Mario Merz: «φτωχή» τέχνη με μαθηματική ακρίβεια

Η έκθεση «Mario Merz, Numbers are prehistoric» που εγκαινιάζεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στις 22/10 συστήνει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό έναν από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες του κινήματος της arte povera.

Mario Merz: «φτωχή» τέχνη με μαθηματική ακρίβεια

Τι σχέση έχει η ακολουθία Fibonacci με την τέχνη; Πώς μπορεί ένας εικαστικός να συμβάλει στη λύση ενός μαθηματικού προβλήματος σχετικά με τον τρόπο αύξησης του πληθυσμού των κουνελιών;

Mario Merz: «φτωχή» τέχνη με μαθηματική ακρίβεια - εικόνα 1

Η έκθεση «Mario Merz, Numbers are prehistoric» που εγκαινιάζεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στις 22/10 και διαρκεί ως το τέλος του χρόνου συστήνει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό έναν από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες του κινήματος της arte povera.

Mario Merz: «φτωχή» τέχνη με μαθηματική ακρίβεια - εικόνα 2

Σε επιμέλεια του Paolo Colombo, η έκθεση-επισκόπηση φιλοδοξεί να φωτίσει την πολυπρόσωπη πρακτική του Mario Merz. Ο τίτλος της έκθεσης, “Numbers are prehistoric”, προέρχεται από το βιβλίο του Mario Merz “I Want to Make a Book Right Now” (1989) και εκφράζει την ανάγκη που τον παρακίνησε να ασχοληθεί και να αφοσιωθεί στην τέχνη, την πολιτική, τη ζωή. Με αυτή τη φράση, ο καλλιτέχνης εννοεί ότι οι αριθμοί υπήρχαν πριν από την ιστορία και εξελίσσονται στο άπειρο παράλληλα με την εξέλιξη της γης και του σύμπαντος.

Mario Merz: «φτωχή» τέχνη με μαθηματική ακρίβεια - εικόνα 3

Η δουλειά του Merz εξερευνά την έννοια της φύσης ως μια ισχυρή, γενναιόδωρη και συνεχώς επεκτεινόμενη δύναμη, όπως εκφράζεται στις λογικές ακολουθίες του ιταλού μαθηματικού Leonardo Fibonacci (c.1175−c.1240). Γεννημένος στην Πίζα, ο Merz σπούδασε, μεταξύ άλλων, τα μοτίβα ανάπτυξης στη φύση και έλυσε ένα πρόβλημα αύξησης του πληθυσμού κουνελιών χρησιμοποιώντας αυτό που είναι γνωστό στο δυτικό κόσμο ως η «ακολουθία Fibonacci» (1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233), στην οποία ο κάθε αριθμός είναι το άθροισμα των δύο προηγούμενών του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.

Πασχαλινό book bazaar από τις εκδόσεις Καπόν

Στο Βιβλιοπωλείο της Ραχήλ μάς περιμένουν πασχαλινές προσφορές για τις μέρες που έρχονται.

Ανακαλύπτοντας το "Αποτύπωμα" που σχηματίζεται στη μνήμη και τη συνείδηση του Άκη Δέτση

Ο καλλιτέχνης εξερευνά τη διάσταση της φωτογραφίας ως σημαίνουσας επιφάνειας μέσα από την απεικόνιση του τοπίου.

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του "Βrown Acropol" από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην έκθεση "Μόδα και Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 2004 – Παρίσι 2024"

Η Υπουργός Τουρισμού τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η επιρροή των Ολυμπιακών Αγώνων στη μόδα είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς δημιουργεί τάσεις, επηρεάζει και εμπνέει σχεδιαστές σε όλο τον κόσμο.