«Συνεντεύξεις» σε ένα καφενείο στην Ομόνοια

Μια live ομαδική συνέντευξη καλλιτεχνών και ανθρώπων που ασχολούνται με την τέχνη και την πόλη αλλά και ομιλίες από άλλες πόλεις των Βαλκανίων και της Τουρκίας.

«Συνεντεύξεις» σε ένα καφενείο στην Ομόνοια

Μια live ομαδική συνέντευξη καλλιτεχνών και ανθρώπων που ασχολούνται με την τέχνη και την πόλη αλλά και ομιλίες επιμελητών και καλλιτεχνών από άλλες πόλεις των Βαλκανίων και της Τουρκίας περιλάμβάνουν οι δύο εκδηλώσεις στο πλαίσιο των Soft Power Lectures του αθηναϊκό σκέλος του Actopolis, ενός διασυνοριακού εργαστηριού καλλιτεχνικού ακτιβισμού που οργανώνει το Ινστιτούτο Γκαίτε.

«Συνεντεύξεις» σε ένα καφενείο στην Ομόνοια - εικόνα 1

Το πρώτο ραντεβού της εβδομάδας (ανοιχτό στο κοινό) έχει δοθεί για την Παρασκευή 18 Μαρτίου, στις 6 μ.μ. σε ένα καφενείο στην Ομόνοια (Σωκράτους 42 εντός της στοάς), όπου οι προσκεκλημένοι (Καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, επιμελητές, ακτιβιστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό) θα απαντήσουν live στις ερωτήσεις που θα τους θέσει η ομάδα της ΠΑΤ (εκπαιδευτικό-καλλιτεχνικό πρότζεκ με την επωνυμία Προσωρινή Ακαδημία Τέχνων), που επιμελείται το αθηναϊκό σκέλος του Actopolis, και οι οποίες θα αφορούν την παραγωγή τέχνης στη σημερινή Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις των Βαλκανίων και της Τουρκίας.

Αναλυτικά οι δύο εκδηλώσεις της εβδομάδας:

«Συνεντεύξεις» σε ένα καφενείο στην Ομόνοια - εικόνα 2

18 Μαρτίου, Καφέ-Μπαρ, Ομόνοια, Ώρα:18:00
«Συνεντεύξεις»

Μια περφόρμανς-διάλεξη με 4 ερωτήσεις, 4 υποερωτήσεις και μια απάντηση.

Διαφορετικά δημιουργικά υποκείμενα που εμπλέκονται με την πόλη, που αφηγήθηκαν την πόλη, που συμμετέχουν σε ομάδες ακτιβιστών και καλλιτεχνών που καταλαμβάνουν την πόλη και επίσης καταλαμβάνουν ενεργά και ανενεργά στέκια, συμμετέχουν σε μια ομαδική περφόρμανς-συνέντευξη.

Συμμετέχοντες: Sepake Angiama, Κωνσταντίνος Γιάνναρης, Φάνης Καφαντάρης, Βασίλης Νούλας, Κωνσταντίνα Θεοδώρου, 3 137, Πέτρος Μωρης, Ana DanaBeros, Yelta Kom, Mirjana Utvić, Danijela Dugandzic Zivanovic.

19 Μαρτίου, Circuits and Currents, Ώρα:18:00
«Πόσο μ ‘αρέσει ν’ ακούω τους ανθρώπους να ανεβαίνουν με το ασανσέρ και να μιλάνε ρουμάνικα»

Προσκεκλημένοι από το Ζάγκερμπ (Ana Dana Beros), την Τουρκία (Yelta Kom), το Βελιγράδι (Mirjana Utvić) και το Σεράγεβο (DanijelaDugandzic Zivanovic) θα μιλήσουν στο Circuits and Currents για τακτικές επαγγελματικής επιβίωσης και μηχανισμών προώθησης, δικτυώσης και συνέργειας.

Οι μελλοντικές εκδηλώσεις:

Τετάρτη 30 Μαρτίου
ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ
«Πού θα πας μετά από δω;»

Η διάλεξη έχει ως στόχο να φέρει στο προσκήνιο την εξωτική οπτική της Αθήνας ως ένα νότιο πείραμα δημιουργικής βιωσιμότητας σε καιρούς κρίσης. Μπορούμε να προβληματικοποίησουμε την ανάδειξη του θετικού και μόνο προσήμου χαρακτηριστικών όπως ευελιξία, βιωσιμότητα, επιτελεστικότητα, επινοητικότητα, δημιουργικότητα, παρατυπίας (informality) κλπ. που αποτελούν τον τελευταίο καιρό σταθερό σημείο αναφοράς τόσο για μεγάλους θεσμούς όσο και για την αθηναϊκή σκηνή; Η Αθήνα σκιαγραφείται ως φορέας αντίστασης που μπορεί να διδάξει, να προτείνει στρατηγικές επιβίωσης αλλά και έναν νέο τρόπο να κάνεις τέχνη χωρίς χρήματα, με εναλλακτικές οικονομικές και κοινοτιστικές πρακτικές. Τι προβλήματα δημιουργεί αυτή η εικόνα ιδωμένη μέσα σε ένα ευρωπαϊκό τοπίο επισφάλειας, περικοπών στον πολιτισμό και τις ανθρωπιστικές σπουδές και καθιέρωσης της τέχνης
ως απλήρωτου χόμπι;

Σάββατο 23 Απριλίου
ΜΕΝΙΔΙ
«Από το ηλιοβασίλεμα στον εμετό»

Περφόρμανς-μη-διάλεξη για το σινεμά / 45 λεπτά
«Έχω ένα ηλιοβασίλεμα (Ντυράς) κι έναν εμετό (Εστάς), αλλά τι θα δείξω ενδιάμεσα;» αναρωτήθηκε. «Για όλα φταίει ο βρωμο-Μπουνιουέλ που τεμάχισε το μάτι του σκύλου, εξημερώνοντας το σινεμά», σκέφτηκε μετά. «Αν το είχε αφήσει άθικτο, τώρα ίσως να μας είχε μείνει λίγο κουράγιο για να δούμε τις δικές μας εικόνες, μα κοίτα πώς καταντήσαμε! Να βρίσκουμε απόλαυση και μοναδικό καταφύγιο στις φανφάρες του εξωτισμού».

Απρίλιος, κάθε Τρίτη
ΠΑΝΕΠΙΣΤHΜΙΟ ΜΟΝAΧΟΥ
«Soft Power Screenings. Το Βλέμμα»

Μια σειρά soft power προβολών στο Μόναχο. Μια συρραφή του κινηματογραφικού βλέμματος πάνω στις πόλεις της κρίσης, στα υποκείμενα και τα σώματα τους. Το Μόναχο θα συναντήσει την Αθήνα, όχι όμως το ίδιο το Μόναχο, ούτε την ίδια την Αθήνα, αλλά αυτές τις πόλεις, που είναι στο κέντρο, στην περιφέρεια, στην ανατολή, στη δύση, στη Γερμανία, την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και ανταλλάσουν αμήχανες, ένοχες, βλοσυρές, αθώες και επιθετικές ματιές. Κοινό μεταβλητό: φοιτητές αρχιτεκτονικής, πολεοδομίας, τέχνης και άλλοι, πολίτες,
περαστικοί.

Πέμπτη 12 Μαΐου
ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΤΜΗΜΑ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ
«South: Σκέψεις γύρω από μια ευρωπαϊκή γεωγραφία των πάνω και των κάτω»

Οι χάρτες, ο τρόπος που τους κοιτάζουμε: ο Βορράς λοιπόν πάνω και ο Νότος κάτω. Οκ. Τώρα ας σκεφτούμε τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Αν δοκιμάσουμε να ανιχνεύσουμε τις συνδηλώσεις των ‘πάνω’ και ‘κάτω’ είναι εύκολο να διαπιστώσουμε πως το ‘πάνω’ νοείται αποκλειστικά με θετικό πρόσημο και το ‘κάτω’ με αρνητικό. Χρησιμοποιούμε το ‘ανώτερο’ και το ‘κατώτερο’ ως δείκτες ποιοτικής διάκρισης για να χαρακτηρίσουμε το οτιδήποτε. Από την οικονομική πορεία μιας χώρας μέχρι το επίπεδο μόρφωσης ή την σχεδιαστική δεινότητα κά-
ποιου υποκειμένου. […] Ο Βορράς είναι όντως/φυσικά/πραγματικά και αναπόφευκτα ανώτερος του Νότου σε όλα τα επίπεδα. Χαίρει μιας αδιαμφισβήτητης οικονομικής, κοινωνικής, πολιτισμικής και πολιτικής υπεροχής που ενώ την έχει κερδίσει με το σπαθί του ταυτόχρονα του έχει χαριστεί. Αυτή η φυσική υπεροχή του βορρά έχει σε κάθε περίπτωση και μια αποκλειστικά γεωπολιτική εκδοχή. Όταν επιτέλους σταματήσουμε να πιπιλάμε την καραμέλα της υψηλής γεωπολιτικής σπουδαιότητας που δήθεν απολαμβάνει η Ελλάδα λόγω της γεωγρα
φικής της θέσης ίσως μπορέσουμε να διακρίνουμε το αυτονόητο. Σκεφτείτε την περίφημη κάθοδο των Δωριέων ή τον ορμητικό τρόπο με τον οποίο οι Ινδοευρωπαίοι ξεχύθηκαν από το Βορρά προς το Νότο και τώρα προσπαθήστε να φέρετε στο μυαλό σας μια οποιαδήποτε σπουδαία ιστορική διαδρομή αντιστρόφως. Σωστά, δεν υπάρχει.

Τρίτη 31 Μαΐου
ΓHΠΕΔΟ ΜΠAΣΚΕΤ ΠΑΝΕΠΙΣΤHΜΙΟ ΠΑΝΤΕIΟΥ
Μια πολυφωνική παράσταση Soft Power.

Σχεδιασμός Προγράμματος: Ελπίδα Καραμπά, Δέσποινα Ζευκιλή, Σοφία Ντώνα, Πάνος Σκλαβενίτης, Γλυκερία Σταθοπούλου, Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου και προσκεκλημένοι καλλιτέχνες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".