Athens Democracy Forum: Το φεστιβάλ για την δημοκρατία επιστρέφει

Η τέταρτη διοργάνωση του Athens Democracy Forum επιστρέφει από τις 14 ως τις 18 Σεπτεμβρίου με επίκεντρο τη Ρωμαϊκή Αγορά και κορυφαίους προσκεκλημένους.

Athens Democracy Forum: Το φεστιβάλ για την δημοκρατία επιστρέφει

Η τέταρτη διοργάνωση του Athens Democracy Forum επιστρέφει από τις 14 ως τις 18 Σεπτεμβρίου με επίκεντρο τη Ρωμαϊκή Αγορά και κορυφαίους προσκεκλημένους.

Athens Democracy Forum: Το φεστιβάλ για την δημοκρατία επιστρέφει - εικόνα 1
Άποψη από το περσινό φόρουμ στην Αρχαία Αγορά

«Σε μια εποχή που ο κόσμος και ο θεσμός της δημοκρατίας βρίσκονται αντιμέτωποι με πολυάριθμες κρίσεις είναι αναγκαίο να στραφούμε προς έναν Πολικό Αστέρα. Η Αθήνα και η Αρχαία Αγορά μπορούν να αποτελέσουν αυτόν τον Πολικό Αστέρα.» είχε δηλώσει πέρυσι στο αθηνόραμα με αφορμή το Athens Democracy Forum ο αντιπρόεδρος των συνεδρίων των «International New York Times» Αχιλλέας Τσάλτας και έκτοτε τα χτυπήματα που δέχεται η δημοκρατία συνεχίζονται ακάθεκτα.

Το τέταρτο Athens Democracy Forum που διοργανώνουν οι International New York Times σε συνεργασία με το Ταμείο για την Δημοκρατία του ΟΗΕ, τον Δήμο Αθηναίων και την Καθημερινή, από την Τετάρτη 14 μέχρι και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, έρχεται να ξαναθέσει επί τάπητος το θέμα της θέσης και της σημασία της δημοκρατίας στον 21ο αιώνα.

Athens Democracy Forum: Το φεστιβάλ για την δημοκρατία επιστρέφει - εικόνα 2
Ο Πωλ Κρούγκμαν επιστρέφει και φέτος στο forum

Ο χώρος της Αρχαίας Αγοράς - και συγκεκριμένα η Στοά του Αττάλου - συνεχίζει να έχει κεντρικό ρόλο λόγω των προφανών συμβολισμών τρία χρόνια μετά την πρώτη διοργάνωση ενώ βασικός στόχος παραμένει η παροχή “οξυγόνου για τον διάλογο” μέσω ενός pop-up think tank για την δημοκρατία και τις σύγχρονες κοινωνίες. Με άλλα λόγια, μιλάμε κυριολεκτικά για μία σύγχρονη συνάντηση με αφετηρία την γενέτειρα της δημοκρατίας, την Αρχαία Αγορά. Εξειδικευμένοι επιστήμονες και κοινό θα έρθουν πιο κοντά επιχειρώντας να αναδείξουν τις προκλήσεις και τις λύσεις για μία καλύτερη και πιο βιώσιμη διακυβέρνηση.

Μεταξύ των - διεθνούς βεληνεκούς – καλεσμένων στο φετινό φόρουμ υπάρχουν ηχηρά ονόματα όπως αυτά των Πωλ Κρούγκμαν, Μάριο Μόντι, Κέβιν Ραντ και Γιάνη Βαρουφάκη.

Athens Democracy Forum: Το φεστιβάλ για την δημοκρατία επιστρέφει - εικόνα 3
Ο Kishore Mahbubani πρώην διπλωμάτης και πρόεδρος του Lee Kuan Yew School of Public Policy στο Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης

Το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής περιλαμβάνει panel διαφόρων θεματικών, συμπόσιο, ένα Google Hangout υπό την μορφή debate μεταξύ διαδικτυακής ιδιώτικοτητας και ασφάλειας, εκπαιδευτικά προγράμματα, πολιτιστικά τουρ και ένα Σαββατοκύριακο με θέμα «Αρχιτεκτονική και Δημοκρατία» στην Costa Navarino όπου θα μεταφερθούν οι εργασίες του forum στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου. Εκεί, ο επικεφαλής αρχιτέκτονας του Zaha Hadid Architects, Patrick Schumacher, ο Πωλ Κρούγκμαν, ο συγγραφέας Charles Landry και άλλοι διακεκριμένοι συμμετέχοντες θα παραστούν στην κλειστή συζήτηση του Architecture and Democracy Forum.

Athens Democracy Forum: Το φεστιβάλ για την δημοκρατία επιστρέφει - εικόνα 4
To κτίριο της Εθνικής Τράπεζας φωτισμένο στο πλαίσιο του “Blue Athens Initiative”

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το “Blue Athens Initiative”, ο φωτισμός με μπλε χρώμα εμβληματικών κτιρίων της πόλης θα πραγματοποιηθεί και φέτος - σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων – με σκοπό να εξαχθεί στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο δίκτυο των υπολοίπων πόλεων που συμμετέχουν η αρχιτεκτονική λογική και η αύρα της Αθήνας.

Περισσότερα στο http://athensdemocracyforum.com/

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
23/04/2024

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.

Πασχαλινό book bazaar από τις εκδόσεις Καπόν

Στο Βιβλιοπωλείο της Ραχήλ μάς περιμένουν πασχαλινές προσφορές για τις μέρες που έρχονται.

Ανακαλύπτοντας το "Αποτύπωμα" που σχηματίζεται στη μνήμη και τη συνείδηση του Άκη Δέτση

Ο καλλιτέχνης εξερευνά τη διάσταση της φωτογραφίας ως σημαίνουσας επιφάνειας μέσα από την απεικόνιση του τοπίου.