2 επίκαιρα σεμινάρια για την τέχνη και την κοινωνική πραγματικότητα στο TWIXTlab

Ένα σεμινάριο για τον καλλιτεχνικό ακτιβισμό και μια συζήτηση για την οικειοποίηση της προσφυγικής κρίσης είναι μερικές μόνο από τις αφορμές για να βάλετε στο πρόγραμμά σας το κέντρο σεμιναρίων και εργαστηρίων στο Παγκράτι.

2 επίκαιρα σεμινάρια για την τέχνη και την κοινωνική πραγματικότητα στο TWIXTlab

Ο καλλιτεχνικός ακτιβισμός σε ένα σεμινάριο 7 συναντήσεων αλλά και μια συζήτηση για την οικειοποίηση της προσφυγικής κρίσης είναι μερικές μόνο από τις αφορμές για να βάλετε στο πρόγραμμά σας το χώρο του Παγκρατίου που προτείνει μαθήματα, σεμινάρια, workshops κ.ά. εστιάζοντας εκεί που συναντιούνται η τέχνη, η ανθρωπολογία και η κοινωνική πραγματικότητα.

Γενεαλογίες του καλλιτεχνικού ακτιβισμού

2 επίκαιρα σεμινάρια για την τέχνη και την κοινωνική πραγματικότητα στο TWIXTlab - εικόνα 1

Σεμινάριο με τον Κωστή Σταφυλάκη

Με ποιους όρους μπορούμε να μιλήσουμε για τον καλλιτεχνικό ακτιβισμό; Πώς μπορούμε να τον προσεγγίσουμε από ιστορική σκοπιά; Ποιες καλλιτεχνικές πρακτικές διεκδικούν σήμερα αυτόν τον όρο και ποια η σχέση τους με το «πολιτικό»; Τα ερωτήματα αυτά θα αποτελέσουν άξονες μελέτης ενός φαινομένου που δεν ανάγεται ούτε σε μια εκδοχή της «κοινωνικά δεσμευμένης τέχνης» ούτε σε μια παραλλαγή της κινηματικής διεκδίκησης. Τα tactical media, τα δίκτυα ακτιβισμού στην εποχή των νέων μέσων, η τέχνη της υπερταύτισης και της υπονομευτικής κατάφασης, οι νεοκαταστασιακές μορφές αντίστασης θα αποτελέσουν αντικείμενο ενός εργαστηρίου μελέτης παραδειγμάτων και κειμένων. Το εργαστήριο θα μελετήσει τον κόμβο ανάμεσα στην τέχνη, τα κοινωνικά κινήματα, τα μονοπάτια της πολιτικής θεωρίας.

Κόστος κάθε συνάντησης: € 10 (8 συναντήσεις)
Συνολικό κόστος € 50
Οι συναντήσεις γίνονται Παρασκευή, 17.00-20.00

Πρόγραμμα:

Απρίλιος: 15, 22

Μάιος: 13, 20, 27

Ιούνιος: 03, 10

Συζήτηση: Καλλιτεχνικές οικειοποιήσεις της προσφυγικής κρίσης

2 επίκαιρα σεμινάρια για την τέχνη και την κοινωνική πραγματικότητα στο TWIXTlab - εικόνα 2

Στο πλαίσιο του Αφιερώματος «Δύσκολες Αναπαραστάσεις»
Παρασκευή 15/04/16

Σ. Γρηγοριάδου, Π. Πετσίνη, Ε. Ρίκου

Σήμερα που η τέχνη συνδέεται συστηματικά με την πολιτική, η προσφυγική κρίση φαίνεται να προσφέρει ακόμα ένα πεδίο παρεμβάσεων σε πολλούς καλλιτέχνες. Επιπλέον, καλλιτεχνικές πρακτικές χρησιμοποιούνται από εθελοντές με στόχο τη στήριξη των ίδιων των προσφύγων και την αποτελεσματικότερη δημοσιοποίηση των αναγκών τους ή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Παράλληλα, φωτογραφικές εικόνες και video δημοσιοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρεμβαίνοντας με διάφορους τρόπους στην πληροφόρηση και πολιτική διαχείριση του προβλήματος διεθνώς.
Στη συνάντησή μας αναδεικνύουμε και συζητάμε τα ερωτήματα που θέτουν ειδικότερα όσον αφορά τις καλλιτεχνικές πρακτικές πράγματα και εικόνες που κατασκευάζονται, επαναχρησιμοποιούνται, εμπλέκονται με διάφορους τρόπους στην κίνηση των ανθρώπων, των πληροφοριών, των ιδεών.

Περισσότερα στο https://twixtlab.wordpress.com/

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

PCAI και ΕΜΣΤ διερευνούν την έννοια της ταυτότητας μέσα σε σύγχρονους κήπους-καταφύγια

Μια εκδήλωση με αφορμή την έκδοση "Sheltered Gardens", βασισμένη στην ομότιτλη έκθεση που το PCAI παρουσίασε το 2022 στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/02/2024

Η σειρά διαλέξεων "Γιώργος Γουναρόπουλος. Νέα δωρεά, νέες προσεγγίσεις" αναδεικνύει άγνωστες πτυχές του ζωγράφου και του έργου του

Καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου διαλέξεων, οι ελαιογραφίες και μία επιλογή από τα προσχέδια της νέας δωρεάς θα εκτίθενται στον χώρο των περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου.

ΥΠΠΟ: Πλήρης αναβάθμιση της λειτουργίας των κρατικών μουσείων

Πρότυπο εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας αποκτούν τα μουσεία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (26/2-3/3)

Μυθολογικές μορφές μέσα σε ένα ονειρικό σύμπαν, η σκοτεινή πλευρά της ζωγραφικής και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.

Νέα ημερομηνία για τη διάλεξη του Μανόλη Κορρέ στο Επιγραφικό Μουσείο

Η προγραμματισμένη ομιλία μεταφέρεται λόγω της γενικής απεργίας της ΑΔΕΔΥ.

Η έκθεση "Out of Space" είναι αφιερωμένη στη "διαστημική τέχνη"

Όλα τα έργα ενώνονται με την ιδέα της κοσμικής/διαστημικής τέχνης, αλλά θα είναι σε διάφορα στυλ και κατευθύνσεις.