Η Ένωση Γραφιστών Ελλάδας τιμά τον Δανιήλ Γουαρίδη

Με ξεχωριστό τρόπο τίμησε η Ένωση Γραφιστών Ελλάδας τον Δανιήλ Γουναρίδη, Διευθυντή Σπουδών και Πρόεδρο του Δ.Σ. της Σχολής Βακαλό, για τη μακρόχρονη συμβολή του στο ελληνικό Design.

Η Ένωση Γραφιστών Ελλάδας τιμά τον Δανιήλ Γουαρίδη

Με ξεχωριστό τρόπο τίμησε η Ένωση Γραφιστών Ελλάδας τον Δανιήλ Γουναρίδη, Διευθυντή Σπουδών και Πρόεδρο του Δ.Σ. της Σχολής Βακαλό, για τη μακρόχρονη συμβολή του στο ελληνικό Design. Η Ένωση, κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της, απένειμε στον Δ. Γουναρίδη το "Βραβείο Συνολικής Προσφοράς" στο πλαίσιο των Βραβείων Γραφιστικής και Εικονογράφησης (ΕΒΓΕ) 2016, ενώ παράλληλα τον ανακήρυξε επίτιμο μέλος της, και ετοιμάζει ειδικό αφιέρωμα στο καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό του έργο που θα αναρτηθεί στον ιστοχώρο της.

Ο ζωγράφος Δανιήλ Γουναρίδης γεννήθηκε το 1934 και σπούδασε ως υπότροφος στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, στην École Nationale Supérieure des Beaux-Arts, στην École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs και στο College Technique "Estienne". Από το 1966 μέχρι το 1985 δίδαξε γραφιστική και ελεύθερο σχέδιο στη Σχολή Διακοσμητικών Τεχνών Βακαλό (όπως ήταν γνωστή τότε), και από το 1977 μέχρι σήμερα είναι Διευθυντής Σπουδών και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολής.

Η Ένωση Γραφιστών Ελλάδας τιμά τον Δανιήλ Γουαρίδη - εικόνα 1

Έχει πραγματοποιήσει 22 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και έχει συμμετάσχει σε πλείστες ομαδικές διοργανώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων σε τέσσερις Μπιενάλε. Έργα του βρίσκονται σε ελληνικά μουσεία (Εθνική Πινακοθήκη, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, Τελλόγλειο Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Γουλανδρή, Μουσείο Βορρέ), καθώς και σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές εντός και εκτός Ελλάδας.

Η Ένωση Γραφιστών Ελλάδας τιμά τον Δανιήλ Γουαρίδη - εικόνα 2

Το 1970 διακρίθηκε με το Β' Βραβείο Ζωγραφικής στην 8η Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας και το 2011 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ Καλών Τεχνών από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Derby. Για το έργο του έχουν γράψει οι ιστορικοί της τέχνης Ε. Βακαλό, Χ. Χρήστου, Α. Κωτίδης, Μ. Παπανικολάου και Γ. Παπαϊωάννου, ενώ περισσότερες από 300 κριτικές έχουν δημοσιευτεί στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο.

Η τιμητική διάκριση του Δ. Γουναρίδη από την Ένωση Γραφιστών Ελλάδας συμπίπτει με τη συμπλήρωση των πενήντα χρόνων του στη Σχολή Βακαλό. Κατά την απονομή του Βραβείου, ο πρόεδρος της Ένωσης, Τζαννέτος Πετροπουλέας, εξήρε τη σημαντική συμβολή του στην εκπαίδευση των εφαρμοσμένων τεχνών και του graphic design, καταλήγοντας: "Πάνω απ’ όλα, σ' αυτή την πενηντάχρονη διδασκαλία τον ευχαριστούμε γιατί δίδαξε Ήθος! Και γιατί κρατούσε ένα παράθυρο ανοιχτό στους νέους!"

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Εικαστικές Υμνωδίες": Τα ζωγραφικά έργα του Μάριου Τόκα στο Σπίτι της Κύπρου

Πρόκειται για έργα που κινούνται στον ευρύτερο χώρο της αγιογραφίας και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην Λεμεσό της Κύπρου τον Δεκέμβριο του 2021 με την αρωγή των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού της Κύπρου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
07/12/2023

Άνοιξαν οι συμμετοχές για το επετειακό Athens Digital Arts Festival 2024

Στην 20η έκδοσή του, το ADAF καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν τις προτάσεις τους με θέμα την "Techno(s)cene".

Το Κέντρο Τεχνών ΜΙΝ παρουσιάζει την έκθεση του Κινέζου Ye Xue αφιερωμένη στον αρχαιότερο Ασιατικό Πολιτισμό τον Λιαντζού

Τα έργα του διάσημου Κινέζου ζωγράφου είναι ιδιαίτερα δημοφιλή εκτός της Κίνας και ορισμένα από αυτά έχει συμπεριλάβει στην συλλογή του ακόμη και ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.

Μια αντισυμβατική δημοπρασία έργων τέχνης έρχεται στο T.A.F.

Το διαδραστικό καλλιτεχνικό γεγονός με έργα των Dead Darlings ξεκινά με μια εικαστική έκθεση.

5 λόγοι για να μη χάσετε την περφόρμανς "Allegory of the Painted Woman" της Alexis Blake στο ΕΜΣΤ

Η περφόρμανς παρουσιάζεται στο πλαίσιο του νέου κύκλου εκθέσεων του ΕΜΣΤ, "Kι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο;".

Ιδιωτικά ιδρύματα και πολιτισμός: μια σχέση υπό διαπραγμάτευση

H δυσανάλογα μεγάλη επιρροή των ιδιωτικών ιδρυμάτων στη χάραξη πολιτιστικής πολιτικής απασχολεί τους ανθρώπους του πολιτσμού και το φεστιβάλ H(E)AVENS φιλοδοξεί να ανοίξει έναν κριτικό διάλογο πάνω στο θέμα.

Ένας νέος πολιτιστικός χώρος για τον Σύνδεσμο Αλαγιωτών Μικράς Ασίας ανοίγει στην Αθήνα

Ο πολιτιστικός χώρος θα αποτελεί τόπο συνάντησης των Αλαγιωτών και θα φιλοξενεί ένα μεγάλο εύρος καλλιτεχνικών δράσεων.