Mε Προλεγόμενα ανοίγει το ΕΜΣΤ

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Ίδρυμα Fluxum και το Flux Laboratory,με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα και το metamatic:taf, παρουσιάζουν στο δώμα του ΕΜΣΤ στις 19 Μαΐου, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, την περφόρμανς Lagune του Ελβετού καλλιτέχνη Denis Savary.

Mε Προλεγόμενα ανοίγει το ΕΜΣΤ

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Ίδρυμα Fluxum και το Flux Laboratory,με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα και το metamatic:taf, παρουσιάζουν στο δώμα του ΕΜΣΤ στις 19 Μαΐου, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, την περφόρμανς Lagune του Ελβετού καλλιτέχνη Denis Savary.

Το ΕΜΣΤ αξιοποιώντας την περίοδο των υποχρεωτικών δοκιμών που προηγούνται της οριστικής λειτουργίας του και εν αναμονή της ολοκλήρωσης των διαδικασιών που θα το οδηγήσουν στα εγκαίνιά του, επέλεξε την πραγματοποίηση σειράς καλλιτεχνικών δράσεων, σε τακτά χρονικά διαστήματα, που στοχεύουν αφενός στη γνωριμία με το κοινό και αφετέρου στην ανάπτυξη συνεργειών με ελληνικά και διεθνή ιδρύματα συναφούς σκοπού.

Η περφόρμανς Lagune (Λιμνοθάλασσα), μια πρωτότυπη δημιουργία του καλλιτέχνη Denis Savary, είναι μια παραγωγή του Ιδρύματος Fluxum, με αφορμή την εκατονταετή επέτειο του κινήματος DADA. Η έμπνευσή της αντλήθηκε από το μυθιστόρημα "Η ακτή των Σύρτεων" (Le Rivage des Syrtes) του Ζυλιέν Γκρακ (1951), από την μαριονέτα Robot King της Ελβετίδας Sophie Taeuber-Arp, την οποία αναπαρήγαγε κατά προσέγγιση για την παράσταση η Evelyne Villaime και από την Αρχιτεκτονική γυαλιού του Paul Scheerbart, όπου άνθρωπος και πόλη δομούν και ταυτόχρονα εξαφανίζουν ο ένας τον άλλον. Πρόκειται για ένα έργο με ισχυρούς συμβολισμούς καθώς αναφέρεται σε έναν ου-τόπο, μια πόλη ιδανική που αναγεννιέται από τις στάχτες της.

Mε Προλεγόμενα ανοίγει το ΕΜΣΤ - εικόνα 1

Η χορογραφική επίβλεψη της Μαρκέλλας Μανωλιάδη στη δημιουργία αυτή αποτελεί έναν χορευτικό αυτοσχεδιασμό, προσαρμοσμένο ειδικά στον χώρο του νέου κτηρίου του ΕΜΣΤ. Επιχειρεί την ιδεατή αναδόμηση μιας πλωτής πόλης, που θυμίζει το φανταστικό βασίλειο του Robot King, της οποίας οι διαφορετικές όψεις και οι τοίχοι μετακινούνται από επτά χορευτές. Η πόλη αυτή, σαν να τη χτυπάει η θάλασσα, θα υποστεί τις συνέπειες ενός φανταστικού κύματος που θα δημιουργήσουν εκ του μηδενός οι κινήσεις των χορευτών, υπό τους ήχους που ηχογραφήθηκαν από τον Denis Savary και την Daphné Bengoa, μια σύνθεση από φωνές, μελωδίες, δονήσεις και ψιθύρους ανθρώπων, πόλεων και φύσης, ένα κοσμοπολίτικο ηχητικό ταξίδι.

Mε Προλεγόμενα ανοίγει το ΕΜΣΤ - εικόνα 2

Μετά τις παραστάσεις που προηγήθηκαν στη Ζυρίχη, τη Γενεύη (Cabaret Voltaire, Εθνογραφικό Μουσείο) και το Παρίσι (Centre Culturel Suisse), η παράσταση Lagune, θέτοντας ζητήματα μετακινήσεων και αμφισβητήσεων, δόμησης και αποδόμησης, θα αξιοποιήσει τον χώρο του δώματος του ΕΜΣΤ ως πεδίο για την ανάπτυξη μιας δυναμικής προς την ελευθερία. Την ελευθερία που μπορεί ο καθένας να αδράξει, αυτοανακηρυσόμενος DADA, λαμβάνοντας υπόψιν τα λόγια του Τριστάν Τζαρά:

«Η τέχνη δεν θίγει κανέναν και εκείνοι που ξέρουν να ενδιαφέρονται, θα λάβουν χάδια και την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τη χώρα με τη συνομιλία τους».

Mε Προλεγόμενα ανοίγει το ΕΜΣΤ - εικόνα 3

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Denis Savary
Χορογράφος: Μαρκέλλα Μανωλιάδη
Βοηθός Χορογράφος: Pierre Magendie
Καλλιτεχνική και Μουσική Διεύθυνση: Daphné Bengoa
Κουκλοπαίκτρια: Evelyne Villaime
Χορευτές: Αναστάσιος Κουκουτάς, Γαβριέλα Αντωνοπούλου, Άρης Παπαδόπουλος, Ιωάννα Τουμπακάρη, Γιάννης Τσιγκρής, Ελένη Ανδρεουλάκη, Μάρω Σταυρινού
Σκηνογραφία: Denis Savary και Juliette Roduit
Ενδυματολόγος: Vanessa Schindler
Τεχνική Διεύθυνση και Φωτισμός: Luc Job
Παραγωγή και συντονισμός: Ίδρυμα Fluxum και Flux Laboratory
Ντοκιμαντέρ (ταινία και φωτογραφία): Daphné Bengoa

Mε Προλεγόμενα ανοίγει το ΕΜΣΤ - εικόνα 4

LAGUNE
Performance του Denis Savary Στο δώμα του νέου κτηρίου του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης 19 Μαΐου 2016 στις 20.30

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό και θα πραγματοποιηθεί με 150 Δελτία εισόδου που θα διανεμηθούν με αυστηρή σειρά προτεραιότητας την Τρίτη, 17/05/2016, από τις 11.00 και μέχρι εξαντλήσεώς τους, από το ισόγειο του νέου του κτηρίου του ΕΜΣΤ (είσοδος από την Λεωφόρο Συγγρού).

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) Λεωφ. Καλλιρρόης & Αμβρ. Φραντζή (πρώην εργοστάσιο Φιξ) Τηλ: 211 1019000-99

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Travelogue": Η ελληνική κουλτούρα του DIY

Μια νέα έκδοση από τις papairlines παρουσιάζει το βιβλιοπωλείο Hyper Hypo.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2024

Υπουργείο Πολιτισμού: Το 2024 αφιερωματικό έτος στον Λόρδο Βύρωνα

Η Λίνα Μενδώνη εγκαινίασε την έκθεση "Ο Μπάυρον και η Ελλάδα", την οποία συνδιοργάνωσαν η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στο Βυρώνειο Κτήριο.

Αποστολή στη Μπιενάλε Βενετίας 2024: τα εθνικά περίπτερα που ξεχωρίσαμε

Ανταπόκριση από τις εθνικές συμμετοχές της 60ης κορυφαίας εικαστικής διοργάνωσης που συντονίζονται με το σκεπτικό της κεντρικής έκθεσης "Ξένοι Παντού" και από το "Ξηρόμερο/Dryland".

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (22-28/4)

Μια ομάδα δημιουργών τιμά τον Στέλιο Φαϊτάκη, ο Κώστας Τσόκλης διερευνά τα σύγχρονα ΜΜΕ, και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.

Η Λίζη Καλλιγά στήνει μια ασυνήθιστη έκθεση στο Αρχείο Ακριθάκη

Το πρότζεκτ "Ο Άσπρος Τοίχος" αποτελείται από μία αέναη βιντεοπροβολή και 9 φωτογραφίες.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Τρία μπαζάρ γεμίζουν τέχνη την Αθήνα

Ένα διήμερο αφιερωμένο στην εγχώρια δημιουργία, μπαζάρ για τους λάτρεις της μουσικής και ό,τι μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 20 έως 26/4.

"Daughters": Το οικογενειακό τραύμα και οι ρίζες της πατριαρχίας

Οι καλλιτέχνιδες Αιμιλία Μπαλάσκα και Rebecca Simons ανατρέχουν στο οικογενειακό αρχείο τους και επανεξετάζουν το κοινό τους παρελθόν.