Οδηγός Τεχνών

Sound Development City: «Μας εμπνέει η δύναμη της Αθήνας για εξέλιξη»

Ο ελβετικός πολιτιστικός οργανισμός Sound Development City ήρθε στην Αθήνα μαζί με μία ομάδα 13 διεθνών καλλιτεχνών και σε συνεργασία με την Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 «ΟΜΟΝΟΙΑ», συνάντησε Έλληνες καλλιτέχνες και μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία του.

Sound Development City: «Μας εμπνέει η δύναμη της Αθήνας για εξέλιξη»

Ο ελβετικός πολιτιστικός οργανισμός Sound Development City ήρθε στην Αθήνα μαζί με μία ομάδα 13 διεθνών καλλιτεχνών και σε συνεργασία με την Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 «ΟΜΟΝΟΙΑ», συνάντησε Έλληνες καλλιτέχνες και μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία του.

Sound Development City: «Μας εμπνέει η δύναμη της Αθήνας για εξέλιξη» - εικόνα 1
Klara Ravat - smellSCAPES © Duscha Kistler

Το κάλεσμα της αθηναϊκής καλλιτεχνικής σκηνής απλώνεται σε όλη την Ευρώπη τον τελευταίο καιρό. Είναι η υπόσχεση της αναχώρησης, η κίνηση και η ανοιχτότητα. Αυτοί που εστιάζουν σε ένα υποσχόμενο παρόν και μέλλον, τη διαβάζουν ως αφοσίωση, σαν μια απροθυμία συμβιβασμού και μια δύναμη να αξιοποιηθεί η στιγμή.

Έχοντας αυτά στο νου , διαλέξαμε την Αθήνα ως μια από τις δυο πόλεις αποστολής για το καλλιτεχνικό ταξίδι του Sound Development City το 2015. Όντας ένα "καλλιτεχνικό residency στο δρόμο" ψάχνουμε και δουλεύουμε σε μέρη που προσφέρουν το εύφορο χώμα της συζήτησης, που έχουν ρωγμές να βουτήξεις και τη δυνατότητα να αφήνουν τις διαδικασίες να ξετυλίγονται – πράγματα που έχουν γίνει πια πολύ σπάνια σε έναν αυξανόμενα δομημένο κόσμο.

Sound Development City: «Μας εμπνέει η δύναμη της Αθήνας για εξέλιξη» - εικόνα 2
Veli & Amos - Halle Berry Performance © Svetlana Marchenko

Το φορμάτ αυτό προσφέρει μια μετατόπιση στην προοπτική και συχνά την πρόκληση του αγνώστου που σπάει τις ρουτίνες του καθενός. Αυτό είναι το πιο πολύτιμο για εμάς: η ανοιχτότητα που αφήνει τις καλλιτεχνικές πρακτικές να εξελιχθούν, που δίνει χρόνο στις ιδέες να αναπτυχθούν, και χώρο να ανακαλυφθούν αλληλοεμπλεκόμενα επίπεδα.

Η Αθήνα είναι σίγουρα ένα από αυτά τα μέρη. Προφανώς οι προκλήσεις που η καλλιτεχνική σκηνή και η ευρύτερη κοινωνία αντιμετωπίζουν είναι τεράστιες, αλλά εμάς, σαν επισκέπτες και στεκόμενοι αντίκρυ, μας συνεπαίρνουν και μας εμπνέουν η δύναμη για εξέλιξη, η θέληση για ζωή μέσα στην πολυπλοκότητα και η αφοσίωση στη δημιουργία νοήματος και ιδεών που φτάνουν μέχρι μέσα στην κοινωνία.

Sound Development City: «Μας εμπνέει η δύναμη της Αθήνας για εξέλιξη» - εικόνα 3
Vreni Spieser - Eldorado © Svetlana Marchenko

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ταξιδεύαμε με μια ομάδα 13 καλλιτεχνών που επιλέχθηκαν μέσα από ένα ανοιχτό κάλεσμα για προτάσεις. Το ταξίδι μάς έφερε από το Βελιγράδι στην Αθήνα. Τα πεδία των καλλιτεχνών διαφέρουν: από πειραματικό κινηματογράφο, περφόρμανς και ηχητική τέχνη, μέχρι έργα που δουλεύουν με την αίσθηση της όσφρησης.

Οι καλλιτέχνες δουλεύoυν πάνω σε προσωπικά πρότζεκτ, αναπτύσσοντας ιδέες και ανακαλύπτοντας τις πόλεις που επισκεπτόμαστε. Πραγματοποιήθηκαν πολλά δημόσια events –περφόρμανς, εργαστήρια και συναυλίες- και στις δύο πόλεις, κάποια αυθόρμητα, κάποια προσχεδιασμένα. Αυτές οι στιγμές είναι σημαντικές γιατί γεννούν διάλογο και σκέψη σε περιβάλλον πραγματικής ζωής.

Sound Development City: «Μας εμπνέει η δύναμη της Αθήνας για εξέλιξη» - εικόνα 4
Marcin Knyziak at Workspace © Svetlana Marchenko

Το ταξίδι τελειώνει το Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου, με μία περιήγηση των "Ανακαλύψεων του Ταξιδιού" μέσα στους δρόμους της Αθήνας. Αποσπάσματα, ενδιάμεσα και κάποια συμπεράσματα θα παρουσιαστούν από τους καλλιτέχνες του ταξιδιού στη διάρκεια μιας μακράς απογευματινής συνέχειας. Αυτή η "Μικρή Αποστολή" αρχίζει στις 2 μ.μ. στο Συνεργείο, Κολωνού 31 και Λεωνίδου, στο Μεταξουργείο. Θα χαρούμε να διαλεχθούμε με όποιον επιθυμεί να συνδέσει τα σημεία.

Οι συμμετέχοντες στο Καλλιτεχνικό Ταξίδι του 2015 είναι: Narda Alvarado (BO), Veli & Amos (SI/CH), Ryan Ferko (CA), Rowan de Freitas (UK), Friedrich Greiling & Sven Ulber (DE), Lukatoyboy (RS/DE), Marci Knyziak (UK), Join Murphy (US), Klara Ravat (ES/DE), Roberto Santaguida (CA), Vreni Spieser (CH).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Μέχρι τέλος του μήνα θα παίζεται το "Τέλος του παιχνιδιού"

Για λίγες ακόμα ημέρες προλαβαίνετε να δείτε το μπεκετικό "Τέλος του παιχνιδιού" στο Σύγχρονο Θέατρο με τον Δημήτρη Καταλειφό.

Preview 2022: Όλα όσα ανυπομονούμε να δούμε και να ακούσουμε σε μια γεμάτη πολιτιστικά χρονιά

Σημαντικά ονόματα του διεθνούς καλλιτεχνικού στερεώματος, πολυαναμενόμενες πρεμιέρες, ταινίες που θα διεκδικήσουν ή έχουν κερδίσει ήδη χρυσά αγαλματίδια και μεγάλα εικαστικά γεγονότα δίνουν το στίγμα μιας δυναμικής σεζόν.

Εσείς ψηφίσατε τις αγαπημένες σας παραστάσεις για τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού;

Επιβραβεύστε και φέτος τις καλύτερες θεατρικές εμπειρίες της σεζόν παίρνοντας μέρος στη Θεατρομανία.

Η φεστιβαλική παράσταση του Ανέστη Αζά έρχεται στο Αμφι-Θέατρο

Για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων έρχεται στο Αμφι-Θέατρο, η "Δημοκρατία του Μπακλαβά" του Ανέστη Αζά, μια παράσταση που ανέβηκε το περασμένο καλοκαίρι στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.