Στην Αθήνα μπορείς να δεις τα πιο όμορφα κτήρια. Να 4 από αυτά!

Η αρχαιολόγος και συντονίστρια της Monumenta εστιάζει σε 4 άγνωστα διαμαντάκια της αθηναϊκής αρχιτεκτονικής με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας «Στην Αθήνα μπορείς να δεις τα πιο όμορφα κτήρια» στο Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στην Αθήνα μπορείς να δεις τα πιο όμορφα κτήρια. Να 4 από αυτά!

Η αρχαιολόγος και συντονίστρια της Monumenta εστιάζει σε 4 άγνωστα διαμαντάκια της αθηναϊκής αρχιτεκτονικής με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας «Στην Αθήνα μπορείς να δεις τα πιο όμορφα κτήρια» στο Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στην Αθήνα μπορείς να δεις τα πιο όμορφα κτήρια. Να 4 από αυτά! - εικόνα 1
Συνοικία Κυπριάδη

Στη συνοικία Κυπριάδη, τη γνωστή κηπούπολη, στο 5ο διαμέρισμα, αυτή που δημιουργήθηκε την περίοδο του Μεσοπολέμου, στην περιοχή των Πατησίων, από την οικοδομική εταιρεία Κυπριάδης – Κυριαζής & Σία έχουν απομείνει ελάχιστα δείγματα των ξεχωριστών διώροφων σπιτιών με τους κήπους.

Στην Αθήνα μπορείς να δεις τα πιο όμορφα κτήρια. Να 4 από αυτά! - εικόνα 2
Πύργος της οδού θήρας 54

Ενα από τα σπάνια δείγματα νεογοτθικής αρχιτεκτονικής σώζεται στην οδό Θήρας 54. Κτίστηκε το 1914 για να χρησιμοποιηθεί ως ιδιωτική κατοικία. Ιδιοκτησία της αρχοντικής κεφαλονίτικης οικογένειας Τυπάλδου ( Tipaldus ) της Χρυσής Βίβλου με ρίζες από τη Νάπολη της Ιταλίας, χαρακτηρισμένο διατηρητέο το 2008.

Στην Αθήνα μπορείς να δεις τα πιο όμορφα κτήρια. Να 4 από αυτά! - εικόνα 3
Οικία Καλλισπέρη

Στη συμβολή των οδών Ν. Καλλισπέρη και Παρθενώνος βρίσκεται κατοικία των αρχών του 20ού αιώνα που ξεχωρίζει για την ημικυκλική της διαμόρφωση στη συμβολή των δρόμων. Φέρει το όνομα του αρχικού ιδιοκτήτη. Αποτελείται από το κυρίως σπίτι και άλλα δύο βοηθητικά κτίσματα.

Στην Αθήνα μπορείς να δεις τα πιο όμορφα κτήρια. Να 4 από αυτά! - εικόνα 4
Ελληνική Εριουργία

Η Ελληνική Εριουργία βρίσκεται στα Ανω Πατήσια εκεί που παλιά υπήρχαν τα άφθονα νερά από το ρέμα του ποδονίφτη. Κτίστηκε το 1914

H ΜΟΝUMENTA το 2013 ξεκίνησε το πρόγραμμα «Καταγραφή και ανάδειξη κτηρίων του 19ου και 20ού αιώνα στην Αθήνα» με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μέχρι τώρα έχει καταγράψει 10.000 κτήρια που κτίστηκαν στην Αθήνα τη χρονική περίοδο 1830-1940 και διατηρούνται στα επτά διαμερίσματα του Δήμου της Αθήνας. Στο πλαίσιο του προγράμματος συνδιοργανώνει με το Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος την έκθεση φωτογραφίας "Στην Αθήνα μπορείς να δεις τα πιο όμορφα κτήρια" στο Κέντρο Επισκεπτών.

Η έκθεση παρουσιάζει φωτογραφίες κτηρίων που συναντάμε στις γειτονιές της Αθήνας και στιγμές από τις παράλληλες δράσεις του προγράμματος, όπως είναι οι συνεντεύξεις με ιδιοκτήτες κτηρίων, τους καταγραφείς την ώρα της καταγραφής, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τις εκδηλώσεις κ.ά. Η Αθήνα διατηρεί ένα πολύ αξιόλογο αρχιτεκτονικό απόθεμα, το οποίο συναντάμε σε κάθε βόλτα μας στην πόλη. Για περισσότερες πληροφορίες εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"People on trees": Ο Φίλιππος Τσιτσόπουλος εμπλέκει το σαιξπηρικό δράμα με την οικολογική καταστροφή

Ένας διάλογος επί σκηνής, προβολές και περφόρμανς στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/10/2022

Ο "Εγγύς χώρος" και η συσχέτισή του με το ανθρώπινο σώμα

Η Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου δημιουργεί μια νέα σειρά ζωγραφικών έργων, τα οποία θα παρουσιάσει στη γκαλερί Genesis.

Η διαχρονική μας σχέση με τη θάλασσα στην έκθεση "The Sea Around Us"

Στο πλαίσιο της έκθεσης, ο χώρος τέχνης Tavros παρουσιάζει ένα παράλληλο πρόγραμμα προβολών, εργαστηρίων και συζητήσεων.

10 χρόνια Platforms Project: Δείτε το παράλληλο πρόγραμμα

Ομιλίες, περφόρμανς, εργαστήρια, δράσεις για παιδιά, ημερίδες και άλλα πολλά μας περιμένουν στη φετινή διεξαγωγή της αθηναϊκής φουάρ.

Φοιτητές του ΑΠΘ παρουσιάζουν μια σειρά video art στη ψηφιακή πλατφόρμα VisualcontainerTV

Η ενότητα αποτελείται από 11 έργα βίντεο που δημιουργήθηκαν από φοιτητές του εργαστηρίου με διάφορες τεχνικές, στο πλαίσιο μαθημάτων υπό την επίβλεψη της διδακτικής ομάδας του Εργαστηρίου Νέων Μέσων.

Οι "Θησαυροί Ζωγραφικής στην Καλαμάτα από το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου" στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας θα φιλοξενήσει μια από τις σημαντικότερες συλλογές της χώρας αποτελούμενη από πολύτιμα έργα ζωγραφικής κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών.

Ο Βασίλης Θεοχαράκης μεταφέρει στον καμβά τα μαγευτικά τοπία του Αιγαίου και του Ιονίου

Η νέα σειρά έργων από τον ιδρυτή του Ιδρύματος Θεοχαράκη παρουσιάζεται σε μια συνολική έκθεση με την επιμέλεια του Τάκη Μαυρωτά.