Τα έπιπλα των Charles & Ray Eames: Μιά έκθεση της Vitra

Η έκθεση “eames by vitra”, πρωτοβουλία της Vitra, παρουσιάζει τα πιο σημαντικά κομμάτια του αρχείου των Charles & Ray Eames και πλαισιώνεται τις ομιλίες των Eames Demetrios και Federica Zanco Fehl- baum στις 6/5.  

Τα έπιπλα των Charles & Ray Eames: Μιά έκθεση της Vitra

Το έργο των Charles & Ray Eames διακρίνεται για την εξαιρετική ευρύτητα και την ποιότητά του. Τα πρωτοποριακά σχέδια επίπλων των Eames έχουν αναγνωριστεί ως κλασσικά, ενώ δεκαετίες μετά τη δημιουργία τους παραμένουν ‘σύγχρονα’, σημαντικά για κάθε εποχή.

Η έκθεση “eames by vitra”, πρωτοβουλία της εταιρείας Vitra - μόνης εγκεκριμένης παραγωγού των σχεδίων Eames στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή για πάνω από 50 χρόνια - παρουσιάζει τα πιο σημαντικά κομμάτια του αρχείου των Charles & Ray Eames. Η έκθεση οργανώνεται σε θεματικές ενότητες όπου αναδεικνύεται η τεχνολογική καινοτομία της κατασκευής, η βαθιά γνώση των υλικών και η επακόλουθη βιωσιμότητα των σχεδίων των Eames.

Κείμενα και vintage εικονογραφήσεις συνοδεύουν τα αντικείμενα της έκθεσης, επισημαίνοντας με πληροφορίες τα συγκεκριμένα δομικά χαρακτηριστικά τους και φωτίζοντας το ιστορικό περιβάλλον στο οποίο δημιουργήθηκαν τα σχέδια των Eames.

Διευρύνοντας περαιτέρω το αφιέρωμα αυτό ο χώρος el greco gallery - Vitra Show- room Athens, οργανώνει τις ομιλίες των Eames Demetrios και Federica Zanco Fehl- baum και, με τη συμβολή της επιμελήτριας Νάντιας Αργυροπούλου παρουσιάζει το portfolio φωτογραφιών “The Gifted Eye of Charles Eames” καθώς και τα φιλμς που έφτιαξε το ζευγάρι των αρχιτεκτόνων και designers και ανήκουν στο Eames Office.

Τα έπιπλα των Charles & Ray Eames: Μιά έκθεση της Vitra - εικόνα 1
Εικόνα από το slideshow CIRCUS (πρώτη παρουσίαση 1970). Από το φωτογραφικό πορτφόλιο "The Gifted Eye of Charles Eames"

Στο αφιέρωμα για τους Charles & Ray Eames θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το φωτογραφικό πορτφόλιο 100 εικόνων που δημοσιεύτηκε από το Eames Office το 2007 για την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του Charles Eames (Charles Eames Centennial Portfolio). Οι εικόνες αυτές προέρχονται από το τεράστιο αρχείο (σχεδόν ένα εκατομμύριο εικόνες) που είχαν δημιουργήσει οι Eames και δωρήθηκε από την οικογένεια στην Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Είναι γνωστή η θεμελιώδης σημασία της φωτογραφίας στην δημιουργική διαδικασία των Eames αλλά και η χαρά που αποκόμιζε ο Charles ειδικότερα από την δυνατότητα όχι μόνο να καταγράφει και να μελετάει αλλά και να μοιράζεται έτσι τις στιγμές και τα πράγματα που τον ενέπνευσαν (κάτι που μπορούμε να αναγνωρίσουμε πια στην έκρηξη των πιο δημιουργικών μορφών επικοινωνίας και sharing στα social media). Το επιλεγμένο αυτό υλικό παρουσιάστηκε με τον τίτλο “The Gifted Eye of Charles Eames” από το Eames Office και τυπώθηκε σε 18 αριθμημένα πορτφόλιο (LightJet print on Fuji Crystal archival paper).

Εγκαίνια αφιερώματος (ομιλίες και εκθέσεις): Παρασκευή 6 Μαίου, 7 μ.μ.

Τα έπιπλα των Charles & Ray Eames: Μιά έκθεση της Vitra - εικόνα 2
Lounge Chair, Charles & Ray Eames, 1956

Σύμφωνα με τις διηγήσεις του εγγονού των Eames και διευθυντή του Eames Office (ο οποίος θα βρεθεί στην Ελλάδα ειδικά για την παρουσίαση αυτή), το ντιζάϊν ήταν, για τους πρωτοπόρους προγόνους του, συνυφασμένο με την έννοια της ‘ανάγκης’ και πιθανώς αυτός ήταν και ο λόγος της εσωτερικής συνάφειας και οργανικής σύνδεσης που χαρακτηρίζει τα πρότζεκτ τους.

Η φιλοσοφία τους, όπως εκφράστηκε με κοινή φωνή και συνδιαμόρφωσε την πολιτιστική πρωτοπορία του 20ου αι. αναφέρεται σε ένα είδος ‘επινόησης’ με καθημερινές εφαρμογές και δραστικά χαρακτηριστικά σε διαρκή εξέλιξη και αλληλεπίδραση. Η μέθοδος εργασίας τους, με ομάδες φίλων και συνεργατών από όλους τους χώρους της τέχνης, της επιστήμης αλλά και της εφαρμοσμένης τεχνολογίας, ήταν της φύσης των φράκταλς, όπως έχει επιτυχώς επισημανθεί: κάθε τμήμα της εργασίας αυτής, πλούσιο σε λεπτομέρειες και επιμέρους στοιχεία μπορούσε να αναχθεί σε κάτι μεγαλύτερο διατηρώντας αναγνωρίσιμη την αρχική δομή του καθώς και τις γενεσιουργές ποιότητες της δομής αυτής.

Τα έπιπλα των Charles & Ray Eames: Μιά έκθεση της Vitra - εικόνα 3
“eames by vitra” exhibition

Από την επιστημονική συνεργασία τους με την IBM και τα πρωτότυπα Newton Cards, στα μοναδικά φιλμικά essays που συνέθεσαν γύρω από μια πληθώρα ενδιαφερόντων και σε απόλυτη σχέση με την ίδια την ουσία της αρχιτεκτονικής (125 φίλμ μικρού μήκους συνολικά), στα εξαντλητικά φωτογραφικά αρχεία τους, απαραίτητα για αυτούς εργαλεία στην κατανόηση της πραγματικότητας, ως τα εμβληματικά έπιπλά τους τα οποία αντιλαμβάνονταν ως “αρχιτεκτονική σε ανθρώπινη κλίμακα”, ως το περίφημο ερευνητικό Case Study House Program και κάθε σχέδιο, ύφασμα, αντικείμενο, εκδοτικό έργο, εκθεσιακό ανάπτυγμα και συνολικό δημιουργικό όραμα, όπως εκείνο που αναπτύχθηκε μέσα από τη σχέση τους με τον πρωθυπουργό Nehru και την πολιτιστική δυναμική της Ινδίας, η εργασία των Eames ήταν ένα συνεχές και συνεπές εργαστήριο ανακάλυψης και καλλιέργειας δεξιοτήτων για το όφελος των πολλών.

Γεννημένοι στην Αμερική στις αρχές του 20ου αιώνα (το 1907 ο Charles και το 1912 η Ray) οι Eames συναντήθηκαν στην Cranbrook Academy of Art στο Μίσιγκαν και έμειναν μαζί έκτοτε συνθέτοντας τα ταλέντα τους, με την Ray να είναι ιδιαίτερα γνωστή για το πάθος της για την ζωγραφική (ίδρυσε το γκρουπ American Abstract Artists) και την κριτική οξυδέρκειά της και τον Charles να καθιερώνεται ως ένας από τους σημαντικότερους εκφραστές και ανανεωτές του μοντερνισμού στην Αμερική. Το ίδιο το σπίτι τους, στα Pacific Palisades της Καλιφόρνια, δημιουργήθηκε το 1949 ως Case Study House #8 και αποτελούσε υλοποίηση της διευρυμένης αντίληψης που είχαν για την αρχιτεκτονική και το ντιζάιν και αποτέλεσμα μιας ζωντανής διαδικασίας πειραματισμού, καλλιτεχνικών residencies, ανοιχτής δημιουργικής διαδικασίας (τύπου open software με σημερινούς όρους).

H σχέση φιλοξενούμενου/οικοδεσπότη φαίνεται να χαρακτήρισε όλες τις δημιουργικές συνεργασίες και φιλίες των Eames, και το αφιέρωμα που η Vitra και ο χώρος el greco gallery - Vitra Showroom Athens οργανώνουν στην Αθήνα φιλοδοξεί να παρουσιάσει μερικά από τα στοιχειώδη πλεονεκτήματα και αποτελέσματα αυτής της γενναιόδωρης και διαχρονικά σημαντικής στάσης ζωής.

Τα έπιπλα των Charles & Ray Eames: Μιά έκθεση της Vitra - εικόνα 4
Το World Fair στις Βρυξέλλες (1958)

O Eames Demetrios είναι ο εγγονός των Charles & Ray Eames, ο Διευθυντής του Eames Office, πρόεδρος του Eames Foundation και επικεφαλής της διαφύλαξης και ανάδειξης της κληρονομιάς των Eames στο design και την αρχιτεκτονική. Με την ιδιότητα αυτή έχει δημιουργήσει τα multimedia στοιχεία της έκθεσης που σχεδιάστηκε από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου στις ΗΠΑ και το Μουσείο της Vitra στη Γερμανία (Library of Congress/Vitra Design Museum Eames exhibition), έχει επιμεληθεί την αναπαραγωγή και παρουσίαση πολλών από τα έπιπλα των Eames καθώς και την αποκατάσταση και κυκλοφορία σε βίντεο των φιλμς των Eames. Συνέβαλε στην δημιουργία του Eames Foundation με στόχο την ανάδειξη του Eames House. Έχει συγγράψει το βασικό βιβλίο -εγχειρίδιο γύρω από τη ζωή και το έργο των Charles and Ray Eames - “An Eames Primer”, Universe Publishing, ΝΥ, 2001-, το οποίο χρησιμοποιείται στο Αμερικάνικο εκπαιδευτικό σύστημα.


Είναι ο ίδιος κινηματογραφιστής και καλλιτέχνης με πιο πρόσφατο έργο το πολυετές πρότζεκτ ‘Kymaerica’
, μια αφήγηση σε 3-D για την ιστορία και τους τόπους του κόσμου με τη χρήση γραφής, βίντεο, εγκαταστάσεων, performances και πολλών ακόμη μέσων. Έχει δημιουργήσει περισσότερα από 40 φιλμ και βίντεο τα οποία έχουν παρουσιαστεί σε μεγάλα μουσεία και χώρους τέχνης ( Library of Congress, Gulbenkian (Portugal), Smithsonian Institution, MOCA (LA), LACMA (LA), Meguro Art Museum (Tokyo), Film Forum (LA), Sundance Film Festival, Cairo Film Festival, κ.α.) και συνεργάζεται με σημαντικά Ιδρύματα και φορείς διεθνώς σε επιστημονικές εργασίες και καλλιτεχνικά έργα. Είναι ο δημιουργός του DASFilmFest Blog, το οποίο εστιάζει στο design, την αρχιτεκτονική και θέματα βιωσιμότητας σε σχέση με το περιβάλλον.

Η Federica Zanco Fehlbaum είναι η Διευθύντρια του Barragan Foundation, αρχιτέκτονας, συγγραφέας, διεθνώς γνωστή ερευνήτρια του design, σύζυγος και βασική συνεργάτης του Rolf Fehlbaum, προέδρου της Vitra και ιδρυτή του Vitra Design Muse- um και του Vitra Project.

EL GRECO Gallery Vitra Showroom Athens Λεωφόρος Κηφισιάς 212 Χαλάνδρι, Αθήνα, 152 31 Τ: +30 210 67 46 601-82 info@elgrecogallery.gr facebook: vitra athens www.elgrecogallery.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ένας νέος χώρος τέχνης εγκαινιάζεται στον Λυκαβηττό

Το νεοσύστατο VS Athens art gallery υποδέχεται το κοινό με την έκθεση "Perfect Machine" της ζωγράφου και γλύπτριας Βάνιας Στέφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/09/2022

Μια βόλτα στο "Φανταστικό Μουσείο του Στάθη Βατανίδη

Ο Στάθης Βατανίδης δημιουργεί μια σειρά έργων αποτίοντας φόρο τιμής στους μεγαλύτερους Δημιουργούς της κλασσικής και σύγχρονης τέχνης.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (26/9-2/10)

Το πρώην ψυχιατρικό νοσοκομείο στο Δαφνί μετατρέπεται σε μια ιδιόμορφη γκαλερί, δύο καταξιωμένες εικαστικοί στη Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων και το σίκουελ της έκθεσης "True Believers" ανάμεσα στις εκθέσεις που θα δούμε τις επόμενες μέρες στην πόλη.

"reality check ΙΙ: inner sanctum": Ο Κώστας Πράπογλου και 24 νέοι καλλιτέχνες εξερευνούν την έννοια του εσωτερικού ιερού στο Δαφνί

Ο επιμελητής του πρώτου κεφαλαίου του "reality check" επιστρέφει στην πρώην ψυχιατρική κλινική στο Δαφνί με το σίκουελ "inner sanctum" και, μαζί με μερικούς από τους καλλιτέχνες του φετινού πρότζεκτ, μας μιλά για τις νέες ενδιαφέρουσες αναγνώσεις που επιδιώκονται.

Οι μυθικές συνθέσεις της Αλεξάνδρας Μπενάκη

Στην Contemporary Athens Fine Art Gallery παρουσιάζεται η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας.

Τι αντιπροσωπεύει το "ΜΩΒ" για τον Δημήτρη Μυτά;

Ο καλλιτέχνης εγκαινιάζει την ατομική του έκθεση φωτογραφίας στον Εικαστικό Κύκλο ΔΛ.