τον έκτο κύκλο του Βραβείου Pictet, το θέμα που έχει επιλεγεί αναφέρεται στην Αταξία [Disorder]. To κοινωνικό χάος, οι πολιτικές εξεγέρσεις και οι κλιματικές αλλαγές είναι βασικά σημεία αυτής της συνθήκης, η οποία αποτελεί και τον κύριο θεματικό πυρήνα των δώδεκα φωτογράφων που συμμετέχουν στην έκθεση. Ορισμένοι διαχειρίζονται τη θεματική από την οπτική του ντοκουμέντου, ενώ άλλοι έχουν μια πιο αφαιρετική και ποιητική προσέγγιση.

Στόχος του βραβείου Prix Pictet είναι με τη δύναμη της φωτογραφίας – κάθε είδους φωτογραφίας– να τραβήξει την προσοχή όλου του κόσμου στα ζητήματα της βιωσιμότητας, και ιδίως όσα αφορούν στο περιβάλλον.

Περισσότεροι από 700 φωτογράφοι προτάθηκαν για τον κύκλο αυτό από τα 260 άτομα που επιλέγουν τις υποψηφιότητες και, μετά από γόνιμο διάλογο, η ανεξάρτητη κριτική επιτροπή επέλεξε 12 τελικούς διαγωνιζόμενους καλλιτέχνες.

Καλλιτεχνική «Αταξία» στη Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων - εικόνα 5
Sophie Ristelhueber, Eleven Blowups

Η έκθεση πραγματοποιείται με τη χορηγία του Ομίλου Pictet και συνοδεύεται από ελληνικό κατάλογο, που προσφέρεται δωρεάν στο κοινό.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής για τον έκτο κύκλο του Prix Pictet είναι τα εξής:
Καθηγητής Σερ David King, Ειδικός εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Η.Β. για την Κλιματική αλλαγή (Πρόεδρος επιτροπής)
Peter Aspden, συντάκτης για θέματα τέχνης, Financial Times
Martin Barnes, Επικεφαλής επιμελητής τμήματος Φωτογραφίας, Victoria and Albert Museum, Λονδίνο
Philippe Bertherat, Πρώην διευθύνον στέλεχος του Ομίλου Pictet
Edward Burtynsky, φωτογράφος
Emmanuelle de L’Ecotais, Επιμελήτρια τμήματος Φωτογραφίας, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της πόλης του Παρισιού
Nili Goren, Επιμελήτρια τμήματος Φωτογραφίας, Μουσείο Τέχνης του Τελ Αβίβ
Wang Shu, αρχιτέκτονας
Elisabeth Sussman, Επιμελήτρια συλλογής φωτογραφιών της Sondra Gilman, Μουσείο Αμερικανικής Τέχνης Whitney, Νέα Υόρκη

Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων: Χρήστος Τεντόμας
Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Πινακοθήκης, Μουσείων και Συλλογών του Δήμου Αθηναίων: Ντένης Ζαχαρόπουλος
Έφορος Πινακοθήκης: Κάλλη Πετροχείλου
Επιστημονικός Σύμβουλος Prix Pictet: Βαγγέλης Ιωακειμίδης
Συντονισμός έκθεσης: Ελένη Κωτσαρά, Ελίνα Δάλλα
Σχεδιασμός εντύπων: Σαλώμη Παπαδοπούλου

INFO

Καλλιτεχνική «Αταξία» στη Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων - εικόνα 6
Yang Yongliang, From the New World, 2014 (λεπτομέρεια).

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων:
Κτίριο Πλατείας Κουμουνδούρου
Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς) 51, Πλ. Κουμουνδούρου, τηλ.: 210 5202420
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο 10:00 - 19:00, Κυριακή 10:00 – 16:00
Είσοδος δωρεάν
www.opanda.gr
http://www.prixpictet.com

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".