Οδηγός Τεχνών

Sound Development City: «Μας εμπνέει η δύναμη της Αθήνας για εξέλιξη»

Ο ελβετικός πολιτιστικός οργανισμός Sound Development City ήρθε στην Αθήνα μαζί με μία ομάδα 13 διεθνών καλλιτεχνών και σε συνεργασία με την Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 «ΟΜΟΝΟΙΑ», συνάντησε Έλληνες καλλιτέχνες και μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία του.

Sound Development City: «Μας εμπνέει η δύναμη της Αθήνας για εξέλιξη»

Ο ελβετικός πολιτιστικός οργανισμός Sound Development City ήρθε στην Αθήνα μαζί με μία ομάδα 13 διεθνών καλλιτεχνών και σε συνεργασία με την Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 «ΟΜΟΝΟΙΑ», συνάντησε Έλληνες καλλιτέχνες και μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία του.

Sound Development City: «Μας εμπνέει η δύναμη της Αθήνας για εξέλιξη» - εικόνα 1

Το κάλεσμα της αθηναϊκής καλλιτεχνικής σκηνής απλώνεται σε όλη την Ευρώπη τον τελευταίο καιρό. Είναι η υπόσχεση της αναχώρησης, η κίνηση και η ανοιχτότητα. Αυτοί που εστιάζουν σε ένα υποσχόμενο παρόν και μέλλον, τη διαβάζουν ως αφοσίωση, σαν μια απροθυμία συμβιβασμού και μια δύναμη να αξιοποιηθεί η στιγμή.

Έχοντας αυτά στο νου , διαλέξαμε την Αθήνα ως μια από τις δυο πόλεις αποστολής για το καλλιτεχνικό ταξίδι του Sound Development City το 2015. Όντας ένα "καλλιτεχνικό residency στο δρόμο" ψάχνουμε και δουλεύουμε σε μέρη που προσφέρουν το εύφορο χώμα της συζήτησης, που έχουν ρωγμές να βουτήξεις και τη δυνατότητα να αφήνουν τις διαδικασίες να ξετυλίγονται – πράγματα που έχουν γίνει πια πολύ σπάνια σε έναν αυξανόμενα δομημένο κόσμο.

Sound Development City: «Μας εμπνέει η δύναμη της Αθήνας για εξέλιξη» - εικόνα 2

Το φορμάτ αυτό προσφέρει μια μετατόπιση στην προοπτική και συχνά την πρόκληση του αγνώστου που σπάει τις ρουτίνες του καθενός. Αυτό είναι το πιο πολύτιμο για εμάς: η ανοιχτότητα που αφήνει τις καλλιτεχνικές πρακτικές να εξελιχθούν, που δίνει χρόνο στις ιδέες να αναπτυχθούν, και χώρο να ανακαλυφθούν αλληλοεμπλεκόμενα επίπεδα.

Η Αθήνα είναι σίγουρα ένα από αυτά τα μέρη. Προφανώς οι προκλήσεις που η καλλιτεχνική σκηνή και η ευρύτερη κοινωνία αντιμετωπίζουν είναι τεράστιες, αλλά εμάς, σαν επισκέπτες και στεκόμενοι αντίκρυ, μας συνεπαίρνουν και μας εμπνέουν η δύναμη για εξέλιξη, η θέληση για ζωή μέσα στην πολυπλοκότητα και η αφοσίωση στη δημιουργία νοήματος και ιδεών που φτάνουν μέχρι μέσα στην κοινωνία.

Sound Development City: «Μας εμπνέει η δύναμη της Αθήνας για εξέλιξη» - εικόνα 3

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ταξιδεύαμε με μια ομάδα 13 καλλιτεχνών που επιλέχθηκαν μέσα από ένα ανοιχτό κάλεσμα για προτάσεις. Το ταξίδι μάς έφερε από το Βελιγράδι στην Αθήνα. Τα πεδία των καλλιτεχνών διαφέρουν: από πειραματικό κινηματογράφο, περφόρμανς και ηχητική τέχνη, μέχρι έργα που δουλεύουν με την αίσθηση της όσφρησης.

Οι καλλιτέχνες δουλεύoυν πάνω σε προσωπικά πρότζεκτ, αναπτύσσοντας ιδέες και ανακαλύπτοντας τις πόλεις που επισκεπτόμαστε. Πραγματοποιήθηκαν πολλά δημόσια events –περφόρμανς, εργαστήρια και συναυλίες- και στις δύο πόλεις, κάποια αυθόρμητα, κάποια προσχεδιασμένα. Αυτές οι στιγμές είναι σημαντικές γιατί γεννούν διάλογο και σκέψη σε περιβάλλον πραγματικής ζωής.

Sound Development City: «Μας εμπνέει η δύναμη της Αθήνας για εξέλιξη» - εικόνα 4

Το ταξίδι τελειώνει το Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου, με μία περιήγηση των "Ανακαλύψεων του Ταξιδιού" μέσα στους δρόμους της Αθήνας. Αποσπάσματα, ενδιάμεσα και κάποια συμπεράσματα θα παρουσιαστούν από τους καλλιτέχνες του ταξιδιού στη διάρκεια μιας μακράς απογευματινής συνέχειας. Αυτή η "Μικρή Αποστολή" αρχίζει στις 2 μ.μ. στο Συνεργείο, Κολωνού 31 και Λεωνίδου, στο Μεταξουργείο. Θα χαρούμε να διαλεχθούμε με όποιον επιθυμεί να συνδέσει τα σημεία.

Οι συμμετέχοντες στο Καλλιτεχνικό Ταξίδι του 2015 είναι: Narda Alvarado (BO), Veli & Amos (SI/CH), Ryan Ferko (CA), Rowan de Freitas (UK), Friedrich Greiling & Sven Ulber (DE), Lukatoyboy (RS/DE), Marci Knyziak (UK), Join Murphy (US), Klara Ravat (ES/DE), Roberto Santaguida (CA), Vreni Spieser (CH).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Επανάσταση του ’21 βάζει χρώμα στους τοίχους της Αθήνας: Δείτε τις νέες τοιχογραφίες που έγιναν

Ο Λόρδος Βύρωνας του Cacao Rocks στη γειτονιά του Ψυρρή, ο "Νεαρός τυμπανιστής του Μεσολογγίου" που αγναντεύει την Ακρόπολη, το "Πάνθεον" των Αγωνιστών στην Κυψέλη και άλλα πολύχρωμα, εντυπωσιακά έργα από γνωστούς street artists που αναβαθμίζουν την πόλη μας με το πρόγραμμα αναθέσεων του Δήμου Αθηναίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/01/2022

Δείτε το "Όλα Κουλά" του Χριστόφορου Ζαραλίκου on demand

Το stand up show του Χριστόφορου Ζαραλίκου "Όλα Κουλά" που αγαπήθηκε από το κοινό είναι διαθέσιμο στην οθόνη σας.

Αυτές είναι οι πέντε πρεμιέρες που περιμένουμε μέχρι την Άνοιξη στο Εθνικό Θέατρο

Δυναμικά ξεκινά το Εθνικό Θέατρο τη Νέα Χρονιά με πέντε νέες παραστάσεις. Για να είσαστε προετοιμασμένοι σας δίνουμε τη λίστα με τα έργα, τους σκηνοθέτες, τους πρωταγωνιστές και τις προγραμματισμένες πρεμιέρες τους.

Νέα σειρά podcast από το Innovathens: Όλα όσα χρειάζεσαι για να απογειωθείς στον επαγγελματικό τομέα

Σταθερά δραστήρια πηγή διά βίου μάθησης για τις σύγχρονες (ψηφιακές) απαιτήσεις στον επαγγελματικό στίβο, ο "κόμβος" της Τεχνόπολης εγκαινιάζει μια νέα σειρά επεισοδίων για να μάθεις μέσα σε λίγα λεπτά όσα θα αναβαθμίσουν την καριέρα σου. Παράλληλα, ξεκινάει μια νέα σειρά σεμιναρίων.

Πώς θα πάρεις  μέρος στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Συγγραφής και Ερμηνείας Πρωτότυπου Μονολόγου;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι νέοι συγγραφείς και συγγραφείς/ερμηνευτές για την παρουσίαση των έργων τους υπό μορφή θεατρικών μονολόγων στον υπαίθριο αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Το επόμενο βήμα για την Αττικό Μετρό: Η γραμμή 5 πρόκειται να ανοίξει το δρόμο προς το Φάληρο

Σημαντικές εξελίξεις προβλέπονται κατά τη διάρκεια του έτους για τον "μετροπόντικα" της Αθήνας, ενώ παράλληλα με τις επεκτάσεις στις υπάρχουσες γραμμές και τα εργοτάξια για την ένωση Άλσους Βεΐκου και Γουδή, μια νέα γραμμή Μετρό βρίσκεται ήδη στο πλάνο.

Θέατρο με 50% έκπτωση από το αθηνόραμα Club

Το θεατρικό μπουμ συνεχίζεται τη Νέα Χρονιά. Επιλέξτε τις παραστάσεις που σας αρέσουν και επωφεληθείτε της προσφοράς που σας δίνει η συντροφιά του αθηνόραμα Club.