Στην Αθήνα μπορείς να δεις τα πιο όμορφα κτήρια. Να 4 από αυτά!

Η αρχαιολόγος και συντονίστρια της Monumenta εστιάζει σε 4 άγνωστα διαμαντάκια της αθηναϊκής αρχιτεκτονικής με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας «Στην Αθήνα μπορείς να δεις τα πιο όμορφα κτήρια» στο Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στην Αθήνα μπορείς να δεις τα πιο όμορφα κτήρια. Να 4 από αυτά!

Η αρχαιολόγος και συντονίστρια της Monumenta εστιάζει σε 4 άγνωστα διαμαντάκια της αθηναϊκής αρχιτεκτονικής με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας «Στην Αθήνα μπορείς να δεις τα πιο όμορφα κτήρια» στο Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στην Αθήνα μπορείς να δεις τα πιο όμορφα κτήρια. Να 4 από αυτά! - εικόνα 1
Συνοικία Κυπριάδη

Στη συνοικία Κυπριάδη, τη γνωστή κηπούπολη, στο 5ο διαμέρισμα, αυτή που δημιουργήθηκε την περίοδο του Μεσοπολέμου, στην περιοχή των Πατησίων, από την οικοδομική εταιρεία Κυπριάδης – Κυριαζής & Σία έχουν απομείνει ελάχιστα δείγματα των ξεχωριστών διώροφων σπιτιών με τους κήπους.

Στην Αθήνα μπορείς να δεις τα πιο όμορφα κτήρια. Να 4 από αυτά! - εικόνα 2
Πύργος της οδού θήρας 54

Ενα από τα σπάνια δείγματα νεογοτθικής αρχιτεκτονικής σώζεται στην οδό Θήρας 54. Κτίστηκε το 1914 για να χρησιμοποιηθεί ως ιδιωτική κατοικία. Ιδιοκτησία της αρχοντικής κεφαλονίτικης οικογένειας Τυπάλδου ( Tipaldus ) της Χρυσής Βίβλου με ρίζες από τη Νάπολη της Ιταλίας, χαρακτηρισμένο διατηρητέο το 2008.

Στην Αθήνα μπορείς να δεις τα πιο όμορφα κτήρια. Να 4 από αυτά! - εικόνα 3
Οικία Καλλισπέρη

Στη συμβολή των οδών Ν. Καλλισπέρη και Παρθενώνος βρίσκεται κατοικία των αρχών του 20ού αιώνα που ξεχωρίζει για την ημικυκλική της διαμόρφωση στη συμβολή των δρόμων. Φέρει το όνομα του αρχικού ιδιοκτήτη. Αποτελείται από το κυρίως σπίτι και άλλα δύο βοηθητικά κτίσματα.

Στην Αθήνα μπορείς να δεις τα πιο όμορφα κτήρια. Να 4 από αυτά! - εικόνα 4
Ελληνική Εριουργία

Η Ελληνική Εριουργία βρίσκεται στα Ανω Πατήσια εκεί που παλιά υπήρχαν τα άφθονα νερά από το ρέμα του ποδονίφτη. Κτίστηκε το 1914

H ΜΟΝUMENTA το 2013 ξεκίνησε το πρόγραμμα «Καταγραφή και ανάδειξη κτηρίων του 19ου και 20ού αιώνα στην Αθήνα» με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μέχρι τώρα έχει καταγράψει 10.000 κτήρια που κτίστηκαν στην Αθήνα τη χρονική περίοδο 1830-1940 και διατηρούνται στα επτά διαμερίσματα του Δήμου της Αθήνας. Στο πλαίσιο του προγράμματος συνδιοργανώνει με το Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος την έκθεση φωτογραφίας "Στην Αθήνα μπορείς να δεις τα πιο όμορφα κτήρια" στο Κέντρο Επισκεπτών.

Η έκθεση παρουσιάζει φωτογραφίες κτηρίων που συναντάμε στις γειτονιές της Αθήνας και στιγμές από τις παράλληλες δράσεις του προγράμματος, όπως είναι οι συνεντεύξεις με ιδιοκτήτες κτηρίων, τους καταγραφείς την ώρα της καταγραφής, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τις εκδηλώσεις κ.ά. Η Αθήνα διατηρεί ένα πολύ αξιόλογο αρχιτεκτονικό απόθεμα, το οποίο συναντάμε σε κάθε βόλτα μας στην πόλη. Για περισσότερες πληροφορίες εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
23/04/2024

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.

Πασχαλινό book bazaar από τις εκδόσεις Καπόν

Στο Βιβλιοπωλείο της Ραχήλ μάς περιμένουν πασχαλινές προσφορές για τις μέρες που έρχονται.

Ανακαλύπτοντας το "Αποτύπωμα" που σχηματίζεται στη μνήμη και τη συνείδηση του Άκη Δέτση

Ο καλλιτέχνης εξερευνά τη διάσταση της φωτογραφίας ως σημαίνουσας επιφάνειας μέσα από την απεικόνιση του τοπίου.