Η Ένωση Γραφιστών Ελλάδας τιμά τον Δανιήλ Γουαρίδη

Με ξεχωριστό τρόπο τίμησε η Ένωση Γραφιστών Ελλάδας τον Δανιήλ Γουναρίδη, Διευθυντή Σπουδών και Πρόεδρο του Δ.Σ. της Σχολής Βακαλό, για τη μακρόχρονη συμβολή του στο ελληνικό Design.

Η Ένωση Γραφιστών Ελλάδας τιμά τον Δανιήλ Γουαρίδη

Με ξεχωριστό τρόπο τίμησε η Ένωση Γραφιστών Ελλάδας τον Δανιήλ Γουναρίδη, Διευθυντή Σπουδών και Πρόεδρο του Δ.Σ. της Σχολής Βακαλό, για τη μακρόχρονη συμβολή του στο ελληνικό Design. Η Ένωση, κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της, απένειμε στον Δ. Γουναρίδη το "Βραβείο Συνολικής Προσφοράς" στο πλαίσιο των Βραβείων Γραφιστικής και Εικονογράφησης (ΕΒΓΕ) 2016, ενώ παράλληλα τον ανακήρυξε επίτιμο μέλος της, και ετοιμάζει ειδικό αφιέρωμα στο καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό του έργο που θα αναρτηθεί στον ιστοχώρο της.

Ο ζωγράφος Δανιήλ Γουναρίδης γεννήθηκε το 1934 και σπούδασε ως υπότροφος στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, στην École Nationale Supérieure des Beaux-Arts, στην École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs και στο College Technique "Estienne". Από το 1966 μέχρι το 1985 δίδαξε γραφιστική και ελεύθερο σχέδιο στη Σχολή Διακοσμητικών Τεχνών Βακαλό (όπως ήταν γνωστή τότε), και από το 1977 μέχρι σήμερα είναι Διευθυντής Σπουδών και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολής.

Η Ένωση Γραφιστών Ελλάδας τιμά τον Δανιήλ Γουαρίδη - εικόνα 1

Έχει πραγματοποιήσει 22 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και έχει συμμετάσχει σε πλείστες ομαδικές διοργανώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων σε τέσσερις Μπιενάλε. Έργα του βρίσκονται σε ελληνικά μουσεία (Εθνική Πινακοθήκη, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, Τελλόγλειο Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Γουλανδρή, Μουσείο Βορρέ), καθώς και σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές εντός και εκτός Ελλάδας.

Η Ένωση Γραφιστών Ελλάδας τιμά τον Δανιήλ Γουαρίδη - εικόνα 2

Το 1970 διακρίθηκε με το Β' Βραβείο Ζωγραφικής στην 8η Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας και το 2011 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ Καλών Τεχνών από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Derby. Για το έργο του έχουν γράψει οι ιστορικοί της τέχνης Ε. Βακαλό, Χ. Χρήστου, Α. Κωτίδης, Μ. Παπανικολάου και Γ. Παπαϊωάννου, ενώ περισσότερες από 300 κριτικές έχουν δημοσιευτεί στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο.

Η τιμητική διάκριση του Δ. Γουναρίδη από την Ένωση Γραφιστών Ελλάδας συμπίπτει με τη συμπλήρωση των πενήντα χρόνων του στη Σχολή Βακαλό. Κατά την απονομή του Βραβείου, ο πρόεδρος της Ένωσης, Τζαννέτος Πετροπουλέας, εξήρε τη σημαντική συμβολή του στην εκπαίδευση των εφαρμοσμένων τεχνών και του graphic design, καταλήγοντας: "Πάνω απ’ όλα, σ' αυτή την πενηντάχρονη διδασκαλία τον ευχαριστούμε γιατί δίδαξε Ήθος! Και γιατί κρατούσε ένα παράθυρο ανοιχτό στους νέους!"

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Sony World Photography Awards 2023: Οι κριτές και οι ημερομηνίες των επικείμενων εκθέσεων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας ανακοίνωσε την κριτική επιτροπή για τα Sony World Photography Awards 2023, μαζί με νέα βραβεία και δεδομένα για τις εκθέσεις.

30/09/2022

Οι "Κατακλυσμοί" του Δαυίδ Μπενφοράδο επιστρέφουν στην Kourd

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης συνεχίζει το μαγικό ταξίδι στον κόσμο των χρωστικών υλών και των αφαιρετικών σχημάτων.

Μια ομάδα σύγχρονων καλλιτεχνών μπαίνει σε "Safe Mode"

Μια πολυμεσική έκθεση που θέτει ερωτήματα για τις διαδικασίες της σύγχρονης ζωής και εγκαινιάζεται σε τρεις αθηναϊκούς χώρους τέχνης.

Ένα οπτικό πέρασμα στην ιστορία του δράκου επιχειρεί ο Θωμάς Διώτης

Η έκθεση Digging σε επιμέλεια της Αγγελικής Μπάρα θα φιλοξενηθεί στη γκαλερί Ζουμπουλάκη.

Το άτομο ως ένα κοινωνικό κύτταρο στον "Μικρόκοσμο" της Art Appel Gallery

Η διατομική έκθεση ζωγραφικής των Πηνελόπη Ακριτίδου και Ίον Ρούντολφ απεικονίζει τον οργανικό μικρόκοσμο των μικροβίων και των κυττάρων με μια διαφορετική ματιά.

Το Μουσείο Κανελλοπούλου συστήνεται στην πόλη

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του μουσείου προκειμένου να αναδείξει την πλούσια συλλογή και ιστορία του.

Το εκθεσιακό αφιέρωμα για τον John Craxton στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Μετά την στάση της στο Μουσείο Μπενάκη, η έκθεση "John Craxton: Μια ελληνική Ψυχή" ταξιδεύει στην Κρήτη όπου και θα παραμείνει μέχρι τις αρχές του ’23.