Η Ένωση Γραφιστών Ελλάδας τιμά τον Δανιήλ Γουαρίδη

Με ξεχωριστό τρόπο τίμησε η Ένωση Γραφιστών Ελλάδας τον Δανιήλ Γουναρίδη, Διευθυντή Σπουδών και Πρόεδρο του Δ.Σ. της Σχολής Βακαλό, για τη μακρόχρονη συμβολή του στο ελληνικό Design.

Η Ένωση Γραφιστών Ελλάδας τιμά τον Δανιήλ Γουαρίδη

Με ξεχωριστό τρόπο τίμησε η Ένωση Γραφιστών Ελλάδας τον Δανιήλ Γουναρίδη, Διευθυντή Σπουδών και Πρόεδρο του Δ.Σ. της Σχολής Βακαλό, για τη μακρόχρονη συμβολή του στο ελληνικό Design. Η Ένωση, κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της, απένειμε στον Δ. Γουναρίδη το "Βραβείο Συνολικής Προσφοράς" στο πλαίσιο των Βραβείων Γραφιστικής και Εικονογράφησης (ΕΒΓΕ) 2016, ενώ παράλληλα τον ανακήρυξε επίτιμο μέλος της, και ετοιμάζει ειδικό αφιέρωμα στο καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό του έργο που θα αναρτηθεί στον ιστοχώρο της.

Ο ζωγράφος Δανιήλ Γουναρίδης γεννήθηκε το 1934 και σπούδασε ως υπότροφος στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, στην École Nationale Supérieure des Beaux-Arts, στην École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs και στο College Technique "Estienne". Από το 1966 μέχρι το 1985 δίδαξε γραφιστική και ελεύθερο σχέδιο στη Σχολή Διακοσμητικών Τεχνών Βακαλό (όπως ήταν γνωστή τότε), και από το 1977 μέχρι σήμερα είναι Διευθυντής Σπουδών και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολής.

Η Ένωση Γραφιστών Ελλάδας τιμά τον Δανιήλ Γουαρίδη - εικόνα 1

Έχει πραγματοποιήσει 22 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και έχει συμμετάσχει σε πλείστες ομαδικές διοργανώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων σε τέσσερις Μπιενάλε. Έργα του βρίσκονται σε ελληνικά μουσεία (Εθνική Πινακοθήκη, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, Τελλόγλειο Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Γουλανδρή, Μουσείο Βορρέ), καθώς και σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές εντός και εκτός Ελλάδας.

Η Ένωση Γραφιστών Ελλάδας τιμά τον Δανιήλ Γουαρίδη - εικόνα 2

Το 1970 διακρίθηκε με το Β' Βραβείο Ζωγραφικής στην 8η Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας και το 2011 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ Καλών Τεχνών από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Derby. Για το έργο του έχουν γράψει οι ιστορικοί της τέχνης Ε. Βακαλό, Χ. Χρήστου, Α. Κωτίδης, Μ. Παπανικολάου και Γ. Παπαϊωάννου, ενώ περισσότερες από 300 κριτικές έχουν δημοσιευτεί στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο.

Η τιμητική διάκριση του Δ. Γουναρίδη από την Ένωση Γραφιστών Ελλάδας συμπίπτει με τη συμπλήρωση των πενήντα χρόνων του στη Σχολή Βακαλό. Κατά την απονομή του Βραβείου, ο πρόεδρος της Ένωσης, Τζαννέτος Πετροπουλέας, εξήρε τη σημαντική συμβολή του στην εκπαίδευση των εφαρμοσμένων τεχνών και του graphic design, καταλήγοντας: "Πάνω απ’ όλα, σ' αυτή την πενηντάχρονη διδασκαλία τον ευχαριστούμε γιατί δίδαξε Ήθος! Και γιατί κρατούσε ένα παράθυρο ανοιχτό στους νέους!"

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Κατερίνα Χατζή ζωγραφίζει "Τα θαυμάσια νερά" στην Ύδρα

Η νέα έκθεση μάς καλεί να ανακαλύψουμε την εσωτερική ομορφιά και ευαισθησία των ανθρώπινων μορφών μέσα σε έναν κόσμο όπου το νερό γίνεται ζωντανός, παλλόμενος πρωταγωνιστής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/07/2025

Ο μύθος συναντά το design πάνω από το Proveleggios

Και αυτό με αφορμή την έκθεση "The monsters I live with" σε επιμέλεια της Βασιλικής-Μαρίας Πλαβού.

Αναβαθμίζονται η Αρχαία Αγορά και ο Κεραμεικός

Αυτοψία πραγματοποίησε η Υπουργός Πολιτισμού στα έργα αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης που εκτελούνται στους δύο αρχαιολογικούς χώρους.

Η Μικρή Ολλανδέζα και τα "Brotherakia" της στην Ταράτσα του Μεταίχμιου

Με αφορμή το πρώτο coloring book της γνωστής από το Youtube Μικρής Ολλανδέζας οι εκδόσεις προσκαλούν το κοινό σε ένα καλοκαιρινό πάρτι με ζωγραφική και δροσερά ποτά.

Ιούλιος στο Σπίτι του Ελύτη

Δείτε εντός τις δράσεις που θα κάνουν τον Ιούλιο καλύτερο μέσα από μουσική και ποίηση.

10 εκθέσεις σε νησιά για art καλοκαιρινές εξορμήσεις

Ένας οδηγός για να συνδυάσετε μπάνια και εικαστικές εξερευνήσεις στις διακοπές σας.

Η έκθεση "Θραύσματα" μνημονεύει την αρχαία ελληνική τέχνη

Τέσσερις σπουδαίοι καλλιτέχνες αποδίδουν στα εικαστικά τους έργα την ωραιότητα των γλυπτών της κλασικής εποχής.