Δύο εκθέσεις στο Μπενάκη για τον Δεκέμβριο

Το Μουσείο Μπενάκη αυτόν τον μήνα εγκαινιάζει την έκθεση Φώτης Κόντογλου. Από τον «Λόγο» στην «Έκφρασι» για το συγγραφικό έργο του μεγάλου δημιουργού μέσα από χειρόγραφα, μακέτες, αλλά και αδημοσίευτα μέχρι σήμερα σχέδιά του και την έκθεση του Δημοσθένη Κοκκινίδη με ξεχασμένους στο ατελιέ του καλλιτέχνη καμβάδες για πάνω από 30 χρόνια.

Δύο εκθέσεις στο Μπενάκη για τον Δεκέμβριο

Το Μουσείο Μπενάκη αυτόν τον μήνα εγκαινιάζει την έκθεση Φώτης Κόντογλου. Από τον «Λόγο» στην «Έκφρασι» για το συγγραφικό έργο του μεγάλου δημιουργού μέσα από χειρόγραφα, μακέτες, αλλά και αδημοσίευτα μέχρι σήμερα σχέδιά του και την έκθεση του Δημοσθένη Κοκκινίδη με ξεχασμένους στο ατελιέ του καλλιτέχνη καμβάδες για πάνω από 30 χρόνια.

Δημοσθένης Κοκκινίδης. Λησμονημένα ρολά ζωγραφικής 1952-1974

Δύο εκθέσεις στο Μπενάκη για τον Δεκέμβριο - εικόνα 1

Καμβάδες τυλιγμένοι σε ρολά είχαν μείνει ξεχασμένοι για πάνω από 30 χρόνια σε ράφια αποθήκευσης στο ατελιέ του καλλιτέχνη. Πρόσφατα ξαναήρθαν στο φως, τελαρώθηκαν και παρουσιάζονται σε μια έκθεση υπό τον τίτλο Λησμονημένα ρολά ζωγραφικής. Πρόκειται για 40 έργα εκ των οποίων δύο είναι δίπτυχα. Καλύπτουν περισσότερο από δύο δεκαετίες, συγκεκριμένα την περίοδο από το 1952 μέχρι το 1974.

Ως προς τα θέματα υπάρχει ποικιλία: 14 έργα από την περίοδο των σπουδών του, 6 από τις «Συνοικίες», 1 από το «Βιετνάμ» και 18 από τη «Χούντα». Εξαίρεση αποτελεί ένα έργο τού 1989 από τη σειρά «Οδύσσεια», μια θεματική ενταγμένη στις «Θάλασσες», που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 αλλά στη συνέχεια ακολούθησε αυτόνομη πορεία ως ενότητα. Η έκθεση εμπλουτίζεται με σχέδια και έντυπο υλικό που συμβάλλουν στην αρτιότερη παρουσίαση και υποστήριξη των εκτιθέμενων έργων.

Παράλληλα προβάλλεται οπτικοακουστικό υλικό με σχόλια του καλλιτέχνη τόσο κατά την εύρεση όσο και κατά το τελάρωμα των έργων καθώς και επέμβασή του σε μια παλαιότερη σύνθεση των «Συνοικιών».

Την έκθεση συνοδεύει ομότιτλος κατάλογος.
Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Φιολάκης σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη
Σχεδιασμός: Ελευθερία Γκούφα

Δημοσθένης Κοκκινίδης. Λησμονημένα ρολά ζωγραφικής 1952-1974
Διάρκεια έκθεσης: 11/12/2015 - 31/01/2016
Ώρες λειτουργίας: Πέμ., Κυρ.: 10:00 - 18:00, Παρ., Σάβ.: 10:00 - 22:00, Δευτ.-Τετ.: Κλειστά

Κτήριο Οδού Πειραιώς
Πειραιώς 138
210 3453111

Φώτης Κόντογλου. Από τον «Λόγο» στην «Έκφρασι»

Μέ ζωγραφιές καί μέ πλουμίδια απ’ τό χέρι του συγγραφέα
Η έκθεση είναι αφιερωμένη στον σπουδαίο δημιουργό Φώτη Κόντογλου (1895-1965) και πραγματοποιείται με αφορμή τα εκατόν είκοσι χρόνια από τη γέννησή του και τα πενήντα χρόνια από τον θάνατό του και παρουσιάζει αντιπροσωπευτικά έργα από το συγγραφικό και εικονογραφικό έργο του καλλιτέχνη. Η έκθεση έχει ως στόχο να αναδείξει το συγγραφικό έργο του Κόντογλου και να παρουσιάσει τις εικονογραφήσεις που δημιούργησε τόσο για τα βιβλία, που ο ίδιος έγραψε ή μετέφρασε, όσο και για βιβλία άλλων συγγραφέων. Ο επισκέπτης θα γνωρίσει μέσα από χειρόγραφα, μακέτες, δημοσιευμένα αλλά και αδημοσίευτα μέχρι σήμερα σχέδια μία άλλη πτυχή του πολυσχιδούς έργου του σπουδαίου δημιουργού.

Λόγος είναι το μηνιαίο περιοδικό που εκδιδόταν στην Πόλη, στο τεύχος 1 του 1922, του οποίου εντοπίστηκε ένα κείμενο του Έντγκαρ Άλλαν Πόε, μεταφρασμένο από τον Φώτη Κόντογλου. Έκφρασις είναι το μεγαλειώδες συγγραφικό και εκδοτικό έργο στη ζωή του Φώτη Κόντογλου, που τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών.
Την έκθεση συνοδεύει αναλυτικός επετειακός τόμος, με τον τίτλο: Φώτης Κόντογλου.
Από τον «ΛΟΓΟ» στην «ΕΚΦΡΑΣΙ». Μέ ζωγραφιές καί μέ πλουμίδια απ’ τό χέρι του συγγραφέα, σε επιμέλεια του Χρήστου Φ. Μαργαρίτη και κείμενα πολλών σημαντικών ερευνητών.

Φώτης Κόντογλου. Από τον «Λόγο» στην «Έκφρασι»
Διάρκεια έκθεσης: 09/12/2015 - 20/02/2016
Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Σάβ.: 10:00 - 18:00, Δευτ.,Τρ., Κυρ.: Κλειστά

Κτήριο Πινακοθήκης Ν. Χατζηκυριάκου - Γκίκα
Κριεζώτου 3,
210 3615702, 210 3630818

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η διαχρονική δυστοπία του Σάο Πάολο στην έκθεση του Τόλη Τατόλα

Στόχος της έκθεσης είναι να προτρέψει τους θεατές να οραματιστούν ένα αστικό μέλλον, το οποίο θα προκύπτει με τρόπο φυσικό και θα καθοδηγεί κάθε πρωτοβουλία ανάπτυξης που ωφελεί τους κατοίκους των παγκόσμιων αστικών μορφωμάτων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/11/2022

Ο Jeremiah Day διδάσκει τις στρατηγικές του "Νέου Χορού" με μια δημόσια performance

Θα προηγηθεί εργαστήριο στο Spiti Yoga όπου οι συμμετέχοντες θα αυτοσχεδιάσουν με βάση παρτιτούρες από την Anna Halprin, τον Steve Paxton και τη Simone Forti

7 διαφορετικά μουσεία που θα αγαπήσετε στην Αθήνα

Από το μοναδικό στην Ελλάδα, Μουσείο Αφής, σε μουσεία αφιερωμένα στα παιχνίδια, κοσμήματα, μετεωρίτες και στην αρχαία ελληνική τεχνολογία, η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα των ξεχωριστών μουσείων

Στη νέα έκθεση του Νικόλα Αντωνίου πνέει "ένας νέος άνεμος"

Ο Νικόλας Αντωνίου, όντας ανθρωποκεντρικός ζωγράφος, αποχωρίζεται για λίγο την φιγούρα και επικεντρώνεται στη σημασία που παίζει το φόντο στο έργο.

Ένα ομαδικό πρότζεκτ αναδεικνύει την ιταλική σύγχρονη τέχνη

Η έκθεση στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο περιλαμβάνει έργα τέχνης από την ιδιωτική συλλογή του Ομίλου BFF Banking Group.

Η τέχνη των The Callas είναι πάρα πολύ προσωπικά πράγματα που προκύπτουν από το πρωινό ξύπνημα, τον καφέ που πίνεις, τι φαγητό σ’αρέσει, τι ποτό πίνεις, πόσο ξενυχτάς

Το καλλιτεχνικό δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς γιορτάζει 20 χρόνια από την ίδρυση της κολεκτίβας και μας μιλά για το πόσο έχει αλλάξει η εγχώρια σκηνή, τη μέθοδο που ακολουθούν στις διάφορες συνεργασίες τους και την ιδέα πίσω από την ψυχεδελική έκθεση "Love Solidarity Death (L.S.D.)" στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.

"Στο κάτω κάτω της ΑΦΗς": Μια έκθεση για την έννοια του χρόνου στο Μπενάκη

Η έκθεση τιμά την για τόσα χρόνια συνοδοιπόρισσα και φίλη ζωής, Κορίννα Κουτουζή, ενεργό μέλος της ομάδας που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.