Η Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας - Ρέντη απέκτησε στέγη

Σε ένα ανακαινισμένο τριώροφο κτίριο θα στεγαστεί η Πινακοθήκη του Δήμου Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη, όπου θα εκτίθενται έργα ζωγραφικής και χαρακτικής που χρονολογούνται από την περίοδο του μεσοπολέμου έως σήμερα.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας - Ρέντη απέκτησε στέγη

Σε ένα ανακαινισμένο τριώροφο κτίριο θα στεγαστεί η Πινακοθήκη του Δήμου Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη, όπου θα εκτίθενται έργα ζωγραφικής και χαρακτικής που χρονολογούνται από την περίοδο του μεσοπολέμου έως σήμερα.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας - Ρέντη απέκτησε στέγη - εικόνα 1

Η συλλογή ζωγραφικών και χαρακτικών έργων του Δήμου θεμελιώθηκε τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης από δωρεές Ελλήνων καλλιτεχνών που ανταποκρίθηκαν στη δημοτική πρωτοβουλία για την πολιτισμική ανάπτυξη της πόλης. Έκτοτε εμπλουτίζεται με νεότερες δωρεές, καθώς και με αποκτήματα που συνδέονται με την εικαστική πολιτική του Δήμου. Η Δημοτική Πινακοθήκη περιλαμβάνει ζωγραφικά και χαρακτικά έργα που καλύπτουν την περίοδο από το μεσοπόλεμο μέχρι σήμερα, καταγράφοντας χαρακτηριστικές όψεις της πορείας της ελληνικής τέχνης στο διάστημα σχεδόν ενός αιώνα.

Στους καλλιτέχνες της συλλογής συγκαταλέγονται οι: Α. Αστεριάδης, Σπ. Βασιλείου, Δ. Μεγαλίδης, Π. Ρέγκος, Α. Βουρλούμης, Γ. Παππάς, Τάσσος (Αλεβίζος), Δ. Διαμαντόπουλος, οι νικαιώτες Γρ. Τουφεξιάν, Δ. Τηνιακός, Μ. Νικολινάκος και η νεότερη Ντ. Μπαλονά, και ακόμη οι Γ. Γαϊτης, Γ. Βακιρτζής, Ι. Μολφέσης, Γ. Περσάκη, Γ. Χαϊνης, Ν. Κεσσανλής, Παύλος (Διονυσόπουλος), Χρ. Ρωμανού, Μ. Κατζουράκης, Λ. Κανακάκης, Ρ. Μένις, Θ. Τότσικας και Ν. Τρανός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα τμήμα της μόνιμης έκθεσης είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη ελληνική χαρακτική. Πρόκειται για έργα χαρακτών και ζωγράφων που υλοποιήθηκαν στο Ανοιχτό Εργαστήριο Χαρακτικής του Δήμου, το οποίο λειτουργεί σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Τα εκτιθέμενα έργα, μέρος της διαρκώς εμπλουτιζόμενης συλλογής χαρακτικών του Δήμου, ανανεώνονται περιοδικά.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 29 Νοεμβρίου στις 11 το πρωί.

Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη
Ραιδεστού 32 & Π. Τσαλδάρη
τηλ. 2104913588

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι μορφές κρύβονται στη "Βοτανική Αθήνα" της Ράνιας Καπελιάρη;

Μια έκθεση ζωγραφικής σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Αθηνάς Σχινά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
28/03/2023

"Η Κληρονομιά": Ακούστε το νέο μυθιστόρημα του Σπύρου Πετρουλάκη αποκλειστικά στο JukeBooks

Ο συγγραφέας του βιβλίου "Σασμός", μετά τις best seller επιτυχίες του επιστρέφει με το δέκατο μυθιστόρημά του.

"+αισθήσεις": Πώς αντιλαμβανόμαστε τις οπτικές και νοητικές εικόνες;

Τα έργα της έκθεσης στο Μουσείο Γουναρόπουλου ακροβατούν ανάμεσα στην αίσθηση και την ψευδαίσθηση, και δημιουργούν χώρους και τοπία του νου που μπορεί να μας φέρουν πιο κοντά στην ουσία των πραγμάτων.

Επανένωση τριών παρθενώνειων θραυσμάτων από τα Μουσεία του Βατικανού στο Μουσείο Ακρόπολης

Η επανένωση αυτή έγινε χάρη στη σοβαρή και ουσιαστική εργασία όλων όσων ασχολήθηκαν με αυτήν, τόσο από την Αγία Έδρα και τα Μουσεία του Βατικανού όσο και από την ελληνική πλευρά, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Μουσείο της Ακρόπολης.

Κοινωνικά και πολιτιστικά ζητήματα του 20ου αιώνα αποκαλύπτουν τα "Αποκόμματα" του Γιώργου Γύζη

Μια έκθεση ζωγραφικής αποτυπώνει στον καμβά ξεχασμένες ειδησεογραφίες και φωτογραφίες-ντοκουμέντα από τα τέλη του ’30 έως τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης.

Δύο νέα εικαστικά πρότζεκτ έρχονται στα Dio Horia

O "Ιστώνας" της Ηλιοδώρας Μαργέλλου και το "Μερικές φορές είμαι δέντρο" του Rhys Lee θα φιλοξενούνται στην έδρα της γκαλερί στην Ακρόπολη έως τις αρχές Μαΐου.