Δύο εκθέσεις στο Μπενάκη για τον Δεκέμβριο

Το Μουσείο Μπενάκη αυτόν τον μήνα εγκαινιάζει την έκθεση Φώτης Κόντογλου. Από τον «Λόγο» στην «Έκφρασι» για το συγγραφικό έργο του μεγάλου δημιουργού μέσα από χειρόγραφα, μακέτες, αλλά και αδημοσίευτα μέχρι σήμερα σχέδιά του και την έκθεση του Δημοσθένη Κοκκινίδη με ξεχασμένους στο ατελιέ του καλλιτέχνη καμβάδες για πάνω από 30 χρόνια.

Δύο εκθέσεις στο Μπενάκη για τον Δεκέμβριο

Το Μουσείο Μπενάκη αυτόν τον μήνα εγκαινιάζει την έκθεση Φώτης Κόντογλου. Από τον «Λόγο» στην «Έκφρασι» για το συγγραφικό έργο του μεγάλου δημιουργού μέσα από χειρόγραφα, μακέτες, αλλά και αδημοσίευτα μέχρι σήμερα σχέδιά του και την έκθεση του Δημοσθένη Κοκκινίδη με ξεχασμένους στο ατελιέ του καλλιτέχνη καμβάδες για πάνω από 30 χρόνια.

Δημοσθένης Κοκκινίδης. Λησμονημένα ρολά ζωγραφικής 1952-1974

Δύο εκθέσεις στο Μπενάκη για τον Δεκέμβριο - εικόνα 1

Καμβάδες τυλιγμένοι σε ρολά είχαν μείνει ξεχασμένοι για πάνω από 30 χρόνια σε ράφια αποθήκευσης στο ατελιέ του καλλιτέχνη. Πρόσφατα ξαναήρθαν στο φως, τελαρώθηκαν και παρουσιάζονται σε μια έκθεση υπό τον τίτλο Λησμονημένα ρολά ζωγραφικής. Πρόκειται για 40 έργα εκ των οποίων δύο είναι δίπτυχα. Καλύπτουν περισσότερο από δύο δεκαετίες, συγκεκριμένα την περίοδο από το 1952 μέχρι το 1974.

Ως προς τα θέματα υπάρχει ποικιλία: 14 έργα από την περίοδο των σπουδών του, 6 από τις «Συνοικίες», 1 από το «Βιετνάμ» και 18 από τη «Χούντα». Εξαίρεση αποτελεί ένα έργο τού 1989 από τη σειρά «Οδύσσεια», μια θεματική ενταγμένη στις «Θάλασσες», που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 αλλά στη συνέχεια ακολούθησε αυτόνομη πορεία ως ενότητα. Η έκθεση εμπλουτίζεται με σχέδια και έντυπο υλικό που συμβάλλουν στην αρτιότερη παρουσίαση και υποστήριξη των εκτιθέμενων έργων.

Παράλληλα προβάλλεται οπτικοακουστικό υλικό με σχόλια του καλλιτέχνη τόσο κατά την εύρεση όσο και κατά το τελάρωμα των έργων καθώς και επέμβασή του σε μια παλαιότερη σύνθεση των «Συνοικιών».

Την έκθεση συνοδεύει ομότιτλος κατάλογος.
Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Φιολάκης σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη
Σχεδιασμός: Ελευθερία Γκούφα

Δημοσθένης Κοκκινίδης. Λησμονημένα ρολά ζωγραφικής 1952-1974
Διάρκεια έκθεσης: 11/12/2015 - 31/01/2016
Ώρες λειτουργίας: Πέμ., Κυρ.: 10:00 - 18:00, Παρ., Σάβ.: 10:00 - 22:00, Δευτ.-Τετ.: Κλειστά

Κτήριο Οδού Πειραιώς
Πειραιώς 138
210 3453111

Φώτης Κόντογλου. Από τον «Λόγο» στην «Έκφρασι»

Μέ ζωγραφιές καί μέ πλουμίδια απ’ τό χέρι του συγγραφέα
Η έκθεση είναι αφιερωμένη στον σπουδαίο δημιουργό Φώτη Κόντογλου (1895-1965) και πραγματοποιείται με αφορμή τα εκατόν είκοσι χρόνια από τη γέννησή του και τα πενήντα χρόνια από τον θάνατό του και παρουσιάζει αντιπροσωπευτικά έργα από το συγγραφικό και εικονογραφικό έργο του καλλιτέχνη. Η έκθεση έχει ως στόχο να αναδείξει το συγγραφικό έργο του Κόντογλου και να παρουσιάσει τις εικονογραφήσεις που δημιούργησε τόσο για τα βιβλία, που ο ίδιος έγραψε ή μετέφρασε, όσο και για βιβλία άλλων συγγραφέων. Ο επισκέπτης θα γνωρίσει μέσα από χειρόγραφα, μακέτες, δημοσιευμένα αλλά και αδημοσίευτα μέχρι σήμερα σχέδια μία άλλη πτυχή του πολυσχιδούς έργου του σπουδαίου δημιουργού.

Λόγος είναι το μηνιαίο περιοδικό που εκδιδόταν στην Πόλη, στο τεύχος 1 του 1922, του οποίου εντοπίστηκε ένα κείμενο του Έντγκαρ Άλλαν Πόε, μεταφρασμένο από τον Φώτη Κόντογλου. Έκφρασις είναι το μεγαλειώδες συγγραφικό και εκδοτικό έργο στη ζωή του Φώτη Κόντογλου, που τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών.
Την έκθεση συνοδεύει αναλυτικός επετειακός τόμος, με τον τίτλο: Φώτης Κόντογλου.
Από τον «ΛΟΓΟ» στην «ΕΚΦΡΑΣΙ». Μέ ζωγραφιές καί μέ πλουμίδια απ’ τό χέρι του συγγραφέα, σε επιμέλεια του Χρήστου Φ. Μαργαρίτη και κείμενα πολλών σημαντικών ερευνητών.

Φώτης Κόντογλου. Από τον «Λόγο» στην «Έκφρασι»
Διάρκεια έκθεσης: 09/12/2015 - 20/02/2016
Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Σάβ.: 10:00 - 18:00, Δευτ.,Τρ., Κυρ.: Κλειστά

Κτήριο Πινακοθήκης Ν. Χατζηκυριάκου - Γκίκα
Κριεζώτου 3,
210 3615702, 210 3630818

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Συνάντηση με τους συγγραφείς Γιάννη Παλαβό & Αχιλλέα ΙΙΙ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Η εκδήλωση εντάσσεται στον Περίπατο Βιβλίου 2024 της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Νέα έκθεση από τον Δαυίδ Σαμπεθάι στην Eleftheria Tseliou Gallery

Το πρώτο μέρος της έκθεσης έχει τίτλο "I Ain’t Dead, Just Trying to Hear The Sound of The Earth Spinning", ο οποίος λειτουργεί ως χιουμοριστική δήλωση και ως ένα είδος παραβολής.

Τρεις καλλιτέχνες παίζουν με τη φύση στην γκαλερί Rodeo

Θανάσης Τότσικας, Liliana Moro και David Douard συνομιλούν με έναν απρόσμενο τρόπο μέσω των έργων τους.

Η Κάπα Εκδοτική γιορτάζει 10 χρόνια ζωής με το άνοιγμα του δικού της βιβλιοπωλείου

Το ολοκαίνουριο "σπίτι" της Κάπα Εκδοτικής φιλοξενεί σε έναν άνετο χώρο 120 τμ τον πλήρη κατάλογο των εκδόσεών της και φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ένα νέο βιβλιοφιλικό στέκι στην "καρδιά" της πόλης.

Ξηρόμερο/Dryland": Εγκαινιάστηκε το Ελληνικό Περίπτερο στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Η έκθεση ανοίγει για το κοινό το Σάββατο 20 Απριλίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τον Νοέμβριο.

"Τζάμια Κρύσταλλα": Ένας χώρος αφιερωμένος στην περφόρμανς ανοίγει στο Μεταξουργείο

Η ανερχόμενη χορογράφος Αντωνία Οικονόμου μιλάει για το νέο πρότζεκτ με το οποίο δίνει στους καλλιτέχνες περισσότερο χώρο για αυθορμητισμό και δημιουργία, "αγκαλιάζοντας" τις παραστατικές τέχνες.

"Springtime Stories": Η Γεωργία Μπλιάτσου διηγείται ιστορίες απόλυτα συνδεδεμένες με τον αέναο κύκλο της ζωής

Η ζωγράφος παρουσιάζει τη δουλειά της σε πέντε εύγλωττες θεματικές ενότητες, στέλνοντας το μήνυμά της για την προστασία του πλανήτη, πιο επιτακτική από ποτέ.